Meni Zapri

Župnijski list št. 10/23

Leto XXVII — Številka 10 — oktober 2023

Presenetljiva molitev, ki sveto mašo povezuje z vsakdanjim življenjem

Sveta maša je obhajanje Jezusove smrti in vstajenja ravno v kontekstu naših lastnih izkušenj smrti in vstajenja.

Sredi maše je na vrsti molitev, med katero imamo posebno priložnost, da povežemo skrivnost Jezusove smrti in vstajenja s podobnimi izkušnjami v svojem življenju.

Po pripravi darov na oltarju duhovnik izreče besede: “Molite, bratje in sestre, da Bog, vsemogočni Oče, sprejme mojo in vašo daritev.” Ne spreglejte presenetljivih besed: “… mojo in vašo daritev.” To pomeni, da k vsaki maši prinesete daritev! Daritev ni zgolj kruh in vino, ki ju prinesemo na oltar: je tudi duhovna daritev nas samih! Ko odgovorite, izgovorite besede: “Naj sprejme Gospod daritev iz tvojih rok, v hvalo in čast svojemu imenu, v blagor tudi nam in vsej svoji sveti Cerkvi.”

Ko izgovarjate te besede, vas spodbujam, da pomislite na točno določeno “daritev”, na konkretno, zahtevno izkušnjo, ki jo boste tisti dan prinesli k maši. Morda trpite zaradi težke bolezni. Morda so vaši družinski odnosi resnično skrhani. Morda se vi ali nekdo, ki ga imate radi, bori z odvisnostjo. Ta bremena, resnična in nerazrešena, so tisto, kar prinesete k vsaki sveti maši poleg oprijemljivih darov kruha in vina.

Ko se izrecno spominjamo teh “daritev” in jih darujemo Jezusu, se opominjamo, da Jezus z nami deli ne le naših drobnih izkušenj “smrti”, On je namreč izkusil posledice trpljenja, sporov in človeške šibkosti, temveč tudi izkušnjo “vstajenja”: ozdravljenja, sprave in na novo najdene moči, tudi sredi šibkosti.

Pri vsaki sveti maši si osvežimo spomin na njegovo zvestobo v našem življenju. Ko se v tisti kratki molitvi spominjamo lastne “daritve”, obujamo upanje, da nam bo še naprej zvest tudi tukaj in zdaj.

(Aleteia Slovenija, Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič)


PASTORALNI DOGODKI

BIBLIČNA SKUPINA – branje Svetega pisma, pogovor o Božji besedi in molitev. Srečanja bodo 2. in 4. ponedeljek po sveti maši. Srečanje bo v ponedeljek, 9. oktobra, po večerni sveti maši.

ŽIVIMO Z ROŽNIM VENCEM – skupina za starejše ljudi. Začetek srečanj bomo oznanili v cerkvi.

PRENOVA V DUHU – molitvena skupina. Srečanje skupine: vsak torek po večerni sveti maši.

ZAKONSKA SKUPINA – zakonski pari se skupaj pogovarjajo in razmišljajo ob Božji besedi, o svojem zakonskem in družinskem poslanstvu. Zakonci se prijavite pri župniku.

MINISTRANTI – vabljeni na srečanje, ki bo v soboto, 7. oktobra ob 9.30 uri, v veroučnih učilnicah.

MLADINSKA SKUPINA – vabljeni mladi od 9. razreda naprej, dijaki in študentje. Srečanja v mesecu oktobru bodo v petek 6. in v petek 20. oktobra ob 20. uri.

OBRAVNAVANJE VERSKIH TEM – Na srečanju se bomo pogovarjali o veri, o cerkvenih temah, ter o temah iz vsakdanjega zakonskega in družbenega življenja. (Sveto pismo, Katekizem Katoliške Cerkve). Prvo srečanje bo v ponedeljek, 16. oktobra ob 17. uri.

POTOPISNI VEČERI – Vsak mesec enkrat bomo ob sliki in besedah potovali po svetu in spoznavali življenje in kraje našega planeta. V petek, 6. oktobra ob 19.30 uri, po večerni maši »se odpravimo« na naš prvi potep in sicer v SAUDOVO ARABIJO, BAHRAIN in KUVAJT. Lepo vabljeni!

FILMSKI VEČERI – Vabljeni na ogled filma v soboto, 14. oktobra, ob 19.30 uri. Do konca tega koledarskega leta so vsi mašni nameni zasedeni. Hvala za razumevanje.

Slavilna sveta maša bo v sredo, 4. oktobra, ob 19.00 uri. Po sveti maši bo slavljenje in molitev za zdravje duše in telesa. Lepo vabljeni.

V četrtek, pred prvim petkom, 5. oktobra, vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim eno uro pred sveto mašo, ko bomo molili za nove duhovne poklice in svetost poklicanih.

SREČANJE STARŠEV LETOŠNJIH BIRMANCEV – starši letošnjih birmancev (5., 6., 7., in 8. razred) ste vabljeni na srečanje, ki bo v četrtek, 5. oktobra, ob 19.30 uri v župnijski cerkvi. Starši lepo vabljeni.

Dogodki in slovesnosti v veroučnem letu 2023/24:
Prva sveta spoved in duhovna obnova: 2. marec, ob 9.00 uri.
Sveta birma: 19. maj, ob 10.00 uri.
Prvo sveto obhajilo: 25. maj, ob 10.00 uri.
Izpoved vere: 2. junij, ob 19.00 uri.

DUHOVNE VAJE:
5. in 6. razred: 26. – 28. januar: Veržej
7. in 8. razred: 9. – 11. februar: Kančevci

Na prvi petek, 6. oktobra, vabljeni k sveti spovedi, molitvi pred Najsvetejšim in k sveti maši. V petek dopoldne bomo obiskali bolne in ostarele po domovih, prijavite jih v župnijski pisarni.

Na praznik rožnovenske Matere Božje, v soboto 7. oktobra, bo sveta maša v Rakičanu ob 18.00 uri. Lepo vabljeni.

SVETA MAŠA OB ZAČETKU VEROUČNEGA LETA – bo v nedeljo, 8. oktobra, ob 8.30 uri. Prosili bomo za blagoslov novega veroučnega leta in blagoslovili šolske torbe. Veroučenci vabljeni k sveti maši, s seboj prinesite šolske torbe.

Škofijski odbor za ministrante pripravlja 7. škofijsko romanje ministrantov in ministrantk, ki bo v soboto, 21. oktobra 2023, v Škofijo Koper. Ministranti lepo vabljeni!

V letošnjem pastoralnem letu 2023/2024 bomo nadaljevali katehetsko olimpijado. Tema letošnje olimpijade bo Božji služabnik Alojzij Kozar, saj bomo obhajali 25. obletnico njegove smrti. Na olimpijadi lahko sodelujejo veroučenci iz vseh župnij soboške škofije. Iz posamezne župnije lahko sodeluje več skupin, ki jo sestavljajo trije veroučenci od 4. do 9. razreda. Za sodelovanje na olimpijadi se je treba prijaviti do 31. oktobra 2023. Vse prijavljene skupine bodo sproti prejemale gradivo z izzivi, ki jih bo treba opraviti.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek med 18. in 18.45 uro, ta dan vodi somaševanje pri večerni sveti maši.

Misijonska nedelja, 22. oktobra, bo letos potekala pod geslom: »Goreča srca, noge na poti« (prim. Lk 24,13-35). Papež Frančišek nas vabi: »Zato se odpravimo tudi mi razsvetljeni od srečanja z Vstalim in razvneti od njegovega Duha. Pojdimo z gorečimi srci, odprtimi očmi in nogami na poti, da bomo srca drugih razplamteli z Božjo Besedo, oči drugih odprli za Jezusa evharistijo, in vse povabili, naj skupaj hodimo po poti miru in zveličanja, ki jo je Bog v Kristusu podaril človeštvu«. Misijonska nedelja je priložnost, da se spomnimo vseh naših misijonarjev, ki delujejo po svetu v molitvi in njihovo poslanstvo podpiramo s svojimi darovi. Kot kristjani pa smo poklicani k misijonskemu poslanstvu tam kjer živimo in delamo, da bi ljudje spoznali in srečali Kristusa.

V soboto, 28. oktobra ob 20.00, bo v naši stolnici škofijsko srečanje mladih – Movie night in večerna molitev za mlade. Mladi od 9. razreda naprej lepo vabljeni!

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu oktobru (1. oktobra) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu septembru ste v cerkvi in župnijski pisarni za obnovo trga darovali 3.340,00 EUR (dolg 6.277,00 smo zmanjšali na 2.937,00). Bog plačaj za vse vaše darove!