Meni Zapri

Letna kronika in statistika 2011

Stolna župnija Murska Sobota je s 1. avgustom dobila novega dušnega pastirja. Službo stolnega župnika je nastopil g. Tomislav Šantak, stolni kaplan je postal g. Marjan Pućko. Pod njunim vodstvom je župnija dobro zaživela.

V advent smo vstopili z delavnico izdelovanja adventnih venčkov, katero je organiziralo Združenje sv. Miklavža. Miklavžev teden (28.11. – 6.12.) je vključeval veliko aktivnosti za vernike vseh starosti: predavanja, razstavo del iz likovne delavnice, koncert in miklavževanje.

Na praznik Brezmadežne so bili v Marijino družbico med večerno sveto mašo sprejeti novi člani. Ob svetovnem dnevu zborovskega petja pa je v naši stolnici nastopil MePZ Štefan Kovač, pod vodstvom zborovodkinje Alenke Brulc-Šiplič. K sodelovanju so povabili ZPZ Zarja iz Puconec.

Letosnje jaslice v stolni cerkvi je izdelala skupina mladih in odraslih skupaj s kaplanom g. Marjanom Pučkom. Poleg jaslic v cerkvi so izdelali tudi jaslice na ploščadi pred cerkvijo. Za okrasitev božičnega drevesa in postavitev manjših jaslic v župnijski dvorani je poskrbelo Združenje sv. Miklavža. Božičnico na sveti večer so pripravili mladi, ki so predstavili današnji način življenja in kako se danes srečujemo z Jezusom.

OratorijOratorij

Ob prazniku samostojnosti naše države je pri sveti maši za domovino somaševal apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. dr. Santos Abril y Castello in se tako poslovil od nas.

Praznik sv. družine je bil zopet priložnost za družine, ker so pri sveti maši otroci prejeli posebni blagoslov, sodelovali so starši z otroki iz vrtca Lavra. Pred sveto mašo pa so pripravili tudi božičnico.

Stolni pevski zbor sv. Nikolaja je pripravil božični koncert. Kot gostje so nastopili župnijski pevski zbor sv. Katarine iz Lendave.

Letošnje ekumensko molitveno bogoslužje smo organizirali v stolni župniji. Udeležili so se ga predstavniki katoliške cerkve, predstavniki evangeličanske cerkvene občine in predstavniki binkoštne cerkve. Vodili so ga stolni župnik g. Tomislav Šantak, evangeličanski duhovnik mag. Leon Novak in voditelj binkoštne cerkve mag. Franc Kuzmič. Sodelovali so bralci in pevski zbori vseh treh verskih skupnosti.

Nikodemovi večeri so tudi letos potekali ob dveh koncih tedna. Obsegali so štiri predavanja. K njihovi realizaciji so prispevali člani Združenja sv. Miklavža.

Že nekaj let poteka molitvena ura ob svetovnem molitvenem dnevu žensk, ki so jo letos pripravile ženske iz Čila. Letos je bila molitvena ura v naši stolnici, kjer so se nam pridružile tudi žene evangeličanske in binkoštne veroizpovedi.

Slovenost 99-letnice posvetitve cerkve
Slovenost 99-letnice posvetitve cerkve

V tednu družine smo povabili različne predavatelje, ki so nagovorili starše in druge. Veroučenci so skupaj s kateheti pripravili akademijo za starše, pri verouku pa so za njih izdelali cvet, na katerem je bila zapisana čarobna beseda: hvala, le te pa so razdelili staršem med samo akademijo.

V postu smo bili priča molitve žalostnega dela rožnega venca na prav poseben način, ki jo je vodila skupina Alfa in omega z mladimi iz ljubljanskih frančiškanskih župnij, ki jo vodita Nada in Dečo Žgur. Molitev je del projekta z naslovom Štiri obličja našega Gospoda in se imenuje Žalostno. Projekt vsebuje petje in dele dramske uprizoritve, ki jih čudovito povezuje klasična molitev rožnega venca. Glasbena skupina nas je uvedla v vsako desetko rožnega venca posebej. S petjem so izražali tudi občutke ob Jezusovem trpljenju. Po molitvi Očenaš je sledila dramska uprizoritev desetke. Na cvetno nedeljo smo pripravili križev pot v naravi, pri katerem so sodelovali predstavniki različnih skupin, ki delujejo v župniji.

Romarji k Mariji h Gradu
Romarji k Mariji h Gradu

Letos je v stolni župniji Murska Sobota sveto obhajilo prvič prejelo 89 prvoobhajancev.

Na praznik Marije Pomočnice je Združenje Marije Pomočnice sprejelo 9 novih članov

Letošnje šmarnice smo zaključili s procesijo z Marijinim kipom iz Medžugorja, ki ga je darovala starejša zakonska skupina iz naše župnije. Procesijo, med katero smo peli litanije Matere božje, je vodil stolni župnik g. Tomislav Šantak. Kip so nosili člani zakonske skupine.

Zakrament sv. birme je prejelo 79 birmank in birmancev.

Oratorij je v naši župniji potekal od 4. do 9. julija. Animatorji so se skupaj s kaplanom Marjanom Pučkom in s. Simono Komar vsako jutro zbrali k molitvi in kratkem pogovoru ter nato pričakali otroke, da so se vsi zbrali, skupaj molili jutranjo molitev, pogledali predstavitev zgodbe o preroku Jonu, ki so jo zaigrali animatorji, imeli katehezo, prepevali, plesali, ustvarjali v delavnicah, se skupaj igrali in rajali. Vse pa je potekalo pod geslom: »V Tvojo smer«. Oratorija se je udeležilo okrog 100 otrok. Zaključno sveto mašo oratorija je vodil voditelj Oratorija Slovenija g. Jure Babnik, SDB, saj je v naši župniji letos potekala tudi dvajsetletnica oratorija.

Na god sv. Joahima in Ane smo obhajali 99-letnico posvetitve naše stolnice, ki je bila posvečena 26. julija 1912. leta. Sveto mašo je daroval stolni župnik g. Tomislav Šantak ob somaševanju g. župnika Vilija Kovača s Hotize. Po slovesnosti je bila pogostitev vseh navzočih na župnijski ploščadi.

Župnijsko romanje
Župnijsko romanje

Letos smo se prvič odpravili na peš romanje h Gradu na Goričkem k Mariji Vnebovzeti. Peš romanja se je udeležilo 34 romarjev, voditelj romanja pa je bil stolni župnik g. Tomislav Šantak. Čeprav je bila pot dolga okrog 22 km, nas je skupna molitev in prepevanje Marijinih pesmi bodrilo in spremljalo čez hribe in doline, ker smo se ob polnočni sveti maši pri Gradu zahvalili Mariji za varstvo in pred njo položili vse, kar je kdo prinesel v svojem srcu, pa naj so bile to prošnje ali zahvale.

V stolni cerkvi je bilo poleg že omenjenih organiziranih še več koncertov. V raznih so nastopili še Društvo vinogradnikov Goričko, Mešani pevski zbor Con Fuoco – Univerze AGH za znanost in tehnologijo iz Krakova na Poljskem, mladinski orkester Konservatorija s sodelovanjem z zbori Chorus, Cantate in župnije Ljutomer, zbor udeležencev mednarodne poletne akademije in organist Mario Perestegi.

Organizirali smo tudi več župnijskih romanj, naj jih omenim samo nekaj: romanje v Lurd, v Zaplaz, v Medjugorje, na Češko in Slovaško, romanje bolnikov na Brezje.

Mladi v Madridu
Mladi v Madridu

Kaplan Marjan Pučko je zbral mlade naše župnije in še nekaj mladih sosednjih župnij ter se skupaj z njimi in mladimi iz vse Slovenije odpravil na štirinajstdnevno romanje mladih v Madrid, kjer so se srečali na svetovnem dnevu mladih s papežem Benediktom XVI. Najprej so se ustavili v Barceloni, kjer so preživeli čudovit dan ter ga zaključili s sveto mašo. Nato so nadaljevali pot v Campo de Criptano, kjer so pet dni preživeli pri španskih družinah, spoznavali njihovo kulturo, navade in običaje. Pot so nadaljevali v Madrid. Dnevi v Madridu so bili bogati, saj so se poleg ogleda mesta vsako jutro zbrali vsi Slovenci pri katehezah, ki jih je vodil škof Jurij Bizjak. V Madridu so se srečali s papežem. Predzadnji dan v Madridu so se mladi odpravili peš na letališče, kjer so zvečer obhajali s papežem vigilijo, naslednji dan pa sveto mašo, torej nestrpno pričakovan svetovni dan mladih. Zbralo se je okrog 2 milijona mladih z vsega sveta. Po končani slovesnosti so se odpravili domov, kjer so se na poti ustavili se v romarskem središču v Lurdu v Franciji. Vrnili so se napolnjeni z lepimi doživetji in duhovno bogatejši.

Vir: Stopinje 2012


Župnijska statistika za leto 2011

Obhajila: 106.000, lani 92.000

Krščenih: 93 otrok (deklic: 54, fantov: 39), 1 manj kot leto prej
– iz cerkveno sklenjenega zakona: 27
– iz civilnega zakona: 8
– iz izvenzakonske skupnosti: 37
– nezakonski: 21

Poroke: 8 parov, 19 manj kot leto prej
– mešane vere: 0
– različne vere: 0
– oba katoliške vere: 8

Pogrebi: 125 pogrebov (žensk: 60, moških: 65), enako kot leto prej
– prevideni: 43
– samo maziljeni: 12
– prejemali zakramente: 49
– nič od tega: 21

KRSTI   POGREBI
40 Murska Sobota 75
9 Rakičan 10
3 Krog 17
0 Satahovci 7
1 Murski Črnci 4
2 Lukačevci 1
1 Veščica 3
6 Černelavci 3
10 Pušča 5
1 Borejci 0
0 Polana 0
20 Od drugod 0
93 SKUPAJ 125

Birma: 79 birmancev (devetošolcev), 3 odraslih vernikov (leto prej 83 birmancev)

Prvo obhajilo: 89 prvoobhajancev (leto prej 66 prvoobhajancev)

Štetje vernikov pri mašah:
4. april 2011: 1552;
november 2011: 2095

Graf 1: Število obhajil, birm, porok, pogrebov in krstov v letu 2011

Graf 2: Število krstov po kategorijah v odstotkih v letu 2011


Graf 3: Število porok po kategorijah v odstotkih v letu 2011

Graf 4: Primerjava števila krstov in pogrebov po vaseh v letu 2011


 ŽUPNIJSKE SLOVESNOSTI v letu 2012:
– prvo sv. obhajilo: 13. maja ob 9. uri;
– sv. birma: 27. maj ob 9. uri;
– oratorij
– 100. obletnica posvetitve Stolnice, 29. julij ob 10. uri
proščenja:
– v Krogu – 6. maja;
– v Satahovcih – 3. junija;
– v Lukačevcih – 24. junija;
– na Pušči – 15. julija;
– v Murskih Črncih – 15. avgusta;
– v Rakičanu – 9. septembra;
– v Borejcih – 16. septembra,
– v Murski Soboti – 9. decembra.