Meni Zapri

Župnijski list št. 3/11

Leto XV — Številka 3 — 6. februar 2011

OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

Ob slovenskem kulturnem prazniku je prav, da se za trenutek ustavimo in se vprašamo o našem odnosu do kulture. Vera in kultura nista dva ločena pola, ampak vedno znova vera vstopa v svet kulture in tako pomaga, da ljudje v času in prostoru lažje in bolj polno živijo vero tudi s pomočjo njihove kulture. Božji služabnik papež Janez Pavel II. se je tega dejstva še posebej zavedal,
zato je leta 1982 ustanovil Papeški svet za kulturo. Ob ustanovitvi je v osebnem pismu zapisal: »Vera, ki ne postane kultura, je vera, ki ni docela sprejeta, v celoti domišljena in zvesto živeta.« (CD 85, 1)

V kulturnih delih lahko zasledimo veliko stvaritev, katerih motiv izhaja iz Svetega pisma, življenja svetnikov ali verskega življenja. Tudi naš največji pesnik France Prešeren, na čigar smrtni dan obhajamo slovenski kulturni praznik, je našel inspiracijo za nekaj svojih del v verskem življenju in prebiranju Svetega pisma. Prav poseben odnos sta imela z blaženim škofom Antonom Martinom Slomškom. Oba sta namreč rojena leta 1800.

Blaženi škof Slomšek se je s Prešernom prvič srečal leta 1832 v Celovcu, ko mu je Prešeren podaril tretji zvezek Kranjske Čbelice. Njuno zadnje srečanje pa je bilo 5. septembra 1937, ko je Slomšek obiskal Ljubljano in je zvečer šel v gledališče. Prešeren se je priplazil k njemu in mu dejal, da ga bo zatožil kanoniku Pavšku, kako je celovškega spirituala zalotil v gledališču. Po predstavi sta šla na večerjo, kjer je Prešeren napisal zbadljivko na Slomškov račun, ki pa je Slomšek ni zameril. »Kar stara para zlomek devištva preveč je vzel, je njega mlajši Zlomšek prodajati začel.«

Ob navdihu iz Svetega pisma je nastala pesem: Bilo je tebi Mojzes naročeno; peljáti v Kanaan krdelo Juda; …

Kultura in vera sta toliko dobrini kolikor za njiju skrbimo in ju negujemo. Pomembno je, da se pri zavedanju tega ne sramujemo tudi krščanskih korenin.

Marjan Pučko, kaplan


V sredo, 9. februarja, bo pri nas mesečna DUHOVNA OBNOVA duhovnikov murskosoboške dekanije. Ob 9. uri bo molitev pred Najsvetejšim, ob 9.30 uri pa somaševanje duhovnikov, ki ga vodi gospod škof dr. PETER ŠTUMPF. Lepo vabljeni!

Srečanje za STARŠE PRVOOBhAJANCEV bo v sredo, 9. februarja 2011, po večerni sveti maši.

V petek, 11. februarja, na svetovni dan bolnikov, bo ob 14. uri sv. maša v bolnišnici, ki bo jo vodil gospod škof dr. PETER ŠTUMPF. Zvečer ob 17. uri bo v stolnici molitev pred Najsvetejšim na čast lurške Matere Božje, nato sveta maša. Bolni in ostareli lahko prejmejo med to sveto mašo bolniško maziljenje.

Škofijska gimnazija in Dijaški dom Antona Martina Slomška v Mariboru vabita devetošolce na INFORMATIVNE DNEVE, 11. in 12. februarja, od 9. do 15. ure.

KATOLIŠKI INŠTITUT v Ljubljani vabi tiste, ki se odločajo za univerzitetni študij, da bodo na fakulteti za poslovne vede informativni dnevi 11. februarja, med 12. in 15. uro, ter 12. februarja, od 10. do 12. ure, na Ciril-Metodovem trgu 9, v Ljubljani.

Duhovna obnova za sodelavke in sodelavce KARITAS bo 12. februarja, v Kančevcih. Začetek bo ob 9. uri.

NIKODEMOVI VEČERI bodo potekali 12. in 13. ter 17. in 18. februarja, v župnijski dvorani v Murski Soboti. Predavanja in okrogla miza je namenjena vsem staršem, vzgojiteljem, učiteljem, katehetom, duhovnikom, profesorjem, socialnim delavcem, študentom in izobražencem. Ne zamudimo te priložnosti. V preddverju stolnice si vzemite program Nikodemovih večerov.

Postno romanje v NEMČIJO bo 1. in 2. aprila, romanje v LURD bo od 28. aprila do 2. maja, romanje v GRČIJO, po poteh svetega apostola Pavla, pa od 14. do 22. junija. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

Za mlade zbiramo ODPADNI PAPIR. Z zbranim papirjem jim olajšamo udeležbo na svetovnem srečanju mladih s svetim očetom Benediktom XVI. v Madridu, avgusta letos. Papir bomo zbirali ves mesec februar. Pripeljite ga na župnišče. V kolikor kdo nima prevoza, naj pokliče na župnišče in pridemo po papir. Hvala vam za pripravljenost. V zadnjizbiralni akciji je bil izkupiček skoraj 500 €.