Meni Zapri

Župnijski list št. 8/11

Leto XV — Številka 8 — 14. april 2011

ZA VELIKO NOČ

Najgloblje krščansko velikonočno voščilo je izraženo v besedah pesmi slednice za praznik Gospodovega vstajenja: “Vstal je Kristus, upanje moje!” Velika noč je praznik veselja in upanja. Upanje je pričakovanje prihodnjih dobrin, tistih, ki so nam obljubljene. In Jezusovo vstajenje je obljuba, še več, poroštvo našega vstajenja. Ruski kristjani si za veliko noč voščijo: “Kristus je vstal, aleluja, vstali bomo tudi mi!”

“Upanje je vogelni kamen človeškega življenja,” ve povedati slovenska ljudska modrost. In res je tako. Le poglejmo: kdor je zdrav in mu gre dobro, upa, da bo tako ostalo še naprej; kdor je bolan in mu gre vse narobe, upa, da bo ozdravel in da se bo sreča nasmehnila tudi njemu; mlad človek upa, da bo v življenju naredil in dosegel velike reči; človek v zreli življenjski dobi upa na mirno in spokojno starost v krogu svojih najdražjih … Eno samo upanje nas je! Izraz upanje, upati, pa pomeni tudi življenjski pogum, hrabro tveganje. “Ta si pa veliko upa!”

Vsa ta našteta upanja bi bila zelo krhka, če ne bi bilo tistega velikega upanja, ki je ena od božjih kreposti, med katere spadata tudi vera in ljubezen. Te tri lastnosti vernega človeka so nosilni stebri krščanske resničnosti. Katoliška vera je pogled v naprej, upanje pa usmerja korak prihodnosti, katere začetek je vstali Kristus. V njem se je namreč pokazalo, kaj bomo vsi, če se bomo v življenju dosledno ravnali po njegovem nauku in zgledu – poveličani Božji otroci.

Velikonočni kristjan mora torej biti živo, poosebljeno upanje. K temu nas je vedno znova spodbujal papež upanja, Janez Pavel II., ki bo 1. maja letos prištet med blažene katoliške Cerkve. Radi se mu odslej priporočajmo v svojih molitvah in prošnjah in vzklikajmo: blaženi Janez Pavel II. – prosi za nas. Dragi župljani! Naj Vas obhajanje velikonočne skrivnosti utrdi v veri in zaupanju, da je vstali Zveličar vedno in povsod z Nami.

Tomislav Šantak, župnik


Na veliki četrtek, 21. aprila prinesite cvetje za OKRASITEV BOŽJEGA GROBA. Prioporočamo se tudi za denarni prispevek v ta namen.

Na velikonočni ponedeljek je god SV. MARKA evangelista. Pri vseh mašah bomo molili in prosili za blagoslov naših travnikov, vinogradov, vrtov in vsega našega dela, ki ga opravljamo.

Na velikonočni ponedeljek, 25. aprila, ob 11. uri, bo v veroučni učilnici srečanje za voditelje-ice ROŽ ŽIVEGA ROŽNEGA VENCA. Prosimo, da se voditelji – voditeljice vseh rož v soboški župniji udeležite tega srečanja!

Od ponedeljka, 25. aprila, do torka, 3. maja, NI VEROUKA.

Od 28. aprila do 2. maja smo na župnijskem romanju v LURDU.

V nedeljo, 1. maja, ZAČENJAMO LETOŠNJO ŠMARNIČNO POBOŽNOST, ki bo vsak dan po sledečem razporedu: v stolnici zjutraj ob 7. uri in zvečer ob 19. uri; po kapelah: v Murskih Črncih ob 19.30 uri; v Satahovcih ob 19. uri; v Krogu ob 19. uri; v Rakičanu ob 18. uri in v Lukačevcih ob 19. uri. Lepo vabljeni!

V nedeljo, 1. maja, bo PROŠČENJE V KROGU, ki ga bo vodil p. GABRIJEL iz Kančevec. Sveti maši bosta ob 7. in 10. uri.

Hvala vsem, ki ste danes na cvetno nedeljo darovali svoj dar za KURJAVO. Tisti, ki še niste darovali, ste vabljeni, da prispevate za ogrevanje v prihodnjih dneh. Denar v kuverti vrzite v nabiralnik v preddverju stolnice. Na kuverti naj bo vaš naslov. Bog plačaj za vsak vaš dar.

KONCERT mladinskega orkestra Konservatorija Hermann László iz Székeshfehérvára na Madžarskem v sodelovanju zbora Chorus iz Murske Sobote (zborovodja: Tomi Bušinoski), MePZ Cantate iz Murske Sobote (zborovodja: Dejan Prasl) ter zbora župnije sv. Janeza Krstnika iz Ljutomera (zborovodja: Felicita Heric Taškov), bo v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti v nedeljo, 8. maja, ob 20. uri. Že sedaj lepo vabljeni!

Župnijsko romanje na ČEŠKO in SLOVAŠKO organiziramo 1. in 2. julija. Glavni cilj romanja je Velehrad na Moravskem, kjer je deloval sveti Metod, ki je zavetnik naše murskosoboške škofije. Dvodnevno romanje zajema še ogled mest na Češkem: Brno, Slavkov in Olomouc. Na Slovaškem pa Marijino božjo pot Šaštin ter Bratislavo. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Cena je 115 €.

ALOJZIJ GROZDE je bil lani na evharističnem kongresu razglašen za mučenca in blaženega. V soboto, 28 maja, bo prenos njegovih relikvij v posebno kapelo v Marijinem romarskem svetišču na Zaplazu in vseslovensko praznovanje njegovega godu. Naše župnijsko romanje bo na ta dan po stopinjah blaženega Alojzija Grozdeta v Mirno, Šentrupert, Zaplaz in Tržišče na Dolenjskem. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Cena prevoza je 15 €.


POSEBNOSTI V KOLEDARJU

nedelja, 10. april: 5. postna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 8:00

nedelja, 17. april: Cvetna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 15:30, 17:00, 19:00

četrtek, 21. april: Veliki četrtek
krizmena maša ob 9:00
obredi velikega četrtka ob 19:00

petek, 22. april: Veliki petek
obredi velikega petka ob 19:00

sobota, 23. april: Velika sobota
obredi velike sobote ob 19:00

nedelja, 24. april: Velika noč Gospodovega vstajenja
svete maše ob 6:30, 8:00, 10:00 in 19:00
velikonočna procesija ob 9:00

ponedeljek, 25. april: Velikonočni ponedeljek
svete maše ob 6:30, 8:00, 10:00 in 19:00

nedelja, 1. maj: Bela nedelja, nedelja Božjega usmiljenja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveti maši v Krogu ob 7:00 in 10:00