Meni Zapri

Župnijski list št. 19/11

Leto XV — Številka 19 — 18. september 2011

MENJAVA ŽUPNIKA IN KAPLANA V STOLNI ŽUPNIJI

V četrtek, 15. septembra 2011, sem vodenje župnije predal novemu župniku g. Goranu Kuharju.
Besedo zahvale bi rad izrekel ob mojem odhodu, ne slovesu. Hvala vsem župljanom, ki ste me v tem letu podpirali, da smo skupaj gradili občestvo Cerkve. Murskosoboška župnija je velika in razgibana. Srečeval sem se z vami, dragi župljani, v različnih skupinah, ki jih je v župniji veliko. To je znamenje, da je stolna župnija živa. Službo stolnega župnika sem opravljal po vesti, odgovorno in v blagor celotne župnije. Nekateri so drugačnega mnenja! Zato sem se odpovedal vodenju župnije in odšel iz murskosoboške škofije v mariborsko nadškofijo in sicer za župnika
sodelavca v župnije: Slovenska Bistrica, Črešnjevec in Gornja Polskava.
Iskreno se opravičujem vsem, ki sem jih morda nehote prizadel v tem letu. Molimo drug za drugega, da bi bili vedno deležni Božjega usmiljenja.
Naj Bog blagoslovi murskosoboško župnijo in vse vas, dragi župljani!

Tomislav Šantak

Ob mojem prihodu sem v Mursko Soboto sem zapisal v župnijski list misel Nejca Zaplotnika: “Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel; kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.” Ob mojem odhodu iz župnije bi se rad zahvalil vsem, s katerimi sem to leto smel hoditi po poti ali odkrivati pot do cilja, ki ga nosimo v sebi. Z veseljem sem to leto po poti hodil z vami, ki priznavam, ni bila vedno lahka, a je bila osrečujoča. Dovolite ob odhodu nekaj besed zahvale. Hvala gospodu župniku Tomislavu in duhovnemu pomočniku Marjanu. Hvala za vse trenutke, pogovore in nasvete. Hvala gospe Betki za ves trud in potrpežljivost, ki jo je imela z mano. Hvala vsem ostalim sodelavcem. Predvsem hvala vsem skupinam s katerimi sem se srečeval. Posebej bi se zahvalil mladim, zakonski skupini in bolnikom po župniji, pri katerih sem se vedno počutil “doma”. Hvala vsem v vrtcu Lavra, s. Mateji in g. Petru, ki ste me vedno z veseljem sprejeli. Hvala vsem župljanom, ki ste mi iskreno povedali besedo kritike – tako sem lahko rasel in zorel na tej poti… Vsi, verujoči in neverujoči, ste mi bili luč na poti. Hvala tudi bratom in sestram Evangeličanske in Binkoštne Cerkve. Vedno sem se trudil za blagor vseh ter uresničevati svoje novomašno geslo med vami: “Vi ste luč sveta!” Iskreno in iz srca se opravičujem, da vedno tega nisem zmogel, videti ali biti luč.
Jaz odhajam v župnijo Ljutomer, želim obilo Božjega blagoslova mojemu nasledniku in sošolcu iz gimnazijskih let Goranu Merici.
Hvala za vse in še enkrat se opravičujem za moje napake in nepopolnosti.

Marjan Pučko


Danes bo po večerni maši v župnijski dvorani srečanje vseh BRALCEV BOŽJE BESEDE, ki berete pri sv. maši. Vabljeni tudi novi bralci, da se nam pridružite!

ZBOR CHORUS vabi v svojo sredo nove pevke in pevce. Zbor deluje v župniji že 15 let. Poleg rednega sodelovanja v župnijski cerkvi nastopa tudi drugod, nekajkrat je gostoval celo v tujini, leta 2008 pa se je udeležil pevskega festivala v Makedoniji. Vse, ki bi radi z nami slavili Boga, zapeli, nastopali, se zabavali, sklenili nova prijateljstva in imate veselje do petja in glasbe, vas vabimo na srečanje, ki bo v soboto, 24. septembra 2011, ob 18. uri. Priključite se nam lahko tudi na vsakih rednih vajah, ki so praviloma ob sobotah ob 18. uri.

OTROŠKI ZBOR, ki ga vodi s. Ivica, ima vaje ob nedeljah po deveti maši. Prisrčno vabljeni vsi otroci do 7. razreda osnovne šole.

V petek, 23. 9., se člani ZDRUŽENJA MARIJE POMOČNICE zberemo na rednem mesečnem srečanju po večerni sveti maši, v soboto, 24. 9., pa pri molitveni uri, ki bo eno uro pred večerno sveto mašo. Vabljeni, da se nam pridružite tudi novi.

Na SLOMŠKOVO NEDELJO, 25. septembra, bo pri Sv. Jožefu v Celju potekalo vseslovensko srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev. Ob 15. uri bo molitvena ura, ob 16. uri sveta maša, ki jo ob somaševanju škofov in duhovnikov vodi Nj. Em. dr. Franc Rode. Na Slomškovo nedeljo se bomo pripravljali v tridnevnici, od 22. do 25. septembra pri vseh mašah.

V župnijski kroniki za leto 1991 beremo zapis: “V SOBOTO SO PRIŠLE SESTRE REDOVNICE, HČERE MARIJE POMOČNICE. Hišo jim je podarila gospa Marija Klar-Žitnik iz Ulice Juša Kramarja 2, pri gasilskem domu. V župnijski cerkvi so se sestre predstavile v nedeljo 25. avgusta, pri 10. maši. V imenu župnijskega občestva jih je pozdravil domači župnik g. Franc Režonja. V skupnosti so tri sestre: s. Marija Kociper iz Odranec, s. Ivanka Zakrajšek iz Šentruperta na Dolenjskem in s. Simona Komar iz Gorij pri Bledu na Gorenjskem. Želimo jim, da bi se uspešno vključile v dušnopastirsko delo v naši župniji, še posebej pri delu z mladimi.”
Konec septembra istega leta so sestre imele prvi oratorijski dan v naši župniji. Ob dvajsetletnici bivanja in delovanja sester v naši župniji jim želimo obilo Božjega blagoslova ter da bi še naprej uresničevale željo takratnega župnika g. Franca Režonje, “da bi se uspešno vključile v dušnopastirsko delo v naši župniji, še posebej pri delu z mladimi.”


POSEBNOSTI V KOLEDARJU

nedelja, 18. september: 25. navadna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 8:00

sobota, 24. september: Anton Martin Slomšek, škof
sveti maši ob 7:00 in 19:00

nedelja, 25. september: 26. navadna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 8:00

sobota, 1. oktober: Terezija Deteta Jezusa, devica
sveti maši ob 7:00 in 19:00
sveta maša v Satahovcih

nedelja, 2. oktober: 27. navadna nedelja, rožnovenska
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 8:00