Meni Zapri

Letna kronika 1998

Mnogi dogodki se dan za dnem vrstijo v soboški župniji. Škoda, da je v Soboti samo ena župnija in dva duhovnika, ki ves svoj čas porabita za verouk, pogrebe, poroke, krste in maše, za pastoralna srečanja z ljudmi pa zmanjkuje časa in velikokrat tudi moči.

Toda kljub temu smo poskušali s kateheti in župljani narediti marsikaj tako, da lahko govorimo o razgibanosti pastoralnega dela.

2. oktobra se je z dekani, prodekani, s salezijanskimi duhovniki in s kapucini srečal papeški nuncij dr. Edmund Farhad, ki v naši državi predstavlja papeža in vatikansko državo. Nuncij je z vso pozornostjo prisluhnil našemu poročanju o pastoralnem delu v Prekmurju in Prlekiji. Z njim smo se tudi pogovarjali o razlogih za ustanovitev škofije v Murski Soboti, ki bi zajemala dekanije Lendava, Ljutomer in Murska Sobota.

leto1998-1.jpg (30275 bytes)Blagoslovitev križa v Rakičanu

V oktobru smo imeli več srečanj. Najprej nas je obiskala skupina BA STELLA (jutranja zarja) skupaj s p. Mihom Drevenškom. S tem srečanjem se je zopet prebudila misijonska zavest. Nekateri so se odločili darovati mesečne prispevke za študente v Zambiji. Tudi otroci iz skupine birmancev so si izbrali nekega fanta, za katerega bodo nakazovali mesečni prispevek za njegovo šolanje.

V nedeljo, 5. oktobra, je mariborski pomožni škof, dr. Jožef Smej blagoslovil obnovljeni VELIKI KRIŽ v Rakičanu. Vaščani Rakičana so se na ta dogodek pripravljali s tridnevnico, ki jo je vodil sam škof. Župnik Martin Horvat se je na koncu blagoslovitve zahvalil škofu dr. Smeju, dekanu Martinu Poredošu in p. Mihu Sekolovniku za duhovno obnovo in blagoslovitev; obenem je izrekel zahvalo Krajevni skupnosti Rakičan in predsedniku KS Ivanu Karoliju za obnovo križa in za ureditev okolice.

25. oktobra je salezijanska skupnost Hčera Marije Pomočnice priredila na soboški III. osnovni šoli DAN HVALEŽNOSTI. Bil je to dan petja, družabnih iger, športa, molitev… V prekmursko metropolo je prišlo okrog 700 otrok iz Bleda, Radelj ob Dravi, Ivančne Gorice, Rakovnika…

leto1998-2.jpg (7524 bytes)Na soboškem pokopališču vsem žrtvam 1941-1945

29. oktobra smo blagoslovili (Martin Poredoš, dekan in mag. Leon Novak evangeličanski duhovnik) ponovno postavljeni križ na soboškem pokopališču, kjer je svetnik Mestne občine M. Sobote, gospod Franc Zver (SKD) takole zbrane nagovoril: »Po 2. Svetovni vojni je bil na tem mestu postavljen križ vsem žrtvam, ki so padle. Vendar je bil ta križ čez nekaj let po utrditvi totalitarnega sistema odstranjen. Danes stojimo pred križen, ki je bil ponovno postavljen.«

Beseda Mati je nekaj svetega. Še bolj velja to za Jezusovo Mater. To smo tudi pokazali verniki na vidni način, ko smo novembra sprejeli kip Fatimske Marije. Ko so mladi fantje vzeli kip iz kombija in ga dvignili na ramena, je med nami vsemi nastala neka posebna tišina, svetost, zbranost… Ob kipu so se ljudje zbirali vso noč. Kakor da so želeli v Marijino naročje položiti vso svojo bolečino, vso žalost… Ob slovesu od Fatimske Marije nas je stisnilo v grlu. Čeprav smo takrat peli pesem »VSE PREPEVA, SE RADUJE«, ta ni zvenela kot drugikrat. Vse nam je ostalo v grlu, le solza je polzela po licu. Poslavljali smo se od Matere.

Ob župnijskem zavetniku sv. Miklavžu je bil slavnostni pridigar dr. Avguštin Lah. Z veseljem smo prisluhnili njegovi besedi, ko nam je govoril o našem adventu, ki je obenem priprava na večni advent, ko se bomo srečali s Kristusom.

Decembra je naš cerkveni pevski zbor obhajal 60. obletnico delovanja. Slovesnosti se je udeležil tudi cerkveni zbor iz avstrijske Radgone. Tako je vsa slovesnost izzvenela v jeziku dveh sosednjih narodov. Slovesno mašo v slovenskem in nemškem jeziku je vodil dr. Jožef Smej, škof. Vsi pevci so ob tej priložnosti dobili Gallusova priznanja. Tisti, ki so v zboru več kot 30 let, pa so dobili škofijska priznanja. Hvala vsem, dragi pevci, za vse žrtvovane ure! S svojim petjem ste mnogokrat spremenili razpoloženje človekovega srca.

Ob tej priložnosti so za zvesto služenje Cerkvi dobili škofijska priznanja mariborske škofije štirje ključarji, in sicer Vinci Prkič, Štefan Trplan, Jožef Celec in Jožef Horvat.

Na Župnijskem zavodu, ki smo ga preimenovali v Zavod sv. Miklavža, smo na začetku marca nadaljevali z deli. Nadaljevali smo z deli v tistih prostorih, v katerih želimo imeti otroški vrtec, ki ga vodijo redovne sestre Hčera Marije Pomočnice. Upamo, da bo vrtec takrat, ko boste brali te vrstice, deloval že v novih prostorih.

Marca je 16 zakonskih parov praznovalo 50., 40., 30., 25. in 20. obletnico poroke. Obnovili so svoje obljube in tako utrdili svojo zvestobo drug drugemu.

Aprila je škof dr. Jožef Smej blagoslovil začasne prostore otroškega vrtca »Lavra«, ki se sedaj nahajajo v hiši redovnih sester HMP. Čeprav je prireditev oviral dež, je vse izzvenelo v otroškem smehu, igri in na koncu v praznovanju staršev, ki imajo otroke v vrtcu.

20. aprila je odšlo 96 romarjev z vlakom v Lurd.

29. aprila je bilo srečanje škofa dr. Franca Krambergerja z birmanci, ključarji in člani ŽPS.

2. maja je škof dr. Franc Kramberger podelil 167 birmancem zakrament sv.birme.

10. maja je 99 osnovnošolcev izpovedalo svojo vero in se obenem zahvalili za božje varstvo v času obiskovanja osnovne šole.

24. maja sta blagoslovitev mrliške vežice v Polani opravila kaplan Alojz Benkovič, in evangeličanski duhovnik mag. Evgen Balažic.

leto1998-5.jpg (4637 bytes)V župnijski cerkvi so 13. junija izvedli DOBRODELNI KONCERT Mešani mladinski pevski zbor Murska Sobota (zborovodja Mileva Kralj-Buzeti), vokalna skupina Bel Canto (umetniški vodja: Elka Bratina) in Cerkveni mladinski pevski zbor sv. Nikolaja (zborovodja: Elka Bratina). Peli so cerkvene in posvetne pesmi, združeni zbori pa so zaključili s črnsko duhovno pesmijo, s katero so navdušili poslušalce. Bilo je to druženje 70 mladih deklet in fantov, ki so nam pokazali, da je mogoče aktivno izpolniti prosti čas. Ves zbran denar (205.000 SIT) od prostovoljnih prispevkov, so mladi namenili za zavod Sv. Miklavža, ki ga gradimo v Murski Soboti.

Od 19. do 27. junija smo dvakrat, vedno z enim avtobusom, romali v Medjugorje, na 17. obletnico Marijinih prikazovanj. Romali smo še na Brezje, Ptujsko goro, v Mariazell, na Višarje, Sv. Gore, Dunaj, v Pleterje in Budimpešto.

21. junija sta kaplan Alojz Benkovič, in evangeličanski duhovnik mag. Leon Novak blagoslovila v Murskih Črncih novo gasilsko vozilo (mercedes).

leto1998-3.jpg (24281 bytes)Zakonci ob svojem jubileju v Cerkvi sv. Nikolaja

26. junija smo pri večerni maši imeli vzhodno bogoslužje, ki ga je vodil dr. Stanko Janežič, profesor ekumenizma iz Maribora. Peli so duhovniki Franc Maršič, Janez Ferencek, Alojz Kačičnik in Alojz Benkovič.

Od 1. do 19. julija je bil kaplan Alojz Benkovič s 36 mladimi na potovanju po skandinavskih deželah. Odpeljali so se vse do Nordkappa, ki je najsevernejši rt Evrope. Svoje potovanje so končali v Pragi in v Hradčanih, kjer je deloval arhitekt Jože Plečnik. Mladi se zahvaljujejo vsem sponzorjem, ki so jim omogočili to lepo in enkratno potovanje.

Zadnjo nedeljo v juliju smo se poslovili od dosedanjega kaplana Alojza Benkoviča. Pri vsaki maši se je od njega poslovila ena skupina, v imenu župnije. Najtežje slovo je bilo pri 9. maši, ko so se poslavljli mladi. V Župnijskem listu smo ob slovesu zapisali:

Pred tremi leti si prišel med nas,
z nami si živel,
oznanjal si nam Jezusa,
delil si zakramente
in se z nami veselil.

Gospodu Benkoviču želimo obilo božjega blagoslova v župniji Stranice pri Slovenskih Konjicah.

Že naslednjo nedeljo, prvo v avgustu, smo pozdravili novega kaplana, novomašnika iz Gornje Radgone in sicer z besedami: «Novomašnik, bod’ pozdravljen! Od Boga si nam poslan.«

Pri vseh mašah so ga pozdravili župljani. V imenu župnika (bil je na obisku pri rojakih v Kanadi) ga je pozdravil dr. Karel Bedernjak: »Zatorej Davorin, sej, v soboški župniji, sej dobro seme v srca ljudi! Ne ljuljke, pšenico posej – upanje, veselje, ljubezen … Sej, naj raste, naj se, če je treba, prebija skozi trnjev obroč, da bo le ob času bogata žetev.«

V poletnih mesecih je prišlo do sprememb tudi pri sestrah Hčera Marije Pomočnice. Iz skupnosti sta odšli s. Irena Benda in s. Anka Benedičič. Želimo jima, da bi tako sproščeno in veselo služili Bogu in človeku tudi v prihodnje.

V soboško skupnost pa sta prišli s. Simona Komar in s. Anita Bostner. Želimo jima lepo počutje med nami. Obenem pa čestitamo s. Mariji Imperl, ki je 15. avgusta 1998, naredila VEČNE ZAOBLJUBE in se tako »poročila« s Kristusom.

29. avgusta smo župljani, s pomočjo ostalih župnij iz Prekmurja, organizirali srečanje PRIJATELJEV RADIA OGNJIŠČE. Posebni vlak je iz Ljubljane pripeljal v prekmursko ravnico 500 ljudi. Na železniški postaji smo jih sprejeli s folklorno skupino iz Hotize. Za doborodošlico smo jim ponudili košček kruha in žganje. Na ploščadi pred cerkvijo sv. Nikolaja so vse obiskovalce pozdravili mladi iz župnije s pesmijo in odrsko igro NOVI JOB.

Pri maši pa je vsem zbranim spregovoril dr. Jožef Smej, mariborski pomožni škof. Med mašo je tudi čestital Francu Boletu, uredniku revije Ognjišče, za njegovo 40. letnico duhovništva.

Po maši je bil kulturni program, na katerem so nastopili: Marko banda, pevke iz Velike Polane, ansambel Nagelj, folklorni skupini iz Predvora in Hotize.

Bil je to dan, ki ostane v spominu, pa ne samo obiskovalcem, temveč tudi gostiteljem.

Samo teden dni pozneje je na poščadi pred cerkvijo bilo vsaj toliko ljudi kot ob dnevu prijateljev radia Ognjišče. Obhajali smo DAN ŽUPNIJE z naslovom ZA PRISRČEN OTROŠKI NASMEH. Srečanje otrok, pedagoških delavcev in vernikov sta ta dan zaznamovala blagoslovitev že opravljenih del na zgradbi Župnijskega zavoda sv. Miklavža in dobrodelna prireditev za župnijski vrtec Lavra. Pred blagoslovitvijo že opravljenih del – stavbo je blagoslovil mariborski pomožni škof dr. Jožef Smej – je župnik Martin Horvat predstavil namembnost in pomen nove stavbe, kjer bodo svoje prostore dobili župnijski vrtec Lavra, Karitas, Karitasova svetovalnica, mladi, knjižnica, knjigarna in kapelica.Pomen sodelovanja in skupnega snovanja, še posebej pri vzgoji najmlajših je poudaril murskosoboški župan Anton Slavic.

leto1998-4.jpg (16086 bytes)Papeški nuncij dr. Edmond Farhat v Soboti

DAN ŽUPNIJE se je po blagoslovu bodočih prostorov Zavoda sv. Miklavža nadaljeval z ogledom dobrodelne razstave in s predstavitvijo razstavljalcev. Izkupiček za umetniška dela in gobeline so ustvarjalci podarili župnijskemu vrtcu Lavra. Navzoče je nagovorila predsednica PE Zavoda za šolstvo Murska Sobota Irena Kumer. Še posebej je izpostavili velik pomen vzgoje z ljubeznijo.

Rdečo nit o bogatih sadovih medsebojnega sodelovanja, NA ŽUPNIJSKEM DNEVU so sodelovale vse osnovne šole in vrtci iz Murske Sobote, je v nagovoru sklenil državni podsekretar na Ministrstvu za delo in socialne zadeve Jože Tivadar.

Hvala vsem, ki ste organizirali ti dve veliki prireditvi. Predvsem hvala, ker ste z vso srčnostjo in veseljem ti prireditvi organizirali župljani sami. Hvala tudi vsem sponzorjem in vsem, ki ste veliko delali tudi fizično. Upamo, da bomo tako delali še naprej, saj smo dokazali, da je v slogi moč.

Duhovna srečanja: so bila v različnih krajih za mladino in odrasle: največ jih je bilo v Kančevcih in na Bledu.

Romanja:

  • Gora Oljka, Gornji Grad, Nova Štifta, Ribnica na Pohorju, Puščava, Mariazell (2x), Marija Bistrička, Zagreb, Brezje (3x), Dunaj, Višarje, Budimpešta, Ponikva – Slom – Stranice, Razkrižje – Turnišče – Dobrovnik
  • na Rakovnik, Pohorje, Ribnica na Pohorju pa so romali otroci in mladina

Župnijska statistika za 1998

Obhajila: 118.000, 1000 več kot v preteklem letu

Krščenih: 126 otrok, 4 manj kot lani (deklic 69, fantov 57)
– iz civilnega zakona 14
– nezakonskih 48
– iz cerkveno sklenjenega zakona (oba katoličana) 64

Pogrebi: 90, 19 manj kot lani (žensk 45, moških 45)
– neprevidenih 38
– neprevidenih v M. Soboti 27
– umrli v nesreči 2

KRSTI   POGREBI
70 Murska Sobota 63
11 Rakičan 9
11 Krog 5
4 Satahovci 1
3 Murski Črnci 2
1 Lukačevci  
1 Veščica 3
6 Černelavci 4
7 Pušča 1
11 Od drugod – krsti  
1 Borejci 1

Poroke: 42, 5 parov manj kot lani
– mešane vere 7, isto kot leto prej
– različne vere 2, leto prej 1
– oba katoliške vere 33, leto prej 39

Birma: 174 birmancev, leto prej 162

Prvo obhajilo: prvoobhajencev 104, leto prej 166

Štetje vernikov:
22.03.1998: 2478, leto prej 1935
22.11.1998: 2267, leto prej 2293