Meni Zapri

Župnijski list št. 06/22

Leto XXVI — Številka 6 — junij 2022

Bog Vas živi g. škof!

Srce svečenika v Gospodovi službi,
na vek posvečeno, izvoljen si dar,
živiš med človeštvom, a dvigaš se više,
obseva nebeške modrosti te žar.

Srce svečenikovo, žrtev ljubezni,
globoko, vse globlje kot brezno morja,
v gorečnosti sveti umira, zgoreva,
v pomoč in rešenje in spravo sveta.

Srce svečeniško, ti plamen mogočni,
ti luč, ti svetilo, ki jasniš nam dni,
z besedo in zgledom nas vodiš nad zvezde,
odpiraš nam pota do večne časti.

Srce svečeniško, ti prestol dobrote,
ti tempelj usmiljenja, grešnih pomoč.
ti sodiš dobrotno, nikdar ne obsojaš,
odpuščaš, pozabljaš, v tem tvoja je moč.

Srce svečeniško, ti priča molčeča
premnogih prebridko izžetih solza,
ti morje brezdanje, ki vase sprejemaš
src tužnih in strtih globine morja.

Srce svečeniško, ti dobrih opora,
ti moč si vseh onih, ki upajo v te,
ti vodiš v skušnjavah od zmage do zmage,
če tebi zaupno odpre se srce.

Src svečeniško, ti zadnja ljubezen,
ko drugim v solzah se potaplja oko,
ti zvesto še čuješ ob duši boreči,
ti vodiš skoz smrti jo vrata v nebo.

(M. Elizabeta)


PASTORALNI DOGODKI

Slavilna sveta maša bo v torek, 7. junija, ob 19. uri. Po sveti maši bo slavljenje pred Najsvetejšim ter molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

Na prvi petek, 3. junija, vabljeni k sveti spovedi, češčenju Najsvetejšega in k sveti maši.

Srečanja za vse, ki želite poglobiti poznavanje verskih tem bo 9. junija, po večerni sveti maši.

V soboto 18. junija, romamo na Brezje, kjer bo srečanje bolnikov in ostarelih. Odhod avtobusa iz Martjanec pred cerkvijo je ob 5. uri, iz Murske Sobota pa ob 5.15 uri iz parkirišča pred stolnico. Cena romanja, je 35 EUR (prevoz in kosilo) in jo poravnate na avtobusu.

V naši škofiji letos zopet nimamo duhovniškega posvečenja. Povežimo se v molitvi za letošnje slovenske novomašnike in nove duhovne poklice. CELONOČNO BDENJE naše dekanije, ter župnij Murska Sobota in Martjanci za nove duhovne poklice bo v noči iz 28. na 29. junij. Začetek bdenja in češčenja v naši stolnici bo v torek 28. junija ob 19. uri s sveto mašo, nato sledi celonočna molitev.
Urnik češčenja in bdenja župnije Murska Sobota in Martjanci:
od 20.-21. ure: verniki iz župnije Martjanci;
od 21.-22. ure: člani karizmatične prenove;
od 22.-23. ure: člani molitvenih skupin; molitev slovesnih večernic;
od 23.-24. ure: verniki iz Veščice, Polane in Pušče, mladi;
od 24.-1. ure: verniki iz Rakičana, člani biblične skupine;
od 1.-2. ure: verniki iz Murske Sobote, izredni delivci obhajila;
od 2.-3. ure: verniki iz Murskih Črnec, sestre HMP;
od 3.-4. ure: verniki iz Kroga, člani ŽPS;
od 4.-5. ure: verniki iz Satahovec, bralci Božje besede;
od 5.-6. ure: verniki iz Borejec, člani župnijske Karitas; verniki iz župnije Martjanci;
od 6.-7. ure: verniki iz Lukačevec, Černelavec; člani ZMP.
Sklep bdenja in češčenja bo v sredo 29. junija ob 7. uri, z molitvijo hvalnic.

Dan pred praznikom apostolov Petra in Pavla bo naš škof dr. Peter Štumpf dopolnil šestdeset let življenja. Ob 60-letnici življenja škofa dr. Petra Štumpfa bo slovesno somaševanje v stolnici v sredo, 29. junija 2022, ob 10.00, ki se ga bo udeležil tudi apostolski nuncij msgr. dr. Jean-Marie Speich. Lepo vabljeni k sveti maši!

ORATORIJ za župniji Murska Sobota in Martjanci bo letos potekal v Murski Soboti, od 4. julija do 9. julija. Letošnji oratorij nosi naslov: “Za Božjo slavo.” Otroci bodo spoznavali lik svetega Ignacija Lojolskega. PRIJAVNICO bodo otroci dobili pri verouku, na spletni strani župnije ter v župnijski pisarni. Prijave zbiramo do nedelje 26. junija v župnijski pisarni.


ŽUPNIJA MURSKA SOBOTA

Na prvi četrtek, 2. junija, vabljeni k sveti spovedi, češčenju Najsvetejšega in k sveti maši.

V petek, 10. junija, dopoldne, bomo obiskali bolnike po domovih. Bolne in ostarele prijavite v župnijski pisarni v času uradnih ur, do srede 8. junija.

SVETA BIRMA: v nedeljo, 5. junija. Duhovna priprava na sveto birmo bo 30. in 31. maja ter 1. in 2. junija pri sveti maši ob 19. uri. V sredo 1. junija bo srečanje birmancev z g. škofom Petrom Štumpfom ob 18. uri. Birmance priporočamo v molitev!

V ponedeljek, 13. junija, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

V četrtek 16. junija, obhajamo slovesni praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi. Svete maše bodo ob 8.00, 10.00. Po vsaki sveti maši bomo na oltar izpostavili Najsvetejše, imeli molitev, ter prejeli blagoslov z Najsvetejšim na vse strani neba. Večerno sveto mašo in procesijo bo vodil naš škof dr. Peter Štumpf.

IZPOVED VERE letošnjih devetošolcev bo v nedeljo 19. junija ob 8.30 uri.

V sredo, 22. junija, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Molili in prosili bomo za naš vrtec Lavra.

V petek, 24. junija, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Vabljeni člani Združenja Marije Pomočnice.

Maša in procesija 14. avgusta 2022 v Murskih Črncih ne bo ob 20. uri, ampak ob 21. uri. Maša v Rakičanu ne bo 15. septembra, ampak 7. oktobra ob 18. uri.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek pri večerni sveti maši. Sveto mašo pa obhaja vsak četrtek zvečer.

Za kurjavo ste v mesecu aprilu darovali 4.630 EUR, Bog plačaj.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu juniju (5. junija) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu aprilu ste za obnovo trga darovali 3.455,00 EUR. Bog plačaj za vse vaše darove!


ŽUPNIJA MARTJANCI

V četrtek, 9. junija, dopoldne, bomo obiskali bolnike po domovih. Bolne in ostarele prijavite do srede 8. junija na telefonsko številko g. Stanislava. Prosimo, da za to poskrbite sami in ne pričakujete, da vas bo g. Stanislav vedno klical.

Vsak petek vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim ob 17.00 uri!

V četrtek, 16. junija, obhajamo slovesni praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi. Sveta maša bo zvečer ob 18.00 uri. Po sveti maši bomo na oltar izpostavili Najsvetejše, imeli molitev, ter prejeli blagoslov z Najsvetejšim na vse strani neba.

V mesecu aprilu ste za kurjavo darovali 860 EUR. Bog plačaj.


Razmišljanje g. škofa Petra Štumpfa v Sporočilih slovenskih škofij 6, 41. letnik, 1. junij 2022:

“Zadnje državnozborske volitve so nam ponovno pokazale, da imamo v Cerkvi v Sloveniji s to domačnostjo težave. Na nedeljo volitev smo bili veliko bolj pozorni na to, kdo nas bo prišel po cerkvah »špijonirat«, poslušat naše izjave in morebitne kršitve volilnega molka, kot pa na to, kako bi ljudem govorili iz evangelija kot normi za ravnanje tudi v primeru volitev. Zgodil se nam je zdrs, ki so nam ga kot tolikokrat že prej nastavili nasprotniki, da ne rečem sovražniki Cerkve. Eni so zabavljali na račun domnevnih vohunov, drugi smo pri pridigah previdno molčali, samo da bi »preživeli« obhajanje takratne nedeljske evharistije. Medtem pa so se »naši verniki« že davno prej odločili, da bodo volili za splav, evtanazijo, za LGTB, za teorijo spola, za izničevanje družine, za dodatne obdavčitve cerkvenih stavb in dejavnosti, za ukinitev državne koncesije katoliškim šolam in vrtcem … Ljudje so dobro vedeli, koga volijo in za kaj volijo. Volili so svobodo proti evangeliju in Cerkvi. Zakaj so to storili? Ker hočejo biti svobodni od evangelija in Cerkve. Premnogi »krščanski« volivci evangeljske vrednote konstantno zametujejo že od osamosvojitve Slovenije naprej. Če bi vsi, ki hodijo v cerkev, volili stranke s sledmi krščanskih vrednot, potem v Sloveniji ne bi bilo tako hudega kršenja verskih pravic. To pa se iz leta v leto bolj stopnjuje. Navadili smo se, da se za te pravice bojujejo zelo ozke skupine v Cerkvi. Na koncu pa smo tako in tako škofje odgovorni in krivi, ker nič ali pa premalo naredimo, da bi tudi kristjanom bilo »fajn« v tej družbi.”