Meni Zapri

Župnijski list št. 11/18

Leto XXII — Številka 11 — 20. maj 2018

POMURSKI VESTNIK – NI OBJAVIL?

Dragi verniki, morda ste zasledili, da je Gornje Petrovska pastorka evangeličanske Cerkve v Sloveniji, gospa Jana Kerčmar v prilogi Pumurskega Vestnika Pen (št. 3) na str. 4 in 5 z, dne 29. marca, tega leta, blatila tako katoliško vero (blaženo Devico Marijo, zakrament sv. zakona, in se zavzemala za splav itd.), kakor katoliško Cerkev (posebej papeštvo in celibat) in iznesla na njun račun več neresnic, ki so močno prizadele katoličane v Pomurju.

Kaplan Andrej je sestavil daljši apologetični spis, kjer utemeljeno zavrača vse navedke gospe Kerčmar, vendar ugotavlja, da Vestnik tega ni želel objaviti. Zato je v četrtek, 26. aprila, telefoniral na uredništvo Vestnika in so mu zagotovili, da bo od dopisnika Vestnika, ki je gospo Krčmar intervjuval, dobil pisni odgovor. Ko je protestiral proti “ne javnemu” odgovoru in da njegovih pomislekov niso objavili, so ga zavrnili z liberalno krilatico, da ima gospa Kerčmar pravico do svojega mnenja in s tem istočasno odrekli njegovo mnenje. Po več kot mescu dni molka, ko ni prejel niti pisnega odgovora novinarja, objavljamo del odgovora v župnijskem listu. Smo v mesecu maju, zato smo iz odgovora kaplana Andreja izbrali del, ki govori in brani Marijino materinstvo. V celoti pa ga bo mogoče prebrati v glasilu Poti k Bogu.

“ V intervjuju, kar v oči zbode, da ne poznate katoliških dogem o Božji Materi Mariji. So namreč štiri (1. Marija je Sveta Božja mati; 2. Marija je vedna devica (pred, med in po rojstvu); 3. Marija je bila brezmadežno spočeta (tj. ob svojem spočetju – ne Jezusovem – ni dedovala izvirnega greha); 4. Marija je v nebo vzeta s telesom in dušo). Dogma o Marijinem sredništvu v katoliški Cerkvi ne obstaja. Zanjo namreč ni velike potrebe, ker je v Božji besedi jasno zapisano, da je Jezus v Mariji postal človek (prim. LK 1,26—38) in je tako Marija Boga in Človeka Jezusa Kristusa posredovala človeštvu; Zapisano je tudi, da je Marija posredovala pri svojim Sinu na svatbi v Kani Galilejski (Jn 2,1-5) in tako pač resnici na ljubo je srednica. Gospa Kerčmar, sprašujem se, kako drznete izjaviti, da se Marijina vloga zaključi z rojstvom Jezusa, ko Božja beseda pravi drugače? Ali se vloga katerekoli matere zaključi z rojstvom otroka? S tem sami pokažete, da na začetku intervjuja, ko hvalite materinstvo, ne mislite resno. Pravzaprav celo spreminjate Božjo besedo. Marijina vloga je v evangeliju najprej poudarjena z obiskom nadangela Gabrijela, ki jo sprašuje, ali je pripravljena sprejeti poslanstvo Božje matere. Vi seveda ne poznate meditacij sv. Bernarda o pomembnosti Marijinega pritrdilnega odgovora. Celo Bogu se je Marija zdela tako pomembna, da je k njej poslal nadangela, vi pa se ji drznete odrekati vlogo matere in jo reducirate zgolj na roditeljico. Po rojstvu je Marija za Jezusa skrbela in v evangeliju je zapisano, da ji je bil pokoren (Lk 2,51). Marija je s svojim slavospevom zgled hvaljenja Boga (Lk 1, 46—56). Marija je Jezusa skupaj s svetim Jožefom darovala v templju (Lk 2, 22—40), ga pokazala modrim in pastirjem ter ga rešila pred okrutnim Herodom z begom v Egipt (Mt 2, 1—23). Ko je ostal v templju je Marija postala s svojim tridnevnim iskanjem večni zgled, kako se išče Boga, dokler se ga ne najde, če tudi se vsega ne razume (Lk 2, 41—50). Bila je navzoča ob Jezusu, tudi ko je umiral na križu in ji je namenil ene svojih zadnjih besed (Jn 19,25-27). Popolnoma prezrete tudi Marijino vlogo pri ustanavljanju Cerkve, ki je opisana v Apostolskih delih (Apd 1, 12—14). Marija je tudi najpopolnejši zgled, kako se v polnosti izpolni Božjo voljo”.


PRIPRAVA NA PRVO SVETO OBHAJILO – prvoobhajance in starše vabimo na skupno pripravo na slovesost svetega obhajila. Vsak dan, od 21. do 25. maja, se bomo zbirali pri večerni sveti maši, kjer bomo spoznavali pomen svete maše, po maši pa se bomo pripravljali na slovsnost prvega svetega obhajila.

PRVO SVETO OBHAJILO – bo v nedeljo, 27. maja, ob 10.00 uri. Starši in otroci se zberejo na dvorišču župnišča ob 9.30 od koder bomo v procesiji šli v cerkev. V primeru dežja se zberemo v cerkvi.
Vernike, ki prihajate k maši ob 10.00 uri lepo prosimo, če se razopredite k mašam ob drugih urah in odstopite mesto prvoobhajancem, staršem in sorodnikom.

V četrtek, 24. maja, ob prazniku Marije Pomočnice, vabljeni člani združenja Marije Pomočnice in vsi ljudje dobre volje, k molitvi pred Najsvetejšim in skupnemu praznovanju. Po maši pa vabljeni na srečanje v župnijsko dvorano.

Jerihonsko bdenje je zaporedje neprenehne molitve 7 dni in noči pred izpostavljenim Najsvetejšim v eni ali več lokacijah istočasno, kjer skupina vernikov prosi za uslišanje v naprej določenih molitvenih namenov. Jerihonsko bdenje je osnovno povezano z molitvijo rožnega venca, ki je eno temeljnih pobožnosti pri klicanju Božje odrešenjske pomoči. Naslanjamo se še na slavljenje, branje Svetega pisma, spontano molitev in daritev Svete maše.
Nameni jerihonskega bdenja, ki bo letos trajalo od 20. do 27. maja, so:
Spoštovanje življenja od spočetja dalje: za milost prenehanja umetnega splava v Sloveniji!
Rešitev družinskih stisk
Duhovna prenova slovenskega naroda: s pravičnim političnim vodstvom!
Jerihonskemu bdenju se bomo pridružili tudi v naši župniji in sicer priložnost za molitev bo:
– v ponedeljek, 21. maja, od 5.00 – 8.00 pri sestrah Hčera Marije Pomočnice;
– v sredo, 23. maja, ob 18.00 v bolnišnični kapeli;
– v petek, 25. maja in v soboto, 26. maja, v stolnici ob 18.00 uri.
Lepo vabljeni k molitvi.

ZAKLJUČEK VEROUKA – Od 28. maja do 1. junija zaključujemo veroučno leto.

Ob delitvi spričeval bodo veroučenci dobili tudi prijavnico za novo veroučno leto. Starše prosimo, da prijavnico, kjer je tudi nov urnik verouka za šolsko leto 2018/19, izpolnite in vrnete ob začetku novega veroučnega leta.

ORATORIJ v naši župniji bo od 09. julija do 14. julija. Letošnji oratorij nosi naslov: »Eno je potrebno!«. Otroci bodo spoznavali lik božjega služabnika Friderika Baraga, ki je kot misijonar deloval med Indijanci. PRIJAVNICO bodo otroci dobili pri verouku . Prijavijo na se najpozneje do nedelje 24. junija!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici ob petkih zvečer. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob četrtkih.


ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 26. maja 2018, ob 8. uri: starši letošnjih prvoobhajancev.
– v soboto, 2. junija 2018, ob 8. uri: Borejci.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.