Meni Zapri

Letna kronika in statistika 2012

Mesec september je bil za našo župnijo mesec menjave župnika in kaplana. Poslovila sta se g. župnik Tomislav Šantak in kaplan g. Marjan Pučko. Obema smo hvaležni za njun trud in prizadevanje za rast Božjega kraljestva v dušah. Službo župnika in kaplana sta 15. septembra nastopila g. Goran Kuhar in kaplan g. Goran Merica. Novega župnika je v imenu celotne župnije – pozdravila predstavnica župnijskega pastoralnega sveta. Zaželela jima je obilo božjega blagoslova pri njunem delu.

Pozdravljamo ju s toliko večjim veseljem, saj se vračata v domačo župnijo, kjer se je njuna pot duhovništva začela. Naj seme božje besede, ki jo bosta sejala pade na plodna tla in obrodi bogate sadove. Želimo si, da bi med nami vladalo prijateljsko razumevanje in povezanost za sodelovanje. Naj bosta srečna in zadovoljna v krogu svojih vernikov!
Oba sta se zahvalila za izrečene besede dobrodošlice.

Obhajanje 100-letnice stolne cerkve

V mesecu septembru je bilo 15 let, od kar je v naši župniji začel delovati mešani mladinski pevski zbor, iz katerega se je izoblikoval zbor Chorus. Svojo 15-letnico delovanja so pevke in pevci zbora Chorus praznovali v domači cerkvi z zahvalno sveto mašo ob 18. uri in s krajšim koncertom, ki je sledil po maši. Zbor vodi Tomi Bušinoski. Pevke in pevce povezuje Božja bližina, veselje do petja ter druženje z vrstniki in prijatelji. Redno sodelujejo pri mašah in drugih slovesnostih v domači župniji, se udeležujejo pevskih revij in pripravljajo koncerte.

V veroučnih učilnicah so se kar dve soboti zapovrstjo odvijale adventne delavnice. 19. novembra je bila delavnica izdelave adventnih venčkov, kjer se je zbralo, kar 62 otrok in odraslih. V treh urah smo izdelali veliko venčkov, ki bodo krasili naše domove v adventnem času, nas zbirali k molitvi v pričakovanju Jezusovega rojstva. Likovna delavnica na temo “Stolnica” pa se je odvijala 26. novembra, kjer smo risali z ogljem detajle iz stolnice. Ker prihodnje leto praznujemo stoto obletnico posvetitve stolnice, smo se odločili, da bomo v ta namen risali podobe in detajle naše cerkve. Likovno delavnico je vodil likovni pedagog g. Anton Buzeti. Pridružili so se nam tudi člani likovnega društva Mavrica in Mozaik iz Murske Sobote.

Adventna delavnica

Letos je 13. maja v stolni župniji Murska Sobota sveto obhajilo prvič prejelo 83 prvoobhajancev. Na prejem prvega svetega obhajila sta jih pri verouku v Murski Soboti in Pušči pripravljala katehistinja Anica Pušnik in stolni župnik Goran Kuhar, v Rakičanu in Krogu pa katehistinja Marinka Jerič. V pripravi na prejem zakramenta svete pokore in svetega obhajila so se prvoobhajanci skupaj s starši udeležili tudi enodnevne duhovne obnove v župnijski dvorani. V bližnji pripravi pa je potekala tudi devetdnevnica v stolnici. Prvoobhajanci so pri vseh mašah sodelovali s petjem. Vodila jih je s. Ivica Oblak. Na dan slovesnosti je sveto mašo daroval stolni župnik ob somaševanju dveh duhovnikov. Otroci so pri maši sodelovali s prečudovitim petjem, katerega je spremljal stolni bend mladih. Petje pa je vodila s.Ivica. Po končani slovesnosti je sledila pogostitev za vse prvoobhajance in njihove starše.

Na binkoštno nedeljo, 27. 5. 2012, je bil za našo župnijo poseben praznik, saj je v stolnici sv. Nikolaja naš ordinarij, škof msgr. dr. Peter Štumpf podelil zakrament sv. birme 132 birmancem in birmankam. Sveto mašo je daroval škof ob somaševanju g. župnika Gorana Kuharja in kaplana Gorana Merice..Na začetku sv. maše je gospoda škofa pozdravila mama birmanke z besedami, v katerih se je začutila skrb in prošnja: »Živeti po veri je čedalje težje, zato Vas prosimo, da z vso svojo duhovno globino, ki jo izžarevate, s svojo mladostjo in modrostjo prikličete obilje Svetega Duha, ki se bo po vaših rokah razlil na naše otroke in jim pomagal v prizadevanju za osebno krščansko zrelost, v njih okrepil iskro Božje ljubezni, ki naj se razplamti v ogenj in utrdi njihov korak v svet odraslosti.«Slovesnost je bila prečudovita, saj se je čutila prisotnost in delovanje Svetega Duha. Pri sveti maši so sodelovali birmanci,njihovi starši in botri. Birmanci so bili iz štirih veroučnih šol naše župnije in sicer iz Rakičana, Kroga, Pušče in Murske Sobote. Birmance sta na zakrament sv. birme pripravljala gospod Peter Peterka in kaplan Goran Merica, razen birmancev iz Pušče, katere je pripravljala katehistinja Anica Pušnik.

Udeleženci župnijskih iger

Sedanja stolna cerkev sv. Nikolaja je bila posvečena 26. julija 1912. Po prvih omembah naj bi cerkev na tem mestu stala že leta 1071. Predhodnica današnje cerkve je bila zgrajena v 15. stoletju in je svojemu namenu služila do začetka 20. stoletja. Takrat so se odločili cerkev povečati. Arhitekt Laszlo Takasc je ohranil star prezbiterij (za današnjim oltarjem), oltar postavil pod zvonik in zasnoval povsem nov cerkveni prostor. Praznovanje 100. obletnice posvetitve cerkve smo obeležili v času od četrtka, 26. julija, do ponedeljka, 30. julija. V četrtek smo ob skupnem maševanju soboškega škofa dr. Petra Štumpfa, prvega soboškega škofa nadškofa dr. Marjana Turnška, mariborskega pomožnega škofa dr. Jožefa Smeja in duhovnikov soboške škofije s slovesno sveto mašo obeležili spomin na posvetitev cerkve izpred stotih let. Po maši je sledilo druženje.
V soboto smo pripravili župnijske igre, pri katerih so sodelovale ekipe iz mesta in posameznih vasi, ki spadajo v župnijo Murska Sobota. Po druženju in igrah je sledila sveta maša, s katero smo zaključili popoldne. V nedeljo, 29. julija, ob 10. uri, je slovesno sveto mašo daroval apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusz Janusz. Ob stoletnici posvetitve stolnice je izšla tudi monografija z naslovom “Utrinki iz stoletne zgodovine stolnice v Murski Soboti”. Pri pripravi monografije so sodelovali  Franc Kuzmič, Janez Balažic, Mateja Žižek, Andreja Benko, Franc Obal in Vinko Škafar. Predstavitev monografije je bila v ponedeljek, 30. julija, v soboški Pokrajinski in študijski knjižnici. Hkrati je bila tudi odprta razstava likovnih del ustvarjalcev, ki so pod vodstvom g. Antona Buzetija nastajala v likovni koloniji.

Na 21. navadno nedeljo, 26. avgusta, je naš škof dr. Peter Štumpf v stolnici umestil župnika Gorana Kuharja. V homiliji, kjer je škof razmišljal o Jezusovih učencih, ki so ga zapustili, ker se jim je njegova beseda zdela trda, poudaril, da je učenec tisti, ki vztraja z Učiteljem. Z bratskimi besedami je spodbudil župnika in kaplana z besedami: “Ne mislita na pastoralne načrte, ne kako bosta med ljudmi priljubljena in popularna. Imejta Boga in ljudi rada.” Ob tem je dodal, da naj bo novi župnik ljubezniv, vendar jasen v podajanju evangeljskega nauka in resnice. Bolj ko bo duhovnik Jezusovo, lažje mu bodo ljudje zaupali. “Biti Jezusov je edini način pričevanja, ki danes nagovarja!” Po obredu umestitve so župnika pozdravili člani župnijskega pastoralnega sveta, ključarji in predstavniki kapelskega odbora iz Kroga. Ob koncu maše se je župnik zahvalil za lepe želje in dodal besede svetega Ignacija Antiohijskega, ki so mu bile v pomoč ko se je odločal, da bi sprejel župnijo v Murski Soboti. Takole je zapisal: “Spodobi se, da tečete v soglasju s škofom, kar tudi delate; kajti vaše častitljivo starešinstvo se tako ujema s škofom kakor strune na kitari. zaradi tega se Jezus Kristus opeva v vaši slogi in soglasni ljubezni. Da bi torej izkazali čast njemu, ki nas je vzljubil – Bogu, se spodobi, da škofa poslušamo brez vsake hinavščine, kajti nihče ne vara tega vidnega škofa, ampak prezira Nevidnega.” Te besede svetnika se marsikomu lahko zdijo staromodne in klečeplazne, vendar imajo svoje globoke korenine v prvih krščanskih skupnosti. Prvi kristjani so živeli v slogi in medsebojni ljubezni in prav s tem pričevali za Jezusa, ki jim je vsak “čas pridruževal te, ki so našli odrešenje”. Župnik je svoje razmišljanje zaključil, da želi kot soboški župnik skupaj s svojimi sodelavci, delati prav to.
Po končani slovestnosti so bile agape ob pecivu, odojku in pijači ter skupnem druženju in pogovoru.

Vir: Stopinje 2013


Župnijska statistika za leto 2012

Obhajila: 86.500

Krščenih: 110 otrok (deklic: 53, fantov: 57), 17 več kot leto prej
– iz cerkveno sklenjenega zakona: 36
– iz civilnega zakona: 7
– iz izvenzakonske skupnosti: 51
– nezakonski: 16

Poroke: 20 parov, 12 več kot leto prej
– mešane vere: 0
– različne vere: 0
– oba katoliške vere: 8

Pogrebi: 106 pogrebov (žensk: 60, moških: 46), 19 manj kot leto prej
– prevideni: 26
– samo maziljeni: 16
– prejemali zakramente: 44
– nič od tega: 20

KRSTI   POGREBI
48 Murska Sobota 68
8 Rakičan 11
8 Krog 11
4 Satahovci 3
2 Murski Črnci 2
0 Lukačevci 0
1 Veščica 0
7 Černelavci 3
2 Pušča 4
0 Borejci 2
0 Polana 1
30 Od drugod 1
110 SKUPAJ 106

Birma: 132 birmancev (veroukarji 8. in 9. razreda skupaj), 3 odraslih vernikov (leto prej 82 birmancev)

Prvo obhajilo: 83 prvoobhajancev (leto prej 89 prvoobhajancev), 1 odrasla prvoobhajanka

Štetje vernikov pri mašah:
april 2012: 2095;
november 2012: 2105

Graf 1: Število obhajil, birm, porok, pogrebov in krstov v letu 2012

Graf 2: Število krstov po kategorijah v odstotkih v letu 2012


Graf 3: Število porok po kategorijah v odstotkih v letu 2012

 

Graf 4: Primerjava števila krstov in pogrebov po vaseh v letu 2012


 ŽUPNIJSKE SLOVESNOSTI v letu 2013:
– prvo sv. obhajilo: 2. junija ob 10. uri;
– prihod relikvij sv. Janeza Boska: 15. in 16. maj
– sv. birma: 19. maj ob 10. uri;
– ponovitev nove maše g. Borisa Kučka: 14. julij;
– 101. obletnica posvetitve stolnice: 26. julij
– oratorij: 1.-6. julij
proščenja:
– v Krogu – 5. maja;
– v Satahovcih – 26. maja;
– v Lukačevcih – 30. junija;
– na Pušči – 21. julija;
– v Murskih Črncih – 15. avgusta;
– v Rakičanu – 8. septembra;
– v Borejcih – 15. septembra,
– v Murski Soboti – 6. decembra.