Meni Zapri

Obletnica posvetitve naše stolnice

Takratni župnik in kanonik Janez Slepec se je lotil zahtevne naloge in je cerkev bila v današnji podobi dokončana leta 1912 v tako imenovanem historično-secesijskem slogu. V cerkveni okvir pa so zajeli gotski prezbiterij s freskami iz 14. stoletja in z baročnimi freskami slikarja Schifferja iz leta 1690 ter zvonik (1371) prvotne cerkve. Načrte za to cerkev je izdelal domači arhitekt László Takács. Pri gradnji so mu pomagali v glavnem madžarski arhitekti. Grajena je v madžarskem neoromanskem slogu. Novo cerkev je posvetil szombotelski knezoškof János Mikes 26. julija 1912.

Leta 2006 ob ustanovitvi murskosoboške škofije, je mestna cerkev postala škofova cerkev – stolnica in kot taka »mati in glava« vseh cerkva v škofiji, z vsemi duhovnimi razsežnostmi, ki izvirajo iz tega poslanstva. Tu so poleg rednega župnijskega dušnopastirskega dogajanja še različna škofijska slavja, škofovsko in mašniška ter diakonska posvečenja… vse to in še veliko drugega vabi vsako leto ob obletnici posvetitvi k veselju in hvaležnosti vse duhovnike in vernike naše škofije.

Kot je poudaril stolni župnik, ki je vodil slovesnost, je 99-letnica posvetitve cerkve čas milosti, je trenutek posebnega božjega obiskanja, ki nam hoče utrditi zavest, da je stolnica mati vseh cerkva v škofiji in s škofovskim sedežem eno najbolj vidnih znamenj Gospodove navzočnosti v svetu. Zato bodimo veseli, ponosni in hvaležni, da se lahko tukaj srečujemo z Bogom in med seboj.

Ob koncu svete maše je stolni župnik dejal: »Naša stolnica je potrebna temeljite notranje obnove. Od talnega gretja, novega tlaka, nove ureditve prezbiterija, stranskih oltarjev, spovednic in izgradnja grobnice za murskosoboške škofe… to so le glavne poteze obnove, ki jo hočemo v prihodnjih letih uresničiti! Velika naloga in velik izziv za vse nas, da bi vsaj ob 100 obletnici, to je prihodnje leto, lahko začeli z obnovo.

Če se bomo za to vsi potrudili, potegnili iz sebe tiste prastare lepe lastnosti in jih zopet ovrednotili, nam bo gotovo uspelo in s ponosom bomo zaupano dediščino lahko izročili v roke prihodnjim rodovom. Bog naj nam tako pomaga!«
Po končani slovesnosti smo vsi navzoči pri sveti maši pred stolnico nazdravili ob tem častitljivem jubileju.

Galerija 26. julij 2011

{gallery}/dogodki/Foto-2011-07-26{/gallery}