Meni Zapri

Župnijski list št. 11/16

Leto XX — Številka 11 — 22. maj 2016

Telesna dela usmiljenja – NAGE OBLAČITI

“Prva Mojzesova knjiga govori o tem, kako je Gospod oblekel Adama in Evo. To se zgodi v pozornost zbujajočem trenutku. Greh je vodil h kazni, toda kazni je sledilo dobrohotno usmiljenje. Greh Adama in Eve ne vodi v smrt, temveč v izgnanstvo. In ko sta Adam in Eva poslana v izgnanstvo, ju Gospod zavaruje tako, da ju milostljivo obleče v suknji iz živalske kože. Naša prva starša naj ne bi bila oblečena samo v suknje iz kož, temveč tudi v pravičnost. To pomeni, da smo odvisni od Gospoda zaradi našega odrešenja. Gospod odgovori s privzetjem naše človeškosti, da bi nas odrešil. Njegovo učlovečenje od Njega tudi zahteva, da privzame našo nagoto v objem – v umivanju nog, ko se pasijon začne, in na križu, ko se pasijon konča. Pripovedi o padcu in odrešenju sta napisani na platno nagih človeških teles tako grešnikov kot Odrešenika.

Občutljivost za odvisnost drugih ne zahteva od nas samo to, da oblečemo nage, temveč da oblečemo tudi tiste, katerih sramota je povezana s kakovostjo njihovih oblačil. Ljudi v stiski obleči z dostojanstvom je nekaj lepega. Zgled tega nam je sv. Martin iz Toursa, ki je del svoje obleke odstopil beraču. Martinovo dejanje je bilo dejanje vstopa v beračevo sramoto. In v zameno Kristus vstopi v beračevo nagoto in postane solidaren z Martinom.

Oblačenje nagih vedno pomeni prepoznati potrebo, da se z dostojanstvom obračamo k ljudem, ki so več kot očitno odvisni od nas. Tu ne gre za odgovor v smislu pokroviteljstva. Nasprotno, obleči nage z novimi oblačili je poskus, da jih sprejmemo v običajno domačnost in prijateljstvo. Človeška bitja v tem, kako izgledamo, najdemo svoj ugled. Naš zunanji izgled nam pove, v kakšnem odnosu smo z drugimi. Ko je človek najbolj ranljiv, pa naj bosta to Adam in Eva ali pa berač Sv. Martina, ga je treba pokriti.

Dejanje oblačenja nagih je dejanje, v katerem se odzovemo na odvisnost sočloveka, ko je v najhujši stiski.”

(James F. Keenan)


Jutri, v ponedeljek, začenjamo z duhovno pripravo na prvo sveto obhajilo. Starše in prvoobhajance vabimo k večernim svetim mašam.

Slovesnost prvega svetega obhajila bo v nedeljo, 29. maja, ob 10.00 uri! K zakramentu svete spovedi in evharistije bo prvič pristopilo 68 veroučencev naše župnije. Priporomačmo jih v molitev!

V torek, 24. maja, ob prazniku Marije Pomočnice, bo večerno sveto mašo in sprejem novih članov v Združenje Marije pomočnice vodil Tone Ciglar, salezijanski duhovnik iz Maribora.

V četrtek, 26. maja, je slovesni praznik SVETEGA REŠNJEGA TELESA IN KRVI – TELOVO. Svete maše bodo ob 8.00; 10.00 in 19.00 uri! Večerno sveto mašo in telovsko procesijo bo vodil naš škof dr. Peter Štumpf.
Veje za zunanje oltarje pripravijo verniki iz Kroga.
Okrasitev in pripravo oltarjev, pa tako kot vsako leto, pripravijo vasi in sicer po vrsti: Satahovci, Murski Črnci, Krog in Murska Sobota. Lepo prosimo letošnje prvoobhajance in njihove starše iz celotne župnije, da bi se udeležili večerne svete maše in bi pred Najsvetejšim trosili cvetje, ki naj ga doma naberejo in prinesejo.

ZAKLJUČEK VEROUKA – Od 30. maja do 3. junija zaključujemo veroučno leto, veroučenci bodo opravili sveto spoved.

Ob delitvi spričeval bodo veroučenci dobili tudi prijavnico za novo veroučno leto. Starše prosimo, da prijavnico, kjer je tudi nov urnik verouka za šol. l. 2016/17, izpolnite in vrnete ob začetku novega veroučnega leta.

Izpoved vere letošnjih devetošolcev bo v nedeljo, 5. junija, pri sveti maši ob 8.30 uri.

ROMANJE BOLNIKOV, INVALIDOV IN STAREJŠIH NA BREZJE bo v soboto, 18. junija. Prijave zbiramo na župnišču. Natančen čas odhoda in cena prevoza bosta objavljena v naslednji številki župnijskega lista.

ORATORIJ v naši župniji bo od 12. julija do 17. julija. Letošnji oratorij nosi naslov: »Zdaj gre zares!« . Otroci bodo ob zgodbi o Ostžku spoznavali lepoto in vrednoste srečnega življenja. PRIJAVNICO bodo otroci dobili pri verouku .
Prijavijo na se najpozneje do nedelje 11. junija!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zvečer. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob petkih.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 28. maja 2016, ob 8. uri: starši letošnjih prvoobhajancev
– v soboto, 04. junija 2016, ob 8. uri: Polana


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.