Meni Zapri

Župnija živi

Župnija danes

Župnija sv. Nikolaja Murska Sobota je imela v letu 1993 11.730 vernikov. Kraji, ki jih vključuje oziroma združuje so: Murska Sobota, Krog, Satahovci, Murski Črnci, Rakičan, Lukačevci, Černelavci, Veščica, Borejci in Polana. Ob nedeljah so štiri svete maše, (tudi ob sobotah zvečer je že nedeljska sveta maša), kadar se zbere v župnijski cerkvi nekaj čez 1.500 vernikov. Svete maše so ob prvih petkih v Murskih Črncih in Krogu, ob prvih sobotah pa v Satahovcih in Rakičanu. Duhovni pomočnik pa mašuje enkrat tedensko v bolnišnici, ter v domu oskrbovancev v Rakičanu in Murski Soboti. Veliko več obiskovalcev v župnijski cerkvi je seveda ob večjih praznikih in birmi. Verouk obiskuje 700 otrok.

V župniji se je izoblikovalo veliko skupin in aktivnosti, ki so povezane neposredno z delovanjem župnije ali pa so to dejavnosti, ki so namenjene sodelovanju v župniji, tako pri bogoslužju kot tudi pri drugih dejavnostih.

Župnijski svet

Kaj bi vsako veliko podjetje brez nadzornega sveta, ki bi urejal dejavnosti in pomagal pri delovanju firme. Tako tudi župnija ne more brez take skupnosti, ki poskrbi za novosti, pomaga pri organizacijah, svetuje in ureja zadeve, ki jih v tako veliki župniji kot je soboška prav gotovo ne bi zmogel župnik sam.

Kleklova knjigarna

V pritličnih prostorih prizidka škofijske stavbe ob stolnici deluje Knjigarna založbe Družina-Kleklova knjigarna. Knjigarna, ki nosi ime po apostolu dobrega tiska in narodnem buditelju Jožetu Kleklu ponuja duhovnikom, redovnikom, katehetom, vsem vernikom in drugim verski tisk, revije in knjige naših cerkvenih založb, literaturo z versko in duhovno vsebino, nabožne predmete, video in audio kasete ter zgoščenke, ki v drugih knjigarnah niso na voljo v takšni količini in izbiri. Na voljo so tudi šolske potrebščine in pisarniški material.

Mešani stolni pevski zbor sv. Nikolaja

Mešani pevski zbor sedaj deluje že več kot 80 let. Pevski zbor bogati bogoslužje pri sv. maši ob 10. uri ob nedeljah. Zbor sodeluje tudi ob velikih slovesnostih ali praznikih, ki so v župniji, ter pogrebih ali podobnih priložnostih. Zborovski repertoar je zelo velik. Od slovenskih ali latinskih maš, do preprostih ljudskih pesmi, ki jih vsako nedeljo zapoje vernikom. Svojo 60-letnico delovanja je zbor praznoval spomladi 1998, ko je s koncertno mašo obeležil ta dogodek. Vedno bolj se zbor uveljavlja tudi v širši okolici, saj sodeluje na revijah pevskih zborov in prireja več samostojnih koncertov doma in v tujini.

Skupina Angelski biseri

Mladinski pevski zbor za vse mlade od 6. razreda naprej. Pevske vaje so ob nedeljah ob 9.30. Vodi ga s. Katja Balažic, FMA.

Otroški pevski zbor

Tudi otroci, tako kot mladina pomagajo pri izvedbi nedeljske družinske maše. Oba zbora se tako dopolnjujeta in izmenjujeta svoje naloge. Občasno nastopita tudi skupaj. Pevske vaje so ob sobotah ob 9.30. Vodi jo ga animatorke Doris Horvat, Sara Šabjan in Lara Rajbar.

Ljudski pevci župnije sv. Nikolaja

V župniji je zelo bogato ljudsko petje. V župniji imamo tri organizirane skupine ljudskih pevcev, ki redno sodelujejo pri svetih mašah: »Petrov« zbor, zbor iz Kroga, ter zbor iz Rakičana. Zanje je petje povsem del bogoslužja, zato ta občutek skušajo prenesti tudi ljudem v cerkvi, da bi s petjem znanih ljudskih pesmi tudi oni lahko popolnoma sodelovali pri obredu.

Organisti

Kaj bi bili evharistični obredi brez duhovne glasbe. V župniji igrajo trije organisti: mag. Tomi Bušinoski, Tadej Hrastnik in s. Katja Balažic. Delo si delijo predvsem pri nedeljskih mašah, včasih tudi ob drugih priložnostih.

Zbor Chorus

Leta 1996 ustanovljeni župnijski mladinski zbor se je konec leta 2004 preimenoval v MePZ Chorus. Pevce povezuje Božja bližina, veselje do petja ter druženje z vrstniki in prijatelji. Zbor več aktivno ne deluje, a se srečuje še ob priložnostnih nastopih v župniji in drugod.

Ministranti

Ministrantska srečanja imamo dvakrat na mesec, ob sobotah ob 9. uri. Ministrantsko službo lahko opravljajo fantje in dekleta, ki obiskujejo verouk. Srednješolci in študentje so prav tako dobrodošli kot ministranti, še posebej pri slovesnih škofovih mašah.

Sestre Hčere Marije Pomočnice

Sestre v župniji delujejo že dalj časa. Sprva so sodelovale le kot katehistinje in pomagale pri vzgoji otrok in mladini (verouk). Danes so pomemben del župnije, saj delujejo tudi v Vrtcu Lavra. Sestre niso le vzgojiteljice, temveč pomagajo tudi drugače. Pomagajo pri pevskih zborih, verouku, pri delu z mladimi, pri oratoriju, bralcem beril, organizirajo krajša romanja ali potovanja ipd. Sestre Hčere Marije Pomočnice v Sloveniji.

Verouk in kateheti / Urnik verouka

Verouk poteka za otroke in mladino od predšolske dobe do študentskih let. Skupine se srečujejo ob različnih urah s pričetkom jeseni in z zaključkom šolskega, prav tako veroučnega leta konec spomladi. Pri vodenju veroučnih skupin pomagajo različni kateheti laiki, sestre in pa sama žunik in kaplan.

Vrtec Lavra

Vrtec Lavra je sprva deloval na domu sester pri gasilskem domu v Murski Soboti, kasneje v prostorih sedanje škofije, danes pa ima svojo zgradbo za cerkvijo.
Facebook-stran Vrtca Lavra

Župnijski dom

V župnijskem domu se dogaja večina aktivnosti, ki so kakorkoli povezane z župnijo. Glavna aktivnost je verouk. Velikokrat pa gosti tudi molitvene skupine, otroke pri oratoruju, pevce pri vajah in druge.

Župnijska Karitas

Župnijska Karitas vedno pomaga ljudem, ki so v stiski. S svetovalno službo pa to postori tudi na duhovni ravni. Tudi župnijska Karitas se bo preselila v nove prostore, kjer bo svojo funkcijo lahko izpolnjevala še bolj aktivno.

Biblična skupina

Branje Svetega pisma, pogovor o Božji besedi in molitev. Za udeležbo pri skupini ni potrebno nič drugega kakor Sveto pismo, zvezek in želja po poznavanju Božje besede. Skupina se srečuje dvakrat mesečno.

Živimo z rožnim vencem

Skupina za starejše ljudi, ki želijo svoje staranje izkoristiti za osebno zorenje, duhovno poglabljanje in za lepo sožitje generacij. Pogovor o življenjskih temah pomaga h kvaliteti življenja, izmenjava življenjskih izkušenj pa človeka bogati.

Prenova v Duhu

Slavilna molitvena skupina. Skupina se zbira ob Najsvetejšem, kjer skupaj prepevajo, slavijo in hvalijo Gospoda, ter berejo in poslušajo Božjo besedo. Srečanje skupine je vsak torek po večerni sveti maši. Enkrat mesečno (ob prvih torkih) pa imamo skupno mašo, kjer molimo za ozdravljenje.

Zakonska skupina

Sodelujejo zakonski pari, ki se skupaj pogovarjajo in razmišljajo ob Božji besedi, o svojem zakonskem in družinskem poslanstvu ter vzgoji otrok. Medsebojni pogovori in izmenjava izkušenj so dobrodošla pomoč za družinsko življenje.

Mladinska skupina

Skupaj z mladimi, srednješolci in študenti, razmišljamo in se pogovarjamo o življenjskih in verskih temah. Trudimo se iskati odgovore na izzive, ki jih mladim postavlja sodobni svet. Duhovne vaje, molitev, branje Svetega pisma in seveda družabnost so del rasti mladinske skupine.

Moška skupina

Mesečno se srečujejo družinski očetje, ki pogovarjajo o svoji vlogi v družini. Skupina spodbuja može in očete, da sprejmejo vlogo, ki jim jo po razodetju daje Bog: duhovniško, preroško in kraljevsko vlogo v družini.

Srečanje za vdove in vdovce

V pomoč in oporo vsem, ki so izgubili zakonskega partnerja in ponuditi priložnost za pogovor o žalosti, duhovnih stiskah, kje poiskati tolažbo ob izgubi partnerja, učiti se drug drugega poslušati, ter mu stati ob strani, kako preboleti izgubo partnerja.

Obravnavanje verskih tem

Apostoli so v templju in po hišah učili in oznanjevali o Jezusu Kristusu. Na srečanjih spoznavamo resnice naše vere, govorimo o življenju Cerkve, ter o temah iz vsakdanjega zakonskega in družbenega življenja.

Meditativna skupina

Okušati besede zapisane v Svetem pismu. Preberemo, razmišljamo in poglabljamo vsebino, ter poskušamo prenesti v svoje vsakdanje življenje. Prva skupina se zbira ob četrtkih, druga pa ob sredah, vedno po večerni sveti maši.

Bratovščina Fatimske Marije

Redna molitvena srečanja vsakega 13. mesecu eno uro pred večerno mašo.

Združenje Marije Pomočnice

Redna molitvena srečanja vsakega 24. mesecu eno uro pred večerno mašo.