Meni Zapri

Župnijski list št. 5/11

Leto XV — Številka 5 — 6. marec 2011

»S krstom ste bili namreč pokopani skupaj z Njim,
v Njem ste bili tudi obujeni« (Kol 2,12)
Poslanica papeža Benedikta XVI. za postni čas 2011

Dragi bratje in sestre, postni čas, ki nas uvaja v praznovanje velike noči, je za Cerkev dragoceno in pomembno bogoslužno obdobje, ob katerem vam z veseljem namenjam posebno besedo, da bi ga živeli z dolžno prizadevnostjo. Medtem, ko se ozira v dokončno srečanje s svojim Ženinom v večni veliki noči, cerkvena skupnost v marljivi molitvi in dejavni ljubezni poglablja svojo pot očiščevanja v duhu, da bi pri skrivnosti odrešenja obilneje zajemala novo življenje v Kristusu Gospodu (prim. Hvalospev I za postni čas).

To življenje nam je bilo dano že na dan našega krsta, ko se je za nas, potem ko smo »postali deležni Kristusove smrti in vstajenja«, začela »učenčeva radostna in zmagoslavna pustolovščina«. Sveti Pavel v svojih pismih večkrat vztraja pri edinstvenem občestvu z Božjim Sinom, ki se uresničuje v tej kopeli. Dejstvo, da krst večinoma prejmemo kot otroci, kaže na to, da gre za Božji dar: nihče si ne zasluži večnega življenja z lastnimi močmi. Božje usmiljenje, ki izmiva greh in omogoča, da »mislimo v sebi to, kar je tudi v Kristusu Jezusu« (Flp 2,5), je človeku dano brezplačno. (zaključek pisma) Dragi bratje in sestre, po osebnem srečanju z našim Odrešenikom ter prek posta, miloščine in molitve, nas pot spreobrnjenja vodi k odkritju lastnega krsta. V letošnjem postnem času prenovimo odprtost do Božje milosti, ki nam je bila dana takrat, da bi razsvetlila in vodila vsa naša dejanja. Kar zakrament pomeni in uresničuje, smo poklicani vsak dan živeti v vedno bolj velikodušni in pristni hoji za Kristusom. Na tej naši poti se priporočamo Devici Mariji, ki je rodila Božjo Besedo v veri in mesu, da bi se tako kot Ona potopili v smrt in vstajenje njenega Sina Jezusa in imeli večno življenje.

papež Benedikt XVI.
(vir: http://www.skofija-sobota.si)


V sredo je PEPELNICA – začetek postnega časa. Obred pepeljenja bo v sredo pri obeh svetih mašah in na prvo postno nedeljo pri vseh svetih mašah.

POSTNA POSTAVA. Cerkev za postni čas določa posebne oblike spokornosti: STROGI POST JE NA PEPELNIČNO SREDO IN NA VELIKI PETEK. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.
Samo zdržek od mesnih jedi je na VSE PETKE V LETU. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.
Kadar je petek na praznik (cerkveni ali državni) ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb …) post in zdržek odpadeta. Za duhovnike, redovnike in redovnice, ki se hranijo doma, ne velja olajšava za petke zunaj postnega časa. Jezus naroča: “Kadar se postite, se ne držite čemerno kakor hinavci; kazijo namreč svoje obraze, da pokažejo ljudem, kako se postijo.”

TRIJE PREDLOGI za letošnji postni čas:
1.) 40 dni brez alkohola, kot že več let poziva slovenska Karitas.
2.) Postani MILIJONAR DOBROTE! To misijonsko akcijo vodi Ognjišče. Celoletni dar je 6 €. S tem darom boš pomagal preživeti našim misijonarjem.
3.) Postani DOBER PRIJATELJ – obrok riža na dan – vsak dan. Ta akcija je pomoč misijonarju Pedru Opeki pri nakupu riža, za najbolj potrebne in lačne Malgaše. Kako pomagati? Tri leta daruj vsak mesec 5 €. S tem pomagaš kupiti 10 kg riža lačnim otrokom in družinam.
Če se odločiš za drugi oziroma tretji predlog, se oglasi v župnijski pisarni! “Bog ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.”

KRIŽEV POT v stolnici bo vsak petek ob 17. 30 uri in vsako nedeljo prav tako ob 17.30 uri. Vse postne petke bodo vodili in oblikovali križev pot letošnji birmanci in veroučenci, ob nedeljah pa različne molitvene skupine naše župnije. Na prvo postno nedeljo bo izjemoma križev pot popoldan ob 14.30 uri in ga oblikujejo člani in članice župnijskih pastoralnih svetov soboške dekanije, ki imajo pri nas na ta dan duhovno obnovo.

13. marec – Fatimski spomin. Popoldne ob 17. uri bo zadostilna molitvena ura v čast fatimski Materi Božji, v stolni cerkvi.

Na praznik svetega Jožefa začenjamo TEDEN DRUŽINE. Med večerno sveto mašo bo akademija, ki jo pripravljajo veroučenci skupaj s kateheti in katehistinjami. Lepo vabimo vse starše in stare starše, da pridete na ta dan k tej sveti maši. Otroci bi se vam radi zahvalili za vso vašo darovano skrb in ljubezen v družini.

V tednu družine bi se radi spomnili vseh letošnjih ZAKONSKIH JUBILANTOV, ki letos praznujete: 5, 10, 20, 25, 30, 40, 50, 60 let, morda 65 let skupnega zakonskega življenja. Lepo vabljeni vsi letošnji jubilanti v nedeljo, 20. marca, k zahvalni sveti maši ob 10. uri, v stolnico. Za vas bodo rezervirani stoli pred oltarjem. Med sveto mašo boste obnovili zakonske obljube. Po sveti maši pa se bomo srečali v župnijski dvorani ob skromni pogostitvi.