Meni Zapri

Otvoritev Vrtca Lavra

Tone Pavček je zapisal:

Le zakaj si palček junak
palce grize?
E, rad bi naredil korak
od stola do mize.

A to je več kakor zna
in kot ima volje.
To je skoraj kakor korak
človeka v vesolje.

Naposled le dvoje nog
zmaga težavo!
In z nami sam ljubi bog
zaploska mu: Bravo!

Rast vrtca lahko primerjamo z rastjo malčka. Marsikaj, česar si želi, ga presega. Je veliko večje od njega. A želja, da doseže tisto, po čemer hrepeni, ga spodbudi, da naredi korak naprej, v neznano, v negotovo – a z veliko odprtostjo za nove izzive.

Ob malih nadebudnežih, ki delajo vedno znova nove korake v vesolje sveta, se tudi mi, veliki, učimo življenjske izkušnje in modrosti malih korakov na poti do osvajanja velikih idealov.

Vsak izmed nas na svoj način prispeva, da se veliki ideali, ki jih nosimo v srcu, dan za dnem uresničujejo. Da postajamo vedno bolj vrtčevska družina, kjer otroci razvijajo svoje spretnosti, pridobivajo znanje in se odpirajo duhovni dimenziji življenja. Skupaj, mali in veliki, rastemo, se učimo in skupaj odkrivamo in stopamo po poteh življenja. Vsak korak, ki smo ga na tej poti storili, pomeni, da smo rasli, zoreli. In ta pot ni končana. Nadaljuje se v novih prostorih.

Veseli smo, da je vrtec Lavra zaživel v novih, večjih prostorih. To je že tretji prostor, ki je postal dom za malčke. Prvi kraj, kjer so malčki na željo staršev začeli prihajati v varstvo, je bila sestrska skupnost na ulici Juša Kramarja 2 v Murski Soboti. Hiša sester je nudila topel dom otrokom in družinam kar nekaj let. Ta dom pa je postajal vedno bolj tesen in je bilo potrebno razmišljati o večjem. Župnija Murska Sobota (in njen takratni župnik Martin Horvat) je pripravljala nove prostore, kamor se je vrtec preselil v letu 1999. Sledilo je več kot deset let živžava nadebudnih malčkov v stavbi poleg cerkve. V tem obdobju je nastala škofija Murska Sobota. Prvi škof, dr. Marjan Turnšek, se je naselil v isti zgradbi, v kateri je deloval vrtec. To sobivanje je bilo zelo prijetno in bogato. Sprejeli smo drugega škofa, dr. Petra Štumpfa, in tudi z njim navezali prisrčne stike. Lepo nam je bilo skupaj. Vendar pa prostori niso rastli skupaj z nami. Tudi ta drugi dom je postajal vedno bolj tesen. In zopet se je župnija Murska Sobota in tokratni župnik Goran Kuhar lotil velikega projekta zidave novega vrtca. Ta tretja zgradba je še večja in prostornejša.

Bog daj, da bi te stene, ki nam zdaj že znajo posredovati kakšen utrip vsakdanjega živžava zadnjih dveh mesecev, vedno bolj predstavljale topel dom za te in druge malčke ter njihove družine, prav za vse, ki so že ali še bodo prestopili prag našega vrtca.

Naj bo to vedno kraj, kjer bo življenje kazalo obraz otroške preprostosti, razigranosti in odprtosti za novosti, ki jih prinaša vsakdan.
 

Besedilo: s. Mateja Kranjc

Fotografije: /

Galerija: 6. december 2013

{gallery}/dogodki/Foto-2013/Foto-2013-12-06-vrtec{/gallery}