Meni Zapri

Župnijski list št. 04/22

Leto XXVI — Številka 4 — april 2022

In glej, ob zarji dneva po soboti so našli prazen grob. Potem se Jezus prikaže Magdaleni, drugim ženam, učencem. Vera se znova rodi še bolj živa in močnejša kot kdajkoli, zdaj je nepremagljiva, ker temelji na odločilnem izkustvu:
‘Smrt in življenje sta se borila
v prečudnem dvoboju.
Gospod življenja je umrl
zdaj kraljuje živ.’
Znamenja vstajenja potrjujejo zmago življenja nad smrtjo, ljubezni nad sovraštvom, usmiljenja nad maščevalnostjo:
‘Grob Kristusa živega
in slavo sem videla Kristusa vstalega
angelske priče
prtič in povoje.’
Kristus je upanje in tolažba, navzoč je kot moč upanja po svoji Cerkvi, blizu nam je, kadarkoli se ljudje znajdemo v trpljenju in krivici.
Želimo vam blagoslovljeno Veliko noč!

Vaši dušni pastirji


Imenovani člani ŽPS za obdobje 2020-2025 župnije Murska Sobota:
Murska Sobota: Marija Kosednar, Jernej Barat, Danijela Kuhar Kalamar, Dragica Raj, Ana Pušnik, redovnica FMA; Rakičan: Milena Peterka, Sabina Šebjan Jaklin; Černelavci: Drago Rajbar; Veščica: Jože Benko; Pušča: Marjan Horvat; Krog: Brigita Ülen, Jožica Smolkovič; Lukačevci: Franc Maučec; Borejci: Ciril Kerec; Satahovci: Marjana Martinec; Murski Črnci: Branko Cvetko; Polana: Darko Knaus.

Imenovani člani ŽPS za obdobje 2020-2025 župnije Martjanci:
Martjanci: Drago Kalamar, Franc Gornjec, Jože Legen; Predanovci: Cvetka Čerpnjak; Tešanovci: Štefan Turner, Mirjana Mutvar; Mlajtinci: Gabrijela Ficko, Marjana Talian; Noršinci: Zdenko Vratar; Moravske Toplice: Jože Bence, Mojca Golob Antolin; Sebeborci: Stanislav Lepoša, Vlasta Glavač; Markišavci: Vera Marin; Puconci: Darinka Petrijan, Gorica: Marija Horvat; Nemčavci: Dragica Petrovič.

Članom ŽPS pri njihovem poslanstvu želimo obilo Božjega blagoslova!


PASTORALNI DOGODKI

Na prvi petek, 1. aprila, vabljeni k sveti spovedi in k sveti maši.

Lepo vabljeni na koncert MePZ Štefana Kovača Murska Sobota in Komornega zbora Orfej iz Ljutomera. Koncert bo v soboto, 2. aprila 2022, ob 19:30 v stolnici.

Dogodki za mlade: 2. april ob 20. uri: spovedni večer in češčenje križa v Ljutomeru; od 27. do 30. aprila romanje v Medžugorje, informacije pri kaplanu.

Srečanje ministrantov bo v soboto, 2. in 9. aprila, ob 9. uri v Murski Soboti, v Martjancih pa ob 10.30 uri.

Srečanja za vse, ki želite poglobiti poznavanje verskih tem v mesecu aprilu odpadejo zaradi velikih spovedi.

Srečanje za samske bo v nedeljo, 10. in 24. aprila ob 17. uri v Murski Soboti.

Slavilna sveta maša bo v torek, 3. maja, ob 19. uri. Po sveti maši bo češčenje križa in slavljenje pred Najsvetejšim ter molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

V četrtek, 7. aprila, se spominjamo ustanovitve naše škofije, ki jo je leta 2006 ustanovil papež Benedikt XVI. Obletnica ustanovitve škofije je lepa priložnost, da se Bogu zahvalimo za dar škofije in za našega škofa dr. Petra Štumpfa. Vabljeni k osebni in skupni molitvi za blagoslov naše škofije in škofa! Povabljeni smo povabljeni, da enkrat mesečno molimo za našega škofa in duhovnike naše škofije. V župniji Murska Sobota in Martjanci je to vsakega 27. v mesecu. Molitveni namen se glasi: Za pravo spoznanje in ravnanje škofa in duhovnikov. Verniki povabljeni k osebni ali skupni molitvi!

Vrtec LAVRA – sodoben katoliški vrtec z urejeno okolico, ki nudi otrokom obilo sproščene in vesele igre in deluje na dveh lokacijah v Murski Soboti in na Tišini. Po svojem načinu se v vrtcu poslužujejo znanj in zgleda velikega vzgojitelja mladih svetega Janeza Boska. Temeljne vrednote v vrtcu so zato varnost, sprejetost, dobrota, družina, vera predvsem pa, da vsak otrok začuti svojo edinstvenost in dragocenost. Vpis otrok za šolsko leto 2021/22 je mogoč na podlagi prijav do 10. aprila 2022 v primeru prostih mest pa vse leto. Vpisnico lahko najdete na spletni strani vrtca www.vrtec-lavra.si, v obeh enotah vrtca in na telefonski številki 02/530-04-01 ali 031/646-100.

Verouka zaradi praznikov in prvomajskih počitnic ne bo od 11. aprila do 2. maja! Z veroukom nadaljujemo po ustaljenem urniku v torek 3. maja!


ŽUPNIJA MURSKA SOBOTA

VELIKA SPOVED bo na cvetno nedeljo od 15.00 do 19.00 ure. V popoldanskem času bodo za sveto spoved na razpolago dekanijski duhovniki. Sveti maši bosta tudi popoldan ob 16. (mašuje g. škof) in 17.30 uri. V ponedeljek, po cvetni nedelji, dopoldne ne bo spovedovanja!

Od 11. do 13. aprila je možnost za sveto spoved od 18. do 19. ure, spovedoval bo g. škof!

V nedeljo, 10. aprila, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Vabljeni člani Združenja Marije Pomočnice.

Verniki na cvetno nedeljo darujete za KURJAVO. Vabljeni, da prispevate za ogrevanje, svoj dar oddajte v kuverti, kjer naj bo vaš naslov. Bog plačaj za vsak vaš dar.

V sredo, 13. aprila, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

SVETO VELIKONOČNO TRIDNEVJE:

– Veliki četrtek, 14. april 2022:
Ob 9. uri bo krizmena sveta maša: somaševanje vseh duhovnikov vodi g. škof dr. Peter Štumpf. Molitev pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice in svetost poklicanih ob 8.30 uri.
Ob 19. uri, z večernim bogoslužjem velikega četrtka, ki ga bo v stolnici vodil g. škof, se začne velikonočno tridnevje.

– Veliki petek, 15. april 2022:
Ob 15. uri križev pot – pripravlja vrtec Lavra, vodi g. škof.
Ob 19. uri: Opravilo v čast Gospodovemu trpljenju. Med obredi bo za sveto spoved na razpolago g. škof. Na Veliki petek je strogi post!

– Velika sobota, 16. april 2022:
Češčenje pri Božjem grobu: od 7. do 9. ure: verniki iz Murske Sobote; od 9. do 10. ure: verniki iz Rakičana; od 10. do 11. ure: verniki iz Kroga, Satahovec in Murskih Črnec; od 11. do 12. ure: verniki iz Borejec, Veščice, Polane, Lukačevec, Pušče in Černelavec.
Blagoslov velikonočnih jedil:
– v Murski Soboti (v primeru lepega vremena na trgu pred stolnico): ob 12. (g. škof), 13. (g. škof), 14. (g. škof), 15., 16. in 17. uri;
– Po vaseh: v Rakičanu ob 14. uri; na Pušči pri kapeli ob 14.30 uri; v Krogu ob 15. uri; v Satahovcih ob 15.30 uri; v Murskih Črncih ob 16. uri.
Ob 19. uri velikonočna vigilija – radostno pričakovanje Kristusovega vstajenja vodi g. škof. K večerni sveti maši prinesite sveče.

– VELIKA NOČ, 17. april 2022:
Sveta maša ob 7. uri. Vsi, ki pridete k prvi sveti maši, lepo vabljeni, da se po maši pridružite vstajenjski procesiji ob 8.00 uri; ob 8.30 uri velikonočna sveta maša, ki jo vodi g. škof dr. Peter Štumpf. Maši bosta še ob 10.00 in zvečer ob 19.00 uri.

V petek, 22. aprila, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Molili in prosili bomo za naš vrtec Lavra.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek pri večerni sveti maši. Sveto mašo pa obhaja vsak četrtek zvečer.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu aprilu (3. aprila) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu marcu ste za obnovo trga darovali 4.245,00 EUR. Bog plačaj za vse vaše darove!


ŽUPNIJA MARTJANCI

VELIKA SPOVED bo v ponedeljek pred cvetno nedeljo, 4. aprila 2022, od 16. do 18. ure, na razpolago za spoved bosta tudi dva dekanijska duhovnika. Sveta maša bo ob 17. uri.

Darovanje za kurjavo – vabljeni, da v mesecu aprilu darujete za kurjavo. Dar lahko oddate v kuverti na kateri naj bo zapisan vaš naslov. Bog plačaj!

SVETO VELIKONOČNO TRIDNEVJE:

– Veliki četrtek, 14. april 2022:
Ob 18. uri, z večernim bogoslužjem velikega četrtka se začne velikonočno tridnevje.

– Veliki petek, 15. april 2022:
Ob 15. uri: križev pot.
Ob 18. uri: Opravilo v čast Gospodovemu trpljenju.

– Velika sobota, 16. april 2022:
Češčenje pri Božjem grobu: Razpored češčenja: od 9.-10. ure: ŽPS, GS, Noršinci, Mlajtinci; od 10.-11. ure: Tešanovci, Moravske Toplice, Suhi vrh, Vučja gomila; od 11.-12. ure: Sebeborci, Puconci, bralci; od 12.-13. ure: Markišavci, Nemčavci, Karitas; od 13.-14. ure: Martjanci, Gorica, Predanovci.
Blagoslov velikonočnih jedil:
– v Martjancih ob 13. in 14. uri; v Tešanovcih ob 13.30 uri.
Ob 18. uri velikonočna vigilija – radostno pričakovanje Kristusovega vstajenja. K večerni sveti maši prinesite sveče.

– VELIKA NOČ, 17. april 2022:
Ob 8. uri vstajenjska procesija, ob 8.30 velikonočna sveta maša. Sveta maša bo še ob 10.00 uri.