Meni Zapri

Župnijski list št. 07/22

Leto XXVI — Številka 7 — julij 2022

Nekaj idej, da vaše poletne počitnice ne bodo počitnice od Boga

Obisk cerkve ni verski turizem, ampak obisk Jezusa
Za katoličane je obisk cerkve v turističnih mestih obvezen del izleta. Medtem ko fotografiramo notranjost, včasih pozabimo, da je Jezus tam, utripajoča svetloba pa je znak, da nas čaka.

Pametni telefon vam lahko pomaga, da ostanete povezani z Bogom
Veste, da boste zasedeni s fotografiranjem, iskanjem napotkov, komunikacijo s svojimi najdražjimi. Ne bi bilo slabo, če bi pobrskali tudi za kakšno katoliško aplikacijo, ki vam lahko pomaga ohranjati dobro duhovno povezavo z Bogom. Telefon vam lahko pomaga ugotoviti, kdaj in kje je maša tam, kjer ste na dopustu.

Fotografiranje čudovitih fotografij je vaja v premišljevanju
Fotografiramo čudovite kraje in pokrajine, ki jih obiskujemo. Bog je iz ljubezni ustvaril te čudovite kraje. Spustite telefon za minuto in ne skrbite toliko, če nečesa ne fotografirate. Samo uživajte v razglednici, ki jo je Bog naredil za vas.

Izkoristite čas za celjenje ran
Hitrost in intenzivnost, s katero opravljamo naloge preko leta, običajno v družinah pusti nekaj ran, zlasti v zakonih. Dobro si je vzeti čas za pristen pogovor in zaceliti te rane.

Dobro branje je tudi molitev
Včasih si, tudi na dopustu, ne vzamemo časa za molitev. Morda se nam zdi, da nismo povezani z Bogom. Res je, molitev je pomembna, toda ko se pozno odpravite v posteljo in vstanete pozneje, kot je to običajno na počitnicah, je težko dobro moliti. Ne dopust ne jemljite lahkih počitniških branj, ki človeka lahko pustijo praznega, ampak vzemite dobro knjigo, ki vam bo pomagala duhovno rasti. Vera ni dolgočasna: življenjepisi svetnikov ali osebna pričevanja so lahko izjemno pustolovsko branje.

Dajte tistim, ki nimajo. Naučite se videti Jezusa v drugih
Jezus je tam v tistih, ki trpijo in so nesrečni. Takšni ljudje so tudi ob turističnih znamenitostih. Pozabimo pogledati naokrog in ugotoviti, da morda tistim okoli nas ne gre tako dobro kot nam samim. Potrudite se ljudi opaziti. Dopust je pravi čas za uresničitev telesnih del usmiljenja.

Ne nosite rezervne prtljage
Pustite doma stvari, ki lahko ostanejo doma. Pustite delo v službi. Naj bo na vaših počitnicah zares malo stvari: družina, prijatelji, nekaj oblačil, malo denarja (in tudi to ni vedno potrebno), hrana in še posebej Bog! Ne polnite kovčka z nepotrebnimi stvarmi, ki vam bodo le preprečile počitek. Namesto tega prinesite tiste stvari, ki vam pomagajo obnoviti moči, da se boste v siceršnjo rutino resnično vrnili prenovljeni.

“Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek” (Mt 11,28)


PASTORALNI DOGODKI

Na prvi petek, 1. julija, vabljeni k sveti spovedi, češčenju Najsvetejšega in k sveti maši.

Zahvalna sveta maša ob sklepu škofijskega dela sinode, bo na praznik zavetnikov škofije Murska Sobota sv. bratov Cirila in Metoda, v torek, 5. julija 2022, ob 19. uri, v soboški stolnici. Sv. mašo bo vodil škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf ob somaševanju duhovnikov. Vabljeni smo k molitvi za škofijo in našega škofa Petra.

ORATORIJ za župniji Murska Sobota in Martjanci bo letos potekal v Murski Soboti, od 4. julija do 9. julija. Letošnji oratorij nosi naslov: “Za Božjo slavo.” Otroci bodo spoznavali lik sveta Ignacija Lojolskega. PRIJAVNICO bodo otroci dobili pri verouku, na spletni strani župnije ter v župnijski pisarni. Prijave zbiramo do nedelje 26. junija v župnijski pisarni.

Slavilna sveta maša bo v torek, 12. julija, ob 19. uri. Po sveti maši bo slavljenje pred Najsvetejšim ter molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

V nedeljo 24. julija, je KRIŠTOFOVA NEDELJA, pri vsaki sveti maši bo blagoslov avtomobilov in šoferjev. Povabljeni smo, da za vsak srečno prevožen kilometer, darujemo dar za misijonsko akcijo MIVA. Ob izhodu iz cerkve bo košarica, kamor lahko darujete svoj dar.

V četrtek 28. julija, je obletnica posvetitve naše stolnice. Vsak od nas je poklican, da je živi kamen, ki sestavlja našo župnijo.

Vabljeni na jesensko romanje župnij Murska Sobota in Martjanci v Medžugorje, ki bo od 13.-16. septembra. Prijavite se v župnijski pisarni.


ŽUPNIJA MURSKA SOBOTA

V mesecu juliju ne bomo obiskovali bolnikov po domovih.

V četrtek pred prvim petkom, 30. junija, vabljeni k sveti spovedi, češčenju Najsvetejšega in k sveti maši.

V nedeljo, 3. julija ob 10. uri bo proščenje v Lukačevcih. Sveto mašo bo daroval msgr. Franc Režonja.

V sredo, 13. julija, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

V nedeljo, 17. julija ob 10. uri, bo proščenje na Pušči. Sveto mašo bo daroval msgr. Franc Režonja.

V petek, 22. julija, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Molili in prosili bomo za naš vrtec Lavra.

V nedeljo, 24. julija, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Vabljeni člani Združenja Marije Pomočnice.

Maša in procesija 14. avgusta 2022 v Murskih Črncih ne bo ob 20. uri, ampak ob 21. uri. Maša v Rakičanu ne bo 15. septembra, ampak 7. oktobra ob 18. uri.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek pri večerni sveti maši. Sveto mašo pa obhaja vsak četrtek zvečer.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu juliju (3. julija) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu juniju ste za obnovo trga darovali 3.315,00 EUR. Bog plačaj za vse vaše darove!


ŽUPNIJA MARTJANCI

V mesecu juliju ne bomo obiskovali bolnikov po domovih.

Vsak petek vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim ob 17.00 uri!

V nedeljo 24. julija, je KRIŠTOFOVA NEDELJA, pri sveti maši bo blagoslov avtomobilov in šoferjev. Povabljeni smo, da za vsak srečno prevožen kilometer, darujemo dar za misijonsko akcijo MIVA.


8 stvari, ki bi jih moral storiti vsak katoličan, ko ima slab dan

Slab dan? Tudi to se zgodi. Včasih pogosteje, kot bi želeli. Vendar pa s slabimi dnevi nihče ni in ne sme biti opredeljen. Namesto tega bi ga morala opredeljevati njegova krščanska vztrajnost v veri, upanju in dobrodelnosti v težkih časih. Tu je nekaj praktičnih in duhovnih nasvetov za najbolj zapletene trenutke:

NAREDITE PREMOR: Vzemite si trenutek. Zadihajte. Zberite se. OBRNITE SE NA SVETEGA DUHA: Prosite ga, da pride, da napolni vaše srce in prižge ogenj njegove ljubezni v vas. Vdihnite dih življenja, ki ga je dal Sveti Duh. “Sad Duha pa je: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blágost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samo-obvladanje. Zoper te stvari ni postave.” (Gal 5,22–23). DOVOLITE SI MALCE TRPETI: Trpljenje je v nasprotju z vsem, kar svet šteje za prednostno nalogo. Trpeti pomeni opustiti udobje in stabilnost zaradi izzivov in boja. To je resnično pot, ki prek križa vodi v večno življenje. Združite svoje težave z Jezusovim trpljenjem za grešnike, duše v vicah, prijatelja v stiski ali kaj podobnega. PREMIŠLJUJTE: Premišljujte z modrostjo Svetega Duha. Kaj se dogaja? Zakaj imam težave? V čem je problem? Je to greh? Me ovira strah? Samozavedanje in samo-spoznanje zahtevata resničen pogum. Bodite iskreni do sebe in do Boga. POSLUŠAJTE: Odprite Sveto pismo – Božjo besedo in ta naj vam spregovori. “Božja beseda je živa in učinkovita, (…) presoja občutke in misli srca” (Heb 4,12). Preberite poglavje ali odlomek, ki vas še posebej izziva, ali pa premišljujte ob svojem najljubšem verzu iz Svetega pisma. Ponižno poslušajte tudi druge. Sprejmite predloge duhovnega voditelja, modre osebe ali zaupanja vrednega družinskega člana ali prijatelja. Prosite jih, naj molijo za vas. Vi pa molite zanje. ODPUŠČAJTE IN VAM BO ODPUŠČENO. ODPUŠČAJTE TUDI SEBI: Odpuščanje je čudovito. Je polno ponižnosti in je resnično. Če je potrebno, opravite dobro in iskreno spoved v zakramentu sprave, spokorite se, odpustite tistim, ki so vas užalili in odpustite sebi. Kot je rekel sveti Janez Pavel II., je spoved dejanje poštenosti in poguma – dejanje zaupanja v milost ljubečega in odpuščajočega Boga. ODLOČITE SE: Zdaj, ko ste si vzeli nekaj časa za razmislek, se odločite. Vztrajajte v veri, tako da verujete in sledite vsemogočni moči Boga in resnicam Cerkve. Vztrajajte v upanju, tako da živite z željo po nebeškem kraljestvu in spoznanju, da tam prebiva končna sreča. Vztrajajte v dobrodelnosti ali v ljubezni, ljubite Boga nad vsem in bližnjega kot samega sebe. BODITE HVALEŽNI … IN SE PRIPRAVITE: Izzivi, težave in “slabi dnevi” prihajajo in odhajajo, vendar se vedno zahvaljujte, ker nas spremljajo zato, da vedno ostanemo resnični učenci Jezusa Kristusa. “Vedno bodite veseli; nikoli ne nehajte moliti; v vsem se zahvaljujte, ker je to božja volja v Kristusu Jezusu do vas (1 Tes 5,16–18). Bodite pripravljeni na izzive, odzovite se kot učenci in se trdno zavežite, da boste živeli po evangeliju.