Meni Zapri

Letna kronika 2013

V nedeljo 6. januarja 2013 smo obhajali praznik Gospodovega razglašenja ali Svetih treh kraljev. Ob prazniku, ko se spomnimo prihoda treh kraljev in razglasitve božične novice celemu svetu, smo se zbrali tudi v stolni cerkvi sv. Nikolaja. Vse prisotne so obiskali koledniki, ki so v naši župniji koledovali po domovih med 27. in 29. decembrom. Otroci in mladi so na ta dan sklenili tudi adventne akcije “otroci za otroke” in trikraljevske koledniške akcije. Slovesnost je vodil stolni župnik Goran Kuhar. Pri sveti maši je s petjem sodeloval otroški pevski zbor pod vodstvom s. Ivice Oblak.

Prispeli koledniki

V soboto, 16. marca 2013, ob 19. uri, smo v stolni cerkvi sv. Nikolaja znova prisostvovali sveti maši s taizejskimi spevi. Pri sveti maši je namreč zdaj že tradicionalno v postnem času sodeloval zbor Chorus pod vodstvom Tomija Bušinoskega. Zboru so se priključili pevci iz Lendave in iz mladinske skupine iz Murske Sobote. Petje spevov je spremljal godalni kvartet.

V sredo, 15. maja 2013, so v našo župnijsko cerkev prispele relikvije sv. Janeza Boska. Po slovesnem sprejemu je bila sveta maša, ki jo je daroval škof dr. Peter Štumpf. Po sveti maši, so se v župniji vrstile razne skupine, ki so bedele, molile in pele vso noč. Med njimi so bili tudi domači duhovniki, HMP in ZMP, vrtec Lavra in nekdanji gojenci in družine, kateheti, zakonska in biblična skupina, župnijska Karitas, ključarji, župnijski svet, pevci, prenova v duhu in Fatimska skupina.

V četrtek, 16. maja 2013, ob 16.00 uri se je v cerkvi začela slovesna akademija, med katero so s petjem sodelovali otroški pevski zbor, vokalna skupina SAB iz župnije Murska Sobota in zbor Glasbene šole Beltinci. Po slovesu so relikvije Janeza Boska odpeljali v Veržej. Od tam pa je pot nadaljeval na Madžarsko. Sveti Janez Bosko, hvala ti, da si bil z nami.

Relikvije svetega Janeza Boska

1150-letnica prihoda sv. Cirila in Metoda.  Slovesnost se je začela z molitvijo pred sveto mašo, ko so predstavniki treh dekanij soboške škofije molili za tri namene: v zahvalo za sv. brata Cirila in Metoda, v zahvalo za oznanjevalce, ki so jima sledili in v zahvalo za današnje oznanjevalce evangelija. V slovesni procesiji so predstavniki slovenskih župnij, ki imajo cerkev ali kapelo, posvečeno sv. Cirilu in Metodu, prinesli slike svojih cerkva in kapel. Predstavniki župnij soboške škofije pa so prinesli svečo leta vere v znamenje vseh prizadevanj v tem letu, da bi vera, ki sta jo sv. Ciril in Metod oznanjala med našimi predniki, živela tudi med nami. Zbrane je pozdravil voditelj Pastoralne službe dr. Franc Zorec in izrekel dobrodošlico škofu ordinariju dr. Petru Štumpfu, nadškofoma dr. Antonu Stresu in Marjanu Turnšku, celjskemu škofu dr. Stanislavu Lipovšku, koprskemu škofu msgr. Juriju Bizjaku, upokojenemu škofu dr. Jožefu Smeju, sombotelskemu škofu dr. Andrasu Veresu, duhovnikom, predstavnikom pravoslavne, evangeličanske in binkoštne Cerkve, veleposlaniku Republike Češke, poslancem in županom ter vsem zbranim vernikom. Škof dr. Peter Štumpf je ob koncu slovesnosti škofom in drugih visokim gostom izročil knjižico o svetih bratih Metodovi koraki, ki jo je ob tej obletnici izdala Škofija Murska Sobota. Po zahvalni pesmi in blagoslovu se je dogajanje nadaljevalo pred cerkvijo in v župnijskih prostorih z okrepčilom in bratskim druženjem.

Oratorij smo pričeli v nedeljo, 30. junija 2013, pri sveti maši, pod vodstvom kaplana Gorana in sestre Simone. Mašo je vodil gospod župnik Goran. Pri maši smo še posebej prosili za teden, ki je bil pred nami. Gospod župnik je nas animatorje tudi blagoslovil. Od ponedeljka naprej pa se je začel  oratorij, ki ga je obiskovalo 148 otrok. Nas animatorjev je bilo 27. Dnevi so bili napolnjeni z veseljem, ustvarjalnostjo, igrivostjo, petjem, z molitvijo. Oratorij je bil poln vere, prijateljstva in dobre volje.

Pričetek oratorija

Tako kot lansko leto smo tudi letos v naši župniji pripravili župnijske igre. Udeleženci so ob različnih spretnostnih igrah pokazali svoje veščine in poskrbeli za lep, nasmejan in veder dan. 

V mesecu marcu smo začeli z gradnjo novih prostorov za župnijski vrtec Lavro. Dela so potekala po terminskem planu, ki je bil izdela s strani gradbenega inženiringa Ravenka. Vsi izvajalci so se po svojih močeh trudili in pridno delali, da smo lahko vrtec, v času ko pišem te vrstice, že preselili v nove prostore. Bogu hvala!

Vir: Stopinje 2014


Župnijska statistika za leto 2013

Obhajila: 94.000

Krščenih: 87 otrok in 1 odrasel (deklic: 49, fantov: 39), 22 manj kot leto prej
– iz cerkveno sklenjenega zakona: 21
– iz civilnega zakona: 7
– iz izvenzakonske skupnosti: 47
– nezakonski: 12

Poroke: 19 parov, 1 manj kot leto prej
– oba katoliške vere: 15
– mešane vere: 3
– različne vere: 1

Pogrebi: 123 pogrebov (žensk: 64, moških: 59), 17 več kot leto prej
– prevideni: 15
– samo maziljeni: 15
– prejemali zakramente: 77
– nagla smrt: 2
– nič od tega: 14

KRSTI   POGREBI
32 Murska Sobota 87
7 Krog 5
7 Rakičan 11
2 Murski Črnci 4
1 Satahovci 0
15 Pušča 2
1 Černelavci 4
0 Veščica 1
0 Borejci 3
0 Polana 1
2 Lukačevci 0
21 Od drugod 5
88 SKUPAJ 123

Birma: 73 birmancev (8. razred), 3 odraslih vernikov (leto prej 132 birmancev, vendar sta bila 8. in 9. razred skupaj)

Prvo obhajilo: 60 prvoobhajancev (leto prej 83 prvoobhajancev), 1 odrasel prvoobhajanec

Štetje vernikov pri mašah:
april 2013: 2132;
november 2013: 2157

Graf 1: Število obhajil, birm, porok, pogrebov in krstov v letu 2013

Graf 2: Število krstov po kategorijah v odstotkih v letu 2013


Graf 3: Število porok po kategorijah v odstotkih v letu 2013

 

Graf 4: Primerjava števila krstov in pogrebov po vaseh v letu 2013


 ŽUPNIJSKE SLOVESNOSTI v letu 2014:
– prvo sv. obhajilo: 18. maja ob 10.00 uri;
– sv. birma: 8. junija ob 10.00 uri;
proščenja:
– v Krogu – 4. maja;
– v Satahovcih – 15. junija;
– v Lukačevcih – 29. junija;
– na Pušči – 13. julija;
– v Murskih Črncih – 15. avgusta;
– v Rakičanu – 7. septembra;
– v Borejcih – 14. septembra,
– v Murski Soboti – 6. decembra.