Meni Zapri

Župnijski list št. 2/11

Leto XV — Številka 2 — 23. januar 2011

SVETO PISMO – KNJIGA ŽIVLJENJA

Zadnjo nedeljo v mesecu januarju obhajamo nedeljo Svetega pisma. Skušajmo v teh dneh ovrednotiti pomen Svetega pisma za naše življenje. Sveto pismo je danes v vsaki družini – če že ne celotno, pa vsaj Nova zaveza ali okrajšana izdaja s slikami in podobno. Ampak – dokler je taka knjiga samo za okras v knjižni omari in se na njej nabira prah, ali pa je celo založena v kakšni škatli – nam to še nič ne pomaga.

Pravimo, da je Božja beseda naša duhovna hrana. Res jo lahko primerjamo s hrano za telo. Dokler je ne zaužijemo, smo še vedno lačni, pa čeprav je imamo na razpolago ne vem koliko. Zamislite si hrano, ki jo imate v zamrzovalni skrinji. Če je ne vzamete ven, če je ne pripravite in je ne pojeste, vam ne more nič koristiti. Tako je tudi s Svetim pismom. Najprej se je treba odločiti in ga vzeti v roke. Potem ga je treba primerno predelati – to pomeni, da ob branju tudi premišljujemo in skušamo vse obračati na sedanji čas in nase. Šele tako nam Božja beseda res nekaj pove, nas vodi in nam tudi daje moč za naše ravnanje v življenju. Tako nam pomaga spremeniti svoje napake in nas naredi boljše. Če za to nimamo volje, potem lahko ostanemo duhovno podhranjeni, pa čeprav imamo doma in v cerkvi veliko možnosti za stik s Svetim pismom.

Seveda je nemogoče vsem kristjanom enako predpisati, koliko časa naj porabijo za svojo vero in še posebej za Božjo besedo. Prav tako ne moremo vsi doseči iste globine pri razumevanju Svetega pisma. Vsi pa smo povabljeni, da skušamo Božje razodetje upoštevati v svojem življenju. Škoda bi bilo, če bi kristjani ob takem zakladu ostali duhovno revni, če bi ob obilju duhovne hrane trpeli pomanjkanje, če bi ob vseh možnostih, da se srečamo z Božjo besedo, ostali lačni in žejni.

Sveto pismo, ki ga radi prebirajmo, naj nam vlije veselje v Gospodu in moč za življenje, kar vsak izmed nas še kako potrebuje.

Tomislav Šantak, župnik


ŽUPNIJSKE SLOVESNOSTI v letu 2011:
– prvo sv. obhajilo: 22. maja ob 10. uri;
– sv. birma: 12. junij ob 10. uri;
– oratorij
– proščenja: v Krogu – 1. maja;
– v Satahovcih – 19. junija;
– v Lukačevcih – 26. junija;
– na Pušči – 17. julija;
– v Murskih Črncih – 15. avgusta;
– v Rakičanu – 4. septembra;
– v Borejcih – 11. septembra,
– v Murski Soboti – 4. decembra.

Danes, po večerni sv. maši, bo v župnijski dvorani srečanje članov ZDRUŽENJA MARIJE POMOČNICE. Jutri ob 17. uri, pa bo molitvena ura v stolnici.

SREČANJE MINISTRANTOV bo v soboto 29. januarja ob 9. uri, v veroučni učilnici.

Duhovna obnova za sodelavke in sodelavce KARITAS bo 29. januarja v Kančevcih. Začetek ob 9. uri.

REČANJE MLADIH, bo v soboto 29. januarja ob 19. uri, v župnijski dvorani. Srečanje pripravljajo sestre redovnice HPM kot pripravo na praznovanje svetega Janeza Boska.

God sv. JANEZA BOSKA, ki je zavetnik velike salezijanske družine bo 31. januarja. Ob 18. uri bo v stolnici sv. maša. Povabljeni ste, da se Bogu zahvalimo za naše sestre redovnice HMP, ki goreče in vztrajno opravljajo svoje poslanstvo v naši župniji.

Na svečnico, 2. februarja, bo pri vseh svetih mašah BLAGOSLOV SVEČ. Sveče si na ta dan lahko kupite v preddverju stolnice oz. v Kleklovi knjigarni.

DAN POSVEČENEGA ŽIVLJENJA je na praznik Gospodovega darovanja, 2. februarja. Na ta dan se bodo v Beltincih pri sveti maši zbrali vsi redovniki in redovnice naše škofije, da se zahvalijo Gospodu za dar redovništva.

Na god sv. Blaža, 3. februarja, bomo pri jutranji in večerni sv. maši prosili za zdravje ter prejeli BLAGOSLOV GRLA.

Januar je mesec VERSKEGA TISKA. Prosimo vas, da obnovite naročnino za verski tisk. Celoletna naročnina za Družino je – 75,40 EUR; za Ognjišče je – 26,40 EUR; za Misijonska obzorja je – 9 EUR. Naročnino obnovite v župnišču, pri poverjenikih ali direktno pri založbi.