Meni Zapri

Župnijski list št. 10/17

Leto XXI — Številka 10 — 7. maj 2017

1917 – FATIMA – 2017
100 – obletnica prikazovanj

V Fatimi na Portugalskem se je Marija prikazala trem otrokom, Jacinti, Frančišku in Luciji 13. maja 1917 in potem še vsak mesec do 13. oktobra.

Pri prvem prikazovanju je Marija naročila pastirčkom, naj odslej pobožno molijo rožni venec. Nato jih je vprašala, ali se hočejo Bogu darovati s tem, da mu bodo radi prinašali žrtve in sprejemali vse trpljenje v spravo za številne grehe, s katerimi ljudje žalijo Boga. Otroci so to obljubili.

Pri junijskem prikazovanju jim je Gospa povedala »prvo skrivnost«. Po Jacinto in Francka bo kmalu prišla, Lucija pa bo živela dalj časa, ker hoče po njej Jezus razširiti po svetu češčenje Marijinega brezmadežnega Srca.

Pri julijskem prikazovanju so vidci za trenutek smeli videti ognjeno morje, kjer trpe hudobci in pogubljene duše. Potem je Marija napovedala svetovno vojno, končno zmago njenega brezmadežnega Srca in da se bo Rusija spreobrnila. To je »druga fatimska skrivnost«.

»Tretja fatimska skrivnost« opisuje moža v belem. Ta prestane mučeništvo, skupaj z mnogimi drugimi kristjani na vrhu neke gore. Ob zadnjem prikazovanju, 13. oktobra, se je zbralo okoli 70.000 ljudi. Marija se je predstavila kot Gospa svetega rožnega venca in naročila, naj njej v čast na tem kraju postavijo kapelo.

Papež Pavel VI. je ob 50. obletnici prikazovanj (13. maja 1967) poromal v Fatimo in v govoru posebej naglasil poziv fatimske Gospe k molitvi in pokori. Papež Janez Pavel II. je obiskal Fatimo od 12. do 13. maja 2000. Papež je pripisoval posebnemu čudežu fatimske Marije, da je preživel atentat 13. maja. 1981.


Veroučenci vabljeni k šmarnicam k sestram Hčera Marije Pomočnice ob 18.00 uri ali po vaseh, kjer so kapele!

SREČANJE ZA STARŠE BIRMANCEV, bo v četrtek, 11. maja, po večerni sveti maši. Starši lepo vabljeni, saj se bomo pogovorili o slovesnosti svete birme.

NAČRTOVANJE ZA NOVO PASTORALNO LETO – kateheti iz naše župnije, bomo v petek, 12. maja, v Kančevcih, na celodnevnem načrtovanju.

Ob prazniku 100-letnice Marijinih prikazovanj v Fatimi bo v soboto, 13. maja, ob 15.00 uri, v župnijski cerkvi v Črensovcih evharistična škofijska slovesnost, med katero bo g. škof dr. Peter Štumpf blagoslovil majhne kapelice s podobo Fatimske Matere Božje, ki bodo nato romale po dekanijah. Tako bodo vse družine v naših župnijah povabljene, da se bodo zbirale ob tej sveti podobi k molitvi, ki bo za to priložnost seveda posebej pripravljena.
Zaradi slovesnosti v Črensovcih, molitvene ure pred sveto mašo ne bo, člani fatimske bratovščine vabljeni v Črensovce.

V soboto, 13. maja, bo sveta spoved za prvoobhajance in starše. S spovedjo bomo začeli ob 9. uri.

V ponedeljek, 15. maja, začenjamo z duhovno pripravo na prvo sveto obhajilo. Starše in prvoobhajance vabimo k večernim svetim mašam v stolnico.

Da bi poživili petje cerkvenih ljudskih pesmi, ki jih pojejo razne skupine oz. manjši zbori po naših župnijah in dali spodbude tudi drugim, bomo tudi letos pripravili srečanje cerkvenih pevcev in skupin ljudskega petja murskosoboške škofije. Srečanje bo v nedeljo, 14. maja 2017 ob 14.30 uri pri cerkvi sv. Ane v Boreči, v župniji Gornji Petrovci.

Slovesnost prvega svetega obhajila bo v nedeljo, 21. maja, ob 10.00 uri! Vse tiste, ki prihajate k sveti maši ob 10. 00 uri, prosimo, da se razporedite k drugim mašam in pustite mesto prvoobhajancem, staršem in sorodnikom.

Vabljeni na Halasov shod v Veliko Polano, ki bo v nedeljo, 21. maja 2017.
– ob 18.30. uri: Molitvena ura
– ob 19.00 uri: Sveta maša
Vabljeni k molitvi za Halasovo beatifikacijo.

ROMANJE V FATIMO: Škofija Murska Sobota in Agencija Aritours pripravljata škofijsko romanje ob 100. obletnici Marijinih prikazovanj v Fatimi. Romanje bo od 3. do 7. oktobra 2017. Cena romanja je 700 EUR, ki jo lahko na agenciji Aritours poravnate v več obrokih.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 13. maja 2017, ob 8. uri: Borejci.
– v soboto, 20. maja 2017, ob 8. uri: starši letošnijh prvoobhajancev.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.