Meni Zapri

Župnijski list št. 14/11

Leto XV — Številka 14 — 10. julij 2011

POČITNICE

Kar je dobro zame, ni nujno tudi zate. To velja tudi za počitnice. Dejstvo je, da počitnice potrebujemo vsi, toda na kakšen način in kje si najhitreje in najbolje naberemo novih sil, je stvar posameznika. Nekateri ljubijo gore in mrzijo morje, nekateri so za šotorenje, drugi za polpenzion v velikem hotelu, nekateri si najbolj oddahnejo v domovini, spet drugi niso zdravi, če ne pomolijo nosu čez domači prag. Kolikor ljudi, toliko različic – najpomembnejše je, da izberemo tisto, ki nam najbolj ustreza in ne tisto, ki jo industrija turizma trenutno najpogosteje oglaša. Ko za nekaj časa spremenimo vsakdanjik, lažje pogledamo nazaj in premislimo stvari, za katere si zaradi naglice nismo vzeli časa. Dopust je čas, ki ga lahko namenimo pomembnim dejavnostim, ki nas napolnijo: duhovne vaje, branje dobrih knjig, ustvarjalno delo, obiski zanimivih ljudi, gibanje v naravi, obisk dobrega muzeja …

Sam Bog je ob koncu stvarjenja sedmi dan počival, zato se ne slepimo, da mi ne potrebujemo počitnic. V razodetju sicer ne piše, da jih od stvarjenja človeka ni več imel, toda s sedmim dnem, namenjenim počitku, nam je dal zgled, naj si jih vzamemo. Gotovo je vedel, zakaj.

Kot župnik stolne župnije se ob koncu oratorija, ki je zaključek tega pastoralnega leta zahvaljujem vsem, ki ste v tem pastoralnem – veroučnem letu bogatili naše poslanstvo, ko smo se ob Jezusu navduševali in gradili naše krščansko življenje. Hvala g. kaplanu, g. duhovnemu pomočniku, našim sestram redovnicam, vsem katehetom in katehistinjam naše župnije, ki so sooblikovali versko življenje, nam kazali pot k Bogu ter gradili občestvo ljubezni in samopodarjanja za rast Božjega kraljestva. Naj bo vsemogočni Gospod bogat plačnik vsem zgoraj omenjenim, pa tudi tistim, ki s skritim delom in darom, predvsem pa z molitvijo podpirate naše pastoralno delo.
Vsem, ki boste v tem mesecu preživljali zasluženi dopust in počitnice, želim lepe in duhovno bogate dneve, da se boste na delovna mesta vrnili spočiti in z novimi močmi.

Tomislav Šantak, župnik


Sveta maša s proščenjem v DOMU STAREJŠIH V RAKIČANU, v čast Karmelski Materi Božji bo v petek, 15. julija, ob 9.30 uri. Lepo vabljeni predvsem svojci doma oskrbovancev!

Na god Karmelske Matere Božje, 16. julija, bo sveta maša na PUŠČI ob 18. uri.

Sveta maša in proščenje na PUŠČI bo v nedeljo, 17. julija, ob 10. uri. Sveto mašo bo daroval g. škof dr. PETER ŠTUMPF. Lepo vabljeni!

Sveta maša pri brodu v KROGU bo v nedeljo, 17. julija, ob 14. uri. Družabno srečanje naj bo po sveti maši in ne med sveto mašo!

Člani ZDRUŽENJA MARIJE POMOČNICE imajo 24. julija molitveno uro v stolnici ob 18. uri.

KRIŠTOFOVA NEDELJA bo v nedeljo, 24. julija. Po vsaki sveti maši bo blagoslov prevoznih sredstev – avtomobilov na župnijskem dvorišču in parkirišču. Ob tem se bomo zahvalili Bogu za srečno
prevožene kilometre in se v dobroti spomnili naših misijonarjev z darovanjem za misijonska vozila. Ob izhodu iz cerkve bo košarica, kamor lahko darujete denar, ki bo namenjen za misijonsko akcijo MIVA, ki pomaga misijonarjem pri nabavi prevoznih sredstev. Ob tej priložnosti prejmete samolepilno nalepko in podobico z molitvijo za srečno vožnjo.

V nedeljo, 24. julija, popoldne ob 16. uri, bo pri Sv. Ani v Boreči molitvena ura za misijone MISIJONSKE MOLITVENE ZVEZE ter vseh, ki so jim misijoni pri srcu! Lepo vabljeni!

NAJAVLJAMO TROJE ŽUPNIJSKIH ROMANJ:

  • – 14. avgusta popoldan peš romanje h GRADU na Goričkem.

  • – 27. avgusta romanje h koreninam naše vere v OGLEJ in božjepotno Marijino cerkev na BARBANO.

  • – v prvih dnevih septembra v ASSISI in TORINO, na redovne zaobljube naših soboških rojakov: salezijanca Tončka Borovnjak in minorita Uroša Borovnjaka.

Še naprej zbiramo odpadni papir za KARITAS. Pripeljite ga na župnijsko dvorišče.


POSEBNOSTI V KOLEDARJU

nedelja, 10. julij: 15. navadna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00

petek, 15. julij: Bonaventura, škof
sveti maši ob 7:00 in 19:00
sveta maša v Domu starejših v Rakičanu ob 9:30

sobota, 16. julij: Karmelska Mati Božja
sveti maši ob 7:00 in 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 18:00
sveta maša na Pušči ob 18:00

nedelja, 17. julij: 16. navadna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00 in 19:00
sveta maša na Pušči ob 10:00

sobota, 23. julij: Brigita Švedska, redovnica
sveti maši ob 7:00 in 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 18:00

nedelja, 24. julij: 17. navadna nedelja – Krištofova nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00