Meni Zapri

Župnijski list št. 1/18

Leto XXII — Številka 1 — 31. december 2017

Dobro, pošteno, pravično in sveto
– božično voščilo slovenskih škofov –

Dragi bratje duhovniki, redovniki, redovnice, verniki in vsi ljudje dobre volje!

Evangelisti, predvsem Luka, opisujejo božični dogodek, ko se je Bog sklonil k nam ljudem, ko je Večni postal človek, da bi za vedno ostal z nami. To vsebino premišljujemo, to vsebino oznanjamo, to vsebino skušamo živeti. Božično skrivnost, ki nam je otipljivo blizu v jaslicah, globoko in pristno doživljajo otroci. Odrasli pogosto preveč razumsko dojemamo skrivnosti Božjega učlovečenja. Toda čim bolj smo otroci, bolj čutimo nevidni dotik Božje roke, ko se On, nevidni, dotika našega srca. In predvsem to naj bi se v božičnih dneh zgodilo. Tudi poklicni oznanjevalci vesele novice in vsi verniki naj bi doživeli Božji dotik. Da bi se učlovečeni Bog tako dotaknil našega srca, da bi ostalo »dobro, pošteno, pravično in sveto«, kakor je zapisal Božji služabnik Alojzij Kozar.

In ravno zato je Bog postal človek. Zato Bog vedno znova prihaja med nas. Zato se Bog vedno znova dotika našega srca, da bi to srce (p)ostalo »dobro, pošteno, pravično in sveto«. Dobro – kar je temeljna odlika vsakega človeka in kar se izraža v vsakdanjih drobnih dejanjih. Pošteno – kar je profesor dr. Anton Trstenjak posebej označil kot značilnost Slovencev, ki pa danes žal vse bolj izginja. Pravično – kar presega zavezanost zakonu, pravilom in predpisom ter ohranja Božji pogled na človeka in svet. Sveto – kar povzema vse druge kreposti in je končni cilj in najvišja sreča vsakega človeka.

Želimo, da bi bilo vsako srce »dobro, pošteno, pravično in sveto«. Naj ta želja v teh božičnih praznikih doseže vse ljudi dobre volje in naj bo to vodilo vsakega človeka tudi v novem letu 2018. Blagoslovljen božič želimo vsem bolnim in trpečim, vsem rojakom v zamejstvu in po svetu, pa tudi tistim, ki v izpovedovanju vere niso združeni z nami. Naj nas vse združuje prizadevanje, da bi bilo vsako srce »dobro, pošteno, pravično in sveto«.

Vaši škofje


Na prvi četrtek in petek vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim, sveti spoveti in k sveti maši. K večerni sveti maši na prvi petek vabimo birmance in starše!

V soboto, 6. januarja, obhajamo praznik Gospodovega razglašenja – sveti trije kralji. Maše bodo ob 8., 10. in zvečer ob 18.00 uri. K večerni sveti maši vabljeni veroučenci. Prinesete škatlice iz adventne akcije “Otroci za otroke”.

V ponedeljek, 8. januarja, začenjamo z rednim veroukom!

Slavilna maša molitvene skupine Prenova v Duhu, bo v torek, 9. januarja, ob 18.00 uri. Po maši molitev pred Najsvetejšim in molitev za ozdravljenje!

Škofijsko srečanje kolednikov, bo v soboto, 13. januarja, v župniji Sv. Jurij v Prekmurju. Program se bo začel ob 10.00 uri. Lepo vabljeni!

V soboto, 13. januarja, fatimski spomin, člani bratovščine Fatimske Marije vabljeni, ob 17. uri, k molitveni uri pred Najsvetejšim in sveti maši. Po maši pa na skupno srečanje v župnijsko dvorano, kjer bomo praznovali 20. obletnico fatimske bratovščine.

VERSKI TISK 2018 – V prihodnjih dnevih obnovite naročnino za verski tisk 2018. Celoletna naročnina za Družino – 98,80 EUR; za Ognjišče – 30,90 EUR. Naročnino obnovite v župnišču do 17. januarja, ali direktno pri založbi.

Proščenja in slovesnosti v letu 2018:
– 6. maj: Krog
– 20. maj: Satahovci
– 1. julij: Lukačevci
– 15. julij: Pušča
– 15. avgust: Murski Črnci
– 9. september: Rakičan
– 16. september: Borejci
– 20. maj: Sv. birma
– 27. maj: Prvo sveto obhajilo
– 3. junij: Izpoved vere

Naš g. škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek zvečer. Somaševanje pa vodi ob četrtkih pri jutranji sveti maši.


ČIŠČENJE CERKVE:

– v PETEK, 5. januarja 2018, ob 8. uri: Miklošičeva in Bevkova ulica in naselje Ljudske pravice.
– v soboto, 13. januarja 2018, ob 8. uri: Prešernova ulica in ulica ob Kanalu.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.