Meni Zapri

Župnijski list št. 1/15

Leto XIX — Številka 1 — 4. januar 2015

BOŽIČNA POSLANICA NAŠEGA ŠKOFA
msgr. dr. Petra Štumpfa

Bog je poslal svojo večno Besedo ljudem v točno določenem času vladavine rimskega cesarja Avgusta in judovskega oblastnika Heroda Velikega. Rimski imperij je obvladoval velik del sveta. Zakon oblasti je omogočal mir – ni bilo vojn. Toda to je bil samo državniški mir. V resnici so bili ljudje nemirni. Nad seboj so čutili nestrpnost rimske nadvlade. Starodavne prerokbe Svetega pisma so napovedovale Odrešenika, ki bo od Božjega prestola prinesel mir, ki bo trajal in ne bo nikoli minil. Ko je bila noč sredi svojega teka, je v betlehemski votlini Beseda meso postala in se naselila med nami. V Jezusu Kristusu je Bog postal človek in tako vzpostavil zavezo med nebesi in zemljo. Bog se je odločil za stalno prisotnost med ljudmi. Prišel je, da ne bi odšel. Prišel je, da ne bi razočaral. Prišel je, da bi bil vsakdo svoboden – brez strahu in suženjskih okov hudobije. To je sporočilo prvega božiča.

Kakšno pa je sporočilo letošnjega božiča? V adventu nas je Božja Beseda opozarjala, naj bomo pripravljeni tudi na drugi prihod, ko bo Jezus prišel kot sodnik vsega stvarstva. Ob vesoljni sodbi bomo sojeni po tem, kakšni smo bili do ljudi, ki so potrebovali našo pomoč in naklonjenost. Kdo še o tem razmišlja? Moram izraziti zaskrbljenost zaradi nestrpnosti, ki se v raznih oblikah širi med nami. Delitve, ločitve in obtoževanja so naše vse pogostejše spremljevalke. Malokdo živi v spravi in miru z drugimi.

V jaslicah po naših cerkvah in domovih nam Božje Dete govori: »Krščen ali nekrščen – Slovenec, Madžar, Rom ali Hrvat – z desne ali leve politične opcije – ni važno, kdo ali kaj si: Človek si! Človek, ustvarjen po podobi živega Boga.« Letošnji božič naj bo tudi čas večje strpnosti med nami. Potrpeti je treba! Vsak ima svoja hrepenenja, želje, pa tudi slabosti in nemoči. Na svetu smo zato, da drug drugemu pomagamo nositi bremena.

V letu 2015 sebi in vam želim, da bi dialog, sožitje, solidarnost in usmiljenje postali naši spremljevalci! Bodimo strpni in Bog miru bo z nami vsemi!


Z novim letom velja v naši župniji nov urnik maš ob nedeljah in praznikih:
MAŠE OB NEDELJAH: 7.00, 8.30, 10.00 IN ZVEČER!
MAŠE OB PRAZNIKIH (med tednom): 8.00, 10.00 IN ZVEČER!

V sredo, 7. januarja, začenjamo z rednim veroukom!

Škofijsko srečanje kolednikov, bo v soboto, 10. januarja, v župniji Bakovci. Program se bo začel ob 10.00 uri. Pričevala bo s. Tadeja Mozetič, ki deluje kot misijonarka v Paragvaju. Lepo vabljeni!

V soboto 10. januarja, lepo vabljeni, na božični koncert zbora Chorus in Angelskih biserov po večerni sveti maši.

V torek, 13. januarja bo ob 17. uri molitvena ura pred Najsvetejšim. Vabljeni člani in članice BRATOVŠČINE FATIMSKE MARIJE.

Slavilna maša molitvene skupine Prenova v Duhu, bo v torek 13. januarja. Po maši molitev pred Najsvetejšim!

V četrtek, 15. januarja ob 18.30 uri, lepo vabljeni na koncert komornega zbora Glasbene šole iz Murske Sobote.

Molitvena osmina za edinost kristjanov bo potekala od 18. do 25. januarja. V nedeljo, 18. januarja, bo ob 18.00 uri, ekumensko bogoslužje v naši stolnici, ki se ga bosta udeležila naš škof dr. Peter Štumpf in evangeličanski škof Geza Filo ter pastor Binkoštne cerkve. Zaradi tega dogodka bo nedeljska maša zvečer ob 17.00 uri.
V nedeljo, 25. januarja, ob 18.00, nas bo obiskal pravoslavni zagrebškoljubljanski metropolit, ki bo v naši stolnici vodil pravoslavno liturgijo. Tudi to nedeljo bo večerna sveta maša ob 17.00 uri!

VERSKI TISK 2015 – V prihodnjih dnevih in tednih obnovite naročnino za verski tisk 2015. Celoletna naročnina za Družino je – 93,60 EUR, če pa plačate do konca meseca januarja pa 89,44 EUR; za Ognjišče je – 28,50 EUR. Naročnino obnovite v župnišču, pri poverjenikih ali direktno pri založbi.

Naš g. škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsako sredo in petek zvečer. Somaševanje pa vodi v petek pri jutranji sveti maši.

Spoved v stolnici je vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 10. januarja 2015, ob 8. uri: Ulica Staneta Rozmana.
– v soboto, 17. januarja 2015, ob 8. uri: Ulica Štefana Kovača in Šercerjevo naselje.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.