Meni Zapri

Župnijski list št. 24/11

Leto XV — Številka 24 — 27. november 2011

PASTIRSKO PISMO OB ZAČETKU SLOMŠKOVEGA LETA OB 150-LETNICI
NJEGOVE SMRTI V SLUHU SVETOSTI

“Dragi bratje in sestre v Kristusu! »Pazite in čujte! /…/ Kar pravim vam, pravim vsem: Čujte!« (Mr 13,33.37). Tako nam Jezus kliče na 1. Adventno nedeljo. Kar štirikrat nas v kratkem evangeljskem odlomku vabi k budnosti. To ni samo vabilo k pripravi na praznik Kristusovega rojstva, ampak vabilo k dejavni evangeljski drži kristjana sredi zgodovine. Katoliška vera kot življenjski odnos z živim Jezusom ni opij, ki uspava, ampak je notranja moč, da ohranjamo oči odprte, tudi ponoči. Kajti, dokler se Gospod v polnosti ne vrne, se še bije boj med temo in svetlobo. Za kristjana zemeljsko življenje in zgodovina ni čakalnica, ampak prostor burnega razlikovanja duhov. … Naše budnosti naj ne preveva strah pred Gospodovo vrnitvijo, ampak naj jo hrani srčna želja, da bi bili ob njegovi vrnitvi poleg. … »Čujte« (Mr 13,37) je zadnja Jezusova beseda vsem v njegovem javnem delovanju; nato se prične pripoved o trpljenju. Naj nas prav zato še bolj nagovori.

Bratje in sestre, z veseljem pa tudi naznanjamo, da danes ne začenjamo samo novega cerkvenega leta, ampak smo včeraj, na rojstni dan blaženega škofa Antona Martina, s slovesnostjo na Ponikvi vstopili tudi v Slomškovo leto, ki bo trajalo do nedelje, 25. Novembra 2012. S tem letom vas vabimo k temeljiti duhovni pripravi na obhajanje 150-letnice smrti blaženega škofa Antona Martina, ki jo bomo obhajali 24. Septembra 2012.

Pod geslom »Svetost prenavlja svet« vas to leto vabimo k aktivnemu sodelovanju. Z raznovrstnim programom želimo vse leto ohranjati v naši zavesti pomen njegovega svetega življenje in smrti, takrat in danes. Za vsak mesec Slomškovega leta smo izbrali eno zanj značilno vrednoto, ki je aktualna tudi v pastoralnem letu družbenega nauka Cerkve ali pa ustreza dogajanju v cerkvenem letu. … V Slomškovem letu vas še posebej prosimo, da po župnijah in drugih skupnostih organizirate molitvene ure ali druge oblike skupne molitve vsakega 19. V mesecu (dan beatifikacije); in da vsak dan pri sveti maši molite za Slomškovo kanonizacijo. … Na blaženem škofu Antonu Martinu se je uresničila Izaijeva misel: »Mi smo glina, ti si naš upodabljavec, vsi smo delo tvojih rok« (Iz 63,7). Svojemu Stvarniku se je pustil tako gnesti in oblikovati, da lahko prepoznavamo v njegovem življenju sledove svetosti. Naj blaženi Slomšek tudi nam izprosi, da bomo v njegovem letu voljna »glina« v Božjih rokah.

Dragi bratje in sestre v Kristusu, na priprošnjo bl. škofa Antona Martina naj bo blagoslov, ki ga škofje kličemo nad vas, rodoviten v vašem življenju!”

škofje mariborske metropolije, 24. september 2011


ŠKOFIJSKI KLIC DOBROTE bo v Odrancih danes ob 14. uri.

V četrtek začenjamo MIKLAVŽEV TEDEN. Programski list si vzemite ob izhodu iz stolnice. Bodimo v teh dneh ŽIVA CERKEV. Lepo vabljeni k svetim mašam in k predavanju in srečanjem, ki so pripravljena v okviru miklavževega tedna!

ŽUPNIJSKO PROŠČENJE bomo obhajali 4. decembra. Letos bo pri mašah pridigal namestnik vojaškega vikarja Matej Jakopič. Miklavževanje za otroke in veroučence bo v ponedeljek, 5. decembra, po večerni sveti maši!

GOD ZAVETNIKA ŽUPNIJE sv. Miklavža bomo obhajali 6. decembra. Ob 10. uri bo v stolnici slovesno somaševanje duhovnikov vodil mariborski nadškov v pokoju dr. Franc Kramberger. Sveti maši bosta še ob 7. in 18. uri. Lepo vabljeni.

4. in 6. decembra boste darovali verniki iz Murske Sobote ZA VZDRŽEVANJE DUHOVNIKOV: Vsak posameznik ali družina naj odda svoj dar v kuverto, na katero napišite ime in naslov darovalca. Bog vam povrni vse vaše darove za nas duhovnike. Tisti, ki še niste darovali v novembru, lahko to storite na dan proščenja.

Na praznik BREZMADEŽNE bodo svete maše ob 6.30, ob 8. in 10. uri. G. škof dr. Peter Štumpf bo maševal ob 10. uri. Na praznik Brezmadežne, 8. 12. bo za člane Marijine družbice redno mesečno srečanje ob 17. uri pri sestrah na Juša Kramarja 2. Ob 18. uri pa bo med sv. mašo SPREJEM NOVIH ČLANOV V MARIJINO DRUŽBICO. Vabljeni vsi člani Marijine družbice, da skupno praznujemo in Mariji ponovno izročimo v roke sami sebe in vse svoje življenje.

Člani ZDRUŽENJA MARIJE POMOČNICE in pripravniki ste v soboto, 10. decembra ob 12. uri vabljeni k sveti maši v zahvalo za dar življenja, ki bo v stolni cerkvi sv. Nikolaja. Po sveti maši bo skupno druženje in praznovanje. V petek, 23. decembra pa se dobimo na skupnem božičnem srečanju po večerni maši. Vabljeni.

BOŽIČNA SV. SPOVED ZA BOLNIKE IN OSTARELE bo po kapelah in po domovih s sledečim razporedom:
– v petek, 2. decembra, od 9. ure dalje, spovedovanje po domovih v Murski Soboti, Rakičanu, Polani in Lukačevcih;
– v petek, 2. decembra, od 9. ure dalje, spovedovanje po domovih v Krogu in Murskih Črncih.
– v soboto, 3. decembra, ob 8. uri, sv. maša v Satahovcih. Po sv. maši spovedovanje po domovih.
– v soboto, 3. decembra, od 9. ure, spovedovanje v Černelavcih, Veščici, Borejcih in na Pušči.
Prijave sprejemamo na župnišču (02/534 96 60). Po vaseh lahko bolnike prijavite članom župnijskega sveta! Bolnikom in ostarelim omogočite prejem zakramentov za prihajajoče praznike.

ŽUPNIJSKA KARITAS: Od novega leta 2012 naprej bo čas dežurstva spremenjen:
VSAK PRVI PONEDELJEK V MESECU OD 15.30 – 17.00. Uporabniki bodo v tem času lahko oddali prošnjo, prejeli oblačila in obutev. VSAK DRUGI PETEK V MESECU OD 16.00 – 18.00. Sprejemanje uporabnih, urejenih in čistih oblačil in obutve.

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zjutraj od 6.30 in v petek zvečer od 17.30 ure. Somaševanje vodi v četrtek pri jutarnji sveti maši.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 3. decembra 2011, ob 8. uri: Krog 2. skupina,
– v soboto, 10. decembra 2011, ob 8. uri: Krog 3. skupina.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo in drugo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: v četrtek, 1. decembra in 15. decembra, po večerni maši v veroučni učilnici.