Meni Zapri

Župnijski list št. 10/22

Leto XXVI — Številka 10 — oktober 2022

Srečanje Slovencev, Hrvatov in Madžarov – Beltinci, 8. oktober 2022

V soboto, 8. oktobra 2022, bo naša škofija v Beltincih gostila že tradicionalno srečanje Slovencev in Hrvatov pod geslom “Skupaj na poti vere in miru”.
Ker pa na ozemlju naše škofije poleg Slovencev in Hrvatov živijo tudi Madžari, bodo letos na srečanju sodelovali tudi škofje, duhovniki in verniki iz sosednje Madžarske (kakor na prvem srečanju v Mariji Bistrici leta 2003). Na srečanju bodo navzoči tudi gradiščanski Hrvati iz škofije Eisenstadt – Železno (Avstrija).

Geslo nas tako vabi, da pripadniki vseh treh narodnosti utrjujemo svojo vero in si prizadevamo za mir med nami. V današnjem času lahko zelo občutimo, kako odločilno je biti dober sosed in prijatelj – kako pomembno je medsebojno spoštovanje in sprejemanje. Gre namreč za obstoj vseh nas.

Vrhunec srečanja bo slovesna sveta maša ob 10.00 uri, ki jo bo daroval naš škof msgr. dr. Peter Štumpf. Pridigo bo imel varaždinski škof msgr. mag. Bože Radoš, ob sklepu sv. maše pa nas bo nagovoril še győrski škof msgr. dr. András Veres. Molitveni program pred sv. mašo se bo začel ob 9.00 uri. Po sv. maši bo kratek kulturni program, ki ga pripravljajo tri folklorne skupine in godba na pihala.

Na samem prizorišču bo za vse romarje in udeležence tudi možnost malice/kosila. Cena malice/kosila znaša 5 EUR.

V petek, 7. oktobra 2022 bo v Beltincih potekalo tudi molitveno srečanje mladih iz vseh treh držav, ki se bo začelo ob 20.00 uri (pesem, kateheza, češčenje Najsvetejšega in družabno srečanje pri večerji). Poskrbljeno bo tudi za prenočišče.

Kot dobri sosedje in prijatelji bomo vsi katoličani skupaj molili, prepevali, se pogovarjali, spoznavali in okušali pomursko gostoljubje.
Na tak način uresničujemo besede, ki jih je izrekel naš škof msgr. dr. Peter Štumpf 17. avgusta 2019 med sv. mašo ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom: »Dobri sosedje, dobri prijatelji, to je velik dar za Cerkev in blagor naših narodov. Če bi se sonce tega prijateljstva kdaj hotelo zmračiti, potem naj raje prej izgine tisti dan in ura, kot pa da se to zgodi. Bolje je, da nas ni, kot pa da smo, pa nismo dobri sosedje in prijatelji.«


PASTORALNI DOGODKI

Dragi verniki lepo ste povabljeni, da novo pastoralno leto izkoristite tako, da se vključite v katero izmed skupin:

BIBLIČNA SKUPINA – branje Svetega pisma, pogovor o Božji besedi in molitev. Srečanja bodo 2. in 4. ponedeljek po sveti maši. Srečanje v ponedeljek 26. septembra.

ŽIVIMO Z ROŽNIM VENCEM – skupina za starejše ljudi. Začetek srečanj bomo oznanili v cerkvi.

PRENOVA V DUHU – molitvena skupina. Srečanje skupine: vsak torek po večerni sveti maši. Prvo srečanje bo v torek 4. oktobra.

ZAKONSKA SKUPINA – zakonski pari se skupaj pogovarjajo in razmišljajo ob Božji besedi, o svojem zakonskem in družinskem poslanstvu. Zakonci se prijavite pri kaplanu.

OPZ – otroški pevski zbor – otroci od 1. do 5. razreda vabljeni, da s svojimi glasovi obogatite petje pri sveti maši. Sestra Ivica vabi na prvo srečanje, v nedeljo 2. oktobra ob 9.30 uri.

MINISTRANTIprvo srečanje ministrantov bo v soboto, 1. oktobra ob 9.30 uri, v Murski Soboti. Ministrantska srečanja bodo potekala 2. in 4. soboto ob 8.30 uri.

MLADINSKA SKUPINA – vabljeni mladi od 9. razreda naprej, dijaki in študentje. Srečanja bodo potekala 1. in 3. petek v mesecu. Prvo srečanje bo v petek 30. septembra ob 20. uri.

SREČANJE ZA VDOVE IN VDOVCE – podelili si bomo izkušnjo izgube moža/žene, kje poiskati tolažbo ob izgubi partnerja, učiti se drug drugega poslušati, ter mu stati ob strani, kako preboleti izgubo partnerja. Prvo srečanje bo v torek 11. oktobra ob 9.30 uri.

OBRAVNAVANJE VERSKIH TEM – Na srečanju se bomo pogovarjali o veri, o cerkvenih temah, ter o temah iz vsakdanjega zakonskega in družbenega življenja. (Sveto pismo, Katekizem Katoliške Cerkve). Prvo srečanje bo v torek, 18. oktobra ob 17. uri.

SKUPINA ZA SAMSKE – za starejše od 45. leta dalje, brez otrok. Pomoč, da samsko življenje ne bo tudi osamljeno življenje. Srečanja bodo potekala 1. in 3. nedeljo v mesecu.

FILMSKI VEČERI V MARTJANCIH – prvi ogled filma bo 21. oktobra ob 20. uri.


Na prvi petek, 7. oktobra, vabljeni k sveti spovedi, češčenju Najsvetejšega in k sveti maši.

Od oktobra naprej bodo slavilne svete maše vsako prvo sredo v mesecu. Slavilna sveta maša bo v sredo, 5. oktobra, ob 19. uri. Po sveti maši bo slavljenje pred Najsvetejšim ter molitev za ozdravljenje. Pred sveto mašo je priložnost za sveto spoved! Lepo vabljeni!

V petek 7. oktobra 2022, začenja celoletno – vikend prakso v naši župniji (do 28. maja 2023), bogoslovec Blaž Baligač iz župnije Beltinci. Med nas bo prihajal v petek popoldan, v bogoslovje v Ljubljano pa se bo vračal ob nedeljah popoldan. Bogoslovec Blaž bo sodeloval pri svetih mašah, pri mladinski skupini, vodil bo ministrantski skupini ter sodeloval pri vsakdanjih opravilih življenja župnije in dela v župnišču. Dobrodošel!

KATEHUMENAT – priprava odraslih na prejem zakramentov uvajanja (krst, birma, obhajilo) se bo v naši župniji začel v ponedeljek, 3. oktobra ob 20. uri v veroučni učilnici. Vsi, ki bi želeli za velikonočne praznike prejeti zakramente uvajanja, lepo vabljeni!

Vstopamo v mesec oktober – mesec ROŽNEGA VENCA. Rožni venec molimo pol ure pred sveto mašo. Lepo vabljeni k molitvi rožnega venca. Naj se molitev rožnega venca poživi tudi po naših družinah, še zlasti po družinah naših veroučencev.


ŽUPNIJA MURSKA SOBOTA

V nedeljo, 2. oktobra ob 8.30. uri, bo sveta maša ob začetku novega veroučnega leta. Veroučence in šolarje vabimo, da k tej sveti maši prinesejo šolske torbe, katere bomo med sveto mašo blagoslovili.

Do konca tega koledarskega leta so vsi mašni nameni zasedeni. Hvala za razumevanje.

V mesecu oktobru ne bomo obiskovali bolnikov po domovih.

V četrtek pred prvim petkom, 6. oktobra, vabljeni k sveti spovedi, molitveni uri pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice in k sveti maši.

Maša v Rakičanu bo 7. oktobra ob 18. uri.

V četrtek, 13. oktobra je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega, eno uro pred večerno sveto mašo.

V soboto, 22. oktobra, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Molili in prosili bomo za naš vrtec Lavra.

V ponedeljek, 24. oktobra, ste člani Združenja Marije Pomočnice, vabljeni k češčenju Najsvetejšega, eno uro pred večerno sveto mašo.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek med 18.00 in 18.45 uro. Sveto mašo pa obhaja prav tako ob petkih, ob 19. uri.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu oktobru (2. oktobra) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu septembru ste za obnovo trga darovali 3.590,00 EUR. Bog plačaj za vse vaše darove!


ŽUPNIJA MARTJANCI

V nedeljo, 2. oktobra ob 10. uri, bo sveta maša ob začetku novega veroučnega leta. Veroučence in šolarje vabimo, da k tej sveti maši prinesejo šolske torbe, katere bomo med sveto mašo blagoslovili.

V mesecu oktobru ne bomo obiskovali bolnikov po domovih.

Vsako zadnjo nedeljo v mesecu, bo sveta maša za veroučence in njihove družine. Sveta maša v oktobru bo v nedeljo 30. oktobra. K sodelovanju s petjem vabimo vse veroučence, da se pridružijo otroškemu zborčku, ki se bo dobil 1h pred sveto mašo.

Vsak petek vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim ob 17. uri!

V mesecu septembru smo začeli s svetimi mašami ob sredah, zjutraj ob 7.30 uri.