Meni Zapri

I. postaja – Jezusova obsodijo na smrt

Razbičan, zapljuvan
in kronan, zasramovan
pred sodni stol zdaj gre,

nedolžen v smrt izdan.

Pilata je bilo strah Judov in bal se je za cesarjevo prijateljstvo. Zato je sodil krivično, proti svoji vesti, zvest si Jezusove pravičnosti.

Molimo Te, Kristus in Te hvalimo.
Ker si s svojim križem svet odrešil.

Gospod Jezus, oprosti mi, toda pred Tvojim križem se ne počutim vedno prijetno. Mislim, da razumem njegov pomen in pridejo ure, ko stiskam križ med svojimi rokami. Pomaga mi trpeti in me krepi, ko vidim trpeti druge. Spominja me na tisto, kar po besedah sv. Pavla – nedostaja Tovjemu trpljenju za Tvoje telo, ki je Cerkev.
Duhovnik zlije krstno vodo v obliki križa, zato berem ta križ na moji duši in na mojem telesu, kakor tudi na dušah in na telesih drugih ljudi in v nekaterih trenutkih skušnjav se skušam tega živo spomniti.
Včasih moja zadrega izvira od tod, ker si ne morem predstavljati, da bi te vislice bile simbol vere. Toda križ je neločljiv od vstajenja.

Pred menoj si šel, Gospod in mi utiral pot. Uči me, da bom šel za Teboj, ko pride čas. Če moram poslušati trde besede in trde zapovedi, mi pokaži, koliko so upravičene in uči me, da pozabim krivico. Če se mi zazdi kakšna dolžnost pretežka, jo bom vzel kot Očetovo voljo in jo spolnil. In če pride trpljenje in bom mislil, da ni zasluženo, pa Ti nauči srce, da se ukloni Očetovi volji, kakor si storil Ti. In če me kdaj zadene očitna krivica, mi Ti pomagaj z milostjo, da jo molče prenesem in pustim opravičenje Očetu.

Usmili se nas, o Gospod.
Usmili se nas.