Meni Zapri

Župnijski list št. 6/11

Leto XV — Številka 6 — 20. marec 2011

VERUJEMO V DRUŽINO,

saj se je sam božji Sin hotel roditi v družini. Verujemo v družino, saj Bog po njej nadaljuje svoje stvariteljsko delo. Verujemo v družino, saj jo je Bog povišal na raven zakramenta. Tudi Marija se je zavzela v Kani Galilejski za novoporočenca, ki sta bila v nevarnosti. Kakor, da bi hotela povedati, da se bo vedno zavzemala za vse družine sveta.

Ob premišljevanju Marijinega pričevanja bi morali tudi danes z vso gotovostjo izpovedovati: Verujemo v družino! Verujemo v dru¬žino danes, ko je marsikje podcenjevana ali napačno predstavljena. Verujemo v družino danes, ko vedno bolj omejujejo njeno nenadomestljivo vlogo.

Medtem ko je družina nekoč mogla polnoveljavno vzgajati, so že pred dobrim desetletjem odkrili, da 75 odstotkov vsega vplivanja na otroke danes prevzemajo sredstva družbenega obveščanja (televizija, internet) in samo 25 odstotkov družina, šola in Cerkev skupaj. Bati se je, da bo to dejstvo strahovito spremenilo človeško družbo.

Drugi problem sodobne družine je naturalizem. Zdi se, da sovražniki Boga hočejo uničiti najdragocenejše Božje delo, to je družino. Človek je višek, vrh njegovih del. Okoli družine in življenja poteka danes temeljni boj dostojanstva človeka. Neka kultura, ki ne priznava presežnosti človeka, ustvarjenega po podobi in sličnosti Boga, sprevrača zakonsko zvezo in spoštovanje do življenja v vseh merah njegovega obstoja. Posledica tega je graditev “materialističnega raja”, ki dirja zgolj za zemeljskimi dobrinami ter uživanju. Sadovi te sprevrženosti so nam vsak dan pred očmi: nešteti
nepotešeni in nesrečni ljudje, naraščajoči nered in viharji v družinah, brodolomi družin in njihovo razbitje, otroci prepuščeni divjim tokovom sveta, istospolne zveze, povečano število uživalcev mamil, rast nasilja, splavov in drugega kriminala ter divje skupnosti.

Ustrezen odgovor na celoviti napad na krščansko družino je odločitev za svetost. Zakon, zakrament, je zveza oseb v ljubezni. In ljubezen lahko poglablja in varuje samo Ljubezen – Bog, “ki je izlita v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je bil dan” (Rim 5,5). Z globljo zavestjo izpovedujmo v tem tednu Družine: Verujemo v družino!

Starši! Naj vas navdaja in krepi srčnost ter pogum, da boste svoje družine vzgajali v duhu Evangelija.

Tomislav Šantak, župnik


V sklopu tedna družine prirejamo raztavo fotografij na temo družina in dvoje predavanj:
v četrtek, 24. 3., ob 19. uri: VELIČINA SKRIVNOSTI ZAKONSKEGA ODNOSA
Predavateljica: s. Veronika Verbič, sodelujeta zakonca: Boštjan in Vida Zemljič, starša petih otrok.
v petek, 25. 3., ob 19. uri: BITI MOŽ IN ŽENA: kako reševati težave in kako do zadovoljnega zakonskega odnosa
Predavatelja: Sara in Drago Jerebic, spec. zakonsko družinske terapije.

KRIŽEV POT MLADIH – HALASOV KRIŽEV POT. Na Hotizi se je z mučeniško smrtjo končalo življenje Božjega služabnika Danijela Halasa. Kot vsako leto, bo tudi letos potekala molitev križevega pota po mučeniški poti Božjega služabnika. Mladi iz soboške škofije se bomo zbrali na Hotizi pri beto-narni v soboto, 26. marca, ob 18. uri.

SREČANJE BRALCEV Božje besede bo v nedeljo 27. marca po večerni sveti maši.

NOSIVA SKUPAJ! – ŠKOFIJAFEST 2011 bo v soboto 2. aprila. Sveta maša bo ob 15.uri v murskosoboški stolni cerkvi. Pri maši bodo sodelovali mladi iz naše škofije. Po sveti maši bo sledil najprej kviz in nato sproščeno druženje in rajanje mladih. Kviz in druženje bo potekalo v prostorih Kegl City v BTC-ju v Murski Soboti. Srečanje je namenjeno vsem mladim in mladim po srcu.

KRIŽ SVETOVNEGA DNEVA MLADIH bo v naši župniji 2. in 3. aprila. Križ, ki roma po župnijah pred svetovnim srečanjem mladih letos v Madridu, je vabilo k skupni in osebni molitvi pred križem za mlade, za njihovo odraščanje v zrele in odgovorne kristjane in državljane.

V nedeljo, 3. aprila, ob 15. uri, bo škof dr. Peter Štumpf blagoslovil postaje križevega pota na Hotizi, ob poti, kjer je božji služabnik mučenec DANIJEL HALAS stopal na svojo Kalvarijo.

KRIŽEV POT molimo v stolnici vsak petek in vsako nedeljo pol ure pred večerno sveto mašo. Vse postne petke vodijo in oblikujejo križev pot letošnji birmanci in veroučenci, ob nedeljah pa različne skupine naše župnije. Danes vodijo Križev pot člani in članice ZMP, na 3. postno nedeljo pa molitvena skupina Prenova v Duhu.

Vse postne nedelje dopoldan, je za SVETO SPOVED v stolnici na razpolago p. GABRIJEL iz Kančevec.

Ponovno vas vabimo, da se odločite v tem postnem času za eno izmed navedenih dobrih del:
1.) Postani MILIJONAR DOBROTE! To misijonsko akcijo vodi Ognjišče. Celoletni dar je 6 €. S tem darom boš pomagal preživeti našim misijonarjem.
2.) Postani DOBER PRIJATELJ – obrok riža na dan – vsak dan. Ta akcija je pomoč misijonarju Pedru Opeki pri nakupu riža, za najbolj potrebne in lačne Malgaše. Kako pomagati? Tri leta daruj vsak mesec 5 €. S tem pomagaš kupiti 10 kg riža lačnim otrokom in družinam.
Če se odločiš za katerega od teh dveh predlogov, se oglasi v župnijski pisarni! “Bog ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.”


POSEBNOSTI V KOLEDARJU

nedelja, 6. marec: 9. navadna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 18:00
sveta maša v Rakičanu ob 8:00

sreda, 9. marec: ++ pepelnica
sveti maši ob 7:00 in 18:00

nedelja, 13. marec: 1. postna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 18:00
sveta maša v Rakičanu ob 8:00

sobota, 19. marec: Jožef, Jezusov rednik
svete maše ob 6:30, 8:00, 10:00, 18:00

nedelja, 20. marec: 2. postna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 18:00
sveta maša v Rakičanu ob 8:00

petek, 25. marec: Gospodovo oznanjenje
svete maše ob 6:30, 8:00, 10:00, 18:00

nedelja, 27. marec: 3. postna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 8:00

petek, 1. april: Irena in Agapa, mučenki
sveti maši ob 7:00 in 19:00
sveta maša v Murskih Črncih ob 16:00
sveta maša v Krogu ob 17:00

sobota, 2. april: Frančišek Paolski, redovnik
sveti maši ob 7:00 in 19:00
sveta maša v Satahovcih ob 8:00

nedelja, 3. april: 4. postna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 8:00