Meni Zapri

Župnijski list št. 10/11

Leto XV — Številka 10 — 15. maj 2011

MARIJA, TI POMAGAJ NAM

Strup brezbožnega in varljivega Marxovega nauka je v začetku dvajsetega stoletja zastrupil in omračil razum mnogim voditeljem in njihovim privržencem evropskih narodov, da so zapeljali z lažnimi nauki v zmedenost in mlačnost doslej dobre in verne ljudi. Tak zmeden in mlačen je še današnji čas. Bog je nad nami in gleda hudobijo ljudi. Vmes pa je Marija, vmes so Marijine solze.

Bogve, zakaj so 29. avgusta 1953 začele teči solze iz Marijine slike v hiši delavca Januse Angello v mestu Sirakuze na Siciliji? Velika množica ljudi je takrat lahko od blizu gledala solze, ki so tekle iz Marijinih oči skozi štiri dneve. Takratni papež Pij XII. je izjavil, da je Marija v nebesih in ne trpi na telesu nobene žalosti, toda ona ne more ostati ravnodušna zaradi nezvestobe in mlačnosti kristjanov in njihovega odpada od vere. Mariji ni vseeno, če bo veliko grešnikov pogubljenih. Zato se Marija joče.

Tudi danes je Bog nad nami in gleda hudobije današnjega človeka. Vmes pa so Marijine solze, ki zadržujejo božjo jezo. “Mir in sreča človeštva vodita samo skozi človekov povratek k Bogu, ki je Stvarnik in Vladar vesolja”, je poudarjal blaženi Janez Pavel II.

Dragi župljani! Ob večerih radi molimo rožni venec posebej še sedaj v maju. Bodimo Marijin narod. Če več ne, vsaj eno desetko rožnega venca. Molitev je pogovor z Bogom in Marijo. Na poti skozi življenje potrebujemo pomoč Marije. Romarji – popotniki smo skozi življenje. Velikokrat smo resni. Kdaj pa kdaj smo zelo lahkomiselni. Ali so naša pota dovolj razsvetljena? Kristus ni samo rekel: »Vi ste luč sveta« (Mt 5,14), posebej je opozarjal, kako pomembno je, da je naše oko svetlo: »Svetilka telesa je oko. Če je torej tvoje oko zdravo, bo svetlo vse tvoje telo. Če je pa tvoje oko bolno, bo v temi vse tvoje telo. Kako velika bo tema, če luč, ki je v tebi, postane tema!« (Mt 6,22-23).

Po zgledu svetega Frančička Asiškega popravljajmo živo Cerkev ljudi, Cerkev, v katero se je tudi danes močno zalegla gniloba, predvsem po lagodnem življenju, brez čuta za telesno in duhovno revščino drugih in moralnih vrednot.

Prosimo ostani z nami, Mati Marija, vsak dan in posebno bodi z nami ob naši smrtni uri! V tvoje varstvo se izročamo, sveta božja Porodnica, ti nam kaži pot, ti nam stoj ob strani, ti nam pomagaj v vseh stiskah življenja, da bo tudi v nas blagoslovljen in poveličan sad tvojega telesa, Jezus Kristus!

Ob koncu šmarnic, na praznik Obiskanja Device Marije 31. maja, bomo po večerni sveti maši imeli procesijo z Marijinim kipom.

Tomislav Šantak, župnik


Danes je NEDELJA DUHOVNIH POKLICEV. Bog povrni za vse vaše molitve za nove duhovne poklice, ter darove, ki ste jih namenili v preteklem tednu za bogoslovno semenišče.

Seja ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA bo jutri, 16. maja, po večerni sveti maši, v veroučni učilnici.

V nedeljo, 22. maja ob 9. uri, je za našo župnijo praznik PRVEGA SVETEGA OBHAJILA. Podprimo z molitvijo 87 letošnjih prvoobhajancev in njihove družine.

V nedeljo, 22. maja, ob 14.30 uri, bo pri cerkvi sv. Ane v Boreči SREČANJE PEVCEV, ki prepevajo pri svetih mašah. Nastopili bodo tudi naši pevci, ki jih vodi g. Peter Vugrinčič.

22. maja bo v Termah Olimija, v Podčetrtku, FESTIVAL DRUŽIN. Začetek ob 10.30 uri, s sveto mašo. Družine, ki na ta dan nimate obveznosti, priporočamo, da se festivala udeležite!

Danes (15. 5.), ob 18. uri, začenjamo DEVETDNEVNICO pred praznikom Marije Pomočnice. Vsak večer ob 18. uri je v stolnici molitvena ura.
V nedeljo, 22. maja, je v Veržeju slovesnost praznika Marije Pomočnice. Ob 14. uri bodo člani Združenja Marije Pomočnice vodili molitveno uro za duhovne poklice tam v župnijski cerkvi, nato bo procesija in sveta maša.
V ponedeljek, 23. maja, bo srečanje članov ZMP in novih kandidatov po večerni sveti maši v župnijski dvorani, ob pripravi na slovesni praznik Marije Pomočnice.
V torek, 24. maja, bo v stolnici pri večerni sveti maši slovesen sprejem novih članov v ZMP. Vabljeni vsi člani ZMP, da skupaj z njimi obnovite svojo obljubo Mariji Pomočnici. Besedilo je v Pravilniku ZMP. K tej slovesnosti vabljeni tudi vsi sorodniki, prijatelji in častilci Marije Pomočnice. Slovesnost bo vodil g.Tone Ciglar SDB.

TRIDNEVNICO pred godom blaženega ALOJZIJA GROZDETA bomo opravili od 25. do 27. maja. V soboto, 28. maja, bo prenos njegovih relikvij v novo kapelo v Marijinem romarskem svetišču na Zaplazu in vseslovensko praznovanje njegovega godu. Naše župnijsko romanje bo na ta dan po stopinjah blaženega Alojzija Grozdeta v Mirno, Šentrupert in Tržišče na Dolenjskem. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Cena prevoza je 15 €. Vplačajte ob prijavi!

Župnijsko romanje na ČEŠKO in SLOVAŠKO organiziramo 1. in 2. julija. Glavni cilj romanja je Velehrad na Moravskem, kjer je deloval sveti Metod, ki je zavetnik naše murskosoboške škofije. Dvodnevno romanje zajema še ogled mest na Češkem: Brno in Olomouc. Na Slovaškem pa Marijino božjo pot Šaštin ter Bratislavo. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Cena je 115 €. Ob prijavi je potrebno vplačati 50 €.

Zbiranje ODPADNEGA PAPIRJA se nadaljuje. Tokrat v korist Karitasa. Pripeljite ga na župnijsko dvorišče in ga odložite pred garažna vrata. Hvala.


POSEBNOSTI V KOLEDARJU

nedelja, 15. maj: 4. velikonočna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 8. uri

nedelja, 22. maj: 5. velikonočna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 19:00
prvo sveto obhajilo ob 9. uri
sveta maša v Rakičanu ob 8. uri

torej, 24. maj: Marija Pomočnica Kristjanov
sveti maši ob 7. in 19. uri

petek, 27. maj: Alojzij Grozde, mučenec
sveti maši ob 7. in 19. uri

nedelja, 29. maj: 6. velikonočna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 8. uri