Meni Zapri

Župnijski list št. 13/20

Leto XXIV — Številka 13 — december 2020

ŽUPNIJSKI DOGODKI OB BOŽIČNIH PRAZNIKIH

Navodila za bogoslužno obhajanje božičnih praznikov v mariborski metropoliji.
“Da bi varovali zdravje ljudi, smo se voditelji vseh treh škofij po posvetovanju z duhovniki odločili, da svete maše v vseh cerkvah ali kapelah metropolije do nadaljnjega škofje in duhovniki še naprej obhajamo brez navzočnosti vernikov. Verniki so povabljeni, da obhajanje svete maše spremljajo po televiziji, radiu in drugih elektronskih medijih. Dovoljena je individualna duhovna oskrba, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih določb.

Msgr. Alojzij Cvikl D.J., mariborski nadškof metropolit
Msgr. dr. Peter Štumpf SDB, murskosoboški škof
g. Rok Metličar, škofijski upravitelj škofije Celje

BOŽIČNA OSEMDNEVNICA – od 17.–24. decembra. Ob 20. uri ste povabljeni k osemdnevnici, ki poteka preko Zoom aplikacije.

SVETI VEČER – 24. december. Ob polnoči ste povabljeni k spremljanju božične maše preko župnijske facebook strani: Stolna župnija sv. Nikolaja (spremljate lahko tudi tisti, ki nimate facebooka), povezavo boste našli na župnijski spletni strani: https://www.sv-nikolaj.org/.

PRAZNIK GOSPODOVEGA ROJSTVA – BOŽIČ – 25. december. Božično sveto mašo iz naše stolnice lahko v živo spremljate na televiziji Exodus ob 11.00 uri. Maševal bo naš škof Peter Štumpf.

Ob prazniku Gospodovega rojstva bo možnost prejema svetega obhajila ob predhodni prijavi v župnijski pisarni. Prijave sprejemamo v času uradnih ur pisarne, ponedeljek in torek!

PRENOS SVETIH MAŠ IZ STOLNICE. Od praznika svetega Štefana pa vse do praznika Gospodovega razglašenja, bo neposreden prenos svetih maš iz naše stolnice po televiziji Exodus ob 12.00 uri. Maševal bo naš škof Peter Štumpf.

SVETO OBHAJILO. Ves čas, odkar veljajo omejitve zaradi epidemije, je omogočena individualna duhovna oskrba vernikov. V naši stolnici je možno prejeti sveto obhajilo vsako nedeljo ob predhodni prijavi v župnijski pisarni.

Vsako nedeljo ob 11.00 uri deliva po naši župniji blagoslov z Najsvetejšim. Povabljeni ste, da na domačem dvorišču pričakate Božji blagoslov. Smer vožnje po vaseh: Murska Sobota (Cankarjeva in Kroška ulica), Krog (Murska ulica, Trubarjeva ulica, mimo kapele v Satahovce), Satahovci (po glavni ulici proti M. Črncem), Murski Črnci (ob potoku Mokošu), Pušča (Ulica ob kapelici), Borejci (do križa in nazaj), Veščica (AC Andrejek, zvonik in nato v Černelavce), Černelavci (po glavni cesti), Polana (po glavni cesti), Murska Sobota (ulica Štefana Kovača, Lendavska, Noršinska), Lukačevci, Rakičan (Cvetkova, Panonska, Tomšičeva in Jezera), Dom starejših Rakičan, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Murska Sobota (Panonska, Bakovska, Trstenjakova, Tomšičeva in Juša Kramarja in po Cankarjevi k stolnici).


PREDLOGI ZA TRI SVETE VEČERE

1. SVETI VEČER – 24. december. Molitev za blagoslov v družini. Zberemo se ob jaslicah, zapojemo božično pesem, preberemo božično sporočilo (Lk 2,1-14), molimo desetko rožnega venca (ki si ga Devica rodila), nato skupaj molimo: Gospod Bog, zahvaljujemo se ti za naš dom in te prosimo: blagoslovi ga. Naj bo kraj tvojega miru. V njem naj ne bo sovraštva, ampak ljubezen, naj ne bo nasprotij, ampak edinost. Namesto užaljenosti naj bo odpuščanje, namesto krivic sodelovanje. Naj ne bo žalosti, ampak veselje ter dušno in telesno zdravje. Tvoj nebeški blagoslov naj nas spremlja ob praznikih in v novem letu, da te bomo po novorojenem Odrešeniku slavili zdaj in vekomaj. Amen. Med kropljenjem stanovanja z blagoslovljeno vodo, pojemo božične pesmi.

IZZIV: Vabimo vas, da postavite jaslice zunaj: pred hišo, na vrtu, balkonu ali na oknu, da jih bodo lahko videli mimoidoči. To bo lepo pričevanje vere, na ta način pričujmo za Novorojenega.

2. SVETI VEČER – 31. december. Na zadnji dan leta naj bi se družina zahvalila Bogu za vse prejete milosti v preteklem letu in ga prosila za pomoč v novem. Vabimo vas, da najdete čas za skupno molitev, v katero vključite blagoslov doma s kropljenjem in kajenjem. Zberemo se ob družinski mizi na katero postavimo križ, sveč ter blagoslovljeno vodo in kadilo; zapojemo božično pesem, preberemo svetopisemski odlomek (Mt 6,25.31-34), nato skupaj molimo: Gospod mojih ur in mojih let, dal si mi veliko časa. Čas je že za menoj, čas je še pred menoj. Bil je moj in bo moj in podaril si mi ga ti. Zahvaljujem se ti za vsak udarec ure in za vsako jutro, ki ga vidim. Ne prosim te, da mi daš več časa. Prosim te za modrost, da bi vse ure napolnil. Prosim te, da bi znal nekaj svojega časa ohraniti za to, kar ni ukaz in dolžnost: nekaj za tišino in zbranost, nekaj za igro in razvedrilo, nekaj za ljudi ob robu mojega življenja, ki potrebujejo človeka. Prosim te za prizadevnost, da svojega časa ne izgubljam, ne zapravljam, ne tratim. Vsaka ura je kot košček njive: rad bi jo preoral, rad bi v brazde sejal ljubezen, take misli in besede, ki bodo obrodile sad. Gospod, blagoslovi moje leto! Bog, naš Oče, ob sklepu starega leta se ti iz vsega srca zahvaljujemo za vse prejete milosti in vsak trenutek življenja: srečen in manj srečen. Vse to darujemo tebi in te prosimo, blagoslovi nas, naše življenje in naš dom, da nas bo vse, kar se v njem dogaja in se bo dogajalo, vodilo k tebi. Po Kristusu, našem Gospodu.
Med kropljenjem stanovanja z blagoslovljeno vodo, pojemo božične pesmi.

IZZIV: Pokličite sorodnike ali pa jim pošljite SMS, kjer se zahvalite za vse dobro v letu 2020.

3. SVETI VEČER – 5. januar. Praznik Gospodovega razglašenja ali treh kraljev so naši predniki praznovali kot »tretji božič« (drugi je bil staro leto), torej prav tako slovesno kot sam sveti večer. Družina se zbere pri mizi, na kateri imamo križ, prižgano svečo, blagoslovljeno vodo in zrnca kadila.
Bogoslužje pričnemo z znamenjem križa in primemo pesmijo, preberemo svetopisemski odlomek (Mt 2,1-12), oče ali mati prosi za božji blagoslov: Dobri Oče, rojstvo tvojega Sina nam je vlilo novih moči za vsakdanje življenje. Z zaupanjem zremo v prihodnost, saj verujemo, da nas spremlja tvoja ljubeča roka. Prosimo te, blagoslovi nas in naš dom, da bo naša vera trdna in močna, naša srca pa odprta vsem, ki nas potrebujejo. To te prosimo po Kristusu, našem Gospodu.
Sledi kropljenje stanovanja z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom. Vmes lahko pojemo ali molimo.

IZZIV: Po obhodu stanovanja se ustavimo pri vhodnih vratih, na katera napišemo s kredo: 20+G + M + B+21. Pri tem oče ali mati prosi: Kristus, blagoslovi to hišo (stanovanje) in vse, ki v njej prebivamo. Obred sklenemo z molitvijo očenaša in pesmijo.