Meni Zapri

X. postaja – Jezusa slečejo in mu ponudijo vina z žolčem mešanega

Ko pride na goro,
obleko mu vzemo
in za dolge sveta,
še žolča mu dado.

Pripeljali so Jezusa na Golgoto in ga slekli. Dali so mu piti vina, z žolčem mešanega. Poskusil je, pa ni hotel piti.

Molimo Te, Kristus in Te hvalimo.
Ker si s svojim križem svet odrešil.

Oče, žal mi je, ker v mojem življenju nisi bil ti vedno prvi in na prvem mestu. Prevaral sem se, ker sem dovolil, da so stvari, Tvoja bitja, zagospodarila mojim čutom in mislim. S tem sem Te žalil kot otrok svoje starše, ko jih pozabi in se zaupa drugim ljudem in stvarem misleč, da bo v njih našel odrešenje in mir.
Oprosti mi Gospod, ker sem želel biti kot Ti in sam odločati, kaj je dobro in kaj zlo, ker sem pogosto iskal svojo lastno voljo, prepričan, da znam bolje, celo od Tebe.
S tem pa sem sebe in druge zavajal v globoko zablodo. Tolikokrat sem se upiral Tvoji sveti volji.

Gospod, spomni me teh bridkih trenutkov, kadar bo v nevarnosti moja čast.
Kadar ne bodo hoteli razumeti mojega namena in mi bodo pdtikali slabe nagibe. Kadar me bodo obrekovali in mi jemali dobro ime. Kadar me bodo celo tisti, ki so mi blizu in bi morali poznati moje hotenje, napačno razumeli.
Tako neizmerno sramotno si trpel zame. Po tem trpljenju me okrepi v takih trenutkih. Bog pozna resnico, na to se bom zanesel. Vodila me bo zavest, da On varuje mojo čast in da me bo opravičil ob pravem času.
Ne daj, da mi zmanjka potrpljenja; ne daj, da bi enako vračal z enakim; ne daj, da bi grajal, sodil ali sumil tistega, ki je ranil mojo čast.
Pomagaj mi, da ostanem pravičen in miren in da zaupam vate.

Usmili se nas, o Gospod.
Usmili se nas.