Meni Zapri

Župnijski list št. 12/11

Leto XV — Številka 12 — 12. junij 2011

DEVETDNEVNICA IN POST ZA NAŠO DOMOVINO

Ob 20. obletnici slovenske državnosti in v hudi krizi, ki jo doživljamo v naši domovini, se pridružujemo Iniciativni skupini za pripravo dneva molitve in posta za domovino, ter v naši stolnici organiziramo devetdnevnico in dan molitve in posta za domovino.

V zadnjih letih so se poleg zadolženega, neorganiziranega in neprilagojenega gospodarstva pokazale še mnoge druge rane osebnega in skupnega življenja v naši domovini. Predvsem to, da smo pozabili nase in svoj duhovni temelj, da smo kot sanjavi graditelji babilonskega stolpa hoteli s svojimi močmi in pametjo doseči nekaj, do česa ni mogoče priti brez složne povezave z drugimi, z Božjim blagoslovom in disciplino morale. Tudi kristjani in naša cerkvena institucija smo padli in umazali moč luči, s katero bi mogli svetiti. Vse to in zlasti brezciljna rast mladih generacij, veliko negodovanja med starejšimi, številne porušene družine, nas kličejo k temu, da z molitvijo in postom zopet odkrijemo najbolj plemenito v nas in med nami, da se osvobodimo mnogih nemoči, brezčutnosti in grehov ter vse to združimo s prvim Darovalcem.

Post ne spremeni Božjih zahtev za naše uresničenje, ampak nam pomaga pri prečiščenju, da ponižno priznamo svoje zasužnjenosti in krivde in se odpremo človeški ter Božji ljubezni, da moremo opraviti službo, ki nam je predložena. Najmočnejše sredstvo za to Božje delovanje je naša molitev, posamezna in skupna. Spremenjenje se zgodi tedaj, ko molimo. Potem to prejmemo ob primernem času. To velja za osebne in družbene potrebe. Z našimi molitvami moremo ustvarjati ugodno družbeno okolje za našo skupno rast. Vsekakor pa ni naše poslanstvo v tem, da bi kritizirali vse, kar je narobe okrog nas, ampak da molimo, da bi se stvari uredile in pri tem sodelujemo.

V tem duhu pripravljamo devetdnevno pripravo od četrtka, 16. junija, do petka, 24. junija, in dan molitve in posta za domovino od torka, 21. junija, od 19.ure, do srede, 22. junija, 19.ure. Vsak dan bomo premišljevali o eni od razsežnosti našega življenja v domovini in za domovino, v sredo, 22 junija, pa bo dan namenjen molitvi, postu in ponižanju, da bi se odkrilo resnično, božje in pristno, ki je v nas in bi s tem obdali vso našo domovino za blagoslov in nov začetek. Na dan državnosti bo v stolnici maša za domovino zvečer ob 19. uri, ki jo bo daroval g. dr. Karel Bedernjak.

Tomislav Šantak, župnik


Jutri, na binkoštni ponedeljek, je praznik MARIJE MATERE CERKVE. Sv. maše bodo v stolnici ob 6.30, 8., 10. in 19. uri. Sveta maša bo tudi v SATAHOVCIH ob 18. uri.

V četrtek, 16. junija, v stolnici NE BO SVETIH MAŠ! Na ta dan smo vsi duhovniki skupaj s škofom PETROM na duhovniškem romanju ob obletnici naše duhovniške posvetitve, da se Bogu zahvalimo za dar duhovništva. Verniki ste povabljeni, da bi v času svete maše molili za svoje duhovnike, bodisi v stolnici ali doma. Svete maše, ki ste jih naročili za ta dan, bomo opravili na našem romanju v Ogleju. Hvala vam za vse molitve za nas duhovnike in za razumevanje.

V četrtek, 16. junija, začenjamo na pobudo Iniciativne skupine, ki pripravlja MOLITEV IN POST ZA DOMOVINO ob 20. obletnici samostojne Slovenije, devetdnevnico za domovino. Vsak večer bo pred sveto mašo različno oblikovani molitveni program: molitev pred Najsvetejšim, molitvena ura iz knjižic, pesmi, litanije, rožni venec, molitev za domovino… Vsak večer bomo napovedali program za naslednji dan.
22. junija, pa je celodnevna molitev – postni dan za našo domovino. Devetdnevnica in celodnevna molitev s postom ni namenjena promociji posameznih oseb in zunanjemu čiščenju izgleda. Bo pa gotovo lahko pripomogla k notranjemu čiščenju.

Proščenje s sv. mašama v SATAHOVCIH bo v nedeljo, 19. junija, ob 7. in 10. uri.

Proščenje s sv. mašo v LUKAČEVCIH bo v nedeljo, 26. junija, ob 10. uri.

Vabimo vas vsak dan k češčenju Srca Jezusovega – VRTNICAM. Med obema sv. mašama premišljujemo iz knjige škofa dr. Jožefa Smeja z naslovom Odrešeniška ljubezen v psalmih.

ROMANJE BOLNIKOV, INVALIDOV IN STAREJŠIH NA BREZJE bo v soboto, 18. junija. Cena prevoza je 18 €. Za hrano si poskrbimo sami. Možnost kosila je tudi na Brezjah. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Odhod avtobusa iz Murskih Črnec ob 5.45 uri, nato Satahovci in Krog. Izpred stolnice bo odhod ob 6. uri in ob 6.15 uri iz Rakičana.

Župnijsko romanje na ČEŠKO in SLOVAŠKO organiziramo 1. in 2. julija. Glavni cilj romanja je Velehrad na Moravskem, kjer je deloval sveti Metod, ki je zavetnik naše murskosoboške škofije. Dvodnevno romanje zajema še ogled mest na Češkem: Brno in Olomouc. Na Slovaškem pa Marijino božjo pot Šaštin ter Bratislavo. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Cena je 115 €. Do 24. junija poravnajte celotni znesek romanja.

Zbiranje ODPADNEGA PAPIRJA se nadaljuje. Tokrat v korist Karitasa. Pripeljite ga na župnijsko dvorišče in ga odložite pred garažna vrata. Hvala.


POSEBNOSTI V KOLEDARJU

nedelja, 12. junij: Binkošti
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 19:00
sveta birma ob 9. uri

ponedeljek, 13. junij: Marija, Mati Cerkve
svete maše ob 6:30, 8:00, 10:00, 19:00

četrtek, 16. junij: Beno, škof
ni svete maše v stolnici
molitev ob 7:00 in 19:00

sobota, 18. junij: Marko in Marcelijan, mučenca; kvatre
sveti maši ob 7:00 in 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 18:00

nedelja, 19. junij: Nedelja Svete Trojice; proščenje v Satahovcih
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveti maši v Satahovcih ob 7:00 in 10:00

četrtek, 23. junij: Sveto Rešnje Telo in Kri
svete maše ob 6:30, 8:00, 10:00, 19:00

petek, 24. junij: Rojstvo Janeza Krstnika
sveti maši ob 7:00 in 19:00

sobota, 25. junij: Viljem, opat; Dan državnosti
sveti maši ob 7:00 in 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 18:00

nedelja, 26. junij: 13. navadna nedelja; proščenje v Lukačevcih
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveta maša v Lukačevcih ob 10:00