Meni Zapri

Župnijski list št. 08/22

Leto XXVI — Številka 8 — avgust 2022

Izjava Slovenske škofovske konference ob odločitvi Ustavnega sodišča glede redefinicije zakonske zveze in možnosti posvojitve otrok v istospolne skupnosti

V Katoliški cerkvi z obžalovanjem sprejemamo nedavni odločitvi Ustavnega sodišča Republike Slovenije, s katerima je ukinilo dosedanje razumevanje zakonske zveze med osebama različnih spolov ter uzakonilo možnost posvojitve otrok v istospolne skupnosti.

V skladu z naukom Cerkve je zakonska zveza skupnost enega moškega in ene ženske, vsak otrok pa ima pravico, da je posvojen v družino očeta in matere. Posvojitev otroka tudi ne spada med človekove pravice, zato je še toliko bolj pomembno, da so v ospredju pravice otroka in njegovih optimalnih možnosti za rast in razvoj. Omenjeni odločitvi Ustavnega sodišča sta v globokem nasprotju tako z naravnim razumevanjem zakonske zveze, družine, očetovstva in materinstva kot tudi s slovensko zgodovino, kulturo in pravno tradicijo. 53. člen Ustave RS določa: »Država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere.«

Navedeni določbi spreminjata pojmovanje družine in ustvarjata zmedo na področju oblikovanja identitete otrok, ki bodo posvojeni v istospolne skupnosti. Vsak otrok ima pravico, da izve, kdo so njegovi biološki starši. Namen odločb je zanikati človeško naravo, zavrniti naravne stvarnosti moškega in ženske kot dopolnjujočih se bitij in doseči nov družbeni red, v katerem se bo vsaka oseba lahko oblikovala po lastnih željah ne glede na naravne danosti.

Ne nasprotujemo temu, da v Republiki Sloveniji zagotavljamo temeljne človekove pravice za vse državljane, vendar ne na račun pojmovanja zakonske zveze in temeljnih pravic otrok. Škofje podpiramo stališče papeža Frančiška, ki je dejal, da za zakonodajnimi redefinicijami zakonske zveze stoji sporna ideologija spola, ki relativizira moški in ženski spol. Otrok za zdrav psihosocialni razvoj potrebuje dva spolno različna starša in dva različna načina izražanja ljubezni in čutenja. Očetovstvo in materinstvo ne pomenita zgolj opravljanja dveh različnih vlog, temveč sta naravni danosti, ki ju ni mogoče zanikati.

Pričakujemo, da omenjeni odločitvi ne bosta odprli vrat omejitvam svobode izražanja ter verske svobode državljanov in verskih skupnosti še posebej takrat, ko bodo javno izražali naravno razumevanje zakonske zveze in pravico otrok do posvojitve v družino očeta in matere. Prav tako pričakujemo, da bo Ustavno sodišče v prihodnje ponovno premislilo omenjeni odločbi in ustrezno zaščitilo vrednote zakonske zveze, družine, očetovstva in materinstva ter pravice otrok.

Škofje vse vernike vabimo, da družino postavijo na osrednje mesto svojega življenja in se zavzamejo za varovanje zakonske zveze med moškim in žensko. Mlajšim rodovom naj stojijo ob strani in jim posredujejo krščanski pogled na zakon in družino. Poleg tega jih spodbujamo, da se na aktiven in demokratičen način zavzemajo za zaščito družinskega življenja v Sloveniji.

Msgr. dr. Andrej Saje, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference


PASTORALNI DOGODKI

Na prvi petek, 5. avgusta, vabljeni k sveti spovedi, češčenju Najsvetejšega in k sveti maši.

Slavilna sveta maša bo v torek, 2. avgusta, ob 19. uri. Po sveti maši bo slavljenje pred Najsvetejšim ter molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

V nedeljo, 14. avgusta, bo v Murskih Črncih ob 21. uri praznična sveta maša – vigilije praznika Marijinega Vnebovzetja in procesija z lučkami. K večerni sveti maši prinesite sveče. Slovesnost bo vodil nekdanji soboški župnik msgr. Franc Režonja. Kdor želi in more vabljen k peš romanju v Murske Črnce iz Martjanec, Murske Sobote ali sosednjih vasi.

Dar za sveto mašo – Na seji Slovenske škofovske konference so škofje sklenili, da je od 1. septembra 2022 mašni štipendij (dar za mašo) 23,00 EUR; mašni štipendij za gregorijanske pa 750,00 EUR.


ŽUPNIJA MURSKA SOBOTA

Do konca tega koledarskega leta so vsi mašni nameni zasedeni. Hvala za razumevanje.

V mesecu avgustu bomo obiskovali bolnike po domovih in sicer v petek, 5. avgusta. Bolnike in ostarele prijavite do srede 3. avgusta v župnijski pisarni.

V četrtek pred prvim petkom, 4. avgusta, vabljeni k sveti spovedi, molitveni uri pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice in k sveti maši.

V soboto, 13. avgusta, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

V ponedeljek, 15. avgusta ob 10. uri bo proščenje v Murskih Črncih. Sveto mašo in procesijo na predvečer, 14. avgusta ob 21. uri, bo v Murskih Črncih daroval msgr. Franc Režonja.

V ponedeljek, 22. avgusta, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Molili in prosili bomo za naš vrtec Lavra.

V sredo, 24. avgusta, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Vabljeni člani Združenja Marije Pomočnice.

Maša v Rakičanu ne bo 15. septembra, ampak 7. oktobra ob 18. uri.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek pri večerni sveti maši. Sveto mašo pa obhaja vsak četrtek zvečer.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu avgustu (7. avgusta) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu juliju ste za obnovo trga darovali 4.650,00 EUR. Bog plačaj za vse vaše darove!


ŽUPNIJA MARTJANCI

V mesecu avgustu bomo obiskovali bolnike po domovih in sicer v petek 12. avgusta. Bolnike in ostarele prijavite pri g. Stanislavu do srede 10. avgusta.

Vsak petek vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim ob 17.00 uri!

Dar za sveto mašo – Na seji Slovenske škofovske konference so škofje sklenili, da je od 1. septembra 2022 mašni štipendij (dar za mašo) 23,00 EUR; mašni štipendij za gregorijanske pa 750,00 EUR.

V mesecu septembru bomo začeli s svetimi mašami ob sredah zjutraj, tako da ob sredah maše zvečer ne bo!


Kaj Cerkev uči o obrekovanju?

Katoliška cerkev nasprotuje sleherni obliki obrekovanja in zagovarja dostojanstvo vsakega človeka. Glede obrekovanja zagovarja Jezusov nauk in si prizadeva pri vsakem posameznem človeku poudarjati njegovo dostojanstvo.

Katekizem Katoliške cerkve obrekovanje uvršča med kršitve osme Božje zapovedi. Kristusovi učenci so “oblekli novega človeka, ki ga je Bog ustvaril v resnični pravičnosti in svetosti” (Ef 4,24). “Zato proč z lažjo” (Ef 4,25), “znebite se vsake hudobije in zvijačnosti, hinavščine in nevoščljivosti in vsakršnega obrekovanja.”

Krivo pričanje in kriva prisega. Kadar je resnici nasprotujoče govorjenje izrečeno pred javnostjo, dobi posebno težo. Pred sodiščem postane krivo pričevanje. Če je podano pod prisego, gre za krivo prisego. Tovrstna dejanja prispevajo k temu, da je bodisi nedolžen človek obsojen bodisi krivec oproščen ali pa da se poveča kazen, ki si jo je obtoženec nakopal. Taka dejanja močno škodujejo izvrševanju pravice in pravšnosti obsodbe, ki jo izrekajo sodniki. KKC 2475-2476

Ta Božja zapoved obsega najrazličnejše prestopke proti človeški osebi, ob tem pa vedno spoštuje njen ugled. Spoštovanje ugleda osebe prepoveduje sleherno stališče in besedo, ki bi ji lahko povzročila krivično škodo. Oseba postane kriva:
• prenagljene presoje: kdor, četudi po tihem, brez zadostne podlage kot resnično domneva moralno napako bližnjega;
• odvračanja: kdor brez objektivno utemeljenega razloga razkrije tuje zmote in napake osebam, ki jih dotlej niso poznale;
• klevetanja: kdor s pripombami, ki so v nasprotju z resnico, škoduje ugledu drugih in daje povod za napačne sodbe o njih.

Obenem, ugotavlja Katekizem, lahko obstaja “objektivno utemeljen razlog”, da človekove napake razkrijemo javno. Tega ni preprosto razvozlati in v večini primerov ne bi smeli javno izpostavljati napak druge osebe. Tudi sam Jezus nas je prosil, naj spor rešimo zasebno, preden gremo na sodišče.

“Če tvoj brat greši, pojdi in posvari ga na štiri oči. Če te posluša, si pridobil svojega brata. Če pa te ne posluša, vzemi s seboj še enega ali dva, da se vsa zadeva ugotovi po izjavi dveh ali treh prič. Če jih ne posluša, povej Cerkvi.” (Mt 18,15-17)

Toda tudi v tem primeru Jezus predlaga, da “poiščimo pomoč v Cerkvi” pri reševanju težave, namesto da jo poskušamo reševati javno. Obrekovanje je resen greh, ki je v nasprotju z Božjimi zapovedmi, najboljši način za rešitev takšnega spora pa je vedno zasebno, stran od oči javnosti.

Nekaj namigov, s katerimi se bomo izognili opravljanju in obrekovanju

NE OBREKUJTE
Opravljanje – sploh pa obrekovanje – je podobno pernatemu vzglavniku, s katerim mahamo s hriba, da perje odleti v vse smeri. Tudi če bi hoteli zbrati vsa peresa, je to nemogoče. Enako je s širjenjem govoric. Ko enkrat odpremo usta, škode ni več moč popraviti.

NE PODŽIGAJTE GOVORIC
Če boste tratili solze in moč, da bi popravili sleherno laž in skušali pojasniti vse govorice, se boste izčrpali. Vprašajte se, ali si oseba, ki o vas grdo govori, zasluži imeti nadzor nad vašim dnevom. Čeprav ste morda prizadeti zaradi njenih besed, se lahko še vedno odločite, da boste ohranili mir. Ne dopustite, da bi govorice vplivale na to, kako gledate nase. Kdor o vas govori škodljive stvari, v resnici skriva svojo bolečino. Sočustvujte z osebo, ki vas obrekuje. Zmolite kaj zanjo.

ODPUSTITE
Apostol Pavel pravi, naj tiste, ki nas preganjajo, blagoslavljamo in jih ne preklinjamo, nikomur naj ne vračamo hudega s hudim in naj skušamo skrbeti za dobro pred vsemi ljudmi. Namesto da bi se predajali jezi, odpustite. To je največje dejanje ljubezni, ki ga lahko namenite človeku, ki vas je prizadel. Čeprav je posebej težko odpustiti drugemu, medtem ko še trpite, ne odlašajte. Tudi Jezus je odpustil tistim, ki so ga križali, ko je še visel na križu.

(Aleteia.si)