Meni Zapri

Župnijski list št. 9/11

Leto XV — Številka 9 — 1. maj 2011

BLAŽENI KAREL WOJTYLA – PAPEŽ JANEZ PAVEL II.

Papež Janez Pavel II. je bil 264. naslednik apostola Petra v vesoljni Cerkvi. Karol Jozef Wojtyla, ki je bil za papeža izvoljen 16. oktobra 1978, se je rodil 18. maja 1920 v Wadowicah na Poljskem. Škofovsko posvečenje je prejel leta 1958. Umrl je 2. aprila 2005 v Vatikanu, pogrebna maša pa je bila 8. aprila 2005 na trgu sv. Petra v Vatikanu. Papež Benedikt XVI. je beatifikacijski postopek za papeža Janeza Pavla II. zaključil z dovoljenjem objave čudežnega ozdravljenja, ki se je zgodil na njegovo priprošnjo.

V dneh slovesa od Janeza Pavla II. smo bili priča sadovom njegovega delovanja: mnogi so ga spremljali v zadnjih urah njegovega življenja, predvsem mladi, svet se je ustavil ob njegovi smrti, na njegovi zadnji poti so ga spremljali voditelji skoraj vseh narodov, ras in religij ter nepregledna množica vernikov. Mnogi so že tedaj v njem videli svetnika in ta njihov pogled se s 1. majem 2011 uresničuje.

Mnogo je naredil tudi za slovenski narod. Ob razglasitvi naše samostojnosti se je zavzel za mednarodno priznanje in Sveti sedež je prvi priznal samostojnost Slovenije. Dvakrat nas je počastil s svojim obiskom v razmahu treh let. Prvič nas je obiskal maja 1996 ob 1250-letnici krščanstva na Slovenskem in nas potrdil v veri, mlade pa opogumljal z besedami: »Korajža velja!« in »Papež ‘ma vas rad!«. Leta 1999 ob drugem obisku nam je postavil za zgled vere blaženega škofa Antona Martina Slomška. Za vso naklonjenost, ki smo je bili Slovenci deležni, mu dolgujemo globoko hvaležnost. V hvaležnosti in zaupanjem smemo od danes vzklikati, prositi ter se veseliti:

»BLAŽENI JANEZ PAVEL II. – PROSI, ZA NAS!«


Danes je začetek ŠMARNIČNE POBOŽNOSTI, ki bo vsak dan po sledečem razporedu: v stolnici zjutraj ob 7. uri bomo brali šmarnično branje z naslovom Z VINCENCIJEM V NAŠ ČAS, zvečer ob 19. uri pa SERAFINČEK UČI LJUDI DOBROTE. Prav tako isto šmarnično branje po vaseh: v Murskih Črncih ob 19.30 uri; v Satahovcih ob 19. uri; v Krogu ob 19. uri; v Rakičanu ob 18. uri in v Lukačevcih ob 19. uri. Lepo vabljeni!

Jutri, 2. maja, bo pri svetem Vidu nad Bukovniškim jezerom SHOD DELAVCEV IN KMETOV. Sveto mašo ob 11. uri, bo daroval g. škof dr. PETER ŠTUMPF.

V tednu od 8. do 15. maja, poteka teden molitve za DUHOVNE POKLICE. Vabljeni vsak dan k skupni molitvi v našo stolnico ali k zasebni molitvi v ta namen.

Vsem, ki ste darovali svoj dar za KURJAVO, naj dobrotni Bog milostno povrne vsakemu. Tisti, ki še niste darovali, ste vabljeni, da prispevate za ogrevanje, ko boste lahko. Denar v kuverti oddajte v pisarni ali v cerkvi. Na kuverti naj bo vaš naslov.
Letošnja zima je bila dolga. Za kurjavo vseh župnijskih prostorov smo porabili čez 25.000 €. Do danes ste darovali 6.272 € za kurjavo.

V nedeljo, 8. maja, bo v stolnici ob 20. uri, KONCERT mladinskega orkestra Konservatorija Hermann László iz Székeshfehérvára na Madžarskem v sodelovanju zbora Chorus iz Murske Sobote (zborovodja: Tomi Bušinoski), MePZ Cantate iz Murske Sobote (zborovodja: Dejan Prasl) ter zbora župnije sv. Janeza Krstnika iz Ljutomera (zborovodja: Felicita Heric Taškov). Lepo vabljeni!

Prihodnjo nedeljo bodo na DUHOVNI OBNOVI v Veržeju vsi letošnji prvoobhajanci in njihovi starši. Prijavnice naj starši čimprej oddajo v pisarni.

Župnijsko romanje na ČEŠKO in SLOVAŠKO organiziramo 1. in 2. julija. Glavni cilj romanja je Velehrad na Moravskem, kjer je deloval sveti Metod, ki je zavetnik naše murskosoboške škofije. Dvodnevno romanje zajema še ogled mest na Češkem: Brno, in Olomouc. Na Slovaškem pa Marijino božjo pot Šaštin ter Bratislavo. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Cena je 115 €. Ob prijavi je potrebno vplačati 50 €.

ALOJZIJ GROZDE je bil lani na evharističnem kongresu razglašen za mučenca in blaženega. V soboto, 28 maja, bo prenos njegovih relikvij v posebno kapelo v Marijinem romarskem svetišču na Zaplazu in vseslovensko praznovanje njegovega godu. Naše župnijsko romanje bo na ta dan po stopinjah blaženega Alojzija Grozdeta v Mirno, Šentrupert, Zaplaz in Tržišče na Dolenjskem. Prijave sprejemamo v župnijski pisarni. Cena prevoza je 15 €. Vplačajte ob prijavi!


POSEBNOSTI V KOLEDARJU

nedelja, 1. maj: Bela nedelja, nedelja Božjega usmiljenja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveti maši v Krogu ob 7:00 in 10:00

sreda, 4. maj: Florijan, mučenec
sveti maši ob 7. uri in 19. uri
sveta maša v Krogu ob 18. uri

pete, 6. maj: Dominik Savio, mladenič
sveti maši ob 7. uri in 19. uri
sveta maša v Črncih ob 17. uri
sveta maša v Krogu ob 18. uri

sobota, 7. maj: Stanislav, škof
sveti maši ob 7. uri in 19. uri
sveta maša v Satahovcih ob 8. uri

nedelja, 8. maj: 3. velikonočna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 8. uri

petek, 13. maj: Fatimska Mati Božja
sveti maši ob 7. uri in 19. uri

nedelja, 15. maj: 4. velikonočna nedelja
svete maše ob 6:30, 8:00, 9:00, 10:00, 19:00
sveta maša v Rakičanu ob 8. uri