Meni Zapri

Župnijski list št. 10/20

Leto XXIV — Številka 10 — oktober 2020

“Kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas”

Začeli smo mesec oktober, ki je posvečen molitvi rožnega venca. S to molitvijo se obračamo k Materi Božji za pomoč v duhovnih in materialnih stiskah. To molitev priporoča Marija sama pri svojih prikazovanjih. V molitvi premišljujemo skrivnosti iz Jezusovega in Marijinega življenja. Zato naj nam ne bo odveč petdeset krat ponavljati “Zdrava Marija” in “Sveta Marija”, če hočemo biti uslišani v svojih prošnjah. Pri tem moramo imeti otroško zaupanje v Marijino priprošnjo!

Rožni venec je najpopolnejša molitev, ker zaposli vsega človeka: usta govorijo, roke premikajo jagode, duh premišljuje skrivnosti iz Jezusovega in Marijinega življenja.

Ameriški škof Fulton Sheen je imel pridigo o rožnem vencu. Po pridigi stopi k njemu neko dekle in pravi: “Vi pri rožnem vencu vedno ponavljate iste besede. Kdor ponavlja iste besede, ni iskren. Jaz taki osebi nikoli ne verjamem.” Škof jo je vprašal, kdo jo je malo prej spremljal? “Moj zaročenec” je odvrnila. “Pa vam dobro hoče?” “Seveda!” “Kako pa veste?” “Povedal mi je.” “Kaj pa je rekel?” “Rad te imam!” “Kdaj vam je to rekel?” “Včeraj zvečer in danes zjutraj; in že prej velikokrat.” Škof: “Ne verjemite mu, saj pravite, kdor veliko ponavlja, ni iskren.” Škof je nadaljeval: “Kdor velikokrat ponavlja besede “Rad te imam”, izraža ljubezen, ljubezen pa nikoli ni dolgočasna! Rožni venec je ljubezenski pogovor z našo nebeško Materjo. Človek je prereven, da bi mogel z eno samo besedo izraziti, kar čuti srce. Kajti iste ponavljajoče se besede ob različnem času in prostoru, dobijo različen pomen!”

Trenutke svojega življenja posvetimo molitvi rožnega venca: če gremo peš po cesti, če se peljemo v avtomobilu, če čakamo v ambulanti ali v bolnišnici, v trgovini, ali če čakate na vlak ali avtobus … Rožni venec je lestev, po kateri se vzpenjamo v nebesa!

Molitev rožnega venca nas ne utrjuje samo v veri, ampak povezuje družinske člane v krščansko skupnost in z Bogom. V mesecu oktobru po naših družinah radi molimo rožni venec. Sadove te molitve namenimo za naše družine, za otroke, za mladino, za slovenski narod, za spreobrnjenje grešnikov, za Cerkev, za nove duhovne poklice in za mir na svetu.

Bodimo prepričani, da nas bo naša nebeška Mati uslišala, če bomo z jagodami rožnega venca vztrajno trkali na njeno materinsko srce. Kako lepa je pesem: “Kraljica venca rožnega”. Ob tej molitvi nam Marija zagotavlja obilo milosti: “Če rožni ven’c boš molil rad, dobil boš milost vsakikrat, Marija te ljubila bo, sprosila sveto ti nebo!”


PASTORALNI DOGODKI

Pred nedeljskimi in prazničnimi svetimi mašami verniki ob vstopu v cerkev v poseben nabiralnik oddajte list s svojo telefonsko številko (brez imena in naslova). Zaradi naraščajočega tveganja ponovne epidemije, na prvi petek ne bomo obiskali bolnikov po domovih, razen v nujnem primeru. Na prvi petek in na prvo soboto tudi ne bo svetih maš v Murskih Črncih, Krogu, Satahovcih in Rakičanu. Mašne namene bomo odposlali.

V četrtek, pred prvim petkom, smo vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim eno uro pred sveto mašo, ko bomo molili za nove duhovne poklice in svetost poklicanih. Na prvi petek, vabljeni k sveti spovedi, molitvi pred Najsvetejšim in k sveti maši.

V soboto, 3. oktobra ob 9. uri, bo srečanje ministrantov. Vabljeni tudi novi ministranti! V soboto, 24. oktobra bo romanje ministrantov naše škofije. Romali bomo po 100-letni poti (Beltinci, Tišina, Cankova, Dolenci, Kančevci (kosilo), Murska Sobota (sveta maša)). Ministrante prosimo, da se prijavijo do nedelje 11. oktobra.

V soboto, 3. oktobra ob 10. uri, bo sveta maša ob začetku novega veroučnega leta. Veroučence in šolarje vabimo, da k tej sveti maši prinesejo šolske torbe, da jih bomo med mašo blagoslovili.

V soboto, 3. oktobra ob 20. uri, bo srečanje mladih iz naše župnije. Vabljeni devetošolci, dijaki in študentje.

KATEHUMENAT – priprava odraslih na prejem zakramentov uvajanja (krst, birma, obhajilo) se bo v naši župniji začel v ponedeljek, 5. oktobra, ob 20.00 uri v veroučni učilnici. Vsi, ki bi želeli, za velikonočne praznike, prejeti zakramente uvajanja, lepo vabljeni!

V sredo 7. oktobra in v sredo 21. oktobra, po večerni sveti maši, bo srečanje za vse, ki želite poglobiti poznavanje verskih tem. Tema prvega srečanja bo: “Stvarjenje sveta in človeka”, tema drugega srečanja pa: “Sveto pismo.” Za udeležbo na skupini je potrebna samo želja po odkrivanju novih spoznanj iz življenja vere in Cerkve.

V četrtek, 8. oktobra po večerni sveti maši, bo srečanje skupine za vdove in vdovce. Lepo vabljeni vsi, ki žalujete za izgubo ljubljene osebe.

V soboto, 10. oktobra, bo župnijsko romanje v Belo Krajino. Poromali bomo v znamenito romarsko središče Tri fare, Metliko, Črnomelj in se ustavili v Drašičih, kjer bo degustacija belokranjskih in dolenjskih vin. Dar za romanje je 35 EUR in vključuje prevoz, kosilo in degustacijo.

Od petka 16. oktobra do nedelje 18. oktobra, bodo na Bledu potekale duhovne vaje za mlade iz naše župnije. Prijave zbira kaplan Aljaž do nedelje 10. oktobra. Več informacij mladi dobite pri njem.

V naši škofiji bomo za duhovne poklice molili v mesecu oktobru in sicer tako, da bo vsak dan na vrsti ena župnija, ki bo v imenu vse škofije molila v ta namen. V naši župniji bo potekala molitev v četrtek, 29. oktobra, pred Najsvetejšim in sicer od 17.00 do 19.00 ure. Ta dan smo povabljeni, da zmolimo rožni venec ali vsaj desetko tudi po naših družinah.

V soboto, 31. oktobra, bo sveta maša za mlade.

Nabirka za obnovo trga je bila v nedeljo, 6. septembra, pri svetih mašah. Verniki, ste to nedeljo skupaj darovali 5.605,00 EUR. Skupaj zbrano 81.577,00 EUR. Zbrani darovi: Murska Sobota 3.375,00 EUR; Rakičan 505,00 EUR; Krog 735,00 EUR; Černelavci 130,00 EUR; Satahovci 170,00 EUR; Murski Črnci 110,00 EUR; Lukačevci 50,00 EUR; Veščica 250,00 EUR; Polana 40,00 EUR; od drugod 105,00 EUR. Bog plačaj za vaš dar.
Naslednja nabirka bo v nedeljo, 4. oktobra.


POSKRBIMO ZA VARNOST

Udeležba pri bogoslužju je dovoljena samo zdravim osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.

V cerkvi mora vsak vernik nositi svojo zaščitno masko (šal, ruta ipd.). Pri vhodu v cerkev si mora vernik razkužiti roke, prav tako ob izhodu.

Verniki morajo v cerkvi in v klopeh ohranjati medsebojno varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra. Te omejitve ne veljajo za družine oz. osebe, ki živijo v istem gospodinjstvu, klopi so namenjene njim.

Stoli v cerkvi so razporejeni na določeno razdaljo, ZATO JIH NE PREMIKAJTE! STOJIŠČ V CERKVI NI!

Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko brez izjeme. Verniki, ki sedijo na stolih, se obhajajo na mestu, kjer sedijo. Če želijo prejeti sveto obhajilo vstanejo.

Verniki, ki sedijo v klopeh, pristopajo k obhajilu po sredini cerkve. Najprej ženska stran klopi, od prve do zadnje (vračate se po levi strani okrog klopi), nato moška stran klopi od zadnje do prve vrste (vračate se po levi strani okrog klopi).