Meni Zapri

Župnijski list št. 10/13

Leto XVII — Številka 10 — 12. maj 2013

“ VERUJEM V SVETO KATOLIŠKO CERKEV”

V kakšnem smislu je božje ljudstvo deležno trojne Kristusove službe, duhovnika, preroka in kralja?
Božje ljudstvo je deležno Kristusove duhovniške službe, kolikor so krščeni posvečeni s Svetim Duhom, da darujejo duhovne daritve; deležno je njegove preroške službe, kolikor se z nadnaravnim verskim čutom neomahljivo oklepa vere, se vanjo poglablja in jo izpričuje; deležno je njegove kraljevske službe, ko posnema Jezusa Kristusa, ki je kot kralj vesoljstva postal služabnik vsem, zlasti ubogim in trpečim.

V kakšnem smislu je Cerkev Kristusovo telo?
Po Duhu umrli in vstali Kristus globoko zedinja se seboj svoje verne. Tako so verujoči v Kristusa, kolikor so z njim tesno povezani zlasti v evharistiji, združeni med seboj v ljubezni, ko sestavljajo eno samo telo, Cerkev, katere edinost se uresničuje v različnosti udov in nalog.

Kdo je glava tega telesa?
Kristus “je glava telesa, to je Cerkve” (Kol 1,18). Cerkev živi iz njega, po njem in zanj. Kristus in Cerkev sta torej “celotni Kristus” (sveti Avguštin); “Glava in udje so kakor ena sama skrivnostna (mistična) oseba” (sveti Tomaž Akvinski).

Zakaj Cerkev imenujemo Kristusovo nevesto?
Zato, ker je Gospod sam sebe označil kot “ženina” (Mr 2,19), ki je ljubil Cerkev in si jo je pridružil z večno zavezo. Kristus je dal zanjo sam sebe, da bi jo očistil s svojo krvjo in “jo posvetil” (Ef 5,26) ter naredil za rodovitno mater vseh božjih otrok. Medtem ko izraz “telo” opozarja na enoto “telesa” z udi, izraz “nevesta” poudarja razlikovanje obeh v osebnostnem odnosu.

Zakaj pravimo, da je Cerkev tempelj Svetega Duha?
Zato, ker je Sveti Duh ves v telesu, ki je Cerkev: v njegovi glavi in v njegovih udih; Sveti Duh gradi Cerkev v ljubezni z božjo besedo, zakramenti, krepostmi in karizmami. “Kar je naš duh, to je naša duša, za naše ude, je Sveti Duh za Kristusove ude, za Kristusovo telo, ki je Cerkev” (sveti Avguštin).

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve (155-159)


Jutri v ponedeljek, 13. maja, ima naš škof skušnjo birmancev, zaradi tega molitvene ure pred Najsvetejšim, ob fatimskem spominu, ne bo! Med tednom pred Binkošti obhajamo BIRMANSKO DEVETDNEVNICO ob 19.00 uri. Starši in birmanci lepo vabljeni!

Na BINKOŠTI svete maše ob 9.00 uri ne bo! Vse, ki prihajate k deveti maši prosimo, če se lahko razporedite pri ostalih mašah!
Ob 10.00 uri pri slovesnosti svete birme Vas prosimo, da date v cerkvi prednsot birmancem in njihovim staršem!

Relikvije svetega Janeza Boska bodo v naši župniji v sredo (15. maja) in četrtek (16. maja). V predprostoru cerkve najdete listek z naslovom: “Svetnik med nami!”, kjer je zapisan razored skupin, ki oblikujejo molitev.

Vabljeni ste, da pridete počastit relikvije, ko vam časovno najbolj ustreza. To je za našo župnijo velik dogodek, saj duhovne hčere Janeza Boska, sestre Hčera Marije Pomočnice, v naši župniji svoje poslanstvo opravljajo že dve desetletji. V hvaležnosti za redovnice in prošnji za nove duhovne poklice, pridite molimo!

V sredo 15. maja začnemo DEVETDNEVNICO pred praznikom Marije Pomočnice. Vsak večer ob 18.00 bo v stolnici molitvena ura, nato sv. maša. Vabljeni vsi člani ZMP in pripravnice, saj je to naša duhovna priprava na praznik Marije Pomočnice. Tega bomo člani ZMP obhajali v petek 24. maja, ko bo v stolnici pri večerni sv. maši, slovesen sprejem novih članic in obnovitev obljub vseh članov, Mariji Pomočnici. Slovesnost bo vodil naš g. škof dr. Peter Štumpf. Pridružil se nam bo tudi g. Tone Ciglar SDB, voditelj na narodni ravni.

Vabljeni na Binkoštno vigilijo, branje Božje Besede in češčenje Najsvetejšega zakramenta. Vigilija bo potekala od sobote, 18. maja od 20.00 ure do nedelje, 19. maja do 8.00 ure zjutraj! Vigilija bo potekala v župnijski cerkvi sv. Maritna v Martjancih!

Srečanje za starše letošnjih prvoobhajancev bo v torek, 21. maja, po večerni sveti maši v dvorani veroučnih učilnic. Pogovorili se bomo o pripravi na praznik otrok, ki bo v nedeljo, 2. junija, ob 10.00 uri. Starši prvoobhajancev lepo vabljeni!

V nedeljo, 26. maja, je proščenje v Satahovcih, sveti maši bosta ob 7.00 in 10.00 uri. Lepo vabljeni!

Vabljeni na romanje v Velehrad ob 1150. obletnici prihoda svetega Cirila in Metoda na Moravsko, ki bo od 4. do 6. julija. Prijave zbiramo na župnišču, cena romanja je 189 EUR, ob prijavi plačate 50 EUR. Vabljeni!

Zbiranje ODPADNEGA PAPIRJA se nadaljuje. Pripeljite ga na župnijsko dvorišče in ga odložite pred zabojnik. Hvala.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 18. maja 2013, ob 8. uri: starši letošnjih birmancev.
– v soboto, 25. maja 2013, ob 8. uri: Cankarjeva ulica.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici