Meni Zapri

Letna kronika in statistika 2008

Pastoralno leto v soboški stolni župniji začnemo navadno s proščenji v mesecu septembru. Tako smo prvo nedeljo v septembru praznovali Marijo kot začetek našega veselja v Rakičanu (2. septembra – mašo je daroval p. dr. Gabrijel Recek, kapucin iz Kančevec), v petek, 14. septembra 2007, je bilo proščenje (Povišanje sv. Križa) v kapeli soboške bolnišnice, kjer je v organizaciji soboške bolnišnice zares pravo proščenje.

Mašo je tokrat v kapeli daroval škof dr. Marjan Turnšek. Slavje ob oltarju se po maši navadno preseli v veliko avlo bolnišnice, kjer bolnišnica pripravi pogostitev vsem navzočim, bolnikom in gostom. V nedeljo po prazniku Povišanja sv. Križa je navadno proščenje v Borejcih pri Gombočevem križu, kjer še v hiši števila 47 živi Terezija Gomboc. Mašo je v Borejcih daroval p. dr. Gabrijel Recek.

Duhovno moč povišanja sv. Križa smo nadaljevali ob srečanju z našim prekmurskim rojakom in misijonarjem patrom Janezom Mujdrico, doma iz župnije Beltinci, ki nam je v nedeljo, 14. oktobra, približal živo misijonsko dejavnost v Zambiji in Jezusovo naročilo „Pojdite po vsem svetu in napravite vse ljudi za moje učence“. Mladim Zambijcem je nedelja vrhunec tedna, ko se zberejo okrog oltarja in praznujejo, slavijo in molijo skupaj z duhovnikom, ki daruje Jezusovo nekrvavo daritev.

Nekaj tega Janezovega navdušenja smo želeli tudi mi prenesti v našo stolno župnijo v letu družine. Vsako tretjo sredo v mesecu smo povabili naše družine k večerni maši, kjer smo molili za družine, za razumevanje, sprejemanje drug drugega… V sredo, 17. oktobra, smo začeli delavniške družinske maše v letu družine.

To duhovno moč Cerkve, ki moli, o kateri je govoril pater Janez Mujdrica, smo oživeli romarji iz naše župnije v soboto, 20. oktobra, ko smo romali na Brezje, kjer smo skupaj z našim škofom dr. Marjanom Turnškom počastili Mater Božjo ob njeni 100-letnici kronanja.

Jezusa kot odrešenika in tistega, ki je pokazal na Očeta, ki je do nas usmiljen, je skoraj vsak mesec približal pater Tomaž Podobnik v Šoli Božjega usmiljenja. V oktobru je pater spregovoril o praznovanju nedelje. Poudaril je, da bo praznovanje nedelje odločilno za našo slovensko prihodnost. Posebej je še poudaril: „Rešujmo nedeljo in nedelja bo rešila nas.“ V ta namen je treba kaj narediti, osebno se posvetiti in posvetiti Jezusovemu in Marijinemu srcu naše družine, saj smo to jesen začeli pastoralno leto, ki smo ga posvetili našim družinam. Pripravo na posvetitev Jezusovemu in Marijinemu srcu smo začeli s tridnevnico v torek, 20. novembra. Posamezniki in družine pa so se posvetile v petek pri večerni sv. maši. Tridnevnico in posvetitev je vodil pater Podobnik.

Poleg vseh milosti, ki smo jih prejeli na romanjih, molitvenih srečanjih in zakramentih, smo v soboto, 19. oktobra, praznovali 10-letnico izhajanja župnijskega lista.

Na nedeljo Jezusovega krsta, 13. januarja 2008, je bila v naši stolnici škofijska slovesnost ob začetku Halasovega leta. Predstavnik vsake župnije je iz rok soboškega ordinarija prejela Halasovo sliko in svečo. Sveča naj bi nas spomnila na Kristusovo luč, podoba Božjega služabnika pa na njegovo zvestobo Jezusovemu veselemu oznanilu.

Oratorij

Da bi bolje spoznali Jezusovo zemeljsko delovanje, smo od 23. februarja do 1. marca organizirali župnijsko romanje v Sveto deželo v okviru romarske agencije ARItours iz Maribora. Zbralo se je kar za dva avtobusa romarjev iz vse Slovenije. Veseli smo bili, da se jih je iz naše župnije udeležilo kar 64 romarjev.

Romanje v Sveto deželo

Kot ena družina so bili tudi motoristi, ki so se zbrali v soboto, 26. aprila, na ploščadi pred stolno cerkvijo k slovesni blagoslovitvi motorjev. Položili so v Božje roke sebe in svojo vožnjo po cestah, saj čutijo ob vsaki vožnji, da je vsak kilometer odvisen od mirne vožnje motorista in Božje previdnosti. Blagoslov z nagovorom je opravil p. dr. Gabrijel Recek, kapucin iz Kančevec, s pesmijo Marija skoz življenje pa so motoriste pospremili ljudski pevci pod vodstvom Petra Vogrinčiča.

Blagoslov motorjev

Tudi v nedeljo, 8. junija, smo imeli blagoslov, in sicer obnovljene kapele, posvečene Materi Božji (Marija Začetek našega veselja) v Rakičanu.

Kapelo v Rakičanu so tamkajšnji verniki začeli graditi v letu 1969, posvetil jo je mariborski pomožni škof dr. Vekoslav Grmič 14. septembra 1975. Vse delo, ki smo ga opravili, je v nedeljo, 8. junija, blagoslovil škof msgr. dr. Marjan Turnšek. Pri vsej obnovi so sodelovali vsi verniki in vaščani, bodisi z darovi ali s svojim delom. Moram pa imenovati vsaj tri, ki so bili nosilci celotne obnove kapele: gospod Ivan Karoli, ki je bil osrednji nosilec obnove, hkrati tudi odgovoren za strokovno izvedbo vseh del; Milena Peterka, ki je bila odgovorna za ureditev notranjosti kapele, in sosed Martin Durič, ki je vedno uredil tisto, kar lahko uredi le dober sosed.

Slovesne blagoslovitve smo nadaljevali tudi v mesecu juliju (v nedeljo, 20. julija), ko je stolni župnik Martin Horvat blagoslovil 159 let staro znamenje ob cesti Rakičan – Beltinci, ki stoji kakšen kilometer iz Rakičana v smeri Beltinec, z leve strani. Znamenje je bilo postavljeno leta 1849. Tinč Mertük iz Beltinec je znamenje obnovil, na pročelju Marijino vnebovzetje, nad Marijo je Sveta Trojica; s severne strani je Kalvarija, Kristus na križu, z zahodne strani je sv. Jožef in z vzhodne strani sta sv. brata Ciril in Metod.

Blagoslov verskega znamenja ob cesti Beltinci – Rakičan

Tudi v Borejcih so hoteli še pred odhodom župnika Martina Horvata iz soboške župnije obnoviti križ na pokopališču. Uspeli so. Na pobudo člana župnijskega pastoralnega sveta Jožefa Partla so izvajalci opravili obnovo križa, ki ga je nato blagoslovil v petek, 25. julija, župnik Martin Horvat. Pri blagoslovitvi sta sodelovala duhovnik ljubljanske nadškofije dr. Stanislav Matičič in soboški kaplan Boris Tibaut.

Pri vseh blagoslovih, ki smo jih opravili v župniji v juniju in juliju, pa tudi ob proščenjih (na godovni dan Karmelske Matere Božje v domu starejših v Rakičanu in na Pušči) in ob dnevu lovskega društva v Krogu v nedeljo, 15. junija, so se verniki soboške župnije poslavljali od svojega župnika Martina Horvata, ki je trinajst let vodil soboško župnijo. Njegovo župnikovanje je najdaljše obdobje župnikovanja po drugi svetovni vojni v Murski Soboti. Bili so v soboški župniji duhovniki daljše obdobje, vendar je to obdobje zajemalo kaplanovanje in župnikovanje. Noben duhovnik po drugi svetovni vojni ni bil dalj časa župnik v Murski Soboti kot Martin Horvat.

Od njega so se poslovili tudi verniki v Murskih Črncih, Satahovcih, Rakičanu in v nedeljo, 27. julija, v župnijski cerkvi, kakor tudi vse delujoče skupine v župniji: zakonci, pevci, Prenova v Duhu, Združenje Marije Pomočnice, župnijska Karitas, kateheti… Dan prej, 26. julija, ko smo v stolnici obhajali obletnico posvetitve stolnice, se je od stolnega župnika poslovil tudi škof Metodove murskosoboške škofije msgr. dr. Marjan Turnšek, ki se je ob navzočnosti duhovnikov in vernikov na koncu slovesne maše zahvalil stolnemu župniku za njegovo dušnopastirsko delo v stolni župniji in se opravičil za besede in dejanja, s katerimi ga je kakorkoli prizadel. Župnik Martin Horvat je naslednji dan na nedeljo slovesa iz stolne župnije dejal, da je včeraj od gospoda škofa sprejel opravičilo.

Župnik je zarezal v torto

Meseca avgusta smo s štirimi avtobusi romali v hrvaško Marijino narodno svetišče Marija Bistrička, kjer smo sebe in svoje družine izročili v Marijino varstvo in priprošnjo. Nazaj grede smo se ustavili še na Ptujski Gori in v Ludbregu, kjer smo počastili evharistični čudež – Kristusovo kri. Ob prazniku Marijinega vnebovzetja smo romali tudi v Turnišče, in sicer mladi s kolesi na predvečer praznika, kar lepo število mladih in starejših pa peš ob polnoči, tako da smo bili navzoči pri prvi jutranji sveti maši ob 5. uri.

V župnijskem listu z dne 27. julija 2008 je bilo zapisano takole: „V nedeljo, 3. avgusta, bomo pri vseh mašah pozdravili novega gospoda župnika Ivana Krajnca, doslej župnika v Črensovcih (kaplan od 1992 do 2002 in od 2002 do 2008 – župnik). Gospod Ivan Krajnc je bil rojen 22. septembra 1964 pri Sv. Bolfenku v Slovenskih goricah, v mašnika je bil posvečen 29. junija 1991 v Mariboru. Kot duhovnik je polnih 16 let deloval v župniji, kjer je pred stotimi leti bil rojen in krščen Danijel Halas (25. junija 1908), Božji služabnik.“


Župnijska statistika za leto 2008

Obhajila: 115.000, 9.500 manj kot leto prej

Krščenih: 108 otrok (deklic: 47, fantov: 61), 4 več kot leto prej
– iz civilnega zakona: 8
– iz izvenzakonske skupnosti: 55
– iz cerkveno sklenjenega zakona: 45

Poroke: 23 parov, 6 manj kot leto prej
– mešane vere: 3
– različne vere: 2
– oba katoliške vere: 18

Pogrebi: 103 (žensk: 53, moških: 50), 1 več kot leto prej
– neprevidenih (pred smrtjo niso prejeli zakramentov): 55

KRSTI   POGREBI
56 Murska Sobota 54
10 Rakičan 10
8 Krog 9
3 Satahovci 3
1 Murski Črnci 4
0 Lukačevci 0
1 Veščica 0
1 Černelavci 5
9 Pušča 4
0 Borejci 4
0 Polana 1
19 Od drugod 9
108 SKUPAJ 103

Birma: 97 birmancev (devetošolcev), 6 odraslih vernikov (leto prej 99 birmancev)

Prvo obhajilo: 82 prvoobhajancev, od tega 4 odraslih (leto prej 87 prvoobhajancev)

Štetje vernikov pri mašah: 9. marec 2008: 2.361
15. november 2008: 2.168

Graf 1: Število obhajil, birm, porok, pogrebov in krstov v letu 2008

Graf 2: Število krstov po kategorijah v odstotkih v letu 2008


Graf 3: Število porok po kategorijah v odstotkih v letu 2008

Graf 4: Primerjava števila krstov in pogrebov po vaseh v letu 2008