Meni Zapri

Župnijski list št. 03/22

Leto XXVI — Številka 3 — marec 2022

»Če niso verni ne starši in ne otroci, zakaj k obhajilu in birmi?«

Večkrat ste že opozorili na to, da klasični verouk ne odgovarja več potrebam današnjega časa. V čem vidite glavne pomanjkljivosti verouka kot takega?
“Pomanjkljivost je v tem, da je naravnan na šolski sistem. V času prvih kristjanov so kristjani oznanjali Jezusa Kristusa, tisti, ki so ta nauk slišali in sprejeli, po zgledu prvih kristjanov sprejeli Jezusa v srce, pa so se krstili in stopili na pot učenčevstva, kateheze in se začeli učiti o Jezusu. Najprej je bilo torej spreobrnjenje, odnos, vera, nato pa znanje. Katehisti, župniki in laiki opažamo hud poraz. Ko starši in tudi stari starši niso več v stiku s Cerkvijo in vero, pa tudi po malo bolj tradicionalnih vaseh, kjer večina otrok še vedno hodi k verouku, mnogi hodijo samo zato, ker je to pač nekaj običajnega. Staršev ni nikjer zraven. Starši jemljejo verouk kot šolo, kamor pošljejo otroka in pustijo, da učitelji opravijo svoje delo poučevanja. Tako pošljejo otroka tudi k verouku in pričakujejo, da bo katehist opravil svoje delo na področju verske vzgoje. Zgodilo se mi je, da se je en dedek vznemirjal, da otroke učimo moliti. Srečal pa sem tudi mamico, ki se ji je zdela sveta spoved pred prvim svetim obhajilom povsem nepotrebna in tudi neobičajna.”

Kako ocenjujete pripravo na zakramente?
“Mislim, da bi bilo treba ločiti verouk in pripravo na zakramente. Vsaj za nekaj časa bi bilo treba narediti rez in reči, da je verouk odprt za vse, k zakramentom pa lahko pristopijo samo otroci, ki so na to res pripravljeni. Danes gredo denimo vsi veroučenci v 8. razredu k birmi. Pravim, da po tekočem traku ustvarjamo birmance. Če komu, ki ne prihaja redno k verouku, rečeš, da ne bo smel k birmi, vidiš, da ima občutek, da mu to pripada, čeprav ni pokazal neke pripravljenosti na sodelovanje. Birmo tisti, ki niso osebno verni, razumejo kot neko magično dejanje. Ali bo zdaj Sveti Duh prišel, ker je škof na čelo mlademu birmancu pomazal sveto krizmo, čeprav nima kandidat prav nobene vere? Po mojem teološkem razumevanju – ne. Za delovanje zakramenta sta potrebna vera in sodelovanje birmanca. Mislim, da bi morali tudi v Cerkvi izkazati spoštovanje do zakramentov, do svetih reči. Če pa nekdo tega ne spoštuje, tudi odnosa ne more ustvariti. Kdaj bi za te ljudi naredili več: če jim poskusimo oznaniti Jezusa in jim, če ga ne sprejmejo, spoštljivo razložimo, da še niso pripravljeni na zakramente, ali če jim preprosto »damo« obhajilo in birmo in jih pustimo, da odidejo?”

Ali ne velja, da ima zakrament moč tudi sam po sebi?
“Vsa moč zakramenta izhaja iz Boga in ne sama iz sebe, zakrament deluje v povezavi z mojo vero. Božjo milost pa lahko v življenju sprejmeš samo, če sprejmeš Boga. Če niso verni ne starši in ne otroci, zakaj k obhajilu in birmi? Ali mislite, da se Bog ne bi mogel pozneje razodeti temu človeku tudi izven teh naših ustaljenih poti? Če bo dobil posvečeno hostijo, ne bo avtomatsko veren. To vam povem iz izkušenj po 25 letih duhovništva. Če bi zakrament deloval sam po sebi ne glede na voljo človeka, bi imeli cerkve polne, ker bi birmanci ostali, a Bog ne more prek svobodne volje posameznika. Zato je današnji način podeljevanja zakramentov past, ki smo si jo sami nastavili.”

Iz intervjuja s Sandijem Korenom (župnik in voditelj pastoralne službe v celjski škofiji)


PASTORALNI DOGODKI

Nova določila o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Izvajanje verskih obredov je dovoljeno brez izpolnjevanja pogoja PCT, ob upoštevanju sledečih pogojev: Zagotavljati je potrebno minimalni možni stik med udeleženci. Ohranjati je potrebno primerno razdaljo. Obvezna je uporaba zaščitnih mask znotraj cerkva oz. prostorov; zunaj je priporočljiva, če ni mogoče zagotoviti 1,5 metra medsebojne razdalje. Obvezno je razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov.

Na prvi petek, 4. marca, vabljeni k sveti spovedi, molitvi pred Najsvetejšim in k sveti maši.

V nedeljo, 6. marca, vabljeni v evangeličansko cerkev v Murski Soboti, kjer bo svetovni molitveni dan žena različnih veroizpovedi. Molitev se bo začela ob 10.00 uri.

DOGODKI ZA MLADE: 4. marec ob 19.45 srečanje mladih v Martjancih; 12. marec ob 9. uri predstavitev oratorijskih gradiv v Veržeju; 19. marec ob 18. uri molitev križevega pota na Hotizi. Romanje mladih na Poljsko 27.-30. april 2022: informacije pri kaplanu.

Srečanje ministrantov bo v soboto, 5. marca, ob 9.00 uri v Murski Soboti, v Martjancih pa ob 10.30 uri.

Srečanje za vse, ki želite poglobiti poznavanje verskih tem bo v četrtek, 10. in 24. marca, po večerni sveti maši v Murski Soboti.

Srečanje za samske bo v nedeljo, 6. in 20. marca ob 17.00 uri v Murski Soboti.

Lepo vabljeni na koncert MePZ Štefana Kovača Murska Sobota in Komornega zbora Orfej iz Ljutomera. Koncert bo v soboto, 2. aprila 2022, ob 19:30 v stolnici.

POSTNA AKCIJA: Vabljeni k postni akciji 40 dni brez alkohola. Gre za simbolno dejanje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola. V Sloveniji je to vsaka 4. družina. Z izkazano odpovedjo sporočimo okolici, da je alkohola na skupnih dogodkih, v naših skupnosti in družinah preveč.

Vabljeni k postni akciji 40 dni s Svetim pismom. Post je primeren čas, da poglobimo in obnovimo svoj odnos do Svetega pisma. Vabljeni ste, da vsak postni dan preberete odlomek Svetega pisma ob njem premišljujete in molite. Zgibanko lahko najdete v cerkvi!

Molitev za škofa in duhovnike – verniki smo povabljeni, da enkrat mesečno molimo za našega škofa in duhovnike naše škofije. V župniji Murska Sobota in Martjanci bo to vsakega 27. v mesecu. Molitveni namen se glasi: Za pravo spoznanje in ravnanje škofa in duhovnikov. Verniki povabljeni k osebni ali skupni molitvi!


ŽUPNIJA MURSKA SOBOTA

KRIŽEV POT v stolnici, je vsak petek ob 18.30 uri in vsako soboto prav tako ob 18.30 uri. Vabljeni k pobožnosti križevega pota! Zaradi križevega pota ob petkih bo v postnem času molitev pred Najsvetejšim ob četrtkih eno uro pred večerno sveto mašo. Križev pot bomo molili tudi vsako postno sredo ob 7.30 uri.

V postnem času bomo imeli vsak postni torek po sveti maši češčenje križa.

V četrtek, pred prvim petkom, 3. marca, smo vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim eno uro pred sveto mašo, ko bomo molili za nove duhovne poklice in svetost poklicanih.

V nedeljo, 6. marca, ob 16.00 molitev križevega pota na Hotizi pripravlja dekanija Murska Sobota. Sodelujejo člani župnijskih pastoralnih svetov. Člani ŽPS se zberemo na župnišču ob 15.30 uri. Vabljeni!

V nedeljo, 13. marca, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

V soboto, 19. marca, je slovesni praznik svetega Jožefa. Svete maše bodo ob 8., 10. in 19. uri.

V torek, 22. marca, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Molili in prosili bomo za naš vrtec Lavra.

V četrtek, 24. marca, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Vabljeni člani Združenja Marije Pomočnice.

V petek, 25. marca, je slovesni praznik Gospodovega oznanjenja Mariji. Svete maše bodo ob 8., 10. in 19. uri.

Obisk bolnih in ostarelih za velikonočne praznike po domovih, bo v petek 1. aprila od 8.30 ure naprej. Prosimo, da bolnike prijavite do srede 30. marca v župnijski pisarni.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek pri večerni sveti maši. Sveto mašo pa obhaja vsak četrtek zvečer.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu marcu (6. marca) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu februarju ste za obnovo trga darovali 5.993,00 EUR. Bog plačaj za vse vaše darove!

Prvo sveto obhajilo v Murski Soboti:
– V soboto, 14. maja 2022, ob 10. uri za prvoobhajance iz: Kroga, Satahovec, Murskih Črnec, Rakičana in Pušče.
– V soboto, 21. maja 2022, ob 10. uri za prvoobhajance iz: Murske Sobote, Černelavec, Veščice, Polane, Borejec in Lukačevec.

Sveta Birma v Murski Soboti bo v nedeljo, 5. junija 2022, ob 10.00 uri.


ŽUPNIJA MARTJANCI

KRIŽEV POT je vsak petek ob 17.30 uri, ob sobotah in nedeljah pa bomo molili izmenično, po sveti maši. Vabljeni k pobožnosti križevega pota!
Molitev križevega pota ob sobotah in nedeljah: 6. marec, 12. marec, 20. marec, 26. marec, 3. april.

V soboto, 19. marca, je slovesni praznik svetega Jožefa, vabljeni smo k sveti maši.

V petek, 25. marca, je slovesni praznik Gospodovega oznanjenja Mariji, vabljeni smo k sveti maši.

Obisk bolnih in ostarelih za velikonočne praznike po domovih, bo v četrtek 31. marca od 8.30 ure naprej. Prosimo, da bolnike prijavite do torka 29. marca na telefonsko številko g. Stanislava. Prosimo, da za to poskrbite sami in ne pričakujete, da vas bo g. Stanislav vedno klical.

Prvo sveto obhajilo v Martjancih bo v nedeljo, 15. maja 2022, ob 10.00 uri!

Sveta birma v Martjancih bo v soboto, 28. maja 2022, ob 10.00 uri!


Priprava na zakon v letu 2022 – veroučne učilnice v Murski Soboti – ob 15.00 uri!