Meni Zapri

Župnijski list št. 11/11

Leto XV — Številka 11 — 29. maj 2011

PRIDI, PRIDI SVETI DUH!

21. dan šmarnic smo brali zgodbo z naslovom: “Boter ali sponzor?”

»Mami, župnik nam je dejal, da mora biti birmanski boter v pravem pomenu besede. Kaj pa to pomeni?« je fant vprašal mamo. »Hm, verjetno mora redno hoditi k maši.« »Moj boter ne hodi redno k maši. Če bi izbiral botra, ki hodi v cerkev in odgovarja vsem župnikovim zahtevam, bi moral za botra prositi kvečjemu starega ata.« »Če župnik tako zahteva, boš moral odpovedati botra, ki si ga prosil,« je dejala mama. »Ni govora. To pomeni, da lahko kar pozabim na računalnik in denar, ki mi ga je obljubil. Raje ne grem k birmi,« je bil odločen sin. »K birmi boš šel! Ker nas bodo sicer sorodniki obrekovali. In stara mama pravi, da nam bo posodila za nov avto, če boš ti šel k birmi,« je zavpila mama za njim. »Kaj me briga vse to!« »Tebe ne, mene pa,« se je razjezila mama. »Pa pojdi ti k birmi,« je zavpil sin. »Jaz ne bi šel k birmi. Poslušal sem, kaj si se pogovarjala s svojim sinom. Ni prav, da ga siliš k birmi.« je nagovoril mamo angelček Serafinček. »Naj se dam sorodnikom v zobe?« je vprašala mama. »Bolje to, kot si pa nakopati Božjo jezo. Zlorabiti hočeš zakrament, ki je svet. To je hud greh.« je rekel Serafinček. »Saj ga ne mislim zlorabiti,« se je branila mama, »to sem rekla zgolj zato, da ga prepričam.« »Sina ne smeš prepričevati na ta način. Dokler ne doume, da je prejem Svetega Duha zakrament, ki ga obvezuje za prihodnost, je bolje, da ne gre k birmi.« »Mama, sem že telefoniral botru, se je sin vrnil v kuhinjo, »Rekel sem mu, da ne bo moj boter. Saj ima župnik prav. Ni lepo, da bi na račun birme otroci bogateli in bi bila birma smo pot do bogatih daril.«

Bratje in sestre, pred nami je zakrament birme za našo župnijo. Molimo in prosimo v devetdnevnici pred birmo za naše birmance, da bi zavestno in svobodno pristopili k zakramentu; botre, da bi bili birmancem priče in vzgled v veri; in njihove starše.

Marjan Pučko, kaplan


V torek, 31. maja, bo BLAGOSLOVITEV MARIJINEGA KIPA, ki ga je kupila v Međugorju zakonska skupina II. iz naše župnije. Po maši bo procesija z Marijinim kipom in zaključek šmarnic. Lepo vabljeni. Prinesite s seboj sveče za procesijo.

V ponedeljek 30. maja, v torek 31. maja in v sredo 1. junija, so PROŠNJI DNEVI. Pred vsako sveto mašo molimo rožni venec, litanije Vseh svetnikov in prošnje za posvetitev našega dela. Pridite, molimo skupaj za Božji blagoslov.

V mesecu juniju vas vabimo k češčenju Srca Jezusovega – VRTNICAM. Med obema sv. mašama bomo premišljevali iz knjige škofa dr. Jožefa Smeja z naslovom: Odrešeniška ljubezen v psalmih. Letošnje vrtnice ponujajo kar 31 premišljevanj, saj pade praznik Srca Jezusovega na 1. julij. Lepo vabljeni!

V četrtek, 2. junija, je praznik GOSPODOVEGA VNEBOHODA. Zvečer ob 19. uri bo slovesna sveta maša, ki jo bo daroval g. škof dr. PETER ŠTUMPF.

V petek 3. junija začenjamo DEVETDNEVNICO PRED SV. BIRMO. Lepo vabljeni k sveti maši vsak večer ob 19. uri birmanci, njihovi starši in botri. V četrtek 9. junija, bo ob 18. uri v stolnici srečanje birmancev, njihovih staršev in botrov z g. škofom PETROM ŠTUMPFOM. Birmanci, starši in botri naj pred birmo opravijo sv. spoved! Priložnost za sv. spoved je vsak dan devetdnevnice od 18.30 ure dalje. V četrtek, 9. junija, bo od 18. ure na voljo za sv. spoved gospod škof, v petek 10. junija pa p. Gabrijel.
Slovesnost svete birme bo v nedeljo 12. junija, ob 9. uri. Birmance, njihove starše in botre priporočamo v molitev!

Sveta maša za LOVCE bo pri lovski koči v Krogu, 5. junija, ob 10.30 uri.

V soboto, 11. junija, bo v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Odrancih za vso našo škofijo BINKOŠTNA VIGILIJA – BEDENjE ob celonočnem branju Božje besede. Začetek je ob 20. uri, sklep pa v nedeljo, 12. junija z jutranjo sv. mašo ob 8. uri. Vso noč se bo bralo Sveto pismo in bo hkrati izpostavljeno Najsvetejše. Branje se bo prepletalo z glasbo in petjem, ki ga bodo pripravile različne skupine iz naše škofije.

ROMANJE BOLNIKOV, INVALIDOV IN STAREJŠIH NA BREZJE bo v soboto, 18. junija. Cena prevoza je 18 €. Za hrano si poskrbimo sami. Možnost kosila je tudi na Brezjah. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni Odhod avtobusa iz Murskih Črnec ob 6. uri, nato po ostalih vaseh. Izpred stolnice bo odhod ob 6.15 uri in ob 6.30 uri iz Rakičana.

Župnijsko romanje na ČEŠKO in SLOVAŠKO organiziramo 1. in 2. julija. Glavni cilj romanja je Velehrad na Moravskem, kjer je deloval sveti Metod, ki je zavetnik naše murskosoboške škofije. Dvodnevno romanje zajema še ogled mest na Češkem: Brno in Olomouc. Na Slovaškem pa Marijino božjo pot Šaštin ter Bratislavo. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Cena je 115 €. Ob prijavi je potrebno vplačati 50 €.

Zbiranje ODPADNEGA PAPIRjA se nadaljuje. Tokrat v korist Karitasa. Pripeljite ga na župnijsko dvorišče in ga odložite pred garažna vrata. Hvala.


POSEBNOSTI V KOLEDARJU

nedelja, 29. maj: 6. velikonočna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 8. uri

ponedeljek, 30. maj: Kancijan in oglejski mučenci, prošnji dan
sveti maši ob 7. in 19. uri

torek, 31. maj: Marijino obiskanje, prošnji dan
sveti maši ob 7. in 19. uri

sreda, 1. junij: Justin, mučenec, prošnji dan
sveti maši ob 7. in 19. uri

četrtek, 2. junij: Gospodov vnebohod
svete maše ob 6:30, 8.00, 10:00, 19:00

petek, 3. junij: Karel Lwanga in ugandski mučenci
sveti maši ob 7. in 19. uri
sveta maša v Murskih Črncih ob 17. uri
sveta maša v Krogu ob 18. uri

sobota, 4. junij: Frančišek Caraccioli, redovni ustanovitelj
sveti maši ob 7. in 19. uri
sveta maša v Satahovcih ob 8. uri

nedelja, 5. junij: 7. velikonočna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 8:00

sobota, 11. junij: Barnaba, apostol
sveti maši ob 7. in 19. uri
sveta maša v Rakičanu ob 18. uri

nedelja, 12. junij: Binkošti
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 19:00
sveta birma ob 9. uri