Meni Zapri

Letna kronika in statistika 2020

Življenje župnije je sestavljeno iz srečanj in dogodkov, ki nas oblikujejo predvsem pa želijo biti spodbuda v našem krščanskem napredovanju. Veroučno in pastoralno leto smo začeli z katehetsko sveto mašo, kjer so se zbrali veroučenci in dijaki. Pri maši smo blagoslovili šolske torbe s knjigami in molili za blagoslov in pomoč v šoli.

V pastoralnem letu 2019/20 smo pričeli z mladinskimi mašami za mlade iz naše škofije. Sodelovanje pri maši so pripravljali mladi iz določene župnije, kakor tudi petje in glasbo. Homilije, ki jih je pripravil kaplan Aljaž, voditelj škofijskega odbora za mladino, pa so bile kot spodbuda k globljemu krščanskemu življenju in klic k pričevanju.

Župnijsko romanje, smo združili z 7. slovensko-hrvaškim srečanjem v Krašiću na Hrvaškem, v rojstni župniji bl. Alojzija Stepinca, ki je svojo naklonjenost do Slovencev pokazal med drugo svetovno vojno, ko je sprejel mnoge slovenske duhovnike, ki so jih Nemci izgnali iz slovenskih župnij. Priključili smo se slovesni sveti maši v Krašiču, popoldne pa v zagrebški katedrali k molitvi na Stepinčevem grobu. V mesecu oktobru smo gostili gospoda Vladimirja Kosa, ki je misijonar na Japonskem. Sveto mašo je daroval naš gospod škof dr. Peter Štumpf, ob somaševanju p. Vladimirja Kosa. Po maši pa smo se v Kleklovi knjigarni prisluhnili besedam p. Vladimirja Kosa, nato pa smo si ogledali razstavo slik iz praznovanja 100 obletnice priključitve Prekmurja k matici. V nedeljo, 29. oktobra, smo v naši stolnici obhajali misijonsko nedeljo tokrat za celo Slovenijo, sveto mašo je daroval naš škof msgr. dr. Peter Štumpf, ob somaševanju duhovnikov in misijonarjev. O svojem misijonarskem delu v Zambiji, nam je spregovoril naš domačin, misijonar Janez Mujdrica.

V jeseni smo začeli z načrtovanjem prvega mladinskega festivala, v duhu Međugorskega sporočila, ki bi potekal v naši župniji za vso škofijo v mesecu maju 2020. Predstavniki Škofijskega odbora za mlade so tako, 13. oktobra 2019, v Medžugorju, pri sveti maši, v navzočnosti romarjev iz Slovenije, iz rok međugorskega župnika Marinka Šakote prejeli blagoslovljen Marijin kip, ki je potem romal po župnijah naše škofije in vabil na prvi mladinski festival v Mursko Soboto. Župnik Marinko je takrat dejal: “Naj se po Marijini priprošnji prebudi vera v mladih in vseh ljudeh dobre volje v Sloveniji. Zelo se veselim, da lahko predajam Marijin kip mladim, da se bodo z molitvijo ob njem pripravljali na Mladinski festival. Se vidimo meseca maja v Murski Soboti.” Marijin kip smo nato sprejeli v naši župniji pri tretji sveti maši za mlade 23. novembra. Zbrali smo se pred stolnico, kjer so mladi v procesiji prinesli kip Marije, ki ga je sprejel g. škof dr. Peter Štumpf. Sledila je sveta maša, po sveti maši pa procesija z Marijinim kipom in s svečami. Temu dogodku in sveti maši so se pridružile tudi družine, birmanci, devetošolci, dijaki, študentje, mladi in mnogi međugorski romarji.

   

V adventnem času so nam v stolnici v hladnem večeru ogreli srca pevci MePZ Štefana Kovača, ki ga vodi Tomi Bušinoski in pevski zbor Singkreis Stainz bei Straden, ki je prišel iz Avstrije, s čudovitim petjem – koncertom ob svetovnem dnevu zborovskega petja.

Mladi iz naše škofije, pa so se skupaj z kaplanom Aljažem, odpravili na romanje in izlet na Dunaj, kjer so si ogledali katedralo, znamenitosti mesta, zvečer pa podoživeli adventni Dunaj.
V januarju smo gostili mladinski pevski zbor iz župnije Marijinega oznanjenja v Ljubljani, ki so nam s svojim petje pričarali lepoto božične noči.

V petek, 6. marca, je v naši stolnici potekal svetovni molitveni dan žena različnih veroizpovedi. Ženam Katoliške veroizpovedi so se pridružile žene evangeličanske in binkoštne Cerkve. Skupaj smo prepevali in molili, po predlogu, ki so ga pripravile žene iz Zimbabveja. Tema molitvenega srečanja je bila: Vstani, vzemi posteljo in hodi. V začetku bogoslužja nas je, poleg domačega župnika, prvič kot škof pozdravil gospod mag. Leon Novak. Ob razmišljanju evangelija je bilo izpostavljeno, kakšen je človek brez želja? Je, kot ptica brez kril. Človek mora zoret v željah. To pa zato, da pride do tiste najgloblje želje, ki se skriva v kotičku vsakega srca in to je hrepenenje po Bogu. Srečanje smo zaključili s prijetnim druženjem v dvorani.

Naši prvoobhajanci so v soboto, 7. marca, v pripravi na prvo sveto obhajilo prvič pristopili k zakramentu svete spovedi. Prva sveta spoved je bila pred zaprtjem cerkva zadnji večji dogodek v naši župniji.

V času zaprtja cerkva, je bilo poskrbljeno za dnevni prenos svete maše iz župnijske kapele ali iz naše stolnice, preko facebook profila, vsak petek v postnem času pa tudi molitev križevega pota. Bogoslužje svetega tridnevja, ki ga je vodil g. škof dr. Peter Štumpf, brez navzočnosti vernikov, je prenašal radio Ognjišče. Ob prazniku velike noči, pa je bila procesija z Najsvetejšim, po vaseh naše župnije in sicer v avtomobilu, z blagoslovom vsake vasi in mesta.

Po sprostitvi ukrepov NIJZ, smo se odločili, da bo slovesnost prvega svetega obhajila, v dveh skupinah, kot je bilo pred leti in sicer prva skupina za veroučence, ki so obiskovali verouk v Krogu, Rakičanu in Pušči, v nedeljo 14. junija, za veroučence iz Murske Sobote, pa v nedeljo 21. junija. Vsaka skupina prvoobhajancev in staršev je imela skupno pripravo tri dni pred prvim obhajilom, ko so se zbirali pri večerni sveti maši, kjer so odkrivali pomen svete maše. Ob tej pripravi so opravili tudi sveto spoved, tako otroci, kot starši. V prvi skupini je bilo 23 otrok, v drugi skupini pa 36 otrok. V noči od 28. na 29. junij, je potekalo v naši stolnici celonočno bedenje za nove duhovne poklice. Bdenje se je pričelo z večerno sveto mašo in trajalo vse do jutranje svete maše.

Sveta birma je bila v soboto, 11. julija. Birmovalec je bil naš ordinarij, škof dr. Peter Štumpf. Kljub situaciji v kateri smo se znašli, je Sveti Duh deloval v polnosti in po rokah našega škofa, so birmanci prejeli zakrament. Tokrat smo imeli slovesnost svete birme zunaj pred stolnico na ploščadi. Bilo je 53 birmancev, nekateri pa so se odločili, da prejem zakramenta svete birme prestavijo na drugo leto.

Čeprav je polovico pastoralnega leta zasenčila epidemija koronavirusa smo se trudili, da je pastoralno delo potekalo danim razmeram primerno. Novo pastoralno leto pa je prineslo nove izzive, prav zaradi koronavirusa. Tako smo sprejeli odločitev, da bo verouk za veroučence od 4. do 8. razreda potekal na daljavo, ostali veroučenci pa bodo verouk obiskovali v veroučni dvorani, ki je dovolj velika, da smo lahko zagotovili potrebno varnost.


Župnijska statistika za leto 2020

Krščenih: 38 (fantov: 18, deklet: 20), 29 manj kot leto prej
– iz cerkveno sklenjenega zakona: 7
– iz civilnega zakona: 0
– iz izvenzakonske skupnosti: 25
– nezakonski: 6

Poroke: 7 parov, 11 manj kot leto prej
– oba katoliške vere: 6
– mešane vere: 1
– različne vere: 0

Pogrebi: 123 pogrebov (moških: 60, žensk: 63), 13 več kot leto prej
– prevideni: 17
– samo maziljeni: 16
– prejemali zakramente: 40
– nagla smrt: 1
– nič od tega: 49

KRSTI   POGREBI
13 Murska Sobota 71
2 Krog 1
2 Rakičan 15
0 Murski Črnci 9
2 Satahovci 3
9 Pušča 4
0 Černelavci 4
0 Veščica 1
1 Borejci 1
0 Polana 1
1 Lukačevci 0
8 Od drugod 7
38 SKUPAJ 123

Prvo obhajilo: 59 prvoobhajancev, od tega 0 odraslih vernikov (leto prej 62 prvoobhajanca)

Birma: 53 birmancev, od tega 0 odraslih vernikov (leto prej 63 birmancev)

Štetje vernikov pri mašah:
november 2020: zaradi epidemije bolezni COVID-19 maš z verniki ni bilo

Število obhajil: 25.419 (zaradi epidemije bolezni COVID-19 maš z verniki ni bilo)

Graf 1: Število obhajil, birm, porok, pogrebov in krstov v letu 2020

Graf 2: Število krstov po kategorijah v odstotkih v letu 2020

Graf 2a: Odstotek krščenih deklic in dečkov v letu 2020


Graf 3: Število porok po kategorijah v odstotkih v letu 2020

Graf 4: Število pogrebov po kategorijah v odstotkih v letu 2020

Graf 4a: Odstotek pogrebov žensk in moških v letu 2020

Graf 5: Primerjava števila krstov in pogrebov po vaseh v letu 2020

Graf 6: Število vernikov pri svetih mašah v letih 2016 do 2020
(zaradi epidemije bolezni COVID-19 v mesecu novembru ni bilo štetja vernikov)


 ŽUPNIJSKE SLOVESNOSTI v letu 2021:
– prvo sveto obhajilo: datum se bo usklajeval glede na razmere
– sveta birma: datum se bo usklajeval glede na razmere
– izpoved vere: datum se bo usklajeval glede na razmere

PROŠČENJA:
Krog: datum se bo usklajeval glede na razmere
Satahovci: datum se bo usklajeval glede na razmere
Lukačevci: datum se bo usklajeval glede na razmere
Pušča: datum se bo usklajeval glede na razmere
Murski Črnci: datum se bo usklajeval glede na razmere
Rakičan: datum se bo usklajeval glede na razmere
Borejci: datum se bo usklajeval glede na razmere
Murska Sobota: datum se bo usklajeval glede na razmere

NAČRTI:
– ureditev ploščadi pred cerkvijo in cerkve