Meni Zapri

Letna kronika in statistika 2019

Pastoralno leto v naši župniji je vedno nov izziv za vse, ki smo vključeni v pastoralno dejavnost. V septembru smo začeli z veroukom in letos smo prvič združili otroke 1. razreda iz Murske Sobote, Kroga in Rakičana. Verouk obiskujejo v Murski Soboti skupaj s starši. Veroučno srečanje začnemo vsi skupaj, v drugem delu sta ločeni srečanji za starše in veroučence. Srečanje končamo s skupno delavnico.

V mesecu oktobru molimo ROŽNI VENEC, vsak večer pred sv. mašo v stolnici in po vaseh v Murskih Črncih, v Satahovcih, v Krogu, v Lukačevcih in v Rakičanu. Molitveni namen pri rožnem vencu, v mesecu oktobru, je bila prošnja za nove duhovniške in redovniške poklice ter za našega škofa in škofijo!

Kaplan Andrej Lažeta je poskrbel za nov tabernakelj v rakičanski bolnici. Nov tabernakelj, je 14. novembra blagoslovil g. škof dr. Peter Štumpf. Verniki so bili povabljeni na tridnevno duhovno pripravo, ki jo je pripravil kaplan Andrej Lažeta.

V mesecu novembru, smo imeli v župnijski dvorani  adventno duhovno obnovo za katehete in bralce Božje besede, ki jo je imel g. župnik Goran Kuhar.   V soboto, 8. decembra, zvečer, smo prisluhnili koncertu MePZ Štefana Kovača Murska Sobota, ki ga vodi Tomi Bušinoski. Kot gostje zborovskega koncerta so nastopili tudi MePZ iz Vesprema in tako oplemenitili koncert.

Adventni čas v naši župniji je bil v tem letu malo drugačen. Vsako adventno nedeljo smo povabili otroke, da so k blagoslovu, prinesli stvari, ki so potrebne za jaslice in so se tako pripravljali na Božič. Ob tem pa smo v adventnem času pri pridigah razlagali Marijine dogme, ki naj bi okrepile našo vero in zaupanje v Marijino priprošnjo.

Na nedeljo Jezusovega krsta smo v tem pastoralnem letu povabili k skupnemu praznovanju obletnice svetega krsta. Povabili smo več kot 300 vernikov, ki so bili krščeni v naši stolnici. Kljub vsemu smo bili presenečeni na velikim odzivom. Pri sveti maši smo v nagovoru bili spodbujeni, da živimo iz krstne milosti in se trudimo udejanjati svojo duhovniško, preroško in kraljevsko poslanstvo. Srečanje smo zaključili ob bratski mizi.

Meseca februarja nas je obiskala naša rojakinja s. Dorica Sever, ki deluje med Inuiti. Prisluhnili smo njenemu misijonskemu pričevanju. 12. februarja je gospod škof blagoslovil prenovljeno Kleklovo knjigarno – Družina. Knjigarna, ki deluje pod okriljem založbe Družina, je prenovljena in povečana. V prenovljenih prostorih se je v knjigarni pridružila še papirnica, kjer je mogoče kupiti vse potrebno za pisarno, šolske potrebščine in učbenike. Papirnica založbe Družina, ki deluje v Kleklovi knjigarni, je v tem času edina papirnica v središču našega mesta. 28. februarja, smo bili zopet deležni lepote glasbe, ko smo prisluhnili koncertu Mladinskega zbora Glasbene šole Murska Sobota in violončelistov glasbenih šol Ljutomer in Murska Sobota.

V postnem času smo bili, po postnih nagovorih, povabljeni k premišljevanju o eni, sveti, katoliški in apostolski Cerkvi. Post ima cilj izprazniti naše srce, da ga potem lahko napolni z važnejšim. Potrebno je čiščenje duše, da strmimo za veličino, za katero smo bili ustvarjeni od Boga. Na začetku postnega časa, na začetku poti spreobrnjenja, je dovolj, da se spomnimo, da je vsak od nas samo človek: ustvarjeno bitje, sestavljen iz zemeljskega prahu. Liturgija nas naslavlja z najbolj vzvišenim naslovom–ČLOVEK! V tem je vsa resnica o nas: resnica o ranjenosti, o krhkosti, o minljivosti in umrljivosti, vendar tudi resnica o ljubljenosti Ljubezni, katera ne umre. V postnem času smo si priznali svojo ranjenost, grešnost, krhkost, minljivost, umrljivost in se pustimo, da nas preoblikuje Božja ljubezen in usmiljenje. Pustili smo se popeljati na pot spreobrnjenja, saj je to pot k svetosti! Tudi letošnji postni čas smo bili obogateni z mašo s Taizejskimi spevi. Pri maši je sodeloval zbor Chorus skupaj z instrumentalisti. Sveto mašo je daroval naš g. škof dr. Peter Štumpf za blagoslov neplodnih parov. 16. marca, je bil v naši stolnici vrhunski koncert 50 članskega univerzitetnega zbora Con Fuoco iz Krakova (Poljska), ki je prišel  na povabilo MePZ Štefana Kovača Murska Sobota. Pri nas so gostovali že v letu 2011.

Vsako leto smo povabljeni k sodelovanju pri ekumenski molitvi žena. Letos, 1. marca, smo v evangeličanski  cerkvi v Murski Soboti sodelovali pri  Svetovnem molitvenem dnevu žensk z naslovom: PRIDITE-VSE JE PRIPRAVLJENO! Ekumensko bogoslužje je letos pripravil slovenski odbor SMD. Skupaj smo molili za potrebe in blagoslov žena.

Na velikonočni ponedeljek je bila sveta maša za zakonske jubilante. Pri maši se je zbralo veliko zakoncev, ki so letos obhajali 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55 ali višjo obletnico poroke. Bogu smo se zahvalili za skupno življenje naših zakoncev, ki so med mašo obnovili svoje zakonske obljube.

V začetku meseca maja smo imeli bližnjo pripravo na prvo sveto obhajilo:   zbirali smo se pri večerni sveti maši, kjer smo spoznavali pomen svete maše, po maši pa smo se pripravljali na slovesnost prvega svetega obhajila. Zakrament prve svete spovedi za prvoobhajance smo imeli  9. marca.  Starši, so tako prvič pospremili svoje otroke k zakramentu prve svete spovedi! Prvo sveto obhajilo pa je bilo, 19. maja, kjer je 54 prvoobhajancev, prvič prejelo sveto Rešnje Telo. Na praznik Gospodovega vnebohoda smo začeli birmansko devetdnevnico. K birmanski devetdnevnici smo povabili starše, botre in birmance. Zbirali smo se pri večerni sveti maši in skupaj molili in prepevali. Gospod pa je hranil in dajal tisto za kar ve, da potrebujemo. Tako pripravljeni smo na praznik BINKOŠTI imeli slovesnost svete birme. Birmancev je bilo 61.

Program Pota je nastal kot odgovor na iskanje in želje mnogih prostovoljcev iz Slovenije, kako graditi boljši svet, ki bo temeljil na dialogu. V sklopu tega projekta je letos odšla na Madagaskar animatorka Tjaša Car iz naše župnije.

Tudi letos smo imeli duhovni seminar, z g. Mijom Barado, karizmatikom. Vodilo seminarja je bilo: »Glej vse delam novo…« (Raz 21,5), kjer smo spoznavali kako lahko tudi z blagoslovom krajev in hiš premagujemo zlo. V času seminarja je bilo v stolnici tudi celonočno češčenje Najsvetejšega, iz 28. na 29. junij, skupaj z vernik iz vse škofije smo prosili za nove duhovne poklice. Bedenje smo zaključili v soboto, z sveto mašo ob 7.00 uri.

Ob praznovanju 100 obletnice je naš kaplan Andrej Lažeta napisal knjigo z naslovom: POVSOD POKAŽIMO, DA SMO SLOVENCI.   Predstavitev knjige je bila, 6. julija, v župnijski dvorani. Knjiga orisuje zgodovinske dogodke v letu 1918 in 1919, ki so pripeljali do priključitve Prekmurja k matični domovini. Po branju te knjige bomo lahko spoznali veliko vlogo katoliških duhovnikov, ki so jo imeli tako na pariški mirovni konferenci v Parizu, kakor tudi v Prekmurju!

Letošnjega oratorija, se je udeležilo 124 otrok. Skupaj z 21 animatorji so preživeli lep čas igre, molitve in skupnega druženja. Posebna zahvala gre vsem animatorjem, g. kaplanu Aljažu, s. Majdi Merzel in s. Martini Golavšek, ki so se vestno pripravljali in ves teden pridno delali ter skrbeli, da so se otroci lepo počutili. V ponedeljek, 15. julija, je bil koncert zbora Chorale Anguélos zbor šole Chevreul Blancarde Marseille, ki ga vodi Patrick Benoit. Zbor je bil ustanovaljen novembra leta 1987 in je v tridesetih letih svojega delovanja razširil svoj sloves po Franciji, Evropi in severni Ameriki. Sestavljajo ga fantje in dekleta, ki jim je skupna ljubezen do glasbe na prostovoljni bazi.

Kakor vsako leto, smo tudi letos na predvečer Marijinega vnebovzetja peš romali k Mariji pod Logom v Turnišče. Romanje smo začeli z blagoslovom v stolnici in se nato podali na pot, katero nam je krajšala molitev in pesem. V Turnišču smo se udeležili polnočne svete maše.

Kaplan Andrej LAŽETA, je s 26. avgustom bil imenovan za kaplana v župniji Beltinci in ostaja duhovni oskrbnik v bolnišnici Murska Sobota. Kaplanu Andreju, smo se v nedeljo, 18. avgusta, zahvalili za njegovo delo v naši župniji, bolnici in obeh domovih za starejše občane in na njegovo novo poslanstvo klicali obilo Božjega blagoslova.

V nedeljo, 25. avgusta, je  naš rojak Viktor Vratarič, obhajal zlato mašo v naši stolnici, kjer je pred 50. leti prejel tudi mašniško posvečenje. Zlatomašni pridigar je bil g. škof dr. Peter Štumpf, ki se je g. Viktorju zahvalil za njegovo duhovniško poslanstvo in ga spodbujal k pogumnemu oznanjevanju še naprej. Po maši smo se skupaj z zlatomašnikom poveselili pri bratski mizi.


Župnijska statistika za leto 2019

Krščenih: 67 (fantov: 35, deklet: 32), 24 manj kot leto prej
– iz cerkveno sklenjenega zakona: 19
– iz civilnega zakona: 3
– iz izvenzakonske skupnosti: 36
– nezakonski: 8

Poroke: 18 parov, 5 manj kot leto prej
– oba katoliške vere: 13
– mešane vere: 5
– različne vere: 0

Pogrebi: 110 pogrebov (moških: 53, žensk: 57), 7 več kot leto prej
– prevideni: 17
– samo maziljeni: 30
– prejemali zakramente: 39
– nagla smrt: 0
– nič od tega: 24

KRSTI   POGREBI
20 Murska Sobota 65
6 Krog 8
9 Rakičan 5
2 Murski Črnci 3
1 Satahovci 5
5 Pušča 4
7 Černelavci 4
1 Veščica 2
0 Borejci 4
0 Polana 0
0 Lukačevci 1
16 Od drugod 9
67 SKUPAJ 110

Prvo obhajilo: 56 prvoobhajancev, od tega 2 odrasla vernika (leto prej 72 prvoobhajanca)

Birma: 63 birmancev, od tega 2 odrasla vernika (leto prej 59 birmancev)

Štetje vernikov pri mašah:
november 2019: 1.319

Število obhajil: 76.500 (4.500 več kot lani)

Graf 1: Število obhajil, birm, porok, pogrebov in krstov v letu 2019

Graf 2: Število krstov po kategorijah v odstotkih v letu 2019

Graf 2a: Odstotek krščenih deklic in dečkov v letu 2019


Graf 3: Število porok po kategorijah v odstotkih v letu 2019

Graf 4: Število pogrebov po kategorijah v odstotkih v letu 2019

Graf 4a: Odstotek pogrebov žensk in moških v letu 2019

 

Graf 5: Primerjava števila krstov in pogrebov po vaseh v letu 2019

Graf 6: Število vernikov pri svetih mašah v letih 2016 do 2019


 ŽUPNIJSKE SLOVESNOSTI v letu 2020:
– prvo sveto obhajilo: 10. maj 2020
– sveta birma:  31. maj 2020
– izpoved vere: 7. junij 2020

PROŠČENJA:
Krog: 3. maj 2020
Satahovci: 31. maj 2020
Lukačevci: 28. junij 2020
Pušča: 19. julij 2020
Murski Črnci: 15. avgust 2020
Rakičan: 6. september 2020
Borejci: 13. september 2020
Murska Sobota: 6. december 2020

NAČRTI:
– ureditev ploščadi pred cerkvijo in cerkve