Meni Zapri

Letna kronika 2001

Tokrat bomo posebej opisali delo otroškega, mladinskega in odraslega pevskega zbora. Vsi trije zbori dajejo ton župnijskemu življenju pri sv. evharistiji, pri raznih bogoslužjih in pri kulturnem dogajanju.

OTROŠKI PEVSKI ZBOR že vrsto let živahno deluje v župniji. Vodijo ga sestre salezijanke s pomočjo mladih instrumentalistov.Na klaviature jih je več let spremljala Martina Lapoši. Lansko leto sta jo zamenjala Uroš Raščan in Klara Maučec. Tudi kitaristi mladinskega pevskega zbora vedno radi priskočijo na pomoč. Ob praznikih ali posebnih priložnostih spremljajo petje nekateri otroci sami: na kitaro, flavto, blokflavto, violino in male inštrumente.

Namen otrok je predvsem: slaviti Boga z glasom, ki nam ga je dal in pomagati ljudem, da globlje doživijo sv. mašo in pri njej lažje sodelujejo. Otroci s svojim navdušenim petjem pritegnejo k večjemu sodelovanju napolnjeno župnijsko cerkev pri nedeljski družinski sv. maši, ob 9h. Dvakrat na mesec prepevajo otroci, dvakrat pa mladi. Za večje praznike in posebne priložnosti se združijo z mladinskim pevskim zborom in prepevajo skupaj. Otroci so posebej navdušeni, ker takrat pojejo na koru. V hipu se jim zdi, da so postali veliki.

Veliko otrok je vključenih v pevski zbor. Preteklo šolsko leto je njihovo število preseglo 50. Seveda so eni bolj vztrajni, drugi manj. Okoli božiča jih je bilo toliko, da smo pred oltarjem komaj našli prostor za vse. Tudi njihova starost je pestra. Najmlajši še niso šolarji, večji pa ob prestopu v osmi razred preidejo k mladinskemu pevskemu zboru. Velika starostna razlika je včasih res ovira, obenem pa priložnost za medsebojno bogatenje in učenje.

Nekateri otroci prihajajo iz Rakičana in so od župnijske cerkve oddaljeni več kilometrov. Starši so se sami dogovorili glede prevoza otrok na vaje. Enkrat jih pripelje eden, drugič drugi. Lepo je videti njihovo pripravljenost in sodelovanje.

Udejstvovanje v domači župnijski cerkvi so zadnja leta popestrili s sodelovanjem na skupnih srečanjih župnijskih otroških pevskih zborov Pomurja in celotne Slovenije. Leta 1997 so tako prepevali na reviji v Turnišču, potem v Radencih in nato na reviji, ki smo jo pripravili v naši župniji. V preteklem šolskem letu so nas znova povabili na revijo v Radence. Meseca maja so se z veseljem pridružili ostalim OPZ Pomurja in skupaj prepevali na prazniku Marije Pomočnice v Veržeju. Vsako leto so se ob don Boskovem prazniku udeležili tudi srečanja OPZ iz vse Slovenije na Rakovniku. To srečanje predstavlja za otroke velik napor, a jim prinaša toliko več veselja in notranje radosti. Vedno znova se ga že vnaprej veselijo. Dolga vožnja, ura in pol intenzivnih skupnih pevskih vaj, kratek odmor in nato sv. maša v svetišču Marije Pomočnice. Ob spremljavi orkestra se blizu tisoč mladih grl zlije v veličastno harmonijo. Doživetje za katerega se splača potruditi! Ob vrnitvi domov so nekateri starši izjavili, kako se je otrokom poznalo to srečanje: bili so bolj umirjeni, prijazni in v njih je bilo več vedrine.

Pesmi, ki jih prepevajo na vajah in pri sv. maši, otrokom sežejo v dušo. Pesem jim prihaja na usta tudi ko hodijo po ulici, se vozijo s kolesom, ko so v šoli ali doma. Lepe misli jim napolnjujejo srce in plemenitijo duha.

Vsako menjavo organista ali zborovodje otroci občutijo, a se kmalu navadijo na novo osebo. Tako so se zahvalili v letošnjem poletju s. Mariji Imperl za vodenja zbora, obenem so z veseljem sprejeli s. Marto Zadravec, ki je v tem šolskem letu prevzela vodstvo zbora. Želimo jim veliko veselih uric skupnega druženja in prepevanja v slavo Bogu in v veselje ljudem.

MLADINSKI PEVSKI ZBOR župnije Svetega Nikolaja v Murski Soboti deluje že pet let. Povezuje dijake in študente, katerim je skupno veselje do petja, druženje z vrstniki in ljubezen do Boga. V zboru sodeluje 25 mladih pevk in pevcev. Srečujejo se vsako soboto na rednih vajah in pred mašami ter nastopi.

Zbor je v preteklih letih vodilo več zborovodij. Prvo leto je deloval pod taktirko Olge Kous, naslednji dve leti ga je vodila Gabriela Bratina, nato pa eno leto maestro Marjan Potočnik. Trenutno deluje pod budnim očesom in spretno roko Tomija Bušinoskega.

Pevci večinoma sodelujejo pri družinski maši vsako drugo in četrto nedeljo, pojejo pa tudi pri prazničnih in slovesnih mašah ter drugih priložnostih v župniji. Tako s svojim petjem sooblikuje slovesnosti prvega obhajila, birm, porok, … Ob posebnih priložnostih pa se mladinski zbor združi in sodeluje tudi z župnijskim otroškim in mešanim zborom.

Zbor se predstavlja tudi izven bogoslužnih okvirov, tako tudi širši javnosti. Mladi so letos že tretje leto v mesecu juniju v sodelovanju še z dvema zboroma in drugimi mladimi izvajalci, pripravili koncert v župnijski cerkvi. Izkupiček teh koncertov je bil namenjen v dobrodelne namene. Vsako leto sodelujejo tudi na dobrodelnem koncertu, ki ga prireja Karitas. Svoja prizadevanja pa so pevci predstavili tudi v drugih krajih: v Kančevcih, v Ljutomeru, na Dobu.

Največji podvig je bil obisk v Stuttgartu. Tam so se mladi pevci srečali s slovenskimi rojaki. Na gostovanju so bili pevci zelo lepo sprejeti. Našim rojakom so skušali prenesti delček domovine, tudi s pesmijo. Peli so pri mašah v Aalenu in Stuttgartu, v obeh krajih pa so priredili še koncert. Poleg tega so spoznali svoje vrstnike, z njimi zaigrali nogometno tekmo in preživeli zabavne večere.

Pesmi, ki jih pojejo, so zelo raznovrstne. Gre za mašne dele, mladinske pesmi, ljudske cerkvene in posvetne pesmi, črnske duhovne pesmi,… Pri tem uporabljajo različne instrumente: orgle, kitare, flavto,…

Da bi obvladali vse te pesmi, so potrebne vaje. Poleg rednih vaj ob vikendih, odhaja zbor tudi na intenzivne vaje. Delu pa mora slediti tudi zabava, zato pevci skupaj prirejajo piknike, se srečujejo ali se udeležijo izleta.

Mladinski zbor tako ni samo neka obveznost, ampak gre za celoto, ki je prepletena s prijateljskimi vezmi, ki odražajo ljubezen do bližnjega in ljubezen do Boga, s svojim petjem pa slavi Njegovo ime.

Čeprav MEŠANI PEVSKI ZBOR SV. NIKOLAJA prepeva skozi celo leto, nedeljo za nedeljo in ob praznikih ter ob raznih župnijskih slovesnostih, se pevska sezona pokriva s šolskim letom, saj v počitnicah ni rednih pevskih vaj, ostajajo le tiste enourne vaje pred sveto mašo. Minula sezona je bila za naš zbor bogata v vsakem pogledu.Čeprav šele drugo leto vodi zbor maestro Marjan Potočnik, je zbor postal razpoznaven v Murski Soboti in tudi drugod.

23. septembra 2000 je zbor sodeloval na Škofijski reviji odraslih mešanih pevskih zborov v Turnišču. Revija je bila posneta in predvajana na radiu Maribor. 29.10.2000 je bil zbor povabljen na Področno revijo cerkvenih pevskih zborov v Razkrižju.V minuli sezoni pa je prvič sodeloval na Območni reviji odraslih pevskih zborov, ki je potekala v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Revija je bila v soboški Galeriji 11.05.2001. Zbor je bil deležen odlične strokovne kritike ter bil izbran za Medobmočno revijo odraslih pevskih zborov, ki je bila 20.05.2001 v Gornji Radgoni. Tudi tokrat so zbor odlično ocenili.

Zbor ne poje le v domači cerkvi, ampak se, kadar je mogoče, odzove vabilom na gostovanje. Tako smo 22.10.2000 gostovali v Ribnici na Pohorju, kjer župnikuje nekdanji soboški kaplan Fredi Mlinarič. Po nedeljski maši, med katero smo prepevali, nas je gostitelj popeljal v bližnji Planinski dom in nas tudi navdušil za lepote hribovitega Pohorja. V predbožičnem razpoloženju smo 17.12.2000 gostovali na Razborju, kjer deluje p.Karel Gržan. Prepevali smo pri lepo pripravljeni sveti maši, z orglami, trobento (prof. Janez Vouk) ter seveda s petjem smo pripravili krajši božični koncert, s srcem prisluhnili ˝pričevanju˝ dveh fantov, ki sta zaključevala svoje odrešilno bivanje v skupnosti ˝Srečanje˝, ki ji duhovno in tudi materialno stoji ob strani p. Karel. Srečanje s ˝Srečanjem˝ nas je tudi vzpodbudilo, da smo čez nekaj mesecev tudi sami postali podporni člani društva ˝Srečanje˝. Največ občestva smo imeli 18.03.2001 v mogočni Plečnikovi cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani, ki je bila ob molitvenem srečanju družin povsem polna. Skupaj s pevci iz Razkrižja, ki jih prav tako vodi naš zborovodja Marjan, smo prepevali pri slovesni maši, ki jo je ob somaševanju številnih ljubljanskih duhovnikov vodil škof Jože Kvas. Po maši smo priredili še krajši koncert oziroma akademijo v čast sv. Jožefu. Med gostovanja lahko štejemo tudi petje ob blagoslovitvi križa na vrtu dr. Nikolaja Shepessy v Beltincih. Gospod doktor je k blagoslovu povabil kar cel soboški zbor in bil naš odličen gostitelj. Nekaj posebnega je bilo naše gostovanje v Baški, toda o tem pozneje.

Združeni pevski zbor sv. Nikolaja ter zbor sv. Janeza Nepomuka iz Razkrižja je priredil tudi štiri samostojne koncerte in sicer božičnega, ki smo ga izvajali v naši župnijski cerkvi in v Razkrižju ter velikonočnega, ki je bil prav tako v naši cerkvi, ter v Evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah.

V okviru pevskega zbora deluje tudi moški zbor, ki večkrat popestri bogoslužje s kakšno pesmijo, včasih pa poje samostojno tudi pri sv. maši. Moški zbor je pel tudi na božičnici v Domu starejših v Rakičanu, ob blagoslovitvi Kleklove knjigarne, ob materinskem dnevu, na nekaterih pogrebih…

Da je zbor vse to zmogel, je imel poleg rednih vaj ob nedeljah zvečer, tudi več izrednih, pa tudi več intenzivnih celodnevnih ali tudi večdnevnih pevskih vaj. Zborovodju so v veliko pomoč korepetitorji: ob domačima, Mihaeli Šeruga in dr. Mateji Horvat, še včasih gostje, Marjetka Urbanič in Dušan Prelog. K pevski pripravi spada tudi sproščenost telesa in duha. Za to je skrbela fizioterapevtka, Metka Vlaj. Najbolj intenzivne – tedenske vaje smo imeli v Baški, kjer smo bili gostje počitniškega doma Dane Šumenjak, po zaslugi skrbnega upravnika, g. Bojana Nemca in naših sponzorjev. Uživali smo ob krasnem vremenu, odlični kuhinji, ob mirnem in že dovolj toplem morju, zvrhanem košu dobre volje in seveda “trpeli” ob vajah. Višek delovnega – počitniškega tedna je bil praznik apostolov Petra in Pavla, 29. 6. ko smo ob 19. uri peli pri lepo obiskani sv. maši v župnijski cerkvi sv. Trojice v Baški. Ob 21. uri pa smo imeli celovečerni koncert. Svoj koncertni program smo popestrili še s tremi hrvaškimi skladbami. 28. 06. smo poromali (peš) k Mariji Gorički, peli pri sv. maši, ter obiskali prvo komuno bivših odvisnikov na Hrvaškem, ki jo od vsega začetka vodi župnik Marinko. Polni lepih vtisov, z eno samo željo, da bi se kaj takega ali podobnega še ponovilo, smo se v soboto 30. 6. vračali domov v Mursko Soboto.

Naš zborovodja, organist Tomi in nekaj pevcev se je tudi udeležilo drugega seminarja za organiste, zborovodje in animatorje cerkvenega petja v Salezijanskem zavodu v Veržeju. Srečanje se je začelo v četrtek 30. avgusta in se končalo s slovesno mašo v župnijski cerkvi v M. Soboti, ki jo je vodil in zbrano občestvo navduševal za lepoto cerkvene glasbe dr. Stanislav Matičič iz Ljubljane. Pri bogoslužju je prepeval zbor seminaristov, pod vodstvom maestra Marjana Potočnika, ob spremljavi organista prof. Jožeta Vagnerja. Na seminarju v prijaznem zavodu se je zbralo okrog 30, v glavnem mladih slušateljev, ki so prisluhnili predavanju iz področja duhovnosti (predavatelj dr. Karel Bedernjak), o orglah in liturgiji (prof. Angela Tomanič), o vokalni tehniki (predavatelj prof. Tadej Sadar), o metodiki zborovodstva (maestro Marjan Potočnik). Razumljivo, da je bilo tudi veliko pevskih vaj, saj so v dveh dnevih in pol naštudirali in tudi dobro odpeli dokaj zahteven program. Nekaj organistov je sodelovalo pri orgelski delavnici (prof. Tomanič), vsi pa na okrogli mizi, ki jo je vodil glasbeni urednik Radia Ognjišče, prof. Tadej Sadar. Na njej so spregovorili o dostopnosti notnega gradiva, o forumu organistov, o internetu… Vsi navzoči so v anonimni anketi izrazili svoje zadovoljstvo in željo po ponovnem strokovnem in družabnem srečanju.

V župniji pa je še SKUPINA PEVCEV, ki jo vodi organist Peter Vogrinčič. Ta skupina s pesmijo dviga celotnemu občestvu duha k Vsemogočnemu pri osmi in večerni nedeljski maši.

Prav tako pa s pesmijo spremljajo mnoge pokojne, predvsem na rakičanskem pokopališču, k Njemu, ki je rekel, da je Pot, Resnica in Življenje. Tudi ob prvih petkih, ko tako radi pojemo pesem: “O Srce Božje, slišim tvoj glas …” razveseljujejo s petjem tiste v Domu starejših v Rakičanu, ki so telesno onemogli, vendar so tako pri močeh, da zmorejo svojega duha dvigati kvišku; in tiste, ki se zbirajo ob prvih petkih v rakičanski kapeli.

Bog daj, da bi se tem mnogim pevcem pridružili še mnogi, ki jih je Vsemogočni obdaril z glasom petja.

Naše gospodarsko delo se je nadaljevalo tudi v letošnjem letu. Že meseca januarja smo začeli z ureditvijo prostorov, v katerih je začela 3. marca 2001 delovati KLEKLOVA KNJIGARNA. Tako se nam odslej ne bo treba voziti v Maribor po hostije, ne po nabožne predmete, ne po strokovno literaturo, bodisi teološko ali duhovno. Vse najdemo v Kleklovi knjigarni, tudi za sv. krst, prvo sv. obhajilo, sv. birmo … Da imamo v Soboti KLEKLOVO KNJIGARNO, smo hvaležni vsem duhovnikom, predvsem pa direktorju Zavoda sv. Miklavža, gospodu dr. Karlu Bedernjaku in gospodu škofu, dr. Jožefu Smeju, ki je knjigarno blagoslovil.

Delovni čas Kleklove knjigarne je: Od ponedeljka do petka, od 9.00 – 12.00 in od 15.00 do 18.00. Ob sobotah pa od 8.00 – 13.00.

V petek, 25. maja smo začeli z zamenjavo dotrajanih oken v župnišču. Tako smo zamenjali 24 oken, ena balkonska vrata in šest manjših oken. Nova okna so dvokrilna enodelna iz hrastovega lesa. Takoj ko smo zamenjali okna smo se odločili za temeljito obnovo notranjosti župnišča: zamenjavo nekaterih tlakov, zamenjavo vseh cevi za centralno kurjavo in vseh odtočnih cevi. Nova je tudi vsa električna napeljava in nove sanitarije v treh sobah. Uredili smo tudi kletne prostore. Na dvorišču župnišča smo postavili vrtno uto, ki se dobro ujema z vso okolico.

Na prvo nedeljo meseca maja smo se zbrali na proščenju v Krogu. Letošnje proščenje, ki ga je vodil dr. Stanislav MATIČIČ, je bilo nekaj posebnega. Veselili smo se namreč popolne obnove kapele sv. Florijana, ki je leta 1999 praznovala sto petdeset let. Predsednica Krajevne skupnosti, gospa Gizela Lupšina, ki je vodila zunanjo obnovo kapele, je pred sv. mašo rekla: “Naša kapela stoji na križišču poti in tukajšnji ljudje so se od nekdaj zavedali, da je to njihova izhodiščna točka, kjer so dobivali prve nauke za pot v življenje. Še naslednjih sto petdeset let bo zvon oznanjal nov dan, vabil k molitvi, oznanjal slovo in pel večerni AVE.” Za prenovo notranjosti kapele je poskrbel vaški kapelski odbor.

Sledil je blagoslov obnovljene kapele sv. Florijana. Vso delo, ki je bilo opravljeno pri obnovi kapele, je blagoslovil dr. Stanislav Matičič, ki je bil tudi slavnostni pridigar.

Pri redovnih sestrah HMP je prišlo do sprememb. Odšli sta s. Elizabeta Petek in s. Marija Imperl. Župnija je hvaležna obema, saj sta obe z veseljem in zavzetim delom v pastoralnem župnijskem delu in v vrtcu pustili sledove svojega dela. Prepričan sem, da bo marsikateri mladi živel iz duhovnega bogastva, ki sta ga sejali s. Elizabeta in s. Marija. S. Marija nadaljuje svoje delo na Rakovniku v Ljubljani, s. Elizabeta pa na severu Madžarske v mestu Eger.

Z veseljem pa smo pozdravili dve novi sestri: s. Marto Zadravec in s. Ivico Oblak. Želimo jima Božjega blagoslova v soboški župniji. Hkrati smo hvaležni Inšpektoralnemu vodstvu, da smo dobili nove redovne sestre. Molili bomo, da bi mlada dekleta tudi iz naše župnije odgovorila na Božji klic in tako postale pričevalke Božje ljubezni.

Župnijski vrtec LAVRA deluje že tretje leto v župnijskih prostorih. Prej pa je deloval v redovni hiši sester Hčera Marije Pomočnice. Skupine so polno zasedene. Vzgojiteljice, pod pedagoškim vodstvom s. Jožice Merlak, se trudijo, da bi otrokom nadomestile starše, zato so vedno z njimi in ob njih. Župnijsko občestvo pa je veselo, ko ti otroci sodelujejo pri 10. maši, skoraj vedno takrat, ko obhajamo Gospodov ali Marijin praznik, pa ta ni dela prosti dan. Marsikomu so se že orosile oči, ko je iz otroških src slišal Marijino pesem. Hvaležni smo vodstvu vrtca LAVRA za vključevanje otrok v župnijsko dogajanje.

DRUGI DOGODKI V ŽUPNIJI

 • V nedeljo, 3. septembra, smo imeli proščenje v Rakičanu (Marija, začetek našega veselja. Slavnostni pridigar je bil dr. Stanislav Matičič iz Ljubljane.
 • V soboto, 9. septembra, smo romali na Ptujsko goro (dva avtobusa), kjer je bil molitveni dan za duhovne poklice.
 • V soboto, 16. septembra, smo se z mladimi udeležili (en avtobus) vseslovenskega srečanja v Stični. Osrednji pričevalec je bil Tim Guenard iz Francije (bivši poklicni boksar), glasbeni gost pa je bil Adi Smolar.
 • Na Slomškovo nedeljo (24. september) smo poromali z enim avtobusom v Borečo, k sv. Ani, kjer je konzistorialni svetnik mariborske škofije, gospod Ivan Camplin praznoval svoj DIAMANTNI JUBILEJ, 65 let duhovništva.
 • Leto 2000 je papež Janez Pavel II imenoval SVETO IN JUBILEJNO LETO. Ob tej priložnosti smo v Soboti, v nedeljo, 1. oktobra, pripravili EVHARISTIČNO SLAVJE II. naddekanata mariborske škofije pod geslom: KDOR MENE UŽIVA, BO ŽIVEL VEKOMAJ. Ob 14. uri je bila molitvena ura, nato pa ob 15. uri somaševanje, ki ga je vodil mariborski škof, dr. Franc Kramberger. V pripravi slavlja so sodelovali tudi bogoslovci. Maša je bila zunaj na odru, ki ga je postavilo podjetje Komunala iz Sobote. Bilo je lepo slavje, čeprav je močno deževalo. Računamo, da je bilo 3000 ljudi.
 • V soboto, 7. oktobra, sta sprejela večne zaobljube minoritska brata, Robert Horvat iz Rakičana in Tomaž Majcen iz Ptuja.
 • V petek, 3. novembra, smo se na NOVI SVETEK zbirali mladi in starejši ob NAJSVETEJŠEM in razmišljali ob Jezusovih besedah: “Kdor uživa ta kruh, bo živel vekomaj.”
 • V soboto, 18. novembra, smo verniki iz Pomurskega pastoralnega področja, v SVETEM LETU, romali na grob blaženega Antona Martina Slomška v mariborsko stolnico.
 • Svojo duhovno obnovo so v Kančevcih, 18., 19., 25. in 26. novembra, imeli birmanci.
 • V okviru tedna KARITAS smo v naši župniji zbirali živila, denar in oblačila. Skupina žena, ki deluje v župnijski Karitas, zasluži vso priznanje za zavzeto in požrtvovalno delo, ki ga prostovoljno opravlja skoraj po celi soboški dekaniji. V četrtek, 30. novembra, pa je v naši župniji v okviru tedna Karitas potekala akcija zbiranja oblačil, živil in denarja.
 • V sredo, na dan sv. Miklavža (6.12.), smo imeli slovesno sv. mašo, ki jo je vodil lendavski župnik, gospod Tomislav Šantak. Popoldne ob 16. uri pa je Miklavž obdaroval otroke. Razdelili smo 670 daril. Na nedeljo sv. Miklavža (10.12.) smo imeli župnijsko proščenje. Pri vseh mašah je pridigal dr. Stanislav Matičič iz Ljubljane.
 • Na praznik Marijinega Brezmadežnega spočetja, v petek, 8. decembra, se je veselila celotna soboška župnija. Mariborski pomožni škof in naš prekmurski rojak, dr. Jožef Smej, je ta dan blagoslovil obnovljeni kip Marije Pomočnice, ki je bil oskrunjen 26. junija. Kip je razbil hrvaški državljan iz Vukovarja.
 • V četrtek, 14. decembra, smo imeli ADVENTNO-BOŽIČNI koncert. Nastopili sta Shirlie Roden (vokal) in Alenka Zupan (flavta).
 • V ponedeljek, 18. decembra so vzojiteljice župnijskega vrtca LAVRA razveselile otroke s predstavo BOŽIČNA ZGODBA.
 • V soboto, 30. decembra, smo imeli BOŽIČNI KONCERT združenega cerkvenega pevskega zbora iz Razkrižja in Sobote. Tokrat je koncert bil dobro obiskan, pevci pa so nam pripravili še en lep božični večer.
 • V soboto, 6. januarja 2001, smo imeli zaključek adventne akcije OTROCI ZA OTROKE.
 • Ekumensko srečanje je bilo v tem novem tisočletju v naši cerkvi ob 10. uri. To so že tradicionalna srečanja, ki pa nam veliko pomenijo pri našem skupnem sobivanju.
 • Šestošolci so imeli v svojem programu priprave na birmo, duhovno srečanje v Kančevcih in to 14., 20. in 21. januarja.
 • V okviru Ivanocyjevih večerov je Društvo krščanskih izobražencev Pomurja povabilo na predavanje prof. dr. Gabi Čačinovič-Vogrinčič na temo ALI IMA DRUŽINA SVOJ SMISEL?” Predavanje je bilo v sredo, 17. januarja.
 • V sredo, 31. januarja, na dan sv. Janeza Boska, smo se redovnim sestram salezijankam (HMP) zahvalili za njihovo pastoralno delo v župniji.
 • V četrtek, 15. februarja, so otroci in starši župnijskega vrtca LAVRA v grajski dvorani zaigrali odrsko igro SNEGULJČICA.
 • Od 16. do 18. in od 23. do 25. februarja je potekal Teološki tečaj z naslovom PREPROSTO IN PRISTNO.
 • V postnem času so ob petkih pripravljali križev pot: skupina Prenova v Duhu, animatorji, študenti, mladinci prvega letnika, člani ŽPS, pevci Mešanega pevskega zbora, bralci beril, otroci, starši in vzgojiteljice vrtca LAVRA.
 • V soboto, so pevci mladinskega zbora, skupaj z bogoslovcem Dragom Sobočanom, organizirali taizejsko srečanje v cerkvi.
 • V nedeljo, 18. marca, je pri dopoldanskih mašah maševal salezijanski duhovnik gospod Metod Lampe iz župnije Grahovo. Ves darovani denar pri dopoldanskih mašah (306.000,00 SIT) smo darovali za notranjo opremo cerkve v Grahovem.
 • V soboto, 24. marca, je bila na predvečer materinskega dne kulturna prireditev z odprtjem razstave z motivi na temo MATERINSTVO.
 • V nedeljo, 25. marca, smo se pri 9. maši zahvalili ministrantom za njihovo služenje pri oltarju.
 • Na veliko noč smo imeli procesijo po sledečih ulicah: Gregorčičeva, Slomškova, Slovenska, Ulica arhitekta Novaka.
 • Na velikonočni ponedeljek, 16. aprila, smo imeli velikonočni koncert združenega pevskega zbora iz Razkrižja in Sobote. Pevci so navdušili številne poslušalce.
 • V sredo, 19. aprila, je bilo srečanje mariborskega pomožnega škofa, dr. Antona Stresa z birmanci. Škof je nagovoril tudi starše birmancev in se pogovarjal s član ŽPS.
 • V torek, 24. aprila, smo ustanovili skupino molivcev Marije Pomočnice. Ta skupina se zbira, vedno 24. v mesecu, k molitvi.
 • V sredo, 2. maja, je mariborski pomožni škof podeli 140 birmancem zakrament sv. birme.
 • V nedeljo, 13. maja, so prvič prejeli sv. obhajilo otroci iz vasi. Vseh prvoobhajancev je bilo 36.
 • V petek, 18. maja, je bil v cerkvi koncert vokalnega društva BEL CANTO.
 • V nedeljo, 20. maja, so prvič prejeli sv. obhajilo otroci iz Sobote. Vseh prvoobhajancev je bilo 84.
 • V organizaciji kluba PAC smo imeli dva koncerta: Stabat Mater ob spremljavi pevskega zbora glasbene šole iz Velenja – v torek, 22. maja: Orkester harmonik iz Novega Sada pa 4. junija.
 • V petek, 25. maja, je imel v Soboti vizitacijo gospod dekan Martin Poredoš.
 • V nedeljo, 27. maja, je 106 osmošolcev pred župnijskim občestvom izpovedalo svojo vero.
 • Na binkoštno nedeljo, 3. junija, je bilo proščenje (Binkošti) v Satahovcih. Pri obeh mašah je pridigal upokojeni župnik iz Martjanec, gospod Matija Hajdinjak.
 • V soboto, 16. junija, je bil v organizaciji mladinskega cerkvenega zbora celovečerni koncert na katerem so nastopili: Mladinski cerkveni pevski zbor sv. Nikolaja pod vodstvom Tomija Bušinoskega, Vokalna skupina Bel Canto (Umetniški vodja Gabriela Bratina in ženski akademski pevski zbor Vugaš pod vodstvom Mileve Kralj-Buzeti. Pevski program so popestrili solisti: Edita Žalik, kitara; Urška Ferko, flavta; Tomi Bušinoski, orgle. Prostovoljni prispevki s koncerta so bili namenjeni Združenju a kakovost življenja OZARA.
 • V nedeljo, 1. julija, je bilo proščenje (sv. Peter in Pavel) v Lukačevcih. Maševal in pridigal je, gospod dr. Stanislav Matičič iz Ljubljane.
 • Letošnji ORATORIJ je potekal v dveh zaporednih tednih: od 2. do 6. julija in od 9. do 14. julija. Letos je že bila 10. obletnica ORATORIJA v soboški župniji in to nam je dalo pobudo, da smo ga organizirali dva tedna. Oratorija se je udeležilo 110 otrok in 30 animatorjev. Poleg sv. maše, pogovorov, športa, so v obeh tednih otroci imeli prvi teden izlet na Goričko h Gradu in v Lenarčičev mlin, drugi teden pa v Veržej, v Babičev mlin, Ostercovo pekarno in salezijanski Zavod.
 • petek, 13. julija, smo imeli posvetitveni dan fatimski Materi Božji. Sv. mašo je vodil in pridigal, gospod Tomislav Šantak, župnik iz Lendave.
 • V nedeljo, 15. julija, je bilo proščenje na Pušči. Sv. mašo je vodil dr. Stanislav Matičič iz Ljubljane. Posebnost proščenja je bilo branje evangelija in kratki povzetek pridige v romskem jeziku.
 • V nedeljo, 15. julija, je bilo ekumensko srečanje na Hodošu. Tema srečanja je bila: ZAKON-SPOLNOST-ETIKA. Predavatelja sta bila mag. Simona Prosič, evangeličanska duhovnica in dr. Jožef Magdič, prihiater in zdravnik.
 • Od 6. do 10. avgusta so mladi animatorji skupaj s s. Elizabeto Petek, imeli duhovno obnovo pri sv. Primožu na Pohorju.
 • V torek, 14. avgusta, so mladi kolesarili po Prekmurju. Cilj njihove poti je bilo Turnišče, kjer so se z ostalimi mladimi iz Pomurja srečali pri Mariji pod Logom.
 • V nedeljo, 19. avgusta, smo se z enim avtobusom udeležili srečanja odraslih in starejših pri Gradu.
 • V petek, 14. septembra, je bilo prvo proščenje v bolnišnični kapeli v Murski Soboti. Ob navzočnosti direktorja bolnišnice, gospoda Bojana Korošca, glavne sestre internega oddelka, gospe Metke Lipič-Baligač, drugih zdravstvenih delavcev in bolnikov je na god Povišanja sv. Križa, sv. mašo vodil naš rojak, škof, dr. Jožef Smej. Celotno sv. mašo pa je s petjem oblikoval Mešani pevski zbor soboške župnije.
 • Tudi romali smo veliko: Na Svete gore, k Mariji Bistrički, Stranje in Škocijanske jame, Kurešček, Brezje, Mariazell, k Sv. Jožefu v Ljubljano; Višarje, Medjugorje, Lurd, Sombathey, Stična, Gospa sveta.

 

Župnijska statistika za leto 2001

Obhajila: 119.000, 1000 manj kot leto prej

Krščenih: 114 otrok, 3 več kot leto prej (deklic 62, fantov 52)
– iz civilnega zakona: 16
– nezakonskih: 43
– iz cerkveno sklenjenega zakona: 55

Pogrebi: 105, 6 manj kot leto prej (žensk 53, moških 52)
– neprevidenih (pred smrtjo niso prejeli zakramentov): 46
– neprevidenih v M. Soboti: 35
– umrli v nesreči: 0
– samomori: 3

KRSTI   POGREBI
62 Murska Sobota 68
7 Rakičan 7
3 Krog 10
2 Satahovci 2
4 Murski Črnci 7
/ Lukačevci 1
1 Veščica 1
1 Černelavci 1
10 Pušča 1
15 Od drugod 4
3 Borejci 3
/ Polana 1

Poroke: 44, 6 parov več kot leto prej
– mešane vere: 7
– različne vere: 2
– oba katoliške vere: 35

Birma: 153 birmancev, leto prej: 154

Prvo obhajilo: 122 prvoobhajancev, leto prej: 137

Štetje vernikov:
18.03.2001: 2336
25.11.2000: 2210


Graf 1: Obhajilo, birma, poroke, pogrebi in krsti v letu 2001
 

Graf 2: Primerjava krstov in pogrebov po vaseh v letu 2001
 

Graf 3: Primerjava župnijske statistike v preteklih letih
 

Graf 4: Število vernikov pri svetih mašah v marcu in novembru v preteklih letih
 
Važnejši dogodki na kratko
 • Z 26 avtobusi smo romali na različne kraje;
 • 6. in 7. razred sta bila na duhovni obnovi v Kančevcih, animatorji pri sv. Primožu na Pohorju;
 • starši vrtca Lavra so bili v Veržeju in Kančevcih;
 • pevci MePZ so peli pri sv. Jožefu v Ljubljani, v Beltincih na blagoslovitvi križa, pri sv. Magdaleni v Mariboru, v Vojniku, v Kostrivnici, na vseh župnijskih proščenjih, v bolnišnični kapeli, v domu starejših v Rakičanu, dva velikonočna koncerta in božični koncert, letni koncert v Baški, intenzivne vaje v Baški, intenzivne vaje v Veržeju in veroučnih učilnicah v M. Soboti;
 • pevci MPZ so bili pri slovenskih rojakih v Stuttgartu, peli so v Postojnski jami, Domžalah, na Rakovniku, imeli koncert v Ljutomeru, bili so na intenzivnih vajah v Veržeju, sodelovali na dobrodelnem koncertu v naši cerkvi;
 • otroški pevski zbor je sodeloval v Veržeju in na Rakovniku;
 • animatorji so organizirali dvotedenski poletni oratorij in Zahvalni dan v oktobru, pomagali so pri bogoslužju.
Gospodarska dela
 • odprtje Kleklove knjigarne,
 • vrtna uta in polovica dvorišča,
 • celotna notranja obnova župnišča s kletnimi prostori, razen podstrešja.
Načrti
 • obnova fasade na župnišču,
 • dokončanje del gotskega prezbiterija