Meni Zapri

Župnijski list št. 17/11

Leto XV — Številka 17 — 21. avgust 2011

DUHOVNA VZGOJA V DRUŽINI

O duhovni vzgoji v družini obstaja precej različnih pogledov. Razlikujejo se ne samo od družine do družine, temveč tudi od duhovnika in od kateheta. Za nekatere starše je dovolj že, da otrokom omogočijo obisk verouka in vsaj občasen obisk maše ter prejem vseh zakramentov. Drugi menijo, da je potrebno poleg tega vsaj malo moliti tudi doma. Tretji morda, da je zelo pomembno, da gredo starši skupaj z otroki k maši. Nekateri menijo, da je potrebno poglobiti versko znanje. Spet drugi, da se je potrebno o veri in evangeljskih vrednotah pogovarjati v družini ter da starši tudi z zgledom pokažejo otrokom, kako naj se vero živi v vsakdanjem življenju. Najprej se vprašajmo, kaj krščanska duhovnost je. Šele takrat bomo spoznali, kateri so cilji duhovne vzgoje, in bomo mogli iskati tudi primerne poti.

Duhovno življenje se razkriva vedno po odnosih, ki jih oseba vzpostavi z Jezusom ter z njim in v njem s seboj in z drugimi in z vsem stvarstvom. Družina lahko posreduje duhovno življenje le takrat, ko bodo njeni člani imeli tak odnos z Jezusom, še posebej zakonci oziroma starši. Škoda je misliti, da bodo lahko starši posredovali naprej nekaj, česar sami nimajo. Zato je naša prva skrb pastoralnega dela za družine prav ta, kako omogočiti zakoncem oziroma staršem, da bodo osebno srečali Jezusa in se odločili živeti vsak dan v njegovem Duhu znotraj Cerkve. Nekatere poti do osebne izkušnje že obstajajo, npr. družinske maše, različne oblike duhovnih vaj za zakonce in starše, srečanja oz. kateheze za starše, zakonske skupine, razna duhovna gibanja, molitvene in biblična skupina, itd. STARŠI! VKLJUČITE SE V KATERO OD TEH SKUPIN!

Starši, vi morate sami priti do osebnega duhovnega izkustva in spoznanja, kako velik dar je živeti v Kristusovem Duhu in iz njegove moči. Ko boste odkrili, kako velik dar je osebna vera v Jezusa Kristusa in življenje z njim tam, kjer ste, potem boste začeli sami iskati najrazličnejše možnosti, kako lahko poglobite svoje duhovno življenje in ga tudi posredujete. Kot je ljubezen iznajdljiva in ne potrebuje »receptov«, tako je tudi pristno in živeto duhovno življenje iznajdljivo in zna najti najrazličnejše poti, kako se lahko še bolj razvija in postaja rodovitno tudi v posredovanju tega življenja drugim.

Še nekaj dni nas loči od novega šolskega oz. veroučnega leta. Prav je, da si kot družina izdelate duhovni program – koledar, ki ga boste v novem veroučnem letu uresničevali. Ves trud, ki ga bomo vložili, vi starši in mi kateheti v versko vzgojo otrok, se bo obrestoval. Vpis k verouku bomo začeli 5. septembra. Želim vam lep preostanek počitnic!

Tomislav Šantak, župnik


VEROUK in VEROUČNI PRIPOMOČKI. Vpis k verouku bo v tednu od 5. septembra dalje! Vse starše veroukarjev lepo prosimo, da veroučne knjige in zvezke, ki jih bodo otroci potrebovali pri verouku, kupite v Kleklovi knjigarni. To že lahko storite. Prodajalci v Kleklovi knjigarni so informirani o knjigi in delovnem zvezku, ki ga bodo otroci potrebovali v določenem razredu. Delovni čas knjigarne: od ponedeljka do petka od 9.00 do 12. ure in od 15. do 18. ure; ob sobotah od 9. do 12. ure. Informativna zgibanka o verouku in novem pastoralnem letu bo na mestih za verski tisk od nedelje, 28. avgusta naprej.

V četrtek 24. 8. bodo SESTRE HMP DOBILE NOVO VODSTVO. Dosedanjo predstojnico – Inšpektorico s. Mojco Šimenc bo v Ljubljani zamenjala s. Damjana Tramte, ki je nekaj let delovala tudi
v naši župniji. Podprimo jih z molitvijo. Kdor more pa je povabljen, da se slovesnosnosti in sv. maše, ki se bo na Rakovniku začela ob 17.00, tudi udeleži.

V okviru seminarja Šole za cerkveno glasbo Vas vabimo na ORGELSKI KONCERT, ki bo v četrtek, 25. avgusta 2011, ob 19.30 v naši stolni cerkvi. Na orglah bo izr. prof. na Akademiji za glasbo v Ljubljani Mario Perestegi. Lepo vabljeni!

PROŠČENJE V RAKIČANU bo v nedeljo, 4. septembra, s sv. mašama ob 7. in ob 10. uri. Lepo vabljeni!

FESTIVAL STIČNA MLADIH, je dobil ime po kraju, kjer se odvija. Festival v Stični ni festival mladih samo v smislu, da je program namenjen mladim in so zato med udeleženci predvsem mladi. Stična mladih je festival mladih tudi zato, ker ga mladi sami pripravljajo in vodijo; sami sestavijo program, pripravijo prostor, likovno in glasbeno opremo, vodijo delavnice… Poleg tega želi festival predstaviti pozitivne vrednote, pokazati, da se je možno zabavati tudi brez alkohola in drog ter da je krščanska vera nekaj zelo aktualnega. Za Festival Stična mladih je že tradicionalno rezervirana
tretja sobota v septembru, kar letos nanese na dan 17. septembra.
V Stično bo peljal poseben avtobus z odhodom ob 5.30. uri. Cena prevoza je 10 EUR. Vse mlade iz naše župnije, pa tudi druge, lepo vabimo, da se čim prej prijavijo v župnijski pisarni.


POSEBNOSTI V KOLEDARJU

nedelja, 21. avgust: 21. navadna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00

ponedeljek, 22. avgust: Devica Marija Kraljica
sveti maši ob 7:00 in 19:00

sobota, 27. avgust: Monika, mati sv. Avguština
sveti maši ob 7:00 in 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 18:00

nedelja, 28. avgust: 22. navadna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00

petek, 2. september: Marjeta, devica
sveti maši ob 7:00 in 19:00
sveta maša v Murskih Črncih ob 17:00
sveta maša v Krogu ob 18:00

sobota, 3. september: Gregor Veliki, papež
sveti maši ob 7:00 in 19:00
sveta maša v Satahovcih ob 8:00

nedelja, 4. september: 23. navadna nedelja, proščenje v Rakičanu
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveti maši v Rakičanu ob 7:00 in 10:00