Meni Zapri

Župnijski list št. 10/14

Leto XVIII — Številka 10 — 11. maj 2014

“Spet kliče nas venčani maj…”

“Spomni se, o premila Devica Marija, da še nikdar ni bilo slišati, da bi ti koga zapustila, ki je pod tvoje varstvo pribežal, tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal. S tem zaupanjem hitim k tebi, o Devic devica in mati; k tebi pridem in pred teboj vzdihujoč grešnik stojim; nikar ne zavrzi, o mati besede, mojih besed, temveč jih milostno poslušaj in usliši.”

Molitev, ki pove skoraj vse. Tako kot mati sinu ne odreče nič dobrega, tako tudi o naši nebeški materi ni bilo slišati, da bi koga zapustila. Nihče, ki se zateka pod njen plašč ne ostane praznih rok. Marijino ravnanje priča, da kadar je ljubezen do Boga zares popolna, se takoj prelije v velikodušno ljubezen do bližnjega. Koliko milosti so že prejeli ljudje, ki so iz jasnih znamenj dobro vedeli, da so jih prejeli po Mariji. Marijino vlogo sredi Božjega ljudstva lahko primerjamo vlogi svetlega oblaka, ki je ljudstvu v puščavi podnevi dajal osvežitev, ponoči pa luč na poti proti obljubljeni deželi, da je moglo potovati tudi ponoči. V tem smislu moremo Marijino vlogo orisati s podobo lune. Luna ne izžareva svoje svetlobe, ampak sončno, ki jo prejema in odseva na zemljo. Tudi Marija ne sije v svoji svetlobi ampak v Kristusovi. Luna sveti ponoči, ko je sonce zašlo in preden bo znova vzšlo, tako tudi Marija pogosto sveti tistim, ki hodijo skozi noč vere in preizkušenj, ali živijo v temi greha. Ko sonce zjutraj vzide, stopi luna v ozadje, in si ne domišlja, da more tekmovati z njim; tako je, kadar pride Kristus v duše in jih obišče s svojo navzočnostjo: Marija stopi vstran in pravi kakor Janez Krstnik: Moje veselje je dopolnjeno. On mora rasti jaz pa se manjšati.

Dragi verniki, z veselejm častimo Devico Marijo v njenem mesecu majniku. Molitev rožnega venca, ko skupaj z Marijo premišljujemo skrivnosti Jezusovega življenja, naj nam pomaga živeti po vzoru Žene, ki je blagoslovljena med ženami in miloti polna.

Dušni pastirji


V torek, 13. maja, fatimski spomin, k molitvi pred Najsvetejšim vabljeni člani fatimske bratovščine.

Veroučenci vabljeni k šmarnicam v župnijsko cerkev ali po vaseh, kjer so kapele!

Jutri, v ponedeljek, začenjamo z duhovno pripravo na prvo sveto obhajilo. Starše in prvoobhajance vabimo k večernim svetim mašam.

Škofijska Karitas Murska Sobota bo, po več letih iskanja primernih prostorov za ljudsko kuhinjo, brezplačnega zdravnika in druge karitativne programe, v sredo, 14. maja 2014, v škofijski zgradbi odprla Lazarjev dom. Ob 10.00 uri bo sveta maša v stolnici, ob 11.00 uri blagoslov in odprtje doma in nato ob 12.00 uri kosilo. Lepo vabljeni!

Slovesnost prvega svetega obhajila bo v nedeljo, 18. maja, ob 10.00 uri! K zakramentu svete spovedi in evharistije bo prvič pristopilo 70 veroučencev naše župnije. Priporomačmo jih v molitev!

V nedeljo, 18. maja, maše ob 9.00 uri, ne bo!

V soboto, 24. maja, bo za člane Združenja Marije Pomočnice ob 18.00 molitvena ura, ob 19.00 pa bo sveta maša, med katero bo obnovitev obljub vseh članov. Po maši sledi družabno srečanje v župnijski dvorani.

V soboto, 24. maja 2014, ob 20. uri bo v naši cerkvi tradicionalni sakralni koncert MePZ Štefana Kovača iz Murske Sobote, ki ga vodi Tomi Bušinoski. Lepo vabljeni.

V soboto, 21. junija, bo vseslovensko romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje. To romanje že skoraj 50 let organizira tiskovno društvo Ognjišče. Osrednja slovesnost bo ob 10. uri. Srečanje se bo začelo ob 9. uri na ploščadi pred Baziliko Marije Pomagaj z molitvijo. Tudi iz naše župnije bo peljal avtobus, prijave zbiramo na župnišču!

Zbiranje ODPADNEGA PAPIRJA se nadaljuje. Pripeljite ga na župnijsko dvorišče in ga odložite pred zabojnik. Hvala.

DELOVANJE ŽUPNIJSKE KARITAS:
– Dežurstvo (delitev oblačil): vsak prvi ponedeljek v mesecu, od 15.30 do 17.00 ure.
– Sprejemanje oblačil: vsak drugi petek v mesecu, od 16.00 do 17.00 ure. Na ta dan, člani župnijske Karitas, samo sprejemajo oblačila in ne izdajajo oblačil ali hrane!

Priložnost za sveto spoved v stolnici, je vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 17. maja 2014, ob 8. uri: starši letošnjih prvoobhajancev.
– v soboto, 24. maja 2014, ob 8. uri: Satahovci 1. skupina.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: v mesecu maju bo drugi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.