Meni Zapri

Župnijski list št. 4/11

Leto XV — Številka 4 — 20. februar 2011

PAPEŽI NE PADEJO Z NEBA

Tak podnaslov ima prvo poglavje nove knjige z naslovom: LUČ SVETA.

Papež Benedikt XVI. je sprejel povabilo publicista Petra Seewalda, da je v svojih lanskih počitnicah odgovarjal na pereča vprašanja, ki se tičejo papeževanja, vodstva Cerkve in znamenj današnjega časa. V zadnjem času so se nad katoliško Cerkev zgrnili temni oblaki. Tudi na slovensko Cerkev. Sramota zlorabe take in drugačne, je vrgla svoje sence na Benediktovo papeževanje.

Kriza Cerkve je eno, kriza družbe drugo. Oboje ne brez povezave. Kristjanom so pri tem očitali, da je njihova vera namišljeni svet. Toda ali danes ne spoznavamo povsem drugih, dejanskih namišljenih svetov? Namišljeni svetovi finančnih trgov, medijev, razkošja in mode? Ali nam ni treba boleče sodoživljati, da moderna doba, ki izgublja svoja vrednostna merila, nevarno drsi v prepad? To kaže bančni sistem, ki uničuje velikansko premoženje ljudstva. Tu je življenje z vrtoglavo hitrostjo, ki nas dobesedno napravlja bolne. Tu je vesolje interneta, na katero še nimamo odgovorov. Kam v resnici gremo? Ali smemo vse, kar zmoremo storiti, tudi zares narediti? In če se oziramo v prihodnost: ali bo prihodnji rod obvladal probleme, ki mu jih zapuščamo? Ali smo ga zadosti pripravili in usposobili? Ali ima temelj, ki daje gotovost in moč, da bo preživel tudi viharne čase? To so nekatere teme iz pričujoče knjige.

Današnji papež hoče od svoje Cerkve, da se po strašnih zlorabah, zablodah in aferah temeljito očisti. V krizi Cerkve je velikanska možnost, da znova odkrijemo pristno katolištvo. Na koncu papež razglaša, da nikakor ne moremo nadaljevati kakor doslej. Je čas za spametovanje. Čas za preobrat. Čas za spreobrnitev. Naj ponovno v vsem sijaju zasije v Cerkvi luč sveta, obličje Jezusa Kristusa.

Zelo vam priporočam branje te dragocene knjige. Priskrbite si jo lahko v Kleklovi knjigarni.

Tomislav Šantak, župnik


Danes, ob 15. uri bo v stolnici škofijsko srečanje bralcev BOŽJE BESEDE IN IZREDNIH DELIVCEV OBHAJILA. Vabljeni vsi bralci beril in izredni delivci obhajila, tudi tisti, ki bi se na novo pridružili bralcem, oz. da bi bili izredni delivec obhajila. Srečanje vodi škof dr. PETER ŠTUMPF.

V času zimskih počitnic, od 21. do 25. februarja, NI VEROUKA!

DUHOVNE VAJE ZA MINISTRANTE bodo potekale v ponedeljek in torek, 21. in 22. februarja, v Veržeju.

V sredo, 23. februarja, po večerni sv. maši, bo v župnijski dvorani srečanje članov ZDRUŽENJA MARIJE POMOČNICE. V četrtek, 24. februarja, ob 17. uri pa bo potekala molitvena ura v stolnici. Lepo vabljeni.

V torek, 1. marca, se začenja “ROMARSKA POT MARIJE POMOČNICE” k družinam naših letošnjih prvoobhajancev v Murski Soboti. Trenutno Marija roma na Pušči in v Rakičanu. Lepa priložnost je, da molimo in smo povezani z družinami letošnjih prvoobhajancev.

Skupino RAZVEZANIH tvorijo osebe, ki so se razšle s sozakoncem. Skupina je zamišljena podobno kot zakonska skupina s to razliko, da pač prihaja le eden. Kakor so zakonske skupine velika opora poročenim, tako želi biti ta skupina opora razvezanim in ovdovelim. Srečanje obsega kratko uvodno molitev, vsakič eno temo, ki zadeva njihovo življenjsko situacijo, in običajno tudi sveto mašo. Srečanja so vsak tretji torek v mesecu, ob 18. uri, v domu duhovnosti v Kančevcih.

Postno romanje v NEMČIJO bo 1. in 2. aprila, romanje v LURD bo od 28. aprila do 2. maja, romanje v GRČIJO, po poteh svetega apostola Pavla, pa od 14. do 22. junija. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni.

Za mlade zbiramo ODPADNI PAPIR. Z zbranim papirjem jim olajšamo udeležbo na svetovnem srečanju mladih s svetim očetom Benediktom XVI. v Madridu, avgusta letos. Papir bomo zbirali ves mesec februar. Pripeljite ga na župnišče. V kolikor kdo nima prevoza, naj pokliče na župnišče in pridemo po papir. Hvala vam za pripravljenost.

Na vsakoletnem SREČANJU DUHOVNIKOV, ki oskrbujejo bolnike v bolnišnicah, so duhovniki predlagali, da bi večkrat molili naslednjo prošnjo:
Dobri Bog, razsvetljuj nas, da bomo starejšim, bolnim in umirajočim preskrbeli prejem zakramentov – spovedi, maziljenja in obhajila, ki jih bodo utrdili v krščanski veri, zaupanju v Božje varstvo, sprejemanju in darovanju trpljenja za odrešenje vseh ljudi!