Meni Zapri

Župnijski list št. 11/20

Leto XXIV — Številka 11 — november 2020

Navodila za župnije iz statističnih regij, ki so z vladnim odlokom glede zajezitve epidemije Covid-19 označene rdeče

Svete maše z ljudstvom so do nadaljnjega odpovedane. Dovoljena je individualna duhovna oskrba vernikov v cerkvi. Zaradi izrednih razmer lahko verniki, prejmejo sveto obhajilo izven obreda svete maše. Za individualno duhovno oskrbo (obhajilo, spoved) se lahko prijavite osebno na telefonsko številko 02/534-96-60. Prijave zbiramo samo ob ponedeljkih od 8.00-11.00 in od 14.00-16.00 ure. Prijavijo se lahko samo zdrave osebe!

Obvestila in oznanila lahko najdete na župnijski spletni strani: www.sv-nikolaj.org

ŽIVLJENJE ŽUPNIJE V ČASU OMEJITEV

Vsak dan se bodo, ob 17.00 uri oglasili zvonovi, tako v stolnici kakor po naših kapelah. Vabili nas bodo k skupni molitvi po družinah (rožni venec, litanije sv. Roka ali Matere Božje oz. molitev po vaši izbiri), prižgana sveča na oknih naj bo znamenje naše povezanosti v molitvi.

Vsak delavnik, bo sveta maša ob 18.00 uri brez udeležbe vernikov. V tem času lahko doma preberete dnevno Božjo besedo, zmolite kesanje, se zaveste Božje navzočnosti in v tem razpoloženju zmolite molite za prejem duhovnega obhajila. Ob nedeljah bo sveta maša ob 8.00 uri brez udeležbe vernikov. Mašni nameni bodo opravljeni, kakor so zapisani.

Vsak petek bo v naši stolnici izpostavljeno Najsvetejše, od 7.30 do 17.00 ure. Vabljeni k češčenju in molitvi ob upoštevanju navodil škofov, da je lahko v cerkvi naenkrat največ 10 ljudi. Prosimo, da se čez dan razdelite v skladu z navodili: medsebojna razdalja 2m, maska, razkuževanje rok pri prihodu in izhodu. V stolnico vstopate pri glavnih vratih, izstopate pa pri stranskih (“bakovskih vratih”).

Vsako nedeljo ob 11.00 uri bova po naši župniji delila blagoslov z Najsvetejšim. Povabljeni ste, da na domačem dvorišču pričakate Božji blagoslov. Smer vožnje po vaseh: Murska Sobota (Cankarjeva in Kroška ulica), Krog (Murska ulica, Trubarjeva ulica, mimo kapele v Satahovce), Satahovci (po glavni ulici proti M. Črncem), Murski Črnci (ob potoku Mokošu), Pušča (Ulica ob kapelici), Borejci (do križa in nazaj), Veščica (AC Andrejek, zvonik in nato v Černelavce), Černelavci (po glavni cesti), Polana (po glavni cesti), Murska Sobota (ulica Štefana Kovača, Lendavska, Noršinska), Lukačevci, Rakičan (Cvetkova, Panonska, Tomšičeva in Jezera), Dom starejših Rakičan, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Murska Sobota (Panonska, Bakovska, Trstenjakova, Tomšičeva in Juša Kramarja in po Cankarjevi k stolnici).

V tem času ne bo rednih nedeljskih nabirk, kdor želi in more je povabljen, da darove za župnijo daruje na TRR župnije, ki je odprt pri NLB 02496-0010337110. Kljub vsemu položnice in stroški ostajajo. Hvala za razumevanje in Bog plačaj za vaš dar!


Molitev za zdravje v času epidemije koronavirusa

Oče usmiljenja in tolažbe, tvoj Sin Jezus Kristus nam je s križem pokazal vrednost trpljenja. Pomagaj našim bratom in sestram, ki že nosijo križ bolezni in so preizkušani. Nakloni jim izboljšanje zdravja, njihovim svojcem pa poguma in zaupanja. Vsem zdravstvenim delavcem nakloni moči in zdravja, da bodo vztrajali v ljubezni do bolnikov; raziskovalcem pa, da bodo čim prej odkrili uspešno zdravilo. Nam in vsemu svetu daj svoj blagoslov, da bomo rešeni bolezni in se ti bomo mogli s tvojo Cerkvijo zahvaljevati. Amen.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.
Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

Litanije Sv. Roka – zavetnika zoper kužne bolezni

Gospod, usmili se
Kristus, usmili se
Gospod, usmili se

Kristus, sliši nas
Kristus, usliši nas

Bog Oče nebeški, – usmili se nas.
Bog Sin, Odrešenik sveta
Bog Sveti Duh
Sveta Trojica, en sam Bog

Sveta Marija, – prosi za nas.
Sveta Jožef
Sveti Nikolaj, zavetnik naše župnije

Sveti Rok, veliki Božji prijatelj
Sveti Rok, zvesti Jezusov posnemovalec
Sveti Rok, zgled evangeljske čistosti
Sveti Rok, ljubitelj evangeljskega uboštva
Sveti Rok, vzor evangeljske pokorščine
Sveti Rok, dosleden v krepostih
Sveti Rok, pribežališče bolnikov
Sveti Rok, moč slabotnih
Sveti Rok, zdravnik kužnih bolnikov
Sveti Rok, opora zdravstvenim delavcem
Sveti Rok, vzornik krepostnega življenja
Sveti Rok, zgled ljubezni do bližnjih
Sveti Rok, navdih zdravstvenim delavcem
Sveti Rok, rešitelj v času kuge in drugih nalezljivih bolezni
Sveti Rok, obramba ob izbruhu epidemije hudih bolezni
Sveti Rok, naš mogočni priprošnjik
Sveti Rok, tolažba umirajočim

Mi grešniki, – prosimo te usliši nas.
Na priprošnjo svetega Roka, Gospod, usliši naše zaupne molitve
Na priprošnjo svetega Roka nas varuj nalezljivih bolezni
Na priprošnjo svetega Roka nam daj zdravilo za dušo in telo
Na priprošnjo svetega Roka nam bodi tolažba v naših stiskah
Na priprošnjo svetega Roka nam pomagaj zdržati v težavah in preizkušnjah
Na priprošnjo svetega Roka nam utrdi zaupanje v tvojo previdnost
Na priprošnjo svetega Roka nam daj milost iskrenega kesanja
Na priprošnjo svetega Roka nam podeli moč za spreobrnjenje
Na priprošnjo svetega Roka nas navdihuj za dela ljubezni do bližnjih
Na priprošnjo svetega Roka naj napredujemo v dobrem
Na priprošnjo svetega Roka naj živimo dosledno krščansko življenje
Na priprošnjo svetega Roka nam podeli srečno zadnjo uro.
Na priprošnjo svetega Roka, Gospod, milostno usliši naše prošnje.

Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – prizanesi nam, o Gospod.
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – usliši nas, o Gospod.
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, – usmili se nas.

Prosi za nas, sveti Rok, naš mogočni priprošnjik.
Da postanemo vredni obljub Kristusovih.

Molimo. Vsemogočni večni Bog! V svoji previdnosti si nam svetega Roka dal za mogočnega priprošnjika v hudih nalezljivih boleznih, svojim vernim pa si v težkih trenutkih zgodovine na njegovo priprošnjo vedno delil tolažbo, pomoč in zdravje. Pomagaj nam tudi zdaj, ko je zaradi epidemije nove gripe ogroženo zdravje in življenje številnih ljudi doma in po svetu. Varuj nas in reši strahu pred okužbo. Daj dovolj moči zdravstvenim delavcem in vsem, ki skrbijo za bolnike. Navdihuj nas, da bomo tudi mi sledili zgledu svetega Roka in po svojih močeh pomagali vsem, ki potrebujejo našo pomoč in bližino. Naj zdravi na duši in telesu nenehno slavimo tvojo dobroto. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Molitev papeža Frančiška za prejem duhovnega obhajila

Moj Jezus, verujem, da si resnično navzoč v Presvetem oltarnem zakramentu. Nadvse te ljubim in te želim v svoji duši. Ker te sedaj ne morem sprejeti v zakramentu, pridi vsaj duhovno v moje srce. Ker si že prišel, te objemam in se s tabo združujem. Ne dovoli, da bi se kdaj ločil od tebe.

ALI:

K tvojim nogam, o moj Jezus, poklekam in ti darujem kesanje svojega skrušenega srca, ki se ponižuje v svojem niču pred Tvojo sveto navzočnostjo. Častim te v zakramentu Tvoje ljubezni, evharistiji, želim te prejeti v svoje ubogo bivališče, ki ti ga ponuja moje srce. V pričakovanju sreče zakramentalnega obhajila te hočem imeti vsaj v duhu. Pridi k meni, moj Jezus, da bom jaz prišel k tebi. Naj tvoja ljubezen vname vse moje bitje, tako za življenje kot za smrt. Verujem v Te, upam v Te, ljubim Te.

Molitev k Devici Mariji

Spomni se, o premila Devica Marija, da še nikdar ni bilo slišati, da bi bila ti koga zapustila, ki je pod tvoje varstvo pribežal, tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal. S tem zaupanjem hitimo k tebi, o devic Devica in Mati, k tebi prihajamo in pred teboj zdihujoči grešniki klečimo (stojimo). Nikar ne zavrzi, o Mati Besede, naših besed, temveč milostno nas poslušaj in usliši. Amen.


Za veroučence 1., 2.,3. in 9. razreda bo verouk potekal na daljavo, kar pomeni, da boste starši na vaš e-mail naslov prejemali tedenske kateheze. Katehistinje bodo poskrbele za vse potrebne informacije.

Dragi verniki, vsako prvo nedeljo smo imeli nabirko za obnovo trga pred stolnico. Zaradi nastalih razmer bomo veseli, če boste kljub vsemu, svoj dar za obnovo trga darovali na TRR pri NLB: 02843-0263090952. To je račun, ki je namenjen samo nabirkam za obnovo trga. Bog plačaj za vaše daro