Meni Zapri

Župnijski list št. 10/16

Leto XX — Številka 10 — 8. maj 2016

Telesna dela usmiljenja – ŽEJNE NAPAJATI

Kako začudeni so bili, tako tisti, ki so dali piti, kot oni, ki tega niso naredili, ko jim Gospod pravi »žejen sem bil in ste mi dali oziroma mi niste dali piti.«. Živimo v krajih, ki se, hvala Bogu, ne soočajo s pomanjkanjem pitne vode in se nam zdi samoumevno, da iz pipe priteče voda. Po drugi strani pa imamo, sicer skromne, izkušnje, kako hudo je, ko se soočimo z žejo, sušo, varčevanjem vode … Malokdaj pomislimo, da nimajo vsi prebivalci našega planeta take sreče in da je na svetu na milijone ljudi, ki trpijo in umirajo zaradi pomanjkanja vode. Obilica vode, ki nam je darovana, nas ne sme zaslepiti, da ne bi prepoznali v bližnji in daljni okolici tistih, ki potrebujejo prav naš kozarec vode.

Kako lahko uresničujemo telesno delo usmiljenja: žejne napajati? Nekaj konkretnih predlogov: – pij, kar je zdravo za tvoje telo – vodo namesto gaziranih pijač – nekoga povabi in mu podari kavo, čaj, vodo, sok … – pozanimaj se, če Karitas potrebuje tudi plastenke vode – skrbno zapiraj pipo pri umivanju – pozanimaj se, če Misijonsko središče Sloveniji potrebuje sredstva, s katerimi bi misijonarji gradili vodnjake – pozanimaj se, kako bi lahko konkretno pomagal v krajih, ki jih trenutno pesti huda suša – uporabljal naravi prijazna pralna sredstva in šampone – beri Sveto pismo, ki napaja tvojo dušo.

Jezus tako kot hrano, tudi žejo povezuje z duhovno potrebo. Sam priznava svojo žejo pri srečanju s Samarijanko in na križu, vendar vedno v povezavi z duhovno platjo. Samarijanko spomni na njeno potrebo po Živi vodi, na križu pa izrazi svojo žejo, ko izpolnjuje svoje poslanstvo kot človek. Ko v Kani Galilejski spremeni vodo v vino, s tem ovrednoti darovanjsko ljubezen. Žeja je torej v duhovnem smislu hrepenenje po ljubezni. To pomeni biti žejen ljubezni in dajati ljubezen. Hrepenenje po ljubezni je osnovna človekova potreba in se kaže tudi telesno . Vsi si želimo objema, sočutja, nežnosti, bližine. Jezus nas torej uči, naj združimo žejo in potrebo po ljubezni in nanjo odgovarjamo.


V sredo, 11. maja, ob 18.00 uri se bo g. škof v cerkvi srečal z birmanci, starši in botri, med mašo bo na razpolago za sveto spoved staršev in botrov.

V petek, 13. maja, fatimski spomin, k molitvi pred Najsvetejšim vabljeni člani fatimske bratovščine.

Veroučenci vabljeni k šmarnicam k sestram Hčera Marije Pomočnice ob 18.00 uri ali po vaseh, kjer so kapele!

V soboto, 14. maja 2016, ob 20. uri, vas vabimo na sakralni koncert dveh zborov dveh partnerskih mest z naslovom Obudimo glasbene vezi – koncert pobratenih mest Murska Sobta in Ingolstadt. Nastopila bosta Jugendkammerchor Ingolstadt pod vodstvom Eva-Marie Atzerodt in MePZ Štefana Kovača pod vodstvom Tomija Bušinoskega. Lepo vabljeni.

Slovesnost birme bo v nedeljo, 15. maja, ob 10.00 uri! Vse tiste, ki prihajate k sveti maši ob 10. 00 uri, prosimo, da se razporedite k drugim mašam in pustite mesto birmancem, staršem, botrom in sorodnikom.

15. maj je letos čudovit dan, saj združuje svetovni dan družine in binkošti. Tako bomo na ta poseben dan imeli Slavljenje za družine v vrtcu Laura. Začetek slavljenja bo ob 15.00 uri. Lepo vabljeni!

V soboto, 21. maja, bo sveta spoved za prvoobhajance in starše. S spovedjo bomo začeli ob 10.00 uri. V ponedeljek, 23. maja, začenjamo z duhovno pripravo na prvo sveto obhajilo. Starše in prvoobhajance vabimo k večernim svetim mašam.

Binkoštna vigilija ob branju Svetega pisma bo v soboto, 14. maja, v župniji Bakovci. Vigilija se bo začela ob 19.00 uri, s sveto mašo. Vabljeni k branju in premišljevanju Svetega pisma. Naša župnija je povabljena k premišljevanju ob Božji Besedi, ob 23.00 uri.

Od 9. do 15. maja 2016 bo v Cerkvi na Slovenskem potekal teden družine. Lepo vabljeni, da molimo za naše družine in njihov blagoslov.

Zbiranje ODPADNEGA PAPIRJA se nadaljuje. Pripeljite ga na župnijsko dvorišče in ga odložite pred zabojnik. Hvala.

DELOVANJE ŽUPNIJSKE KARITAS:
– Dežurstvo (delitev oblačil): vsak prvi ponedeljek v mesecu, od 15.30 do 17.00 ure.
– Sprejemanje oblačil: vsak drugi petek v mesecu, od 16.00 do 17.00 ure. Na ta dan, člani župnijske Karitas, samo sprejemajo oblačila in ne izdajajo oblačil ali hrane!

Priložnost za sveto spoved v stolnici, je vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 14. maja 2016, ob 8. uri: starši letošnjih birmancov in birmank.
– v soboto, 21. maja 2016, ob 8. uri: Borejci


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.