Meni Zapri

Letna kronika in statistika 2018

Pastoralno leto 2017/18 smo pričeli s praznovanjem 25 – letnice vrtca Lavra. Septembra leta 1992 so sestre hčere Marije Pomočnice na Ul. Juša Kramarja 2 v Murski Soboti sprejele v varstvo prvega otroka. In tako smo na isti dan leta 2017 obhajali 25-letnico VRTCA LAVRA. Iz srca nam je zadonela vesela pesem hvaležnosti. Praznovanje je potekalo več dni z raznimi dogodki, katere vrhunec je bila sveta maša, ki jo je vodil g. župnik Goran Kuhar; pri maši pa so s petjem sodelovale vzgojiteljice vrtca Lavra (»Lavrinke«), otroci, nekdanji gojenci in družine. Zaključilo se je s programom na ploščadi pred cerkvijo in skupnim druženjem.

Ob začetku novega veroučnega leta, smo lahko prebrali pismo spodbude: »Vsak začetek je negotov. V njem je lahko nekoliko tesnobe in strahu, vprašanj in neznank o prihodnosti in o naši vlogi pri vseh izzivih, ki nas čakajo.  Za vas učence in dijake je v teh dneh poseben izziv šola, novo šolsko in veroučno leto. Prva negotovost je že za vami. V vas je posijal žarek upanja. Prijaznost in sprejetost, ki so vam jo podarili učitelji in učiteljice, profesorji in profesorice, je v vas prebudilo upanje in vam dalo moči, da sedaj gledate na šolsko leto veliko bolj sproščeno, v pričakovanju, da bo nadvse uspešno. Ko rečemo uspešno šolsko leto ne mislim samo na dobre uspehe, ki se bodo pokazali v spričevalih, ampak in predvsem v tem, da boste rasli in zoreli v dobrega, plemenitega človeka, ki ima ljubezen v središču vseh svojih misli, besed in dejanj. Kristjani prodiramo še globlje, tja, kjer prebiva Bog, ki je ena sama ljubezen. Pri krstu smo postali člani Cerkve in v njej kot Božji otroci živimo, rastemo in dozorevamo za večnost. To spoznati in to zaživeti je velik in osrečujoči dar od Boga. Starši in župnija nam pomagajo, da zmoremo to odkriti, sprejeti in zaživeti. Zato je bil uveden verouk – veroučno leto. Verouk nam pomaga, da bolj spoznamo Boga in njegovo ljubezen. Ko kristjani spoznamo to Božjo ljubezen, jo z veseljem sprejmemo in z njo zaživimo. Prinaša nam veselje, srečo in smisel v življenje. Ko vas vabimo, da vstopite predano v novo veroučno leto, vas v resnici vabimo na pot veselega in srečnega življenja. Z nami bo največji prijatelj, Jezus. On nas pozna in ve za naša hrepenenja in pričakovanja. On tudi ve, kaj je najboljše za nas, za naše življenje in kaj je potrebno storiti, da bi dosegli cilj našega življenja, ki so nebesa. Pa pogumno na pot. Že se veselimo srečanja z vami!«

In tako smo 1. oktobra 2017 k sveti maši prinesli tudi šolske torbe za blagoslov.

13. oktobra 2017, smo pričeli z skupino za starejše – ŽIVIMO Z ROŽNIM VENCEM. Naše življenjske izkušnje so most do vsake skrivnosti rožnega venca. V življenju se nam je nabralo veliko lepih in dobrih izkušenj, veliko je bilo težkega in hudega, ki smo ga zdržali in – hvala Bogu – tudi preživeli. Vse naše življenjske izkušnje je treba duhovno obdelati, kakor obdelujemo vrtove, da jih ne bi prerasel plevel, ampak nam bogato obrodijo. To delamo z uspehom ob veselih, svetlih, žalostnih in častitljivih skrivnostih rožnega venca. Ta skupina je tako postala dar za lepše staranje in poživitev župnije!

14. oktobra smo poromali v Stično na vseslovensko praznovanje 100. obletnice Marijinih prikazovanj v Fatimi, skupaj z gosti iz Hrvaške in zamejstva. Skupaj smo se Bogu zahvalili za vse milosti, ki jih po Marijinih rokah in priprošnjah tudi danes prejemamo Slovenci in Hrvati

Ob tem dogodku smo pričeli tudi romanje kipa Fatimske Marije po naši župniji. Družine in tudi posamezniki so sprejeli kip v svoj dom, ker so se ob njem zbirali k molitvi, branju Svetega pisma in prepevanju Marijinih pesmi.

V soboto, 25. novembra 2017 je bil pri nas v župniji seminar za izredne delivce obhajila, ki ga je vodila dr. Julka Nežič, voditeljica škofijskega odbora za liturgične sodelavce. Naša župnija je bogatejša za pet novih laičnih izrednih delivcev obhajila. Bogu hvala!

Adventni čas je tudi čas, ko se duhovno pripravljamo na rojstvo Odrešenika in sem zagotovo spada tudi lepo petje, zato smo v četrtek, 14. decembra ob svetovnem dnevu zborovskega petja imeli v stolnici koncert, ki ga je pripravil MePZ Štefana Kovača Murska Sobota, ki ga vodi Tomi Bušinovski. Hkrati pa smo prisluhnili tudi Stolnemu MePZ sv. Nikolaja, ki ga vodi g. Marjan Potočnik. Oba zbora sta letos  praznovala okrogli obletnici 50 in 80 let delovanja.

V soboto, 13. januarja 2018 na fatimski spomin so člani bratovščine Fatimske Marije praznovali 20. obletnico fatimske bratovščine.

21. januarja 2018, smo se udeležili EKUMENSKEGA BOGOSLUŽJA v evangeličanski cerkvi v Murski Soboti, skupaj s predstavniki evangeličanske in binkoštne veroizpovedi, kjer smo skupaj molili za edinost kristjanov.

10. marec – je bila sv. maša s Taizejskimi spevi. Pri maši je sodeloval zbor Chorus skupaj z instrumentalisti.

10. marca je 70 otrok prvič pristopilo k zakramentu prve svete spovedi 70 otrok, ki so se pripravljali na prvo sveto obhajilo.

Od 3 – 6. aprila 2018 smo romali v Medžugorje. Naš duhovni vodja je bil g. župnik Goran Kuhar. V Medžugorju smo se pridružili dogodkom, ki ga pripravlja Karizmatična prenova Slovenije.

11. maja 2018 smo imeli koncert MePZ Štefan Kovač v stolnici.

20. maja na praznik Binkošti, je bila v naši župniji sveta birma. G. škof je podelil zakrament svete birma 55. birmancem. Veselili smo se kot župnija skupaj z našimi mladimi, da je nad njih prišel Sveti Duh in jim podelil potrebnih darov za njihovo življenje. G. škof je pred sveto birmo opravil tudi vizitacijo v naši župniji, kjer se je sreča tudi z Župnijskim pastoralnim svetom in se seznanil z načinom in delom pastorale v naše župniji.

27. maj je bilo prvo sveto obhajilo. 70 otrok je prvič sprejelo v svoje srce Jezusa, navzočega v hostiji. To je bil čudovit praznik srečanja z živim Jezusom za otroke, njihove starše in celotno župnijo.

Od 21. 6. do 24. 6. 2018 je potekal v naši župniji DUHOVNI SEMINAR: MOLITEV ZA OBDOBJA ŽIVLJENJA. Seminar je vodil g. Mijo Barada – karizmatik iz Hrvaške. Skozi vsa obdobja življenja, je človek odprt različnim odnosom, tako osebnim kot duhovnim, ki puščajo v srcu posameznika sledi ali rane. Skozi seminar smo bili povabljeni te rane odkrivati in jih v molitvi izročati Gospodu.

V petek, 29. junija, smo imeli v stolnici mašniško posvečenje. Škof dr. Peter Štumpf je v duhovnika posvetil diakona Aljaža Baša iz župnije Beltnici. Bogu hvaležni za ta dar, smo ga pospremili na njegovo odgovorno in lepo življenjsko pot z molitvijo.

Oratorij v naši župniji z naslovom: »Eno je potrebno!« je potekal od 9. do 14. julija, kjer so otroci ob igri in skupnem druženju s pomočjo animatorjev  spoznavali lik božjega služabnika Friderika Baraga, ki je kot misijonar deloval med Indijanci. Oratorija se je udeležilo 110 otrok. Skupaj z 20 animatorji, gospodom kaplanom in sestrami so preživeli lep čas igre, molitve in skupnega druženja.

Letos smo v našo župnijo dobili tudi novega kaplana Aljaža Bašo, letošnjega novomašnika, hkrati pa smo se poslovili od dolgoletnega kaplana našega Gorana Merico, ki je šel za župnika v Ljutomer. 5. avgusta smo pri vseh nedeljskih mašah sprejeli med nas novega kaplana Aljaža, 19. avgusta pa smo se poslovili od kaplana Gorana in se mu zahvalili za vsa leta kaplanske službe, ko se je po svojih močeh razdajal za dobro naše župnije.


Župnijska statistika za leto 2018

Krščenih: 91 (deklic: 47, fantov: 44), 11 več kot leto prej
– iz cerkveno sklenjenega zakona: 31
– iz civilnega zakona: 4
– iz izvenzakonske skupnosti: 53
– nezakonski: 3

Poroke: 23 parov, 3 več kot leto prej
– oba katoliške vere: 21
– mešane vere: 1
– različne vere: 1

Pogrebi: 103 pogrebov (žensk: 54, moških: 49), 4 manj kot leto prej
– prevideni: 34
– samo maziljeni: 15
– prejemali zakramente: 26
– nagla smrt: 1
– nič od tega: 27

KRSTI   POGREBI
41 Murska Sobota 46
5 Krog 19
7 Rakičan 12
1 Murski Črnci 4
5 Satahovci 1
6 Pušča 5
4 Černelavci 4
2 Veščica 0
1 Borejci 5
0 Polana 0
1 Lukačevci 0
18 Od drugod 7
91 SKUPAJ 103

Prvo obhajilo: 72 prvoobhajancev, od tega 2 odrasla vernika (leto prej 65 prvoobhajancev)

Birma: 59 birmancev, od tega 4 odrasli verniki (leto prej 84 birmancev)

Štetje vernikov pri mašah:
marec 2018: ni bilo štetja
november 2018: 1.493

Število obhajil: 72.000 (3.000 manj kot lani)

Graf 1: Število obhajil, birm, porok, pogrebov in krstov v letu 2018

Graf 2: Število krstov po kategorijah v odstotkih v letu 2018

Graf 2a: Odstotek krščenih deklic in dečkov v letu 2018


Graf 3: Število porok po kategorijah v odstotkih v letu 2018

Graf 4: Število pogrebov po kategorijah v odstotkih v letu 2018

Graf 4a: Odstotek pogrebov žensk in moških v letu 2018

 

Graf 5: Primerjava števila krstov in pogrebov po vaseh v letu 2018

Graf 6: Število vernikov pri svetih mašah v letih 2016 do 2018


 ŽUPNIJSKE SLOVESNOSTI v letu 2019:
– prvo sveto obhajilo: 19. maj 2019
– sveta birma:  9. junij 2019
– izpoved vere: 2. junij 2019

PROŠČENJA:
Krog: 5. maj 2019
Satahovci: 9. junij 2019
Lukačevci: 30. junij 2019
Pušča: 14. julij 2019
Murski Črnci: 15. avgust 2019
Rakičan: 8. september 2019
Borejci: 15. september 2019
Murska Sobota: 6. december 2019

NAČRTI:
– ureditev ploščadi pred cerkvijo