Meni Zapri

Župnijski list št. 15/11

Leto XV — Številka 15 — 24. julij 2011

KRIŠTOFOVA NEDELJA

V Cerkvi na Slovenskem v nedeljo, 24. julija 2011, praznujemo Krištofovo nedeljo, ki jo zaznamuje misijonska akcija Miva. Po župnijah v Sloveniji ta dan potekata prostovoljna nabirka za misijonska vozila in blagoslov vozil. Letošnja akcija bo potekala pod geslom Z veseljem darujem – življenja rešujem! V akciji vozniki sodelujejo tako, da za vsak srečno prevoženi kilometer darujemo cent. Tisti, ki se bodo odločili za blagoslov avtomobila ali dar, bodo prejeli spominsko podobico in nalepko.

V okviru Misijonskega središča Slovenije deluje ustanova Miva – Slovenija, ki je članica svetovne Mive in že dve desetletji zbira sredstva za prevozna sredstva v misijonskih deželah. Večji del zbranih sredstev namenijo za potrebe slovenskih misijonarjev, vsako leto pa poskrbijo tudi za vozilo za potrebe neslovenskega misijonarja. Z akcijo Miva vernike vabijo k poživitvi solidarnosti s tistimi, ki jim darovi za misijonska vozila posredno lahko rešijo življenje ali vrnejo zdravje. Vozila, ki jih uporabljajo misijonarji, med drugim omogočajo njihov prevoz in prevoz šoloobveznih otrok v šolo, uporabljajo pa jih tudi za prevoz gradbenega materiala za vzdrževanje in /ali gradnjo stavb: cerkva, šol ali dispanzerjev.

Misijonarji pri svojem poslanstvu potrebujejo prevozna sredstva, ker je njihovo delo večinoma vezano na območja, ki so precej oddaljena od urbanih in razvitih središč. Z darovi zbranimi v akciji Miva 2010, ki so znašali 230.280,00 EUR, so slovenskim misijonarkam in misijonarjem omogočili nakup in popravilo štirinajstih vozil. Med lanskoletnimi dobitniki avtomobila je tudi naša rojakinja s. Dorica Sever. V svoji zahvali je zapisala sledeče: “Brez MIVE in vašega razumevanja vsega tega ne bi bilo. Čutim, kako ljudje odpirajo usta od začudenja, ko povem, da smo dobili avto iz Slovenije, da tam za nas misijonarje skrbijo, nas imajo radi in nam pomagajo. Vedno ste v mojih molitvah in hvaležnost za vas je velika.”

Tomislav Šantak, župnik


Danes je KRIŠTOFOVA NEDELJA, ko poteka blagoslov prevoznih sredstev – avtomobilov. Bogu se zahvaljujemo za srečno prevožene kilometre in prosimo za Božje varstvo. V zahvalo za srečno prevožene kilometre darujemo za misijone. Kdor tega ni storil danes, lahko daruje v naslednjih dneh v župnijski pisarni.

V torek, 26. julija, je OBLETNICA POSVETITVE NAŠE STOLNICE. Osrednja slovesnost bo zvečer s sveto mašo ob 19. uri, ki jo bo vodil g. škof dr. PETER ŠTUMPF. Lepo vabljeni!

V četrtek, 4. avgusta, je ČETRTEK PRED PRVIM PETKOM. Ob 18. uri ste vabljeni k molitveni uri v stolnico, da bi prosili Gospoda za nove duhovne poklice.

5. avgusta je prvi petek. Na ta dan je OBISK BOLNIKOV NA DOMU. Ko bolnik ali njegovi domači izrazijo željo, da bi duhovnik prihajal vsak prvi petek v mesecu k bolniku, ga uvrstimo na seznam in ga najdlje vsak prvi petek obiščemo na domu brez predhodnih prijav. Vse bolnike in ostarele obiskujemo na domu v dopoldanskem času ali ob drugi primerni uri (po dogovoru).
Vsi tisti bolniki in ostareli, ki bi želeli ,da vas duhovnik obišče ob prvih petkih ali drugače, to prijavite osebno v župnijski pisarni ali po telefonu (02) 534-96-60.

7. avgusta, ob 15. uri, bo pri Gradu na Goričkem škofijsko molitveno srečanje članov in članic ŽUPNIJSKIH PASTORALNIH SVETOV. Ob 15. uri bo molitvena ura pred Najsvetejšim in nato sveta maša. Vsi člani ŽPS naše župnije naj se udeležijo tega srečanja.

NAJAVLJAMO TROJE ŽUPNIJSKIH ROMANJ:

  • – 14. avgusta popoldan peš romanje h GRADU na Goričkem.

  • – 27. avgusta romanje h koreninam naše vere v OGLEJ in božjepotno Marijino cerkev na BARBANO.

  • – v prvih dnevih septembra v ASSISI in TORINO, na redovne zaobljube naših soboških rojakov: salezijanca Tončka Borovnjak in minorita Uroša Borovnjaka.

Še naprej zbiramo odpadni papir za KARITAS. Pripeljite ga na župnijsko dvorišče.


POSEBNOSTI V KOLEDARJU

nedelja, 24. julij: 17. navadna nedelja – Krištofova nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00

torek, 26. julij: Joahim in Ana, starši Device Marije, obletnica posvetitve naše stolnice
sveti maši ob 7:00 in 19:00

sobota, 30. julij: Peter Krizolog, škof
sveti maši ob 7:00 in 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 18:00

nedelja, 31. julij: 18. navadna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00

petek, 5. avgust: Marija Snežna
sveti maši ob 7:00 in 19:00
sveta maša v Murskih Črncih ob 17:00
sveta maša v Krogu ob 18:00

sobota, 6. avgust: Jezusova spremenitev na gori
sveti maši ob 7:00 in 19:00
sveta maša v Satahovcih ob 8:00Ž
sveta maša v Rakičanu ob 18:00

nedelja, 7. avgust: 19. navadna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00 in 19:00