Meni Zapri

Letna kronika in statistika 2017

Novo pastoralno leto smo pričeli z župnijskim romanjem na Višarje. Skupaj smo se priporočili Mariji v varstvo in prosili za blagoslov pastoralnega leta. Naši mladi pa so pastoralno leto začeli z udeležbo na Animatlonu in festivalu mladih v Stični. Veroučenci so se zbrali pri katehetski maši, kjer smo ob začetku verouka blagoslovili šolske torbe, ki so bile polne knjig in zvezkov. Okrog oltarja je vršalo torb in otrok, ki so z Božjim blagoslovom zakorakali v novo šolsko leto.

Pri verouku smo pričeli z sobotnimi duhovnimi obnovami za veroučence in starše.  Otroci vsakega razreda so se zbirali na duhovni obnovi, kjer so na igriv in ustvarjalen način spoznavali in poglabljali veroučno znanje. Duhovno obnovo smo zaključili z večerno sveto mašo, pri kateri so otroci sodelovali. Ob duhovni obnovi je bilo pripravljeno srečanje za starše, kjer smo premišljevali o zakramentu svete spovedi.

V naši stolnici smo doživeli milostni dogodek, ko je 22. oktobra, s. Barbara Poredoš, ki je delovala v naši župniji, izrekla svoje večne zaobljube Bogu v redovniškem poklicu, kot sestra Hčera Marije Pomočnice. O svoji poklicanosti v redovniško življenje je s. Barbara zapisala:
“Kdo? Kam? Gospod Bog vendar, ki je pred približno 12 leti zadel v srce tudi mene (takrat sem štela rosnih 15 let). Kako? V na zunaj zelo tihem dejanju, ker Gospod ni v viharju (prim. 1Kr 19,11), a obenem močno glasnem v moji notranjosti. Nekega dne se prebudim v sobi samostana sester HMP, kjer sem sodelovala na gospodinjskem tečaju, in ob pesmi O Srce Božje, slišim Tvoj glas, ki je prihajala iz kapele pod mojo sobo, se v meni zgane: ´Barbara, zakaj ne bi tudi ti postala ena izmed teh sester?´ Za hip se zdrznem in v sebi takoj odreagiram: ´O to pa že ne, ena izmed teh nun!´ Od tistega Božjega klica je preteklo že precej vode in Gospod me ni pustil na cedilu. Ravno obratno: s svojo zvestobo in neomajno ljubeznijo me je osvojil: Zapeljal si me, GOSPOD, in dal sem se zapeljati (Jer 20,7). Tako sem se končno odločila slediti Mu pobliže in znova prestopila prag tistega samostana izpred 8 let – toda tokrat kot kandidatinja pri sestrah. In kaj je bilo tako čarobnega v Gospodovem klicu, da se mi je zaradi njega življenje zasukalo za 180 stopinj? Gotovo je bilo to najprej spoznanje, da obstaja Nekdo po imenu Gospod Bog, ki me neizmerno ljubi in mi želi le to, da bi bila v življenju srečna in zadovoljna. Nadalje sem prišla do spoznanja, da brez odpovedi lastnim življenjskim načrtom skupaj z Božjim načrtovalcem pač ne gre. In prav ta žrtvica Zanj me je osvobodila marsičesa, najprej pa miselnosti, da je Bog le tisti, ki nekaj zahteva ter deluje po človeški logiki daj-dam. V meni se je vse bolj izklesovala podoba Dobrega Pastirja ter Ženina, za katerega je vredno darovati vse – tudi odpoved karieri ter lastni družini. Nemogoče? Mnogi ljudje so bili v to prepričani, meni pa glas vesti ni dal miru. Znova sem postavila na tehtnico svoje življenje z  vidika tostranskosti in večnosti, t. j. s tistega vidika, s katerega bom polneje ljubila sebe, bližnjega in seveda Boga. Vest mi je spregovorila; vame sta se naselila svoboda in mir ob Jezusovih besedah Jaz sem pot, resnica in življenje (Jn 14,6). In ko sem Ga, kot nekoč Pilat, vprašala Kaj je resnica?, je sledil Njegov odgovor Pridi in poglej!”

Ekumenska molitvena osmina za edinost kristjanov, je potekala v naši stolnici od 18. do 25. januarja. Ekumenskega bogoslužja, ki je bilo v nedeljo, 22. januarja 2017 so se udeležili predstavniki evangeličanske, binkoštne in katoliške veroizpovedi. Bogoslužje so  vodili naš ordinarij, g. škof dr. Peter Štumpf, evangeličanski škof Geza Filo in pastor binkoštne Cerkve.  

Letos smo obhajali 70. obletnico smrti s. Anice Žitek. Jubilejno Anino leto smo začeli v nedeljo, 19. februarja, ki je rojstni dan s. Anice Žitek. Skozi celotno leto smo se s. Anice spomnili ob dnevih, ki so bili za njeno življenje pomembni: 22. maj – ko je prejela zakrament sv. Birme; 5. avgust, ko je bila sprejeta v noviciat in naredila prve zaobljube in 29. september, njen  smrtni dan. V kroniki Ville Sallus v Turinu je za 29. september 1947, zapisano sledeče: »Danes ob petih zjutraj je naša angelska s. Anica Žitek poletela v Nebo. Dolgo in bolečo agonijo je sestra prenašala z nenehnim nasmehom in tako pokazala pravo herojstvo. Nebeški Ženin je imel posebno skrb za ta cvet iz tujine. Kolikor ji je manjkala toplina domače družine jo je On, Jezus, dopolnil z nebeško pomočjo in tolažbo. Sirota brez očeta in mame je ljubila predstojnice z ljubeznijo in vdanostjo hčerke. V Salusu je našla razumevanje in tudi pisni kontakt z mačeho. Skoraj zagotovo se je s. Anica darovala kot žrtev za Jugoslavijo svojo domovino, katera zelo potrebuje Božjo pomoč«. Njen lik je bil predstavljen tudi v tedniku Družina.

V postnem času smo se ob sobotah po večerni maši zbirali in poslušali postne nagovore z naslovom: KRISTJANOV POST, RAST ALI… Postne nagovore je pripravil župnik Goran. Tako smo se duhovno še bolj poglabljali in pripravljali na največji krščanski praznik. Poleg postnih nagovorov smo uvedli tudi župnijsko Postno akcijo 40 dni s Svetim pismom. Ob začetku postnega časa smo prejeli zgibanke, kjer so bili zapisani odlomki iz Svetega pisma, za vsakodnevno branje in premišljevanje. Mnogim vernikom je ravno zaradi te akcije postalo Sveto Pismo dnevni sopotnik, ki ni več okras na polici v dnevni sobi, ampak knjiga, ki nas vodi v življenju. Slovesnost prvega svetega obhajila je bila, 21. maja 2017.

K zakramentu svete evharistije je pristopilo 79 otrok. Zanimivo je bilo letos, da je bilo iz romskega naselja kar 11 prvoobhajancev. Otroke v romskem naselju in Murski Soboti je pripravljala na prejem zakramenta svete spovedi in prvega obhajila katehistinja Anica Pušnik, v Krogu in Rakičanu, pa katehistinja Marinka Jerič. Bližnjo pripravo, devetdnevnico, je vodil župnik Goran, ki je z globokimi nagovori otrokom in staršem odstiral skrivnost svete maše in njen pomen v življenju kristjana.

Slovo od župnikovega očeta, Štefana Kuharja, ki je umrl 21. maja, je bilo na kroškem pokopališču v ponedeljek, 22. maja 2017. Pogrebno sveto mašo in pogreb je vodil g. škof dr. Peter Štumpf ob udeležbi duhovnikov iz naše škofije.

Slovesnost svete birme smo obhajali na binkoštni praznik, 4. junija. Gospod škof, ordinarij, msgr. dr. Peter Štumpf je podelil zakrament svete birme 82-im birmancem. Poleg rednega verouka so birmanci in starši bili povabljeni k obhajanju prvih petkov, kjer smo razmišljali o Svetem Duhu v življenju kristjana, birmanci pa so v mesecu februarju opravili duhovne vaje. Na zakrament svete birme sta birmance pripravljala kaplan Goran Merica v Murski Soboti, Krogu in Rakičanu, ter 10 birmancev v romskem naselju Pušča, katehistinja Anica Pušnik.

Praznoval je tudi naš vrtec Lavra, ki je dopolnil 25 let svojega delovanja. Osrednje praznovanje, slavnostna akademija vrtca Lavra je bila v soboto, 10. junija 2017 v Gledališču Park Murska Sobota. Program so skupaj z vzgojiteljicami in sestrami HMP pripravili starši in otroci, ki obiskujejo vrtec.

V tem letu je bilo veliko duhovnih obnov in med temi je imel osrednjo vlogo zagotovo VERSKI SEMINAR: JEZUS DOBRI PASTIR, ki je potekal v naši župniji od četrtka 22. junija, do nedelje 25. junija. Seminar je vodil Mijo Barada – karizmatik iz Hrvaške. Vsak dan je bila sveta maša, po maši nagovor, češčenje Najsvetejšega in molitev za zdravje. Sobota je bila spravni dan, ko je vsak lahko opravil sveto spoved. V času med seminarjem, je bila tudi priložnost za osebni pogovor z voditeljem seminarja. Zaključili smo z nedeljsko sveto mašo, kjer je vsak, ki je opravil sveto spoved, lahko  prejel zakrament bolniškega maziljenja.

V sredo, 28. junija, je bilo v naši stolnici diakonsko posvečenje. Škof dr. Peter Štumpf je v diakona posvetil bogoslovca Aljaža Baša iz župnije Beltinci. Bogu hvaležni za ta dar, smo ga pospremili na njegovo odgovorno poslanstvo z molitvijo.

Oratorij je v naši župniji potekal od 9. do 15. julija. Otroci so spoznavali lik Device Marije. Oratorija se je udeležilo 120 otrok in 30 animatorjev pod budnim očesom g. kaplana Gorana,  in s. Simone Komar. Bogu hvala, da se ob 150 mladih srcih ni zgodilo kaj nepredvidenega. V skupnosti sester Hčera Marije Pomočnice je v mesecu avgustu prišlo do personalnih sprememb. Skupnost v Murski Soboti je zapustila s. Barbara Poredoš in odšla na Bled. S. Barbari se iskreno zahvaljujemo za vso njeno pastoralno dejavnost v naši župniji. Za njeno delo v vrtcu, delo z otroškim in mladinskim zborom, igranje pri mašah, animacijo mladih, prevajanje dokumentov in mnogo drugih dejavnosti, ki jih je predano in z veseljem opravljala. Od s. Barbare smo se poslovili v nedeljo, 20. avgusta. Vse dogodke izročamo v Božje roke z prošnjo, da jih blagoslovi in naredi rodovitne, kajti Bog je tisti, ki daje rast.


Župnijska statistika za leto 2017

Krščenih: 80 (deklic: 40, fantov: 40), 36 manj kot leto prej
– iz cerkveno sklenjenega zakona: 24
– iz civilnega zakona: 3
– iz izvenzakonske skupnosti: 46
– nezakonski: 7

Poroke: 20 parov, 7 manj kot leto prej
– oba katoliške vere: 19
– mešane vere: 1
– različne vere: 0

Pogrebi: 107 pogrebov (žensk: 61, moških: 46), 6 več kot leto prej
– prevideni: 23
– samo maziljeni: 14
– prejemali zakramente: 54
– nagla smrt: /
– nič od tega: 16

KRSTI   POGREBI
29 Murska Sobota 58
3 Krog 17
8 Rakičan 10
4 Murski Črnci 0
5 Satahovci 5
7 Pušča 4
0 Černelavci 7
0 Veščica 0
0 Borejci 0
0 Polana 2
0 Lukačevci 0
24 Od drugod 4
80 SKUPAJ 107

Prvo obhajilo: 79 prvoobhajancev, od tega 0 odraslih vernikov (leto prej 67 prvoobhajancev)

Birma: 84 birmancev, od tega 2 odrasli verniki (leto prej 78 birmancev)

Štetje vernikov pri mašah:
marec 2016: ni bilo štetja
november 2017: 1.571

Število obhajil: 75.000 (21.000 manj kot lani)

Graf 1: Število obhajil, birm, porok, pogrebov in krstov v letu 2017

Graf 2: Število krstov po kategorijah v odstotkih v letu 2017

Graf 2a: Odstotek krščenih deklic in dečkov v letu 2017


Graf 3: Število porok po kategorijah v odstotkih v letu 2017

Graf 4: Število pogrebov po kategorijah v odstotkih v letu 2017

Graf 4a: Odstotek pogrebov žensk in moških v letu 2017

 

Graf 5: Primerjava števila krstov in pogrebov po vaseh v letu 2017

Graf 6: Število vernikov pri svetih mašah v letu 2017


 ŽUPNIJSKE SLOVESNOSTI v letu 2018:
– prvo sveto obhajilo: 20. maja 2018
– sveta birma:  27. maja 2018
– izpoved vere: 3. junij 2018

proščenja:
Krog: 6. maj 2018
Satahovci: 20. maj 2018
Lukačevci: 1. julij 2018
Pušča: 15. julij 2018
Murski Črnci: 15. avgust 2018
Rakičan: 9. september 2018
Borejci: 16. september 2018
Murska Sobota: 6. december 2018