Meni Zapri

Letna kronika 2007

23. septembra 2006, na predvečer praznika bl. Antona Martina Slomška, smo v Murski Soboti obhajali SLOMŠKOV MOLITVENI SHOD. Pripravljamo ga že tretje leto zapored, vendar letos prvič v okviru naše nove škofije. Zbrali smo se v stolni cerkvi sv. Nikolaja z namenom, da bi se v skupni molitvi priporočili zavetniku učiteljev, vzgojiteljev in katehetov ter prosili za Božji blagoslov v novem šolskem in pastoralnem letu.

Slomškov molitveni shod, ki ga v sodelovanju z župnijo sv. Nikolaja prireja župnijski vrtec Lavra. Voditelj bogoslužja kakor tudi osrednji gost večera je bil g. Vlado Pečnik. Na Slomškov molitveni shod v Murski Soboti so bili vabljeni učitelji, vzgojitelji in kateheti ter vsi, ki jim je vzgoja pri srcu. Da so se mnogi povabilu odzvali, je potrdila skoraj napolnjena murskosoboška stolnica. Nenazadnje pa so zbrani s svojo navzočnostjo pokazali, da je vzgoja veliko poslanstvo, ki nam je vsem zaupana in ki je ne zmoremo brez pomoči od zgoraj.

V soboto, 4. novembra 2006, se je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti odvil koncert ob 10. obletnici delovanja mešanega pevskega zbora Chorus pod vodstvom g. Tomija Bušinovskega, ki ga je spremljal 10-članski orkester. 18-članskemu zboru so se bo tej priložnosti pridružili tudi bivši pevci, ki so na koncu koncerta skupaj zapeli pesem Čas življenja.

3. januarja 2007 smo imeli srečanje IZOBRAŽENCEV v veroučni dvorani. Tokrat je bil z nami škof dr. Marjan Turnšek, ki nam je predaval na temo: KRISTJAN-IZOBRAŽENEC IN EVANGELIZACIJA. To je bila pravšnja tema za začetek novega leta, kar je pokazala napolnjena dvorana.

17. februarja 2007 je bila v sklopu NIKODEMOVIH VEČEROV akademija v čast škofu dr. Jožefu Smeju ob njegovi 85-letnici življenja in hkrati predstavitev monografije o njem.
Akademija, na kateri so bili prisotni vsi od najmlajših do mladih po srcu in napolnili kinodvorano do zadnjega kotička, je bila svečan kulturni dogodek, ki je popestril marsikomu večer in obogatil repertuar njegovih kulturnih prireditev. Med govorniki, ki so se uvrstili na odru in čestitali gospodu škofu dr. Jožefu Smeju, je bil tudi murskosoboški škof dr. Marjan Turnšek, ki je med voščilom poudaril tudi te besede: »Nikoli ne vprašajte, ali lahko pridete v Soboto, ampak samo pridite, ker pridete domov…«
Akademija je predstavila pomembne trenutke v življenju škofa Smeja in nas popeljala skozi njegovo življenje vse od rane mladosti do danes. Vrhunec večera je bil prav gotovo takrat, ko se je petinosemdeset mladih zvrstilo na odru, vsak z rdečo vrtnico, ki je predstavljala eno leto življenja v šopku našega slavljenca.

Murskosoboški škof dr. Marjan Turnšek čestita prekmurskemu rojaku škofu dr. Jožefu Smeju ob 85-letnici življenja
Murskosoboški škof dr. Marjan Turnšek čestita prekmurskemu rojaku škofu dr. Jožefu Smeju ob 85-letnici življenja

Ob tem prazniku je naša župnija v samozaložbi izdala monografijo z naslovom: Ob 85. življenjskem miljniku škofa dr. Jožefa Smeja izpod peresa Draga Sobočana, univ. dipl. teologa. Monografija obsega dvajset samostojnih, z naslovom opremljenih enot, vse skupaj pa sestavljajo eno samo enoto in posredujejo prerez skozi dosedanje jubilantovo življenje. Bogatijo jo fotografije, posamezni dokumenti (dekreti), odlomki iz Confessiones in iz dnevnika bogoslovca J. Smeja. V predzadnjem poglavju so posamezni prispevki pod naslovom: Pričevanja in srečanja s škofom Jožefom Smejem. To poglavje obsega osebna pričevanja oziroma srečanja posameznih oseb z jubilantom. Monografija je zelo bogata, prav taka, kot je bogato življenje škofa dr. Jožefa Smeja, preprostega, tihega, miru polnega, prijaznega, modrega, izobraženega, plemenitega, srčnega, … in »velikega« človeka, na katerega smo Prekmurci še posebej ponosni.

25. marca 2007, na tiho nedeljo, so animatorji skupaj s s. Marto že drugič organizirali molitev križevega pota v naravi. Ključarji in animatorji so postavili štirinajst križev, ki so nam simbolizirali postaje križevega pota. Pri križevem potu so sodelovale različne skupine, ki delujejo v župniji. Na križevem potu se nas je zbralo okrog 100.
Pobožnost je potekala v veliki zbranosti. Križev pot smo molili za naše družine, za potrebe župnije in škofije ter seveda vsak še po svojih osebnih namenih. Ta molitev nas vse povezuje med seboj in z Bogom. Bilo je prijetno, saj so se župnijske skupine združile tudi v molitvi, ne samo pri raznih delavnih projektih. Bogu hvala, za vsakega posebej.

Križev pot v naravi Križev pot v naravi

5. aprila 2007, na veliki četrtek, je bila prvič v naši stolni cerkvi krizmena maša, ki je vedno tam, kjer je sedež škofije. Pri tej sveti maši je škof ordinarij dr. Marjan Turnšek posvetil sveta olja: krstno olje – za zakrament sv. krsta, krizmo – za zakrament sv. birme in bolniško olje, s katerim mazilimo bolnike. H krizmeni maši so bili povabljeni vsi duhovniki škofije, ki so s škofom ordinarijem somaševali in s tem pokazali edinost zbora duhovnikov s svojim škofom v škofiji. Škof dr. Marjan Turnšek je v homiliji nagovoril vse zbrane, še posebej duhovnike in diakone, in se zahvalil vsem za nesebično služenje Božjemu ljudstvu po župnijah in za pomoč in podporo, ki so jo izkazovali njemu, kot prvemu škofu murskosoboške škofije.

V torek, 1. maja 2007, je škof dr. Marjan Turnšek podelil zakrament sv. birme našim letošnjim birmancem.

Sveta birma Sveta birma

Nedelja pred binkoštmi je bila nadvse slovesna. Prvič so pristopili k sv. obhajilu tretješolci. Zvesto so se pripravljali na srečanje s Kristusom pod podobo kruha z devetdnevnico. Čudovito jih je bilo videti, s kakšnim pričakovanjem so vedno znova stopali v svetišče in se z gorečo molitvijo in sodelovanjem pri sv. maši pripravljali na prvo sv. obhajilo. Sam dan prvega sv. obhajila je bil oblačen.

Proobhajanci Prvoobhajanci

V noči od 26. na 27. maj 2007 smo imeli v stolni cerkvi binkoštno vigilijo ob branju Božje besede. Namen binkoštne vigilije je bil, da se celotna škofija ob Svetem pismu pripravi in razpoloži na prihod Svetega Duha na binkošti. Veliko pozornosti smo namenili duhovni pripravi bralcev in celotnega občestva. Vnaprej smo tudi objavili, katere knjige Svetega pisma bodo brali ob določenih urah, da si je lahko vsak izbral, kaj bo poslušal. Začeli smo z molitveno uro ob 20. uri, v kateri se je prepletala molitev rožnega venca, obogatena z branjem Božje besede, s petjem pesmi in molitvami na čast Svetemu Duhu. Molitveno uro je sklenil dr. Karel Bedernjak s kratkim nagovorom o pomenu dogodka. Prva ura branja je bila namenjena mladim celotne murskosoboške škofije. Sledilo je branje za odrasle, pri katerem so sodelovale vse dekanije naše škofije. Vsaka je prevzela nekaj ur branja in ga oblikovala po svoji zamisli. Branje se je prepletalo s petjem psalmov in drugih svetopisemskih besedil ter instrumentalno glasbo. Prebrali smo nekaj knjig stare in nove zaveze. Ves čas so v učilnicah članice župnijske Karitas delile kavo, čaj, sok in prigrizek, gasilci pa so skrbeli za red in varnost zunaj cerkve. Zjutraj smo branje zaključili s polurnim slavljenjem ob čudovito zapetih taizejskih spevih mešanega pevskega zbora Chorus. Slovesnost je dosegla vrh v sveti mašni daritvi zjutraj ob 6.30 uri.
Binkoštna vigilija je bila globoko meditativno poslušanje in pričakovanje. Nekateri so vztrajali vso noč. Čeprav je miselno nemogoče toliko ur slediti vsebini branja, se srce in duša ne utrudita v poslušanju. Božja beseda je delovala blago in očiščujoče tudi, kadar so misli počivale. Navzoči so okusili močno navzočnost živega Boga, zato je to velik dogodek v duhovnem pomenu. Njegove razsežnosti in vpliv niso merljive z našimi merili, le slutimo, da so zares veliki.

16. junija 2007 je naša župnija kar z dvema avtobusoma romala na Brezje, kjer je bilo srečanje bolnikov. Slovesno sv. mašo je vodil naš škof msgr. dr. Marjan Turnšek. Pri tej slovesnosti so bolniki prejeli tudi zakrament bolniškega maziljenja. Po slovesnosti se je naša pot nadaljevala na Bled. Tam so sestre Hčere Marije Pomočnice imele blagoslov njihovega novega Marijinega doma. Tudi naša župnija je prispevala svoj dar za gradnjo, zato so nas povabile na blagoslov. Slovesno sv. mašo je vodil ljubljanski nadškof msgr. dr. Alojz Uran. Vsem darovalcem se sestre lepo zahvaljujejo za dar, kakor tudi g. župniku Martinu Horvatu za njegovo velikodušnost in solidarnost.

Od 20. do 24. junija 2007 je potekalo praznovanje 110-letnice kapele Marijinega vnebovzetja v Murskih Črncih. Praznovanje se je pričelo s tridnevnico v obnovljeni kapeli, ki jo je vodil p. Marko Senica, kapucin iz Kančevec. V soboto, 23. junija, je bila blagoslovitev črnskega križa pri črnskem pokopališču, blagoslovil ga je škof dr. Marjan Turnšek ob navzočnosti mariborskega pomožnega škofa dr. Jožefa Smeja; duhovnika evangeličanske cerkvene občine, mag. Leona Novaka; generalnega vikarja Franca Režonja in stolnega župnika Martina Horvata. Po blagoslovitvi je pri gasilskem domu spregovoril škof dr. Jožef Smej na temo Sveto pismo – naša duhovna hrana. Rdeča nit predavanja se je nanašala na prevode Svetega pisma v različne jezike, s poudarkom na prekmurščino. Osrednja slovesnost je bila 24. junija, ki se je pričela s procesijo zbranih od gasilskega doma do kapele. Sveta maša, ki jo je daroval škof dr. Jožef Smej ob somaševanju župnika Martina Horvata, kaplana Roberta Bresta, p. Marka Senice in tišinskega župnika Boštjana Čeha, je predstavljala vrhunec praznovanja. Po maši je sledilo odkritje spominske plošče duhovnikoma, ki sta bila rojena v Murskih Črncih, in sicer g. Francu Serecu in g. Andreju Hauku.
Naj povem, da sta bila oba objekta, tako kapela kot križ obnovljena v skladu z navodili Zavoda za spomeniško varstvo iz Maribora. Pri kapeli so na novo uredili fasado, namestili nova vhodna vrata in zunanje dele oken, pri črnskem križu pa so obnovili njegovo zunanjost ter povsem na novo uredili okolico s položitvijo naravne trave in pešpoti do križa ter betonskih robnikov ob cesti. Bogu hvala za opravljeno delo in prošnja, da bi ti dve zgodovinski obeležji še dolgo služili svojemu namenu.

Škof dr. Marjan Turnšek blagoslavlja križ pri črnskem pokopališču
Škof dr. Marjan Turnšek blagoslavlja križ pri črnskem pokopališču

V nedeljo, 24. junija 2007, na predvečer dneva državnosti je bila darovana sv. maša za domovino. Sv. mašo je ob somaševanju vodil p. dr. Gabrijel Recek, kapucin iz Kančevec. Ob tej priložnosti je bila pri sv. maši izvedena Nova maša 1997 za sopran solo, soli ženski zbor, mešani zbor, tri trobente in orgle skladatelja Damijana Močnika. Mašo so izvajali združeni zbori. Izvedena maša je bila zahvala pevcev ob jubilejnem letu – PRVI OBLETNICI SOBOŠKE ŠKOFIJE, 10. obletnici Vokalne skupine Bel Canto ter 40-obletnici MePZ Štefan Kovač.

V nedeljo, 1. julija 2007, se je pri družinski sv. maši začel že kar 16. oratorij pod vodstvom s. Marte Zadravec, ki je trajal en teden. V ta namen so animatorji prejeli blagoslov in križce za svoje poslanstvo in delo z otroki. Tema letošnjega oratorija je bila PREKLOPI SANJE NA DEJANJE. To je povest o Bobrih, ki jo je napisal pisatelj Janez Jalen. Na oratorij je bilo vpisanih 130 otrok, ki so bili razporejeni v 9 skupin, vodili so jih trije ali štirje animatorji, ki so skušali skrbeti za primerno vzdušje. To leto smo imeli dve posebni skupini: likovno, ki jo je vodila ga. Jožica, in pa skupino najmlajših, v kateri so bili otroci od 3 do 7 leta. Za malice in kosila so poskrbeli razni prostovoljci in prostovoljke iz Združenja Marije Pomočnice ali drugi farani, ki so se povabilu z veseljem odzvali.

Oratorij v Murski Soboti Oratorij v Murski Soboti

Na godovni dan staršev Device Marije, Joahima in Ane, 26. julija, smo praznovali obletnico posvetitve stolne cerkve sv. Nikolaja v Soboti (95 let). Slovesno somaševanje, skupaj s škofijskimi duhovniki, je vodil msgr. Franc Režonja. Veseli smo, da je prav na dan posvetitve naše stolne cerkve bil tudi KONCERT deškega zbora zborovske šole M .I. Glinka iz St. Petersburga. To je ena najstarejših profesionalnih glasbenih skupin v Rusiji, hkrati je skupina del Državne, nekdaj Carske akademske pevske kapele. Njene začetke najdemo že leta 1479, ko je bil po ukazu velikega kneza Ivana III. zbor mladih pevcev pridružen zboru carskih pojočih menihov, ustanovljen tri leta poprej. Tako so ti fantje doprinesli k še slovesnejšemu zaključku praznovanja posvetitve naše stolne cerkve.

29. julija 2007 smo se pri vseh mašah poslovili od kaplana g. Roberta Bresta, ki je po petih letih kaplanovanja v naši župniji prevzel župnijo v Turnišču. Vsaka skupina, ki deluje v župniji, se mu je zahvalila za njegovo delo in mu zaželela srečno pot na poti življenja.

5. avgusta 2007 je pri vseh mašah spregovorila o svojem misijonskem delu naša rojakinja in faranka s. Dorica Sever, ki deluje na Arktičnem otočju. Poudarila je, da vse tisto, kar dela, ne prihaja samo od njenih osebnih prizadevanj, ampak zaradi mnogih, ki jo spremljajo. V svoji skupnosti poleg vsega dela misijonarjenja pripravlja tudi izobraževanje laičnih pastoralnih voditeljev, ki ji bodo pomagali pri delu. Vsako nedeljo krsti dva do tri otroke in ima predhodno s tem povezano pripravo na krst, kjer poudarja odgovornost, ki jo s krstom sprejmejo starši. Otroci pridejo vsak dan po šoli v misijon k verouku. Želimo ji, da bi z Božjim blagoslovom še naprej opravljala svoje delo in oznanjala evangelij tudi tam, kjer ni poletja, ampak samo zime, sneg in led.

12. avgusta 2007 smo z veseljem pozdravili in sprejeli v našo župnijsko občestvo novega gospoda kaplana Borisa Tibauta, novomašnika iz Črenšovec.

14. avgusta 2007 smo se ponoči odpravili na peš romanje v Turnišče. Pred cerkvijo se nas je ob 23. 30 uri zbralo kar 24 romarjev in s. Marta, ki je bila naša duhovna voditeljica. G. župnik Martin Horvat nas je blagoslovil in nam zaželel obilo blagoslova pri naši hoji. Razvrstili smo se v procesijo: križ, ob križu mladi z baklami, za njimi pa vsi romarji. Vzdušje je bilo zelo prijetno, peli smo, molili rožni venec, se pogovarjali in tudi prisrčnega smeha ni manjkalo. Med potjo smo se tudi ustavljali ob križih in zmolili desetko rožnega venca ter nadaljevali pot. Ob 5.00 je bila romarska sveta maša, pri kateri smo z navdušenjem sodelovali. Obogateni z Božjo milostjo in notranjo srečo smo se vračali na svoje domove z željo, da se drugo leto romanje ponovi.

V nedeljo, 26. avgusta, smo sprejeli našo novo sestro Matejo Kranjc HMP. Pozdravili smo jo pri 9. maši.

V nedeljo, 9. septembra, smo se pri deveti maši poslovili od redovnice, s. Jožice Merlak HMP, ki po dvanajstih letih pastoralnega dela v župniji in župnijskem vrtcu Lavra, odhaja iz župnije.


Župnijska statistika za leto 2007

Obhajila: 124.500, 2.300 manj kot leto prej

Krščenih: 104 otrok (deklic: 54, fantov: 50), 10 več kot leto prej
– iz civilnega zakona: 5
– iz izvenzakonske skupnosti: 59
– iz cerkveno sklenjenega zakona: 40

Poroke: 29 parov, 5 več kot leto prej
– mešane vere: 9
– različne vere: 0
– oba katoliške vere: 20

Pogrebi: 102 (žensk: 54, moških: 48), 2 manj kot leto prej
– neprevidenih (pred smrtjo niso prejeli zakramentov): 37
– neprevidenih iz Sobote: 24
– umrli v nesreči: 1

KRSTI   POGREBI
40 Murska Sobota 55
11 Rakičan 9
6 Krog 13
/ Satahovci 1
5 Murski Črnci 1
/ Lukačevci 1
1 Veščica 6
5 Černelavci 3
5 Pušča 5
1 Borejci 3
/ Polana 1
30 Od drugod 4
104 SKUPAJ 10

Birma: 99 birmancev (devetošolcev), 7 odraslih vernikov

Prvo obhajilo: 87 prvoobhajancev, od tega 5 odraslih (leto prej 88 prvoobhajancev)

Štetje vernikov pri mašah:
11. marec 2007: 2.115
18. november 2007: 2.110

Graf 1: Število obhajil, birm, porok, pogrebov in krstov v letu 2007

Graf 2: Število krstov po kategorijah v odstotkih v letu 2007


Graf 3: Število porok po kategorijah v odstotkih v letu 2007

Graf 4:Primerjava števila krstov in pogrebov po vaseh v letu 2007


Važnejši pastoralni dogodki za leto 2007

 • 3. januarja 2007, smo imeli srečanje IZOBRAŽENCEV. Tokrat je bil z nami škof dr. Marjan Turnšek, ki nam je predaval na temo: KRISTJAN – IZOBRAŽENEC IN EVANGELIZACIJA.
 • 6. januarja 2007, na praznik treh kraljev je škof dr. Marjan Turnšek pri sv. maši podelil bogoslovcu GORANU MERICI službo akolita ali mašnega pomočnika.
 • 13. januarja 2007, so pri večerni sv. maši peli ZAVRŠKI FANTJE, po njej pa so imeli še krajši koncert.
 • 18. januarja 2007 smo začeli z molitveno osmino ZA EDINOST KRISTJANOV, ki je trajala do 25. januarja. Vabila nas je k premišljevanju njegovih besed: »GLUHIM DAJE, DA SLIŠIJO, NEMIM, DA GOVORIJO« (Mt 7,37).
 • 21. januarja 2007 smo imeli EKUMENSKO SREČANJE v naši cerkvi.
 • 20. januarja 2007, je bil predstavljen v župnijski dvorani misijon v Kijevu. Predstavili so ga študentje in mlajši zaposleni, ki so ga obiskali v okviru mednarodnega prostovoljnega projekta POTA pri Mladinskem informacijskem centru.
 • 24. januarja 2007, so se članom in članicam Združenja Marije Pomočnice pri molitveni uri pridružili člani ZMP iz Šentruperta na Dolenjskem, ker so želeli spoznati delo Združenja v soboški stolni župniji. Ob koncu srečanja so si skupaj ogledali film o mami Marjeti , don Boskovi materi.
 • 27. januarja 2007 so mladi iz naše župnije ponesli na dekanijsko mladinsko molitveno srečanje na Cankovo »SKRINJICO ZAVEZE«.
 • 31. januarja 2007, na don Boskov praznik smo se pri večerni sv. maši zahvalili sestram HMP za vso njihovo delo v stolni župniji.
 • 8. februarja 2007, na slovenski kulturni praznik – Prešernov dan, se je v dvorani veroučnih učilnic odvijal duhovni večer ob podobah iz svete dežele, ki ga je pripravila s. Mira Peče.
 • 15. februarja 2007, sta imela zakonca dr. Vilma in Dani Sitar, predavanje z naslovom: S SVETIM PISMOM SKOZI STISKE IN RADOSTI DANAŠNJE DRUŽINE IN SKUPINE ZAKONCEV.
 • Od 16. februarja do 25. februarja 2007 smo imeli NIKODEMOVE VEČERE:
 • dr. Ciril Sorc: Ljubezen pri izviru
 • dr. Maksimiljan Matjaž: Stopimo na pot – z besedo življenja
 • p. mag. Branko Cestnik CMF: Pop ljubezen
 • mag. s. Andreja Godnic OSU: Strastna ljubezen
 • mag. Alojz Kačičnik-duhovnik: Franc Kovačič-duhovnik, domoljub in zgodovinar iz Veržeja
 • 17. februarja 2007, je bila v sklopu NIKODEMOVIH VEČEROV akademija v čast škofu dr. Jožefu Smeju ob njegovi 85. letnici življenja in hkrati predstavitev monografije o njem.
 • 3. marca 2007, je bilo pod vodstvom p. Tomaža Podobnika iz Ljubljane, duhovno srečanje z naslovom: »POSTNI ČAS – ČAS BOŽJEGA USMILJENJA«.
 • Od 9. do 11. marca 2007 je bil seminar Prenove v Duhu, katerega je vodil g. Janez Kebe, župnik iz Starega trga pri Ložu in sicer na temo: Družina povezana z Jezusom in Marijo.
 • 10. marca 2007, so se mladi udeležili Halasovega križevega pota na Hotizi.
 • 25. marca 2007, na tiho nedeljo smo imeli KRIŽEV POT v naravi, ki so ga pripravili animatorji s s. Marto Zadravec in različne skupine, ki delujejo v župniji.
 • 31. marca 2007 so se z mladi udeležili rednega mladinskega molitvenega srečanja soboške dekanije pri Svetem Juriju na Goričkem.
 • 5. aprila 2007, na veliki četrtek je bila prvič v naši stolni cerkvi krizmena maša, katero je daroval škof ordinarij dr. Marjan Turnšek, ob somaševanju s svojimi škofijskimi duhovniki.
 • 19. aprila 2007, ob drugi obletnici izvolitve Josepha Ratzingerja za papeža Benedikta XVI, je murskosoboški škof dr. Marjan Turnšek daroval v stolnici sveto mašo za papeža Benedikta XVI.
 • 21. aprila 2007, so se mladi udeležili mladinskega molitvenega srečanja soboške dekanije pri Gradu na Goričkem.
 • 21. aprila 2007 je v župnijski dvorani, pod vodstvom p. Tomaža Podobnika iz Ljubljane, potekalo duhovno srečanje z naslovom: »Velikonočni čas – čas veselja z vstalim zveličarjem«
 • Od 19 do 22. aprila smo imeli župnijsko romarje v Rim in Assisi.
 • 1. maja 2007 je škof dr. Marjan Turnšek podelil zakrament sv. birme našim letošnjim birmancem.
 • 8. maja 2007 se je začel sedemtedenski seminar Prenove v Duhu. Potekal je ob torkih po večerni sv. maši. Seminar so vodili različni duhovniki.
 • 19. maja 2007 smo romali na Kurešček in Kisovec.
 • V noči od 26. na 27. maj 2007 smo imeli v stolni cerkvi binkoštno vigilijo ob branju božje besede.
 • 1. junija 2007 je bil v stolni cerkvi koncert skupine Bel Canto, pod vodstvom Gabriele Bratina.
 • 2. junija 2007 so se otroci naše župnije udeležili v Veržeju 6. otroškega festivala Čarna Mura.
 • 9. junija 2007 so mladi iz naše župnije sooblikovali sv. mašo skupaj z gostujočim pesnikom Tinetom Mlinaričem, ki je predstavil svojo novo pesniško zbirko Znamenje.
 • 16. junija 2007, smo kar z dvema avtobusoma romali na Brezje. Slovesno sv. mašo je vodil naš škof msgr. dr. Marjan Turnšek. Po slovesnosti smo pot nadaljevali na Bled, kjer so sestre Hčere Marije Pomočnice imele blagoslov njihovega novega Marijinega doma.
 • Od 20. do 24. junija 2007 je potekalo praznovanje 110. letnice kapele Marijinega Vnebovzetja v Murskih Črncih. Tridnevnico je vodil p. Marko Senica, kapucin iz Kančevec.
 • V soboto, 23. junija, je bila blagoslovitev črnskega križa pri črnskem pokopališču, katerega je blagoslovil škof, dr. Marjan Turnšek ob navzočnosti mariborskega pomožnega škofa dr. Jožefa Smeja, duhovnika evangeličanske cerkvene občine iz Murske Sobote, mag. Leona Novaka; generalnega vikarja Franca Režonja in stolnega župnika Martina Horvata. Po blagoslovitvi je pri gasilskem domu spregovoril škof dr. Jožef Smej na temo: Sveto pismo – naša duhovna hrana.
 • V nedeljo, 24. junija je v Črncih daroval sveto mašo škof, dr. Jožef Smej ob somaševanju stolnega župnika, Martina Horvata, kpl. Roberta Bresta, p. Marka Senice in župnika iz Tišine g. Boštjana Čeha. Po maši je sledilo odkritje spominske plošče duhovnikoma, ki sta bila rojena v Murskih Črncih in sicer g. Francu Sercu in g. Andreju Hauku.
 • 21. junija 2007, je bil v stolni cerkvi koncert, ki ga je izvedel KVARTET KLARINETOV CLARIFOUR.
 • 24. junija 2007 je bila darovana sv. maša za domovino, katero je ob somaševanju vodil p. dr. Gabrijel Recek , kapucin iz Kančevec. Ob tej priložnosti je bila pri sv. maši izvedena Nova maša 1997 za sopran solo, soli ženski zbor, mešani zbor, tri trobente in orgle skladatelja Damijana Močnika. Mašo so izvajali združeni zbori.
 • 25. junija 2007 smo obhajali prvo obletnico razglasitve soboške škofije in posvetitve prvega soboškega škofa dr. Marjana Turnška. Celebrant je bil apostolski nuncij v Sloveniji msgr. dr. Santos Abril Y Castello.
 • 29. junija 2007 je bilo v naši stolnici mašniško posvečenje. Sprejeli smo tri novomašnike: Aleša Kalamara, Simona Slana in Borisa Tibauta.
 • 30. junija 2007 smo romali v Brestanico (Slivenski Lurd), Sladko goro in Kostrivnico.
 • 1. julija 2007 se je pri družinski sv. maši začel 16. oratorij pod vodstvom s. Marte Zadravec, ki je trajal en teden.
 • 5. julija 2007, ob prazniku sv. Cirila in Metoda, je škof msgr. dr. Marjan Turnšek ob somaševanju škofijskih duhovnikov, daroval sv. mašo.
 • 13. julija 2007, smo pri večerni sv. maši obhajali osmo obletnico blagoslovitve kipa Fatimske Matere Božje in obletnico ustanovitve Bratovščine Fatimske Marije.
 • 15. julija 2007 je bilo proščenje na Pušči. Mašo je vodil p. dr. Gabrijel Recek.
  Prav tako je bila ta dan maša pri kroškem brodu. Daroval jo je soboški kaplan Robert Brest.
 • 16. julija 2007na godovni dan Karmelske Matere Božje, je bilo proščenje v Rakičanu. Mašo je daroval pater dr. Gabrijel Recek.
 • 26. julija 2007, smo praznovali obletnico posvetitve stolne cerkve sv. Nikolaja v Soboti (95 let). Slovesno somaševanje, je skupaj s škofijskimi duhovniki vodil generalni vikar, msgr. Franc Režonja.
 • 26. julija 2007, je bil v naši cerkvi KONCERT deškega zbora zborovske šole M.I. Glinka iz St. Petersburga.
 • 29. julija, smo se pri vseh mašah poslovili od kaplana Roberta Bresta, ki je po petih letih kaplanovanja v naši župniji prevzel župnijo v Turnišču.
 • 5. avgusta 2007, je pri vseh mašah spregovorila o svojem misijonskem delu naša rojakinja in faranka s. Dorica Sever, ki deluje na Arktičnem otočju.
 • 12. avgusta 2007, smo z veseljem pozdravili in sprejeli v našo župnijsko občestvo novega gospoda kaplana Borisa Tibauta, novomašnika iz Črenšovec.
 • 14. avgusta 2007 smo se prvič odpravili na nočno peš romanje v Turnišče. Pred cerkvijo se nas je ob 23.30 uri zbralo kar 24 romarjev in s. Marta, ki je bila duhovna voditeljica. G. župnik Martin Horvat nas je blagoslovil in nam zaželel obilo blagoslova pri naši hoji.
 • 18. avgusta 2007 smo romali kar z štirimi avtobusi k Mariji Bistrički na Hrvaško.
 • 9. septembra 2007 smo se pri deveti maši poslovili od redovnice s. Jožice Merlak HMP, ki po dvanajstih letih pastoralnega dela v župniji in v župnijskem vrtcu Lavra, odhaja iz župnije.
 • 15. septembra 2007 smo imeli predavanje o Svetem pismu in romanju v Sveto deželo, predaval je prof. pater Milan Holc.
 • 15. septembra 2007 so se mladi udeležili vseslovenskega srečanja MLADINE v Stični.
 • 16. septembra 2007 smo imeli proščenje v Borejcih. Mašo je daroval naš soboški kaplan in letošnji novomašnik Boris Tibaut.
 • 22. septembra 2007 smo se udeležili škofijskega molitvenega dneva za nove duhovne poklice v cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču.
 • 7. oktobra 2007 smo romali k Materi Božji h Gradu na Goričko na molitveno uro in sveto mašo za nove duhovne poklice.
 • 13. oktobra 2007 smo imeli DEKANIJSKO SREČANJE ZA BRALCE, ki ga je vodila dr. Julka Nežič.
 • 13. oktobra 2007 nam je v dvorani veroučnih učilnic p. Janez Mujdrica predstavil Zambijo v sliki,.
 • 14. oktobra 2007 nam je pri vseh mašah spregovoril p. Janez Mujdrica, ki deluje kot misijonar jezuit v Zambiji.
 • 19. oktobra 2007 je bilo deset let ob prvem izidu ŽUPNIJSKEGA LISTA.
 • 20. oktobra 2007 smo se pridružili škofijskemu romanju na Brezje, kjer smo skupaj z našim škofom počastili Mater Božjo ob Njeni 100. letnici kronanja.
 • 20. oktobra 2007 smo imeli v cerkvi koncert, ki sta ga izvedla MePZ OBAL΄CA iz Kopra in naš soboški MePZ Štefan Kovač.
 • 24. oktobra 2007 smo pričeli z enkrat mesečno družinsko mašo, ki bo vsako tretjo sredo v mesecu v letu družine.
 • 26. oktobra 2007 smo imeli srečanje Šole Božjega usmiljenja z naslovom: Praznovanje nedelje bo rešilo Slovenijo!? Srečanje je vodil jezuitski pater Tomaž Podobnik.
 • 28. oktobra 2007 je bil med nami škof, dr. Jožef Smej, ki nas je pri mašah bogatil z nagovori v homiliji, po vsaki maši pa je podpisoval knjige o njegovem življenju z naslovom: Ob 85. življenjskem miljniku škofa dr. Jožefa Smeja.
 • 1. novembra 2007 je 10. 00 mašo vodil naš škof, dr. Marjan Turnšek.
 • 3. novembra 2007 smo imeli celodnevno češčenje – NOVI SVETEK – MOLBA, ki se je končalo s sveto mašo, ki jo je vodil p. dr. Gabrijel Recek.
 • 10. novembra 2007 smo imeli duhovni seminar v Kančevcih za birmance iz Kroga, Rakičana in Pušče. Seminar je vodil stolni župnik Martin Horvat.
 • 10. novembra 2007 smo imeli zaključno romanje v Ljutomer in Turnišče.
 • 20. novembra 2007 smo pričeli z TRIDNEVNICO na čast Jezusovemu in Marijinemu srcu.
 • 21. novembra 2007 smo imeli družinsko sveto mašo, ki jo je daroval kaplan Boris Tibaut, ob somaševanju stolnega župnika Martina Horvata.
 • 23. novembra 2007 smo imeli srečanje Šole Božjega usmiljenja. Srečanje je vodil jezuitski pater Tomaž Podobnik. Zaključilo se je s sveto mašo, ker je bila posvetitev Jezusovemu in Marijinemu srcu.
 • 24. in 25. novembra 2007 smo imeli duhovni seminar v Kančevcih za birmance iz soboške veroučne šole. Seminar je oba dneva vodil gospod župnik Martin Horvat.
 • 25. novembra 2007, na zadnjo nedeljo v cerkvenem letu, nedeljo Kristusa Kralja vesoljstva je slovesno mašo ob 10 uri vodil naš škof, dr. Marjan Turnšek.
 • 5. decembra 2007 je naše najmlajše po večerni sveti maši obiskal Miklavž, ki je otroke tudi obdaroval.
 • 6. decembra 2007 smo praznovali praznik farnega zavetnika. Slovesno somaševanje je ob somaševanju dekanijskih duhovnikov vodil gospod Goran Kuhar, župnik pri Gradu.
 • 8. decembra 2007 na praznik BREZMADEŽNEGA SPOČETJA DEVICE MARIJE je večerno mašo daroval naš škof ordinarij dr. Marjan Turnšek.
 • 9. decembra 2007 smo imeli PROŠČENJE. Pri vseh mašah je pridigal pater dr. Gabrijel Recek, kapucin iz Kančevec.
 • 9. decembra 2007 smo imeli v cerkvi po večerni maši koncert, ki sta ga izvedla MePZ Štefan Kovač in MePZ Vocalis iz Maribora.
 • 16. decembra 2007 smo pričeli z BOŽIČNO DEVETDNEVNICO.
 • 21. decembra 2007 smo imeli srečanje Šole Božjega usmiljenja. Srečanje je vodil pater Tomaž Podobnik.
 • 22. decembra 2007 smo v naši stolnici sprejeli LUČ MIRU IZ BETLEHEMA.
 • 24. decembra 2007 smo imeli prenos polnočnice na prvem programu slovenske televizije. Somaševanje na polnočnici je vodil naš škof, dr. Marjan Turnšek.
 • 25. decembra 2007 je somaševanje vodil naš škof dr. Marjan Turnšek.
 • 26. decembra 2007 na Štefanovo, je ob prazniku slovenske samostojnosti mašo za domovino vodil ob somaševanju naš škof, dr. Marjan Turnšek.
 • V ponedeljek zvečer, 31. decembra 2007, smo imeli HVALODAVANJE s statistiko. Mašo je vodil Boris Tibaut, kaplan, statistiko pa je prebral Martin Horvat, župnik. Prepričan sem, da je v cerkvi bilo na zahvalni maši, cca. 660 ljudi.
 • Poleg naštetih dogodkov so se mladi udeležili duhovnih srečanj: na Bledu, sodelovali so na Čarni Muri, Zahvalnem dnevu v Ljubljani, bili so še v Stični in v Kančevcih.
 • Duhovna srečanja so še imeli člani ŽPS v Kančevcih, ZMP na Brezjah, skupina Prenova v Duhu seminar v veroučnih učilnicah in na Kureščku, članice župnijske Karitas v Kančevcih in v Celju, molivci Živega rožnega venca in drugih skupin pri Gradu in ministranti v Veržeju in Kančevcih..
 • Organizirali pa smo tudi Teološki tečaj v predzadnjem in zadnjem tednu meseca februarja 2007.
 • Mešani pevski zbor je bil na intenzivnih vajah v veroučnih učilnicah, Mladinski zbor pa v Kančevcih.
 • Romali smo še: poleg že naštetih krajev: v Ankaran in Koper, Zasavje, Kurešček, Maria Zell, Sv. Višarje, Grad, Marija Bistrica, Pleterje, Brezje, Vipava, Petrovče, Lurd, Ptujska gora, Rakovnik.
 • Vsa proščenja je v letošnjem letu v župniji vodil p. dr. Gabrijel Recek, kapucin iz Kančevec, razen v M. Črncih, kjer je imel proščenje beltinški kaplan Boštjan Ošlaj in na Pušči, kjer je imel proščenje škof dr. Marjan Turnšek.

Opravljena dela v letu 2007

 • obnovljeni štirje ciboriji iz leta 1996
 • obnovljen kelih s katerim mašujemo pri 10. maši
 • nekaj novih liturgičnih oblačil
 • izdelani idejni načrt za zgradbo Karitas in Pastoralni center
 • Izolacija strehe z novimi strešniki na kapeli v Rakičanu
 • Izolacija strehe z novimi strešniki na učilnicah v Soboti
 • Izolacija strehe z novimi strešniki na župnišču
 • Rušitev zgradbe, ki jo je imel v najemu Petrol

Predvidena dela v letu 2008

 • Izdelava izvedbenih načrtov za novi vrtec, ki bo stal ob učilnicah pod črko L. Izdelava izvedbenih načrtov za pastoralni center ob župnišču in vrtcu ter izdelava izvedbenih načrtov za notranjost cerkve. Če bomo nekaj od tega uspeli, bomo z gradbenimi deli vrtca in Pastoralnega centra začeli že jeseni tega leta.

Predvidene slovesnosti v letu 2008

 • Halasovo leto: 13. januarja popoldan ob 15. uri,
 • birma: Binkošti, 11. maja ob 10. uri,
 • prvo sveto obhajilo: 25. maja ob 10. uri,
 • izpoved vere: 1. junija ob 10. uri,
 • romanje: od 23. februarja do 1. marca 2008 bomo romali v Sv. deželo,
 • od 25. do 28. marca pa bo škofijsko romanje v Rim,
 • veliki četrtek: dopoldan krizmena maša, 20. marec,
 • obletnica ustanovitve škofije, 7. aprila,
 • duhovniško posvečenje, 29. junija.