Meni Zapri

Župnijski list št. 10/19

Leto XXIII — Številka 10 — 5. maj 2019

Šmarnice 2019: Panonski cvetovi za Marijo

V pripravi na obhajanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je bila izražena želja, da bi o tej temi spregovorile tudi šmarnice. Tako so izpod peresa Lojzeta Kozarja ml. nastali Panonski cvetovi za Marijo, zgodbe o zgodovinskih dogodkih in ljudeh, ki so pripomogli k združitvi, ter pripovedi o sadovih združitve.

Za združitev in za sadove, ki jih mi danes uživamo, so zaslužni številni ljudje, znani in neznani. Nekateri so v šmarnicah posebej predstavljeni, drugi samo posredno. Prav je, da poznamo svoje korenine, da nekoliko več vemo o ljudeh, ki so nam tlakovali pot. Tako tudi bolje razumemo sedanjost in v pravo smer delamo svoje korake.

Čeprav so za združitev zaslužni ljudje, predvsem katoliški duhovniki in drugi verniki, nam šmarnice želijo pokazati na ozadje, na pravo moč, ki je pripeljala do združitve razdeljenega naroda. Skozi Panonske cvetove sije luč od zgoraj. Jezus je varoval in krepil ljudi, ki so vanj verovali, da so skozi stoletja ohranjali vero in kulturo. On je vodil tiste, ki so pred sto leti odločali o usodi Slovencev na levem bregu Mure. Nebeška Mati Marija je bila ljudem priprošnjica, jim je bila Mati, zato so zmogli vztrajati. Ona je izprosila milost, da že sto let živimo kot ena družina. Slovenci v Prekmurju in v matični domovini smo na zunaj res ena družina, nismo pa še ena družina po srcu. Marsikaj nas deli in ločuje. Naj bodo Panonski cvetovi za Marijo in celotno obhajanje stoletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom priložnost za vse nas, da bo družina Slovencev bolj enotna in bolj prežeta z lučjo od zgoraj.


V pripravi na obhajanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je bila izražena želja, da bi o tej temi spregovorile tudi šmarnice. Tako so izpod peresa Lojzeta Kozarja ml. nastali Panonski cvetovi za Marijo, zgodbe o zgodovinskih dogodkih in ljudeh, ki so pripomogli k združitvi, ter pripovedi o sadovih združitve.

Veroučenci vabljeni k šmarnicam k sestram Hčera Marije Pomočnice ob 18.00 uri ali po vaseh, kjer so kapele, od 13. maja bodo za vse prvoobhajance šmarnice v stolnici ob 19. uri.

V torek, 7. maja, ob 19.00 uri vabljeni k slavilni sveti maši. Po maši bo češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje.

V nedeljo, 12. maja, ob 9.30 bodo vaje otroškega pevskega zborčka. Otroci lepo vabljeni.

V ponedeljek, 13. maja, ob 18.00 uri molitev pred Najsvetejšim. Molitveno uro pripravljajo člani Fatimske bratovščine. K molitvi pred Najsvetejšim povabljeni tudi vsi ostali verniki.

BLIŽNJA DUHOVNA PRIPRAVA NA PRVO SVETO OBHAJILO: prvoobhajance in starše vabimo na skupno pripravo na slovesost svetega obhajila. Vsak dan, od 13. do 17. maja, se bomo zbirali pri večerni sveti maši, kjer bomo spoznavali pomen svete maše, po maši pa se bomo pripravljali na slovesnost prvega svetega obhajila. Starše prosimo, da sedite skupaj z otroci.

PRVO SVETO OBHAJILO – bo v nedeljo, 19. maja, ob 10.00 uri. Starši in otroci se zberejo na dvorišču župnišča ob 9.30 od koder bomo v procesiji šli v cerkev. V primeru dežja se zberemo v cerkvi. Vernike, ki prihajate k maši ob 10.00 uri lepo prosimo, če se razopredite k mašam ob drugih urah in odstopite mesto prvoobhajancem, staršem in sorodnikom.

ORATORIJ v naši župniji bo letos od 7. julija do 13. julija. Letošnji oratorij nosi naslov: »Imaš moč«.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v naši stolnici vsak petek zvečer pri večerni sveti maši. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob četrtkih.

Duhovna oskrba v bolnišnici: Kaplan Andrej Lažeta (Kontaktna številka: 070-797 967). Svete maše (v kapeli) so vsako sredo ob 19.00. uri.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 11. maja 2019, ob 8. uri: Černelavci-1.skupina.
– v soboto, 18. maja 2019, ob 8. uri: starši letošnijh prvoobhajancev.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo, tretjo in četrto nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.